banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 14:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Avg 2012, 12:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
lavić je napisao:
angelo_gabriel je napisao:
biblija pa biblija, mene zanima ko napisa tu bibliju, da nije (s)pala s neba možda? to što neko ne slavi krsnu slavu ili neki drugi svoj vjerski običaj mislim da nije kompetentan da komentariše dali smijemo slaviti ili ne(odnosno jeli to bogu ugodno ili nije).

Postoji Bog koji sve stvori.
Postoji Duh Sveti koji izhodi iz Oca i govori proroku šta da kaže ili zapiše i ko to iskustvo nema neće razumeti o čemu govorim.
Ljudi pišu ali ne svoje jer neznaju, nisu svesni šta će kad biti već Bog im otkriva i oni beleže da mi znamo i verujemo.

Ljudi su od početka počeli po svome i stigla ih smrt jer dobiše najviše što se može dobiti a to je sloboda volje i izbora koju osobinu samo Bog ima a to možemo nazvati samovolja.
Pokaza se da je čovek slab i da ne može biti svoj gospodar i vođa pa treba da preda volju Tvorcu i tad će biti po Božjoj volji sve dobro ako naša volja bude Božja volja i obrnuto.

Bog je kroz celu istoriju pokazivao kako završavaju oni što neće svog Tvorca da proglase svojim Ocem već sebi grade nekoga ili nešto pored Boga i tom drugom daju slavu to Boga gnevi jer ga se odričemo zato mnogo puta baš zbog tog greha Izrailj koji je upoznao Boga mnogo puta bio u ropstvu.
Čitamo još u doba Jeremije i još pre od Mojsija pa ako ćemo iskreno od potopa slavila se CARICA NEBESKA (jednina)koja se provlači kao vavilonsko nasleđe i zato imamo upozorenje i prekor u 7 glavi Jeremije da to Boga gnevi.

Imamo kod Isaije i ostalih proroka mnogo primera gde slavlkjenje bilo koga sem Boga nas označava odpadnicima i buntovnicima kao i satanu.

koliko vidim vecina Vas ortodoksnih pobornika biblije je istu procitala i proucila(nadam se da koga ne vrijedjam) ali i dalje mi se namece pitanje jeste li razumeli sta ste procitali, posto uglavnom pokusavate da nametnete svoje vidjenje onoga sto pise, mislim da shvatanje procitanog nije kod svakoga isto, kao i pojam vjere i vjerovanja.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ono što mene najviše čudi je što ti ljudi koji odlično poznaju Pismo, a ne samo da se ne bune nego spremno prihvataju i prenose dalje takvu tradiciju. Ako mi obični ljudi smatramo da je to pogrešno, kako je moguće da oni mogu da budu dio toga, da ih ne muči savjest. Ispada da im je svejedno, kao da im vjera nije toliko važna.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa znaju, itekako, ali namjerno i svjesno rade to što rade, a za to su i bogato nagrađeni od svog poslodavca.

Poslednji put menjao old fashion men dana 23 Avg 2012, 12:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 12:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Pa ovi naši su možda i izmislili neke svoje zakone da bi izvlačili novac od naroda, sjećam se u jednoj crkvi sam vidio cjenovnik za vjenčanja, krštenja i sl a svi znamo da bi to trebalo biti da dobrovoljnoj bazi. Go lopov do lopova. Imam kolegu koji je svešteno lice i ima svoju parohiju negdje u Posavini lik ima tridesetak god vozi BMW 5 starog par godina i kad dođe u BL svaku noć je u gradu i pije više nego iko od nas a u psovkama prednjači.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ispade da u mom domaćinstvu svih ovih godina sam ja bio taj koji je grješio prema Bogu, ja sam cjelivao ikone, ja sam ih kupovao, ja sam kadio kuću, ja sam išao na uranke, ja sam slavio Kolede. :cry:

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
filozof sa vrbasa je napisao:
Ispade da u mom domaćinstvu svih ovih godina sam ja bio taj koji je grješio prema Bogu, ja sam cjelivao ikone, ja sam ih kupovao, ja sam kadio kuću, ja sam išao na uranke, ja sam slavio Kolede. :cry:

Filozofe nemoj sebi dozvoliti da drugi izvrcuci poruke i mijenjajuci kontekste tebi tumace pismo.
Sve sto si Radio u slavu je Tvorcu i apsolutno ispravno.
Najduza nit od Hrista do danas je ovo sto mi postujemo i taj sinod i ti sabori koje postujemo produzena su ruka pisma od samog pocetka.
Ovo sto Ofm pise niti je plod njegovog izucavanja niti razumjevanja vec njegovih razgovora sa obmaniteljima i citanja serviranih govana nastalih u njujorku (bruklinu) prije 120 godina.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Filozofe, to si činio u ne znanju, pa to i nije grijeh, jer bez poznavanja zakona nema ni grijeha, ali sada kada znaš, sada pazi šta radiš :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

old fashion men je napisao:
Filozofe, to si činio u ne znanju, pa to i nije grijeh, jer bez poznavanja zakona nema ni grijeha, ali sada kada znaš, sada pazi šta radiš :wink:

Nek ti je Bog na pomoci!
Bar da svoje lazi pricas, vec ko papiga ponavljas iste one obmane koje su tebi pricali.

Stvorili su ti krugda se kao kunic neprekidno u njemu okreces i ispucavas fraze kojima ne znas smisao.

Pljujes po Trojstvu, Krstu, Hristu i majci njegovoj i Islam stavljas ispred.
Place mi se za tobom i tebi slicnima jer ne vidite sto svako dijete i nepismena baka vidi.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oldboy je napisao:

Filozofe nemoj sebi dozvoliti da drugi izvrcuci poruke i mijenjajuci kontekste tebi tumace pismo.
Sve sto si Radio u slavu je Tvorcu i apsolutno ispravno.
Najduza nit od Hrista do danas je ovo sto mi postujemo i taj sinod i ti sabori koje postujemo produzena su ruka pisma od samog pocetka.
Ovo sto Ofm pise niti je plod njegovog izucavanja niti razumjevanja vec njegovih razgovora sa obmaniteljima i citanja serviranih govana nastalih u njujorku (bruklinu) prije 120 godina.

Oldboy hvala tebi što ti brineš.

Ako je Pravoslavlje u pravu, ti ćeš sjediti malo bliže Bogu na božjoj trpezi nego ja, ali ako je ofm u pravu, nigdje nas biti neće.

old fashion men je napisao:

Sumnjam ja u to od tvojih prvih pisanja, ja ne krivim ni SPC ni popove, umjesto što sam ih slušao trebao sam se ja lično podrobnije upoznati sa time.

Mogu samo reći da su mi zadnja dva Božića i Vaskrsa bila jako teška baš zbog te sumnje da to nije u redu.

Najgore je biti ni tamo ni vamo.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

umjesto što sam ih slušao trebao sam se ja lično podrobnije upoznati sa time.

Bravo, pa to ti piše i u Biblij i kae uvjeravajte se, nači Bibliju u ruke i polako, sve što ti ne bude jasno, slobodno pitaj, pa da zajedno razjasnimo, naravno koristeći Bibliju i samo Bibliju.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nije tako filozofe! Bez Krsta i Ppricesca nema spasenja i ja cu ti to pokazati na bezbroj nacina a 15min mi treba da ti objasnim koliko je nakaradno ovo sto Ofm prica.
Ismijava Bibliju, Hrista, Krst i Bogorodicu (nju najvise, a i to postoji znacajan razlog zasto).
Hrist da je bio protiv slave svojih sljedbenika kroz njega ne bi dozvolio da jevandjelja pisu oni.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa u Biblij piše ne pravi sebi lika rezana... i ne klanjaj im se..., onda ti dođeš ničice padneš na koljena pred slikom koju usput od kuće do kuće prodaju cigani i moliš se liku na toj slici, a nakon toga idolopoklonstva i ruganja Bogu kaeš da OFM
Oldboy je napisao:
Ismijava Bibliju
:lol: :lol: :lol:
To je samo jedan od stotina ili hiljada detalja.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oldboy, ja se ne bavim previše time šta radi SPC ali ovo sa svecima ne mogu razumijeti nikako. Možeš mi odgovoriti zašto ljudi pored živog Boga mole sveca za zdravlje, ako može najjednostavnije moguće da mi objasniš suštinu i na koji se način to uklapa u Riječ Božiju?

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ofm, ja planiram već duže vrijeme da te pitam o nekim stvarima, ali dok to sumiram.

Reci mi o postu, treba li uopšte postiti?
Isus je rekao Jovanovim učenicima, da će njegovi učenici postiti kada on više ne bude sa njima, ali Isus nas nikada nije napustio?

Je li u redu da idem u pravoslvne crkve da se samo molim Bogu ili ako postoji neki drugi objekat?

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 21:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hristov je napisao:
Oldboy, ja se ne bavim previše time šta radi SPC ali ovo sa svecima ne mogu razumijeti nikako. Možeš mi odgovoriti zašto ljudi pored živog Boga mole sveca za zdravlje, ako može najjednostavnije moguće da mi objasniš suštinu i na koji se način to uklapa u Riječ Božiju?

Ma ne moli niko Svetca za zdravlje.
Bog se moli. Postoje molitve svetaca, kako su se oni molili Bogu, pa se zove molitva sv. Jovana Kronstatskog ali to je molitva Bogu.
Postoje molitve i andjelima i Bogorodici.
Ali cak kad bi rekao sv. Jovane pomozi, to nije nehriscaanski i nije hula jer su to ljudi posveceni u Hristu i obracanje njima (zastupnicka molitva) je jos vece snishodjenje Hristu.

A ikone nisu slike i rezani likovi vec simboli tih ljudi, njihove zrtve i ljubavi prema Hristu.
Grijeh bi bio voljeti sliku.
Banalan primjer toga u svakodnevnom zivotu je slika ronalda na zidu i svoga djeteta u novcaniku, prvo je nakaradno a drugo ok.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 21:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ofm, ja planiram već duže vrijeme da te pitam o nekim stvarima, ali dok to sumiram.

Reci mi o postu, treba li uopšte postiti?
Isus je rekao Jovanovim učenicima, da će njegovi učenici postiti kada on više ne bude sa njima, ali Isus nas nikada nije napustio?

Je li u redu da idem u pravoslvne crkve da se samo molim Bogu ili ako postoji neki drugi objekat?

Nemoj to sebi raditi molim te.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oldboy, pogledaj molitvu Vasiliju Ostroskom sa sajta SPC (ne znam da li je zvanični sajt): http://www.spcportal.org/index.php?pg=1379&lang=srl Zar ti ovo ne izgleda kao obraćanje za direktnu pomoć Vasiliju, kao da on sam ima moć da liječi i spašava? To ne mogu da prihvatim. Mogu da prihvatim da se sveci spominju u molitvama kao bilo šta drugo, ali ne kao neko ko uslišava molitve, to mi je u suprotnosti sa Pismom. Previše su u centru pažnje u crkvi, na račun Božije i Hristove prisutnosti.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 22:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Izgleda. I on je to i radio, stoga mu se ljudi i mole.
No medjutim kljucna stvar je u tome sto je ljude lijecio i dan danas na njegovim mostimalijeci Hrist.
Tako da se pravoslavni hriscanin, kroz obracanje i molitvu vasiliju svjesno i ciljno moli Hristu.

Ukoliko neko ode na ostrog i pomisli da ga je sv. Vasilije izlijecio nekim svojim mocima i ko bi mu se molio kao mocnom covjeku oskrnavio bi i sebe i molitvu i takva molitva ne bi bila Hristu vec onom drugom.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E taj dio ne mogu da svarim nikako. Između Boga i nas nema potrebe za posrednikom, zašto sebe unižavati misleći da smo nedostojni da se obraćamo direktno Bogu kad Pismo to ne spominje ama baš nigdje. Zašto ne moliti kao prvi hrišćani kada nije bilo "posrednika" jer su još bili živi. I da mi ljudi određuju ko je svetac i kome smijem da se molim..

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oldboy je napisao:
Ukoliko neko ode na ostrog i pomisli da ga je sv. Vasilije izlijecio nekim svojim mocima i ko bi mu se molio kao mocnom covjeku oskrnavio bi i sebe i molitvu i takva molitva ne bi bila Hristu vec onom drugom.

U Bibliji imaš primjer gdje je Isus liječio na daljinu, priča o kapetanu i njegovom slugi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 177 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]