Poz. JHBX.
Ajd da ti probam dati odgovor.
Ne mislim da iko ima monopol nad bilo kom duh. istinom. Niti bilo kakav monopol nad nekim saznanjem, tehnikom ili nacinom na koji ljudi mogu spoznati neke stvari o sebi, svojoj svrsi, sustini, univerzumu, i bilo cemu drugom sto ima neko unutrasnje ili spoljasnje znacenje za covjeka.
Svjestan sam ogranicenja svake duhovne discipline kada je se docepaju ljudi i prekroje po nekim svojim mjerilima. Takodjer sam svjestan da svako nije na istom stepenu razvoja svoje inidividue. Pod individuom prvenstveno mislim na cjelokupni sustav covjeka; uma, tijela i duse/bica. Prema tome, svako dozivljava sebe, neko ucenje i slicno, u stepenu tog razvoja.
Ono sto je istina za nekon covjeka koji je uspio vise da ujedini svoje naizgled razdvojene dijelove cjeline, i istina za mene i nekog treceg, ne mora niti se najcesce poklapa.
Shodno tome, reci da je reinkarnacija istocnjacka bilo bi pogresno, ali ko sto rekoh, mi smo skloni djeljenju a ne posmatranju stvari sa aspekta cjeline. Postoje silne prakse na zapadu koje isto tako vjeruju, rade, eksperimentisu sa reinkarnamcijom i sjecanjem na nju.
Indija je samo poznatija po tome, sto se ta ideja i praksa toga proteze kroz njenu cijelu istoriju. Naposljetku, istorija Indije i njene prakse, proteze se mnogo dalje nego istorija vecine kontinenata a samim tim i znanja tih ljudi. Samim tim i prakse i mogu reci, religija Indije je mnogo starija od bilo koje druge religije. Postoje knjige koje su pre 7 ili 8 hiljada godina, opisale nuklearni rat, koje opisu civilizacije kojih vise nema. Ono sto je zanimljivo kroz sve te knjige se proteze ideja reinkarancije.
No, ja nisam inace neki postovalac mitova i prica iz davnina.. vec sve baziram na sadasnjem iskustvu.
Ideja reinkarnacije jeste da dusa/bice covjeka se krece. Seli se. Uci, razvija, itd. Od pocetka prvog Big Bena, od praska, od Boga, od Zivota, postoji i bice covjeka. Ono je dio te svijesti.
Manje vise sve religije svijeta se slazu s tim, s nekim neznatnim razlikama.
Dusa ne moze nestati, ne moze umrijeti, nije podlozna prolaznosti, a opet mi se suocavamo sa ogromnim neznanjem u pogledu neceg tako ociglednog.
Reinkarnacija daje uvid u starost duse, u njeno postojanje, u njenu svrhu.
Postoje jaki razlozi zasto se covjek ne sjeca proslih zivota, ali isto tako covjek koji je u dovoljnoj mjeri osvestio svoje postojanje sadasnjeg zivota, razvio se nekim praksama, vjerom ili slicno tome, moze bez posljedica da ima sjecanja i da se s tim sjecanjem suoci. Neprimpremljen covjek bi imao neku vrstu soka, koja moze ali i ne mora biti stetna za njegovo zdravlje.
Sada korist reinkarnacije i njenog sjecanja u ovom zivotu, moze biti korisna ali isto tako i stetna.
Lijek koji dobro djeluje, ispravnom upotrebom poboljsava zdravlje, ali neispravnom uspotrebom ga unistava.
Poznato je da covjek koristi nekih 10% svojim kapaciteta. Ostalih 90% je sakriveno. Sacuvano znanje i iskustvo, kojeg nismo svesni.
No, isto tako ta podsvest u sebi sadrzi mnostvo informacija o trenutnom nasem zivotu, ponasanju, razvoju i slicno. Takodjer u tome svemu jeste pohranjeno vecina nasih mana i vrlina. Bolesti i zdravlja.
Neke bolesti lako i jednostavno ljecimo, neke ne mozemo. Narocito psihicke bolesti. A opet s druge strane vecina oboljenja je psihosomatskog karaktera. Sto ce reci nastaje u nasem umu ili laicki, glavi.
Postoje opste crte ponasanja, strahova, kompleksa.. i slicno.
I cesto puta mi nismo svesni zasto se necega bojimo a zasto necega ne, zasto imamo kompleks od vode, ili od vatre, ili strah da ce nas neko zadaviti. Ovi primjeri su drasticni, ali ima i jednostavnijih: zasto volimo vise crnke od plavusa ili obrnuto, zasto od pocetka nismo u dobrim odnosima za roditeljima, okolinom. Zasto ponekad imamo odbojnost prema nekoj odredjenoj osobini kod ljudi.. i slicno da ne idem dalje.
Znamo da je tako ali zasto?
Sada, inkaranacijsko sjecanje, daje mogucnost da covjek osvijesti vecinu "zakopanog materijala", nesvesnog sadrzaja, da se suoci sa svim tim nepoznatim stvarima i shvati zasto uvijek cini istu gresku, ili zasto se uvijek u nekoj situaciji ponasa na isti nacin. Odgovori na to mogu biti u proslom zivotu.
Licno meni, je mnogo stvari jasnije, nakon parcijalnog sjecanja proslih zivota.
Zasto vise gotivim crnke, zasto sanjam ubijanje macem, zasto ne mogu biti orjentisan na samo jednu religiju ili nauku.. i slicno. Sve te stvari sam saznao iz sagledavanja proslih zivota.
Sada, o trubljenju kako kazes.
Jasno je da trubljenje nema neku preveliku svrhu, ali ipak daje mogucnost da ljudi koji imaju neke bljeskove sjecanja, ili ljudi koji imaju neke probleme slicne onima koje sam gore nabrojao, da saznaju da sjecanjam i regresoterapijom mogu da se rijese fobija, strahova, kompleksa.. i slicno.
Samim tim, onima drugima koji istrazuju svoju svrhu, pokusavaju da upoznaju svoje bice, nadju odgovor na pitanje ko sam ja?, regresija ili ti tehnika sjecanja proslih inkarnacija, moze dati neke odgovore, moze usmjeriti njihovu potragu, pokazati kako smrt nije kraj, kako su oduvijek zivjeli i slicno.
Mislim da i Vader, koji je mislim pokrenuo ovu temu, ju je pokrenuo radi toga.
Sada, evidentno je da ima ljudi, koji vjeruju da je njihov nacin rada i pristupa jedini ispravan, a ovo njima ne odgovara ili misle da je pogresno. Srecom ima ljudi koji misle i vjeruju da im ovakve stvari i teme mogu pomoci u njihovom zivotu.
Ja djelim slaganje sa obemema grupama.
Obje grupe su u pravu.

.. ali srecom istina nije u konceptu, niti je u sljepom drzanju za pravila i jednog ucenja.
Sve je podjeljeno.. na vise strana, samo malo je onih koji to razumiju.
Jednom davno, sam imao prilike u Beogradu slusati nekog covjeka koji proucava bibliju na veoma specifican nacin. Kada smo dotakli temu reinkaracije i ja mu na neki nacin skrenem paznju na to da biblija negira reinkarnaciju, on mi je nesto citirao. Na sto sam ostao zaprepasten. Nalazi se pred ocima sviju.. ali svako to tumaci i razumije na svoj nacin.
Sada tacno ne mogu da se sjetim cijele recenice.. ali znam smisao:
"Nikada nije bilo vremena kada ja nisam postojao, bijah pre Avrama, pre..... " itd..
Znam da ovdje ima onih koji ce taj citati malo ispraviti ili dopuniti. Ali ovo je jedan od dokaza da i u bibliji ima mnostvo stvari koje podrzavaju inkarnaciju.
Nadam se da ovim dugim postom sam ti mozda priblizio a cak i mozda udaljio ideju reinkarnacije.. oboje je moguce.
Pozdrav.