banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 14:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2010, 12:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
tali bali je napisao:
Citiraj:
koji je to novi zakon i nova pravila, baš me zanima?
samo bez galame, ko ne vidi uzeće lupu ili naočale.

dobro jutro dzezeri novi zakon KURAN zadnji poslanikMUHAMED mozete se okrenuti na glavu to je tako do sudnjega dana

Jesi ti neki... komičan čo'ek, majke mi. :D
Nije prvi put da se neko na kratko pojavi i nalupa svega i svačega, ali i to bude i prođe.
Ja volim kad neko argumentovano piše i pri tom ne ponižava nikoga, a sve ostalo i ne želim da čitam jer smara.
Prema tome, pošto si novi, ima još pdf-ova piši malo i na njima, jedino ko nije svrha tvog pojavljivanja da pišeš radi provokacije.
A ako jeste to u pitanju, onda ti prognoziram ubrzo dosađivanje, jer uskoro se niko neće osvrtati na tvoje postove.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 12:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Jedna poznata svjetska licnost je rekla jednom prilikom da je jedini nacin da budemo spaseni bio da Hrist umre i da zato vjeruje da nema drugog nacina da se spasimo osim kroz Hrista, jer da je postojao bilo koji drugi nacin da se ljudi spasu, koji otac bi dao da umre njegovo dijete?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
tali bali je napisao:
dobro jutro dzezeri novi zakon KURAN zadnji poslanikMUHAMED mozete se okrenuti na glavu to je tako do sudnjega dana

Sve je zadnje samo ti nisi zadnja budala koja prosipa gluposti i koja je nekulturna...na zalost. :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
SELAM i tebi brate primi islam i spasi se vatre koja przi

Od tebe mi ne treba ni selam ni savjet. A da ti primis neku inekciju?
Imam puno prijatela muslimana da ne bi pomislio da imam nesto protiv tebe na nacionalnoj osnovi.
Tebi ocigledno treba pomoc.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 16:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
tali bali je napisao:
preko jedne najpoznatije licnosti koje je covjecanstvo imalo dosla je objava KURAN pa ti ne vjerujes pozuri u jedinu pravu vjeru dok nije kasno a nikad nije kasno

on nije dobio nikakvu objavu, već uglavnom prepisao i malo se igrao tumačenja biblije koja je napisana puno prije toga, to je vidljivo i najpovršnijom analizom.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
je si li siguran da su to MUSLIMANI ili imaju samo imena muslimanska nemam ja nista protiv tebe i tvoje vjere mozes da vjerujes usta hoces ja ti samo nudim spas nista drugo

Znas sta...pametniji popusta.
U pravu si sve i ja sutra odmah odo da promijenim vjeru i da se pokajem. Hvala ti sto si mi otvorio oci i omogucio da spoznam sebe i alaha. A sad...razguli.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Ima uleme koja kaže da je Isaa a.s bio stavljen na krst ali da je doživio kliničku smrt, dao Bog tako :) , kasnije da je smaknuo kamen i onako sa ozljedama vratio se apostolima

Smisao te uleme (sa takvim tvrđenjem) je jedna, a to je da kompletno Hrišćanstvo nema smisla.
Ako nije razapet i ako nije vaskrsao Hrišćanstvo gubi smisao.
Prema tome, ta teorija ne pije vode i uvijek će izazvati rasprave koje ničemu ne vode.

ulema = najveći učenjaci Islama.

Talija ti da se držiš poruke Isaa a.s bila bi muslimanka, ovako slijediš Pavlu, njegove vizije i kopirane historijske knjige pune kontradikcija i naučnih netačnosti što je lako i dokazati.

Ja ne želim nikog vrijeđat već sam samo iznio svoje mišljenje shodno dokazima koje sam vidio. Da nije tako, ja bi prvi "kršćan " ovdje bio

pozdrav..

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 23:59 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
takodje za kopirani Kuran je lako dokazati.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 08:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

ne treba ni dokazivati, već je dokazano.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
spavac je napisao:

:wink: :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

ulema = najveći učenjaci Islama.

Talija ti da se držiš poruke Isaa a.s bila bi muslimanka, ovako slijediš Pavlu, njegove vizije i kopirane historijske knjige pune kontradikcija i naučnih netačnosti što je lako i dokazati.

Ja ne želim nikog vrijeđat već sam samo iznio svoje mišljenje shodno dokazima koje sam vidio. Da nije tako, ja bi prvi "kršćan " ovdje bio

pozdrav..

Ti ne vjerujes meni, ja ne vjerujem tebi. Razlika je sto ja tebi ne pokusavam "prodati" nesto u sto ti ne vjerujes. Pustam te da zivis i vjerujes u sta hoces i volio bi da se i ti tako ponasas. ali ne...ti mislis da si najpametniji ovdje i prosipas fraze i solis pamet. Ako nemas pametnijeg posla ti nastavi. Pricas kako je kuran jedina istina a sve u bibliji laz i da za to imas dokaze. Pa daj iznesi ih. Covjece ti si fenomen koji se na tome moze obogatiti. daj dokazuj vise.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 15:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:43
jellyfish je napisao:
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Isus uopće nije umro!
Isusa a.s. je Bog uzdignuo i pred sudnji dan će se vratiti a kasnije i umrijeti kao i svi drugi ljudi.

Isus je umro u tom smislu da je polozio svoj ljudski zivot kao otkupninu za nas ljude.

Biblija to i opisuje:
Sin čovječji došao je da svoj život dade kao otkupninu za mnoge’ (Matej 20:28).

Biblija za Isusa kaže da “nije zgriješio” te da je bio “odijeljen od grešnika”. Tijekom cijelog svog života Isus se savršeno držao Božjeg zakona .Biblija to opisuje ovim rijecima:

(Hebrejima 4:15-16) 15 Jer naš veliki svećenik nije netko tko ne može suosjećati s nama u našim slabostima, nego netko tko je poput nas iskušan u svemu, ali nije zgriješio. 16(...)(Hebrejima 7:26-28) 26 Jer takav nam je veliki svećenik trebao: vjeran, bezazlen, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa. 27 On ne treba, kao oni veliki svećenici, svaki dan prinositi žrtve — najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda — jer kad je prinio samoga sebe, učinio je to jednom zauvijek. 28 (...)

Stoga njegova smrt, za razliku od Adamove, nije bila posljedica grijeha i neposlušnosti (Ezekijel 18:4)
Život koji je Isus žrtvovao bio je jednake vrijednosti kao i život koji je Adam svojim grijehom proigrao. A kakva je bila posljedica Isusove smrti? Bog je tu žrtvu prihvatio kao “odgovarajuću otkupninu za sve” ljude
Biblija to i opisuje:
(1. Timoteju 2:6), 6 koji je sebe dao kao odgovarajuću otkupninu za sve. O tome će se svjedočiti u svoje vrijeme
. Zapravo, Bog je vrijednošću Isusovog života otkupio ljudski rod iz ropstva grijehu i smrti.

Biblija na više mjesta spominje taj plemeniti čin ljubavi čovjekovog Stvoritelja. Pavao je podsjetio kršćane da su “skupo kupljeni”
(1. Korinćanima 6:20;jer ste skupo kupljeni. Zato proslavite Boga svojim tijelom!
7: 23 Skupo ste kupljeni — ne budite više robovi ljudima!

Petar je napisao da se Bog poslužio krvlju svog Sina, a ne zlatom ni srebrom, da izbavi kršćane od njihovog načina života
koji ih je vodio u smrt :

1. Petrova 1:18, Jer znate da niste nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, izbavljeni od svog ispraznog načina života koji ste naslijedili od svojih praotaca, 19 nego dragocjenom krvlju Kristovom, koja je poput krvi janjeta neokaljanog i bez mane.
Kristovom otkupnom žrtvom Jehova je izbavio ljudski rod od vječne smrti.

O iznimnoj vrijednosti Kristove otkupne žrtve apostol Ivan je napisao: “On [Isus Krist] je pomirbena žrtva za naše grijehe, i ne samo za naše nego i za grijehe cijeloga svijeta” (1. Ivanova 2:2). Da, Kristova otkupna žrtva može koristiti cijelom čovječanstvu.

Pitanje je kako mi mzemo izvuci korist od te neprocjenjive zrtve?
Biblija nam daje odgovor i na to pitanje:

U Ivanu 3:36 čitamo: “Tko vjeruje u Sina, ima vječni život. Tko nije poslušan Sinu, neće vidjeti život, nego srdžba Božja ostaje na njemu.” Bog očekuje da vjerujemo u Kristovu žrtvu. No potrebno je još nešto. O Isusu Biblija kaže: “Ako držimo zapovijedi njegove, po tome znamo da ga poznajemo” (1. Ivanova 2:3). Prema tome, sasvim je jasno da je ključ izbavljenja od grijeha i smrti vjerovati u Kristovu otkupnu žrtvu i slušati njegove zapovijedi.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 15:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

što se tiče teme ovom što je rekao soki, uglavnom se nema šta dodat ni oduzet.
samo da kažem tali bali da više ne bali:
tevrat=tora (prvih pet knjiga mojsijevih)
indzil=jevanđelja
zebur=psalmi davidovi
treba li još ili je dosta?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
jos samo fali da vam Mirko iSlavko napisu Bibliju i sve ok

a koj etaj sto je pisao kuran? Daj shvati da ja ne vrijedjam i ne omalovazavam tvoje pa nemoj ni ti moje. Ali ne mozes ti to da shvatis. treba biti pametan za to. Na ovaj dan necu da se svadjam sa tobom pa ti zelim seve najbolje. sretan badnji dan svima koji slave.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 16:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

da ti ne objašnjavam ko je pisao bibliju jer ionako nećeš shvatit.
dovoljno je reći ko su da su, muhamed je od njih kopirao i prepisivao.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 16:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
In fact, the major part of the Qur'an was actually either composed by or inspired and written by a few other individuals.

The most notable among them were:
Imrul Qays - an ancient poet of Arabia who died a few decades before Muhammad's birth
Zayd b. Amr b. Naufal - an 'apostate' of his time who preached and propagated Hanifism
Labid - another poet
Hasan b. Thabit - the official poet of Muhammad
Salman, the Persian - Muhammad's confidante' and an advisor
Bahira - a Nestoraian Christian monk of the Syrian church
Jabr - a Christian neighbour of Muhammad
Ibn Qumta - a Christian slave
Khadijah - Muhammad's first wife
Waraqa - Khadijah's cousin brother
Ubay b. Ka'b - Muhammad's secretary and a Qur'an scribe
Muhammad himself

There were other parties involved too. They were:
The Sabeans
Aisha - Muhammad's child bride
Abdallah b. Salam b. al-Harith - a Jewish convert to Islam
Mukhyariq - a Rabbi and another Jewish convert to Islam

The Qur'an is not the creation of a single entity or a lone person. There were several parties involved in the composition, scribing, amending, inserting and deleting the Qur'anic verses. The most important personalities involved in the creation of the Qur'an were: Imrul Qays, Zayd b. Amr, Hasan b. Thabit, Salman, Bahira, ibn Qumta, Waraqa and Ubayy b. Ka'b.

TALI, ko su pisci Qurana? izgleda Mirko i Slavko.. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
dok cekam Kuran je pisan za zivota Muhameda posto je on bio nepismen znaci diktiro ga je svoim pisarima a Muham ga je znao napamet ,koliko sam upucen Isus je bio pismen zasto on nije piso bibliju

Pa znam i ja sve o svom zivotu napamet...jesam li ja prorok?

ajde malo posavjetuj se sa nekim ko je pametan pa nam dodji nesto pametno reci. Ovako se samo prosipas bez ikakvih argumenata. opobogu pa rekao si da imas zenu i djecu...budi malo sa njima, voli ih. sta ovdje gubis vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 16:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

muhamed ga nije mogao ni pisat poznato je da je bio nepismen, ali je kao trgovac bio bogat, njegove sluge su mu čitale bibliju koja je u to vrijeme bila raširena i onda je muhamed čuvši to počeo mudrovat i njima diktirat šta da prepišu, a usput je davao svoje komentare i prosipao gluposti tumačeći i parafrazirajući ono što je čuo. zbog toga kuran i jeste u odnosu na bibliju pun rupa, besmislica i nedorečenosti.
ko je pisao bibliju?
biblija se sastoji iz 66 knjiga, 39 knjiga ili hebrejska pisma (stari zavjet) i 27 knjiga su grčka pisma (novi zavjet).
tih 66 knjiga je pisano u razdoblju od preko 1600 godina s tim da je započeto kad je egipat bio dominirajuća sila, a završeno kad je rim gospodario svjetom.
pisci od boga nadahnuti su bili njih 40 redom:
1. mojsije, 2. jošua, 3.samuel, 4. gad, 5. natan, 6.david, 7.sinovi korahovi, 8. azaf, 9.heman, 10.etan, 11. salamon, 12.agur, 13. lemuel, 14. jona, 15. joel, 16. amos, 17. hosea, 18. isajia, 19. mihej, 20. zefanija, 21. nahum, 22. habakuk, 23. obadija, 24. ezekijel, 25. jeremija, 26. danijel, 27. hagaj, 28. zaharija, 29. mordekaj, 30. ezra, 31. nehemija, 32. malahija, 33. matej, 34. luka, 35. jakov, 36. marko, 37. petar, 38. pavle, 39. juda, 40. jovan.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bas djelujes zbunjeno. Istrazujes bibliju i djeluje mi kao da sumnjas u kuran i zelis da predjes na pravoslavlje. Brate tu smo da ti pomognemo. Slobodno pitaj da ti spoznaja Hrista bude laksa i brza. A On ce te docekati rasirenih ruku.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2010, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tali bali je napisao:
evo upravo su me sa krstarice banovali jadnici

super...uspio si u zivotu...sad te sljeduje 77 djevica. :D...ili BAN! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]