banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Sep 2009, 21:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
spavac je napisao:
Leona je napisao:
Aurrora je napisao:
ZA NEOBAVJESTENE
IHTUS JE NAPISAO
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav

Svidja mi se ovo sto je ihtus napisao.

posto nas je milost Hrista oslobodila, ajmo onda da zaboravimo na Zakon - 10 zapovjesti.. zabrana svinjetine nije spadala pod Zakon cisto za tvoju informaciju..niti se ubrajala u cermonijalne zakone..takodje pogledaj dobro taj tekst koji si citirao "jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta" u kom kontekstu je receno. da li je Isus ukorio jevreje zbog otackih ceremonijalnih zakona. jer taj tekst nema veze sa miloscu. Ako dobro procitas N.Z primjetices da Isus nikad nije rekao da je milost dovoljna, ili samo vjera..Ako vjerujes u zakon, onda ga trebas i drzati..ali opet da naglasim svinjetina nema veze sa Zakonom ili obredima..krstiti se u Hristovo ime radi vjecnog zivota koji nam je dat Njegovom miloscu, ne znaci da ti sad ne treba da zivis novim zivotom. naravno da se drzanjem nekih pravila moze oslijepiti, recimo aj gledas samo u svinjetinu, a sutra siromah trazi od tebe koru hljeba pa ga posaljes u 2 pi na kvadrat. covjek gledajuci tako vjerovatno ce postati legalista. medjutim svinjetina nema pravilo kao neki obredi kojih su se jevreji pridrzavali a ukazivali su na Hristovu smrt. Pavle se prepirao sa takvim jevrejima koji su od novih hriscana htjeli prvo napraviti jevreje pa onda hriscane. medjutim svinjetina nema veze sa tim obredima. Ako je vjerujem u Boga kao tvorca, onda ne vidim razlog zasto da mu ne vjerujem kad kaze "ovo nije dobro za tvoje tijelo". necu ja postati jevrej pa ni musliman ako odlucim da ne jedem svinjetinu.[/quote]

Ja nisam rekao da zaboravimo na 10 zapovjesti, a rijec zakon sam koristio u smislu starozavjetnih normi.Znam da postoje zakoni o zrtvama, praznicima itd.Kao sto si rekao svinjetina nije spadala pod zakon, tim prije smo slobodni jesti je, ili ne jesti.Citirao sam upravo dio NZ gdje Isus kori fariseje, ti znas zasto ih kori.Oni su naglasavali obicaj a ukidali zapovjest.Princip je isti "ne pogani covjeka sto ulazi....nego...".Kao sto si rekao za siromaha, tako i ja kazem.Zakon je dobar, 10 zapovjesti su dobre, neke obrede ne cinimo vise, isto tako neke zabrane is SZ su prestale, jer nemaju veze sa pokajanjem, novim zivotom i posvecenjem.Ostavljeno nam je po savjesti da rasudjujemo, ako je tebi problem kao HACE da jedes ja to postujem jer Bog radi u tebi, isto tako ako ja jedem vladam se prema svojoj savjesti, i gledam da te ne osudjujem kao ni ti mene.Ovo se ne odnosi na 10 zapovjesti, opet kazem.Mozda nije dobro za tijelo(ne znam da Bog bas tako kaze), ali ne znam kakve veze ima sa spasenjem.Zato sam spominjao milost, jer neki smatraju ovo pitanje bitnim za spasenje, a ja vjerujem da nije.To jednostavno nije primarno pitanje, i u starom zavjetu ima simboliku cistote i odvojenja za Boga.Nase se odvojenje cini kroz vjeru i milost, a dokaz su djela kao rezultat nanovog rodjenja.Hrana tu jednostavno ne igra bitnu ulogu.
Ako ne jedes ja to postujem, na volju ti kao papi post :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Jao jeste se zapetljali sa tim citiranjem, sad ispade da se spavacu svidja to sto je ihtus napisao. :D :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ja sam se zapetljao, a vjerovatno si primila i privatnu porukuj jos muka sa ovim softverima, jedva sam i mobitele prihvatio kao normalne, a ovi racunari ce me dotuci :mad:

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 00:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Leona - :tongue3: (ovo ti se plazim jer moram da ga citiram opet)

[quote="ihtus"]

Ja nisam rekao da zaboravimo na 10 zapovjesti, a rijec zakon sam koristio u smislu starozavjetnih normi.Znam da postoje zakoni o zrtvama, praznicima itd.Kao sto si rekao svinjetina nije spadala pod zakon, tim prije smo slobodni jesti je, ili ne jesti.Citirao sam upravo dio NZ gdje Isus kori fariseje, ti znas zasto ih kori.Oni su naglasavali obicaj a ukidali zapovjest.Princip je isti "ne pogani covjeka sto ulazi....nego...".Kao sto si rekao za siromaha, tako i ja kazem.Zakon je dobar, 10 zapovjesti su dobre, neke obrede ne cinimo vise, isto tako neke zabrane is SZ su prestale, jer nemaju veze sa pokajanjem, novim zivotom i posvecenjem.Ostavljeno nam je po savjesti da rasudjujemo, ako je tebi problem kao HACE da jedes ja to postujem jer Bog radi u tebi, isto tako ako ja jedem vladam se prema svojoj savjesti, i gledam da te ne osudjujem kao ni ti mene.Ovo se ne odnosi na 10 zapovjesti, opet kazem.Mozda nije dobro za tijelo(ne znam da Bog bas tako kaze), ali ne znam kakve veze ima sa spasenjem.Zato sam spominjao milost, jer neki smatraju ovo pitanje bitnim za spasenje, a ja vjerujem da nije.To jednostavno nije primarno pitanje, i u starom zavjetu ima simboliku cistote i odvojenja za Boga.Nase se odvojenje cini kroz vjeru i milost, a dokaz su djela kao rezultat nanovog rodjenja.Hrana tu jednostavno ne igra bitnu ulogu.
Ako ne jedes ja to postujem, na volju ti kao papi post :)[/quote]

ali opet uzimas taj stih van konteksta. svinjetina nije ritulani obicaj.dok pranje ruku do lakata je bio ritualni obicaj kod jevreja. takodje recimo ja sad tebi mogu citirati 1 Korincanima 6;15-20. pogotovo mislim na stihove 19 i 20. da, postoji kod HAC-era ta ideja da se vise gleda na kafu, cigare, alkohol, svinjetinu nego na 10 zapovjesti. recimo ako covjek je odlucio da se krsti, a jos jede svinjetinu mala je mogucnost da ce odbor dozvoliti krstenje. eh sad to moze biti i dobro ali i lose. kad pricam da moze biti dobro mislim na to da ako bi se dozvolilo toj osobi onda bi postojalo sarenilo. ljudi bi pricali "kako onaj moze, a ti ne mozes.posto crkva zeli da drugima prenese Bibliju ili upozna sa Bogom onda ne moze sebi dozvoliti sarenilo kad je u pitanju Zakon, a i zdravstveni principi. losa strana te zabrane je sto covjek moze da se oladi od odnosa sa Bogom i prestane cak citati Bibliju. radio sam sa ljudima dok sam bio pripravnik i nisam im naturao svinjetinu kao neki zakon, vec prvenstveno kao zdravstveni princip.

"Nase se odvojenje cini kroz vjeru i milost, a dokaz su djela kao rezultat nanovog rodjenja"----- e sad kad si ovo tako fino kontrirao samom sebi onda da te upitam sta su to djela. :wink:

eh dok nisam zaboravi taj stih. ako dobro procitas vidjeces da Isus zapocinje tako sto kaze "uceci nauke i zapovjesti ljudske". a zavrsava tako sto kaze "I ovo je sto pogani covjeka, a neumivenijem rukama jesti ne pogani covjeka" znaci u pitanju je Matej 15:9-20. ne kori Isus fariseje zbog naglaska u vezi hrane. procitaj ponovo.

Poslednji put menjao spavac dana 08 Sep 2009, 00:44, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 00:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Kaze moj djed"Bolje zivjet sa svinjetinom 50 nego 100god.bez nje",prije 20 god.
Evoga ima 70 i rumenije u licu odmene,toliko o svinjetni! 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 12:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
ihtus je napisao:
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.

Problem sa ovakvm izjavom (koja se "vrti" u mnogim hrišćanskim krugovima) jeste što milost ne isključuje zakon, kako se često (pogrešno) pretpostavlja, bar Jevreji nisu nikada razmišljali na takav način. Zakon je dat iz milosti - to je njihovo shvatanje, u stvari - to je biblijsko shvatanje. Odbacivanje zakona kao nešto što je negativno i loše samo je plod miskoncepcije brojnih hrišćana tokom vekova, a i dan danas ovakva i slična mišljenja zaista preovladavaju među mnogim hrišćanima, što je samo znak da oni ne poznaju osnovna učenja Svetog Pisma. :) Naravno, ovo nije tebi lično upućeno, to je samo moje mišljenje (tebe ne znam ko si i šta si, niti je to bitno). :)
Citiraj:
U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.

1) Zašto je bio dat starozavetni zakon - kosher?

2) Na koji način nas je Hristos oslobodio istog?

4) Zbog čega bi nas Isus oslobodio tog zakona?

Jednostavna pitanja. :)

Citiraj:
Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.

Božja milost je iznad legalizma, npr. :) U stvari - šta je Božja milost? Božja milost jest zakon dat čoveku da bi čovek znao kako da živi u skladu sa Njegovom voljom. Zakon o čistoj/nečistoj hrani nije dat kao nekakvo ograničenje slobode čoveka i ograničavanje njegovih prava, nego je dat iz Božje milosti - zato što je Bog znao šta je dobro da se jede, a šta nije dobro. Jednostavno. :) Legalizam može da bude prisutan svuda gde čovek uzdiže bilo kakva pravila i sam zakon u odnosu na živi odnos sa živim Bogom. ;)

Citiraj:
Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.

Taj zakon ili bolje rečeno - Tora, ima nekoliko osnovnih podela. Prema nekoj gruboj podeli, on sadrži u sebi:

1) Civilne ili građanske zakone.

2) Obredne ili ceremonijalne zakone.

3) Zdravstvene zakone.

3) Moralne zakone.

Ne vidim zašto bi novozavetni hrišćani bili pod obavezom bilo kog civilnog ili građanskog zakona i obrednog/ceremonijalnog, bar iz dva razloga: Božji narod više ne živi u monarhiji gde bi građanski zakoni mogli bez problema mogli biti punovažni. I drugo - Hristos je došao kao ispunjenje zakona, posebno ceremonijalnog/obrednog zakona, koji je ukazivao na Njega još od Postanja, odnosno pada Adama i Eve u greh.

Citiraj:
Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.

Eto, ja ne jedem svinjetinu jer je to meso odvratno, nije ni malo ukusno, a ponajviše zato što je to Bog zabranio. Sad me ti ubedi da sam ja legalista (!) i da moram držati ceo zakon? 8)

S druge strane - postoje odredbe starozavetnog zakona kojih se svako normalan pridržava - ko onda ima problem?
Citiraj:
Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.

Nisam siguran da si u pravu. To znači da možeš jesti pacove, npr. (da ne nabrajam svakakve gadosti LOL), i to te neće opoganiti? :lol: Sloboda u Hristu ne znači kršenje zakona, nego uživanje u slobodi tog zakona. Zato, onaj koji krši zakon zapravo nije upoznao slobodu u Hristu niti sam zakon. ;) Svinjetina nema veze sa tim, jer svinjetina je samo deo jednog šireg zakona u Tori koji se odnosi na čovekovo zdravlje. ;)
Citiraj:
Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav

Amen, slažem se. Jedino što bih pitao - šta je to "primarno verovanje?" :) Za mene je primarno verovanje živeti po Božjoj volji i Njegovim principima koji su nam dati iz milosti kako bi mi živeli kvalitetan život. Jedan od tih principa ili načela života jeste zakon ili propisi koji govore o čovekovom zdravlju. Bog zna šta je najbolje za naš organizam, zato je davno pre no što je čovek mogao naučnim putem to saznati - dao pravila o tome. :)

Ništa jednostavnije, bar za mene.

Poz.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 12:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:

PS Ko kaže da svinjski pršut ne valja taj nema blage veze o životu. :wink:

:lol: Meni je ova izjava smešna. :lol: Probaj ne jedi svinjetinu 3 meseca, i zgadiće ti se miris pečenja. ;) U suštini - o ukusima ne treba raspravljati, no reći da pršut "valja" i da je svinjetina ok - to može reći samo onaj koji nema blage veze o životu i ukusima. :) Bez uvrede - ništa lično, znam samo da si preterao/la u ovakvoj izjavi. Istina je nešto drugačija, jer imaš ljude koji ne razmišljaju kao ti i koji su ostavili krme i zbog ukusa i zbog mirisa. :lol:

Aaron je napisao:

Samo ti prikupljaj u sebi holesterol i kancerogene materije...

Užas. Kada odeš kod doktora i nešto je ozbiljnije u pitanju sa tvojim organizmom - odmah ti kažu da ne jedeš masno i svinjetinu. :)

Dzontra Volta je napisao:
A da se vratimo na religisku temu. Biblija je htijeli vi to ili ne zastarila u potpunosti. Ponašanje u skladu sa biblijom u današnje vrijeme bi kršilo toliko zakona i ljudskih prava da bi se vratili u vrijeme inkvizicije. Samim tim vjernicima je dovoljno da žive u "duhu biblije (brrrrr)", i da se ponašaju u skladu sa vremenom.

:lol: Ja baš volim ovakve izazove i hrabre izjave. Hajde mi dokaži da sam ja zastareo ili zaostalo, s obzirom da smatram kako Biblija ima šta da nam poruči o osnovnim principima zdravog i kvalitetnog moralnog, psihičkog i fizičkog života? :)

Usput, inkvizicija nema veze sa Biblijom. 8)

Talija je napisao:

Wow, nije li ovo malo preterano?? :lol: Ja mislim da imam blage veze o životu, malo više o tome, pa i dalje ne vidim potrebu za pršutom niti smatram da je ono zdravo makar se uzelo dva-tri puta mesečno, niti je ukusno i bilo što slično. U stvari - ja sam razmišljao kao ti davno, ali sam prevazišao takva gledišta jer sam shvatio da ono što se čoveku čini dobro - čini mu se jer ne poznaje bolje. :) Nije poenta samo u holesterolu i kanceru, iako i tu ima istine.

Aaron je napisao:

Da ne ispadnem sad neki vjerski fanatik, svinjetinu ne jedem uglavnom iz zdravstvenih razloga, a ne zato što to tako Torah kaže. Sad da ne idem u detaljna objašnjavanja koja će biti dosadna, uglavnom - premasno je meso, puno holesterola, sa sastojcima koji pogoduju nastanku i razvoju kancerogenih ćelija i tako dalje. A da je ukusno, jeste.

Čuj, svinjetinu ne jedim i ja iz sličnih razloga, jedino što dodajem propis iz Tore - ipak Bog zna šta je najbolje. No, nemoj se uvrediti ovo što ću reći - za mene svinjetina nije ukusna ni malo. Naprotiv. Verovao ili ne - meni je muka od samog mirisa pečenja. Ne mogu da podnesem taj "miris" i stvarno mi smeta. Baš kao što ne mogu da shvatim mnoge ljude koji ne jedu krme, ali kažu - ukusno je. :lol: No, to je samo moj dojam.

Talija je napisao:
To je opis jednog događaja koji nema veze sa (ne)jedenjem svinjskog mesa.
Jevreji ne jedu svinjsko meso od mnogo ranije nego se zbio taj događaj.

Krdo svinja je u tom momentu poslužilo svrsi a nije poenta je li to bila svinja ili neka druga životinja.

Talija, taj događaj upravo ima veze sa kršenjem propisa iz Tore - neki jevreji su "švercovali" svinje, uzgajali ih, zarađivali na njima. Isus nije tek tako dozvolio demonima da idu u svinje. Čudno, sami demoni su to zatražili. ;) Osim toga - nisam siguran da su oni jeli te svinje, oni su ih uzgajali, za pagane najverovatnije.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 12:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Antropos je napisao:
No, nemoj se uvrediti ovo što ću reći - za mene svinjetina nije ukusna ni malo. Naprotiv. Verovao ili ne - meni je muka od samog mirisa pečenja. Ne mogu da podnesem taj "miris" i stvarno mi smeta. Baš kao što ne mogu da shvatim mnoge ljude koji ne jedu krme, ali kažu - ukusno je. :lol: No, to je samo moj dojam.

Ma niti govora, nema razloga za uvredu. :) Naznačio sam da je ukusna jer sam je probao nekoliko puta, onako prasence tek skinuto s ražnja, hrskava kožica, meso slatko da ne može bit' slađe, još prilog krompirići... Njam! Ali, muči me višak kilograma, pa se pokušavam disciplinovati...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 12:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

E ovo što sledi jesu biseri koje ja jako puno volim:

wilderness je napisao:
Mislim da ne treba jesti svinjetinu jer je naucno dokazano da nije zdrava i bolje je ne jesti ako se moze.

Dzontra Volta je napisao:
I nacistički doktori i naučnici su dokazali da su svi naspram arijevske rase inferiorni, pa jel to znači da moramo sad mi njima robovat, jer to je naučno dokazano...

:lol: Da li si siguran da su nacistički naučnici dokazali superiornost arijevske rase? 8)

Citiraj:
sem toga koja bi osoba izabrala ovo naspram ovoga
ili možda ovo umjesto ovog
Biblija, i "soja" medicina nemaju pojma o životu i hedonizmu

Šta ovim želiš reći?

ihtus je napisao:
takodje pogledaj dobro taj tekst koji si citirao "jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta" u kom kontekstu je receno. da li je Isus ukorio jevreje zbog otackih ceremonijalnih zakona. jer taj tekst nema veze sa miloscu.

[-X Prijatelju, odgovori mi na ovo pitanje:

Da li je kontext događaja u kojima je Isus rekao da ne pogani čoveka ono što ulazi u usta nego što izlazi - nekakva rasprava o čistoj/nečistoj hrani?
8)

Text (Matej 15 i Marko 7) nema blage veze sa pitanjem čiste-nečiste hrane. Zašto bi mi govorili o tome i izvlačili svakakve zaključke o vrsti hrane, kada uopšte o tome nije reč?

Drugim rečima rečeno - mi textu namećemo naš kontext. Ako bi kontext bio čista i nečista hrana - stvar bi bila drugačija, no ja nisam siguran da Isus o tome govori. ;)

Citiraj:
Zakon je dobar, 10 zapovjesti su dobre, neke obrede ne cinimo vise, isto tako neke zabrane is SZ su prestale, jer nemaju veze sa pokajanjem, novim zivotom i posvecenjem.

Kako znaš koje zapovesti nemaju veze sa pokajanjem, novim životom i posebno - posvećenjem?? Za divno čudo - kada Bog daje propise o čistoj/nečistoj hrani, On na kraju veli:

Nemojte se poganiti ničim što gamiže i nemojte se skvrniti njima, da ne budete nečisti s njih. Jer ja sam Gospod Bog vaš; zato se osvećujte i budite sveti, jer sam Ja svet; i nemojte se skvrniti ničim što puže po zemlji. Jer ja sam Gospod, koji sam vas izveo iz zemlje misirske da vam budem Bog; budite, dakle, sveti, jer sam Ja svet. Ovo je zakon za zveri i za ptice, i za sve životinje što se miču po vodi, i za svaku dušu živu, koja puže po zemlji. Da se raspoznaje nečisto od čistog i životinja koja se jede od životinje koja se ne jede.
(Levitska knjiga 11)

Interesantno - Bog poziva Njegov narod na uzdržanje od nečiste hrane kako bi taj narod bio svet i posvećen - "Jer sam Ja svet," veli Bog. Ispada da držanje principa o čistoj/nečistoj hrani znači Božji poziv čoveku na svetost?

Još interesantnije ono što apostol Petar kaže:

Kao poslušna deca ne upravljajte se po pređašnjim požudama, koje ste imali u svom neznanju, nego po svecu koji vas je pozvao, budite i sami sveti u svom vladanju. 16 Jer je napisano: »Budite sveti, jer sam ja svet«.
(1. Petrova 1:14,15)

Sad mi odgovori, ti ili bilo ko drugi: Da li pozivanje apostola Petra na svetost u svom "vladanju" ili "življenju" može da negira potrebu za principima o čistoj/nečistoj hrani? :) Ili pozivanje na svetost života podrazumeva držanje principa iz Tore o čistoj/nečistoj hrani) ;) Nešto jeste. :P

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 13:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aaron je napisao:
Antropos je napisao:
No, nemoj se uvrediti ovo što ću reći - za mene svinjetina nije ukusna ni malo. Naprotiv. Verovao ili ne - meni je muka od samog mirisa pečenja. Ne mogu da podnesem taj "miris" i stvarno mi smeta. Baš kao što ne mogu da shvatim mnoge ljude koji ne jedu krme, ali kažu - ukusno je. :lol: No, to je samo moj dojam.

Ma niti govora, nema razloga za uvredu. :) Naznačio sam da je ukusna jer sam je probao nekoliko puta, onako prasence tek skinuto s ražnja, hrskava kožica, meso slatko da ne može bit' slađe, još prilog krompirići... Njam! Ali, muči me višak kilograma, pa se pokušavam disciplinovati...

Znaš šta, kada bi se pojavio neko ko bi rekao da je Majkl Džekson najbolji pevač na svetu - niko mu ne bi zamerio, možda bi mu prigovorio kako je to lični dojam. :) Ne bi bilo svađe i rasprave. :) No, kada kažeš nešto slično za krme a što se ne sviđa onima koji jedu - onda si bela vrana (ili crna ovca, biraj). :) Vidiš, ja se ne sećam da li sam u svom životu jeo prasetinu. Bez laži. Imam 34 godine, punih 34. Svinjetinu ne jedem punih 11 godina. Pre toga nisam bio neki veliki ljubitelj svinjetinje i svinjskih "proizvoda." Krompiriće volim sa paradajz-luk salatom, npr. (paradajz ne solim jer ima dovoljno soli u sebi, a i so uništava minerale u paradajzu ;) ), ali hrskavu kožicu i sl. - ma daj, neću da se neko sablazni zbog mene, ali to meni nije ni malo ukusno, naprotiv. :) No, kome jeste - neka slobodno uživa u tome, nemam ništa protiv. :) Jedino što nisam siguran da kao hrišćanin imam obavezu ili navodno "slobodu" da jedem svinjetinu - na osnovu Biblije. Ljudi - toga nema u Bibliji.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:

Oslobodio ne riječima nego svojim primjerom.
Bilo je zabranjeno (a kasnije mu je uzeto za zlo) što je jeo zajedno sa neznabošcima.
Tim gestom stavio je van snage dogmu o prljavosti jela.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2009, 16:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
Citiraj:

Oslobodio ne riječima nego svojim primjerom.
Bilo je zabranjeno (a kasnije mu je uzeto za zlo) što je jeo zajedno sa neznabošcima.
Tim gestom stavio je van snage dogmu o prljavosti jela.

Fail. :) Pitao sam:

1) Zašto nam je dat propis o čistoj/nečistoj hrani?

Nigde primerom to nije pokazao, jer da si u pravu - trebala bi postojati grupa textova koji nedvosmisleno ukazuju i pokazuju da je Isus jeo nečistu hranu. Nemaš takvih stvari ni kod Isusa a kako mi se čini - ni kod samijeh apostola. :)

Usput, propisi o kosheru nisu dogme. 8)

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2009, 08:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Antropos je napisao:
Talija je napisao:

:lol: Meni je ova izjava smešna. :lol: Probaj ne jedi svinjetinu 3 meseca, i zgadiće ti se miris pečenja. ;) U suštini - o ukusima ne treba raspravljati, no reći da pršut "valja" i da je svinjetina ok - to može reći samo onaj koji nema blage veze o životu i ukusima. :) Bez uvrede - ništa lično, znam samo da si preterao/la u ovakvoj izjavi. Istina je nešto drugačija, jer imaš ljude koji ne razmišljaju kao ti i koji su ostavili krme i zbog ukusa i zbog mirisa. :lol:

Pretjerao/la? Prvo, meni se obraćaš sa pretjerao/la s obzirom da si sa mnom razmijenio 1001 p.poruku? Nisi skontao kog sam pola?
Drugo, ne jedem nikakvo meso! Čak i više mjeseci jer mi se ne jede, a kad jedem onda jedem i ne gadi mi se ama baš nimalo!
Antropos je napisao:
Talija je napisao:

Wow, nije li ovo malo preterano?? :lol: Ja mislim da imam blage veze o životu, malo više o tome, pa i dalje ne vidim potrebu za pršutom niti smatram da je ono zdravo makar se uzelo dva-tri puta mesečno, niti je ukusno i bilo što slično. U stvari - ja sam razmišljao kao ti davno, ali sam prevazišao takva gledišta jer sam shvatio da ono što se čoveku čini dobro - čini mu se jer ne poznaje bolje. :) Nije poenta samo u holesterolu i kanceru, iako i tu ima istine.

Ništa ako me još jednom ne citiraš za istu rečenicu (i to sve u jednom postu). 8)
Antropos je napisao:
Nigde primerom to nije pokazao, jer da si u pravu - trebala bi postojati grupa textova koji nedvosmisleno ukazuju i pokazuju da je Isus jeo nečistu hranu. Nemaš takvih stvari ni kod Isusa a kako mi se čini - ni kod samijeh apostola. :)

Ko je spominjao da je iko jeo nečistu hranu??? Šta je nečista hrana?
I šta treba da stroji u SP? Čitav traktat o kvalitetu mesa; da li je bolje meso sa buta "ruže" ili sa pleća?

Tako to obično biva kad neko namjerno banalizuje sve što neko drugi napiše.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2009, 17:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Isus je rekao nijeli isti stvorio i necisto!

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2009, 11:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Marko 7:15

Ništa nema što bi čoveka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čoveka.

Pomenuti tekst nema nikakve veze sa pitanjem ciste i neciste hrane. Kontekst Isusove izjave su ritualna pranja ruku prije jela koja takodjer nisu imale nikakve veze sa higijenom, nego su jednostavno bile tradicionalni rituali. Na primjer kod Jevreja ruke su se prale prije jutarnje i ponocne molitve sto isto tako nema veze sa higijenom nego je cista ritualna akcija.

U vezi sa tim Isus izjavljuje da covjeka ne moze ocistiti nikakvo ritualno pranje zato sto se grijeh ne unosi u covjeka tim aktom vec da je samo ljudsko srce i ljudske misli gresne.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2009, 12:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I jos u vezi sa tim, Hristos nikada nikoga nije 'oslobodio od zakona' nego je naglasio da se pukim drzanjem zakona ne moze 'zaraditi' spasenje. A zakon se odnosio na oralnu, usmenu Toru koju su Jevreji (izricito Fariseji) ponekad drzali vaznijom nego pismenom Torom.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2009, 12:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Za sve protivnike svinjetine - upravo sam se najeo slanine. Nemate pojma sta propustate! A,sad, crknite od muke... :D

A sad ozbiljno - vise volim krmacu nego pile koje za mjesec dana naraste na konzumnu velicinu (~2kg). I neka mi niko ne govori da to moze da bude zdravo...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 19:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Avinoam1 je napisao:

Ništa nema što bi čoveka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čoveka.

U vezi sa tim Isus izjavljuje da covjeka ne moze ocistiti nikakvo ritualno pranje zato sto se grijeh ne unosi u covjeka tim aktom vec da je samo ljudsko srce i ljudske misli gresne.

Dozvoli da te demantujem ali ovo Isus nije rekao, on ne bi spominjao usta da je ovo samo ritualjno pranje.
Znam da Isus ne govori o cistoj i necistoj hrani, ali princip je isti

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 23:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ihtus je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Dozvoli da te demantujem ali ovo Isus nije rekao, on ne bi spominjao usta da je ovo samo ritualjno pranje.

a ljudske misli izlaze na analni otvor...de procitaj nekoliko puta ovo sto je Avinoam1 napisao..
takodje procitaj taj dogadjas od pocetka do kraja, vec sam ti naveo stihove.. :cat:

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2009, 02:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Avinoam1 je napisao:

Ne razumijem druze kapetane sta ti to u stvari demantujes. Jovan u 3 i 4 stihu sedme glave daje pozadinu ove polemike:

3. Jer fariseji i svi Jevreji, ne jedu dok ne umiju ruke do lakata, držeći se onog što im je ostalo od starih;
4. I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.

Ovo je mozda i malo kompleksno jer treba imati uvid u jevrejsko teolosko shvatanje grijeha, i opravdanja, itd. Recimo sam grad Jerusalim i to pogotovo predeo Hrama je smatrano svetinjom. A ako pogledas 4 stih kaze da cak i peru i posudje i da kad se vracaju sa pazara prvo se umiju. Zbog toga su i sagradjeni silni bazeni i bazencici, tkz mikve, oko Jerusalima da prije nego sto udje u grad moze 'ritualno' da se opere (uronjavanjem u bazen) da bi dostojno mogao uci u grad. Smisao je bio da se 'ne unosi grijeh' u sveti grad nego da se u njega udje cist (i simbolicki opravdan).

Isto tako je postojao obicaj da kad recimo Jevrej kupi neki predmet na pazaru, i taj predmet se mora prvo oprati zato sto je bio u kontaktu sa neznaboscem- iz istoga cilja, da se ne bi grijeh unosio samo u grad nego i u vlastiti dom. Ako bi se predmet kupio od Jevreja, i onda bi se cak morao oprati jer je postojala mogucnost da je prije nego sto je bio kupljen- bio u vlasnistvu neznabosca.

Znaci iza svake te ritualne akcije postojalo je jedno odredjeno shvatanje, jedna zelja, da se istinski ugodi Bogu, da se pred njega stane cist i 'bezgresan'. Problem je nastao onda kada je sve to postalo samo jedan puki obicaj, nesto sto su pojedini na brzake obavili a zaboravljena je zapovjest Bozja.

Zato ih dalje u sedmoj glavi Isus kori da npr. financijske prihode proglase korban , sto znaci 'ova sredstva su rezervisana sa potrebe hrama', i da je to islo cak do te mjere da i vlastitim roditeljima nisu pomagali, nisu im dali ili posudili prijeko potreban novac za prehranu ili bilo sta drugo jer je kobajage novac bio odvojen za Boga. I tim cinom su naravno direktno krsili 5 zapovijed, postuj oca svojega i mater svoju. (Cak je postojala i ta kombinacija da su Fariseji odvajali novac, proglasili ga korban, ali su sami taj odvojeni novac uzimali kada im je licno zatrebao. Koliko je to licemjerstvo bilo!)

Znaci u kontekstu njihovog shvacanja 'kako stati cist pred Boga', 'kako se opravdati', 'kojom metodom sprijeciti prljanje grijehom', Isus im govori da svi ti rituali postaju beznacajni ako se zaboravi na ljubav, na postovanje prema bliznjemu (roditeljima, stih 10-12), i isto tako u vezi toga ritual pranja ruku ili cijeloga tijela, pranje posudja, pranje poljoprivrednih predmeta, cega bilo, sve to je nula zato sto niti sprecava dominaciju grijeha, niti je dovoljno za spasenje, jer je problem u srcu i mislima a to se ne da vodom oprati.

U vezi sa svim tim, kao sto si i sam rekao, tu nema ni govora o kategorizaciji ciste i neciste hrane. A slazem se da jedenje svinjetine nije pitanje spasenja, mada je istovremeno teoloski apsolutno pogresno izjavljivati 'nismo pod zakonom nego pod miloscu' i time opravdavati jedenje svinjetine.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]