ihtus je napisao:
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.
Problem sa ovakvm izjavom (koja se "vrti" u mnogim hrišćanskim krugovima) jeste što milost ne isključuje zakon, kako se često (pogrešno) pretpostavlja, bar Jevreji nisu nikada razmišljali na takav način. Zakon je dat iz milosti - to je njihovo shvatanje, u stvari - to je biblijsko shvatanje. Odbacivanje zakona kao nešto što je negativno i loše samo je plod miskoncepcije brojnih hrišćana tokom vekova, a i dan danas ovakva i slična mišljenja zaista preovladavaju među mnogim hrišćanima, što je samo znak da oni ne poznaju osnovna učenja Svetog Pisma.

Naravno, ovo nije tebi lično upućeno, to je samo moje mišljenje (tebe ne znam ko si i šta si, niti je to bitno).

Citiraj:
U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.
1) Zašto je bio dat starozavetni zakon - kosher?
2) Na koji način nas je Hristos oslobodio istog?
4) Zbog čega bi nas Isus oslobodio tog zakona?
Jednostavna pitanja.
Citiraj:
Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.
Božja milost je iznad legalizma, npr.

U stvari - šta je Božja milost? Božja milost jest zakon dat čoveku da bi čovek znao kako da živi u skladu sa Njegovom voljom. Zakon o čistoj/nečistoj hrani nije dat kao nekakvo ograničenje slobode čoveka i ograničavanje njegovih prava, nego je dat iz Božje milosti - zato što je Bog znao šta je dobro da se jede, a šta nije dobro. Jednostavno.

Legalizam može da bude prisutan svuda gde čovek uzdiže bilo kakva pravila i sam zakon u odnosu na živi odnos sa živim Bogom.

Citiraj:
Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.
Taj zakon ili bolje rečeno - Tora, ima nekoliko osnovnih podela. Prema nekoj gruboj podeli, on sadrži u sebi:
1) Civilne ili građanske zakone.
2) Obredne ili ceremonijalne zakone.
3) Zdravstvene zakone.
3) Moralne zakone.
Ne vidim zašto bi novozavetni hrišćani bili pod obavezom bilo kog civilnog ili građanskog zakona i obrednog/ceremonijalnog, bar iz dva razloga: Božji narod više ne živi u monarhiji gde bi građanski zakoni mogli bez problema mogli biti punovažni. I drugo - Hristos je došao kao ispunjenje zakona, posebno ceremonijalnog/obrednog zakona, koji je ukazivao na Njega još od Postanja, odnosno pada Adama i Eve u greh.
Citiraj:
Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.
Eto, ja ne jedem svinjetinu jer je to meso odvratno, nije ni malo ukusno, a ponajviše zato što je to Bog zabranio. Sad me ti ubedi da sam ja legalista (!) i da moram držati ceo zakon?
S druge strane - postoje odredbe starozavetnog zakona kojih se svako normalan pridržava - ko onda ima problem?
Citiraj:
Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.
Nisam siguran da si u pravu. To znači da možeš jesti pacove, npr. (da ne nabrajam svakakve gadosti LOL), i to te neće opoganiti?

Sloboda u Hristu ne znači kršenje zakona, nego uživanje u slobodi tog zakona. Zato, onaj koji krši zakon zapravo nije upoznao slobodu u Hristu niti sam zakon.

Svinjetina nema veze sa tim, jer svinjetina je samo deo jednog šireg zakona u Tori koji se odnosi na čovekovo zdravlje.

Citiraj:
Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav
Amen, slažem se. Jedino što bih pitao - šta je to "primarno verovanje?"

Za mene je primarno verovanje živeti po Božjoj volji i Njegovim principima koji su nam dati iz milosti kako bi mi živeli kvalitetan život. Jedan od tih principa ili načela života jeste zakon ili propisi koji govore o čovekovom zdravlju. Bog zna šta je najbolje za naš organizam, zato je davno pre no što je čovek mogao naučnim putem to saznati - dao pravila o tome.

Ništa jednostavnije, bar za mene.
Poz.