Sveto pismo mnogo govori o opsjednutosti i iscjeljenju, bolje receno oslobodjenju.
Sto se tice crkve i metoda...metode su razne ali za sviju vazi da se to cini u ime Gospoda Isusa Hrista( koji je u tjelu dosao, vaskrsao i uznio se), i po autoritetu Crkve koja ima silu Svetoga Duha, i poslanje Gospoda.
Pravoslavni i Katolici imaju svoje metode, koje su usko vezane za za autoritet crkve.
Kod protestantskih zajednica( onih normalnih

), takodjer se veze za autoritet Crkve, ali se cesto oslanja u praksi na autoritet pojedinca( vjernika) koji je dio zrkve i nosioc Svetoga Duha.
U protestantskim Crkvama postoje razne sluzbe, i zazni darovi.Jedan od tih sluzbi je i razlikovanje duhova, oslobodjenje i iscjeljenje.
Cini se iskljucivo u ime Gospoda Isusa Hrista i slava se uvjek daje Njemu.Ako nije tako onda su to lazni ucitelji.Ima ih mnogo, dovoljno je zaci na internet.
Gledao sam opsjednutu osobu( bar mislim da je bila), nebih da opisujem, samo da kazem da takve osobe se ne podlazu duhovnim autoritetima u Crkvi( lokalnoj zajednici), izazivaju nerede i sklone su cesto manipulacijama i spletkama.
Cuo sam nekoliko prica iz druge ruke( pricali su mi oni sto su gledali), neki su oslobodjeni neki ne.
Na teoloskom faksu sa mojom prijateljicom, su isle dvije djevojke.Bile su opsjednute i bile su toga svjesne.Drugi studendti su primjecivali, pa su ove ubrzo pozvane na razgovor.Jedna od nih je pristala da starjesine lokalne zajednice, mole za nju.Bila je oslobodjena.Druga djevojka nije htjela jer kako je rekla, demoni su je zabavljali i nije htjela da ostane sama.Nedugo zatim skocila je sa zgrade i ubila se.
Veoma je vazno da oslobodjena osoba, pocne ispovjedati vjeru u Isusa Hrista i da pristupi zajednici, Crkvi.U crkvi treba da ima mentora( duhovnika) ili vise njih koji ce da je motre.Da je upucuju na Gospoda, da se mole i stavljaju je pod zastitu Crkve.Naravno drustveni zivot je jako bitan, posao, skola porodica i prijatelji.Sve ovo u cilju da se demoni ne vrate, jer kad izadju tu je praznina, i potrebno je da se osoba ispuni Svetim Duhom, Bogom.Dok ne uzraste u vjeri i sili Svetoga Duha.