banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2009, 11:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Mena zanima kako zvanična medicina (psihijatrija) i psihologija kao nauke gledaju na to???
Molio bih odgovor od kompetetnih.

HVALA :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
U sklopu lijecenja pacijenata u zdravstvenim ustanovama se koriste razne alternativne metode lijecenja jer je dokazano njihovo dejstvo iako se ne moze naucno objasniti nacin na koji djeluju. Rukja pretpostavljam da spada u domen parapsihologije jer ima puno nepoznanica tako da uspjesno eskivira naucnoj analizi. O nekom stavu psihologije se moze govoriti tek nakon sprovedenih naucnih studija. Pogledao sam malo na netu ali nisam nasao nista konkretno.
Prihvatanje rukja bi za nauku znacilo prihvatanje postojanja onostranog svijeta, sto se vjerujem jos dugo nece desiti. Rukja ostaje i dalje predmet bavljenja teologa i ostalih koji se bave religijom. Ako bi se kojim slucajem sprovela studija i ustanilo da se desava nesto zaista neobicno, naucnici opet ne bi mogli zauzeti cvrst stav po tom pitanju, mislim da bi se desilo nesto slicno kao i kod NDE; iako puno toga upucuje na postojanje duse, naucnici skeptici i dalje odbijaju to prihvatiti i objasnjavaju takve fenomene psiho-fiziolosko-hemijskim procesima koji se odvijaju u organizmu. Tako da ce ovakve stvari i dalje ostati predmet spekulacije.
Evo jedan konkretan primjer zasto je stvari poput rukje, itd.. tesko naucno objasniti: npr. kod akupunkture mozes raznim parametrima ustanoviti da je pacijent bolestan. Ako se poslije tretmana akupunkturom ispostavi da su ti parameteri poprimili optimalne vrijednosti, i to uspijes u vise slucajeva da potvrdis, onda mozes reci da akupunktura nije nadriljekarstvo. Medjutim, kod rukje ne postoje fizioloski(!) parametri koje mozes da izmjeris pa da bi mogao da ustanovis neku promjenu. Dok god ne mozes da koristis parametre kojima ces objektivno mjeriti promjenu stanja neke osobe, ne mozes zauzimati stav naucnika prema takvim stvarima. Ne mora covjek vjerovati u onostrano, ali da bi rukja bila prihvacena od naucne zajednice, mora postojati nacin da se iskljuce svi subjektivni elementi i sprovede objektivan eksperiment koji ce utvrditi da rukja proizvodi promjenu stanja.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 13:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

S obzirom da svaka religija ima svoje norme koje uređuju život vernika,pretpostavljam da po percepciji religije svako onaj ko ih krši je potencijalna žrtva za navedenu bolest.??
Ako je to tačno dali to onda znači da oni koji nisu nikako religiozni su najviše izloženi toj opasnosti?

Nemojte me samo za_ebavati jer ozbiljno pitam!

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako to mislis "nikako religiozni"? Mozes li pojasniti sta mislis pod time? Vecina ucenja ti daje smjernice za miran zivot, iliti mudrost. To ti je kao univerzalni zakon pravde koji je Bog postavio. Zapovjesti su nista drugo nego ocitovanje tih univerzalnih principa. Ti ako drzis te principe onda si "religiozan" kako ti kazes. Nisi religiozan ako kazes da si religiozan ili ako ides u bogomolju ili ako se svadjas revnosno na DiR svaki dan i pljujes po tudjeim svetinjama, npr.
A posto imamo razum kojim mozemo da ocjenimo sta je dobro i lose (pa tako i Hrista ocjenjujemo kao savrsenog i svi ga psiholozi smatraju psihicki najzdravijom osobom koja je ikad hodala po zemlji), tako mozemo dedukcijom da zakljucimo da nesto ne bi bilo u redu ako bi i pored zivota koji se zivi srcem djavo usao u nasu kucu.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa postoje ljudi koji veruju u Boga a nisu sledbenici ni jedne crkve ali su moralni i drže se opšteprihvaćenih civilizacijskih vrednosti.
Na kraju krajeva postoje i ateisti koji su moralni ali svoj moral crpe iz filozofskog.
Šta s njima?Jesu oni „lepak“ za ta duhovna bića sa negativnom energijom?
Hoću da pitam koja je kategorija ljudi najviše izložena toj vrsti bolesti.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema to veze sa time bio ja hriscanin, musliman ili budista ili ateista. Nema tog covjeka koji zivi moralno, tako da je svaka rasprava suvisna, svi smo podlozni.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa valjda je religija dala odgovor kako se ZAŠTITI!!!
Kad kažem da živim moralno to znači da se trudim,valjda je u tome i smisao TRUDITI SE!

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa niko ne tvrdi suprotno, ali problem je sto niko ne zivi moralno, a najveci je problem sto svako misli da zivi moralno. Zato je dosao Isus, da nam pokaze kako to mi "moralno" zivimo.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Isus je volio ljude i širio ljubav.Ko to danas čini??Nikad više crkava a nikad manje ljubavi prema čoveku!
Zanima me kako i musliman i hrišćanin ili jevrej mogu biti uspešni u lečenju te bolesti ako u startu imaju različit pristup.
Neko to čini u ime oca,sina i svetog duha a neko u ime samo Boga,a neko,,,,,,!
Ili je odgovor da i ta duhovna bića mogu biti različitih religija pa različito se boje Onog Svemogućeh u ime kojeg se pozivaju da napuste "pacijenta"!??

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa jedan je Bog, razlicite su rijeci kojima ga zovu ali su identicna osjecanja prema Bogu, a to je najvaznije i to igra najvecu ulogu. Tako da sustinski valjda ne bi trebalo da bude razlike.
Nema valjda podjela i medju demonima, osim ako se radi o duhovima nacionalista :D
Mozda bi se mogli navesti i drugi razlozi, ali to vec zalazi u neke teoloske rasprave koje se meni ne daju voditi posto nema svrhe.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Oficir s ruzom je napisao:
Warrior of the Light je napisao:
Da li se Džini posmatraju isključivo kao bića koja već postoje, nezavisno od onoga ko ih priziva? Ili je moguće, na neki način, napraviti takvo biće?

Nisam siguran da postoji način "pravljenja" takvog bića. Zašto?????

Morate znati da je Kur'an objavljen dvjema kategorijama bića....ljudima i džinnima. Znači po Islamskom vjerovanju postoje džinni muslimani, vjernici, nevjernici, čak postoje džinni kršćani, itd. Znači svijet džinna djeluje i postoji kao svijet ljudi ( samo s drugačijim zakonitostima), barijera između ta dva svijeta je prisutna li je lome pripadnici "tamne strane" a to su uglavnom ljudi.

Po Islamu nijekanje postojanja džinna i njihovog svijeta spada u kufr (nevjerovanje)- dakle u najveće grijehe.

U Kur'anu postoji sura (poglavlje) pod nazivom Džinn.

Evo,kolega ipak tvrdi da postoje i demoni različitih religija :)

Baš me zanima kakav je demon u našem filozofu!Ne verujem da je hrišćanin :D

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir kaze da je takvo islamsko vjerovanje.
A Pismo kaze: "I demoni vjeruju u Boga, i drhte od straha".
A mi se previse bavimo drugima a premalo sobom.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 15:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
MILO je napisao:
Pa valjda je religija dala odgovor kako se ZAŠTITI!!!
Kad kažem da živim moralno to znači da se trudim,valjda je u tome i smisao TRUDITI SE!

Zdravo MILO,
ne znam tacno kako je to kod drugih religija, u hriscanstvu je to stvar pripadnosti i autoriteta.
Procitaj moja dva zadnja posta, tamo sam nesto naskrabo.

Mozes se zastititi ako svoj zivot predas Bogu.Svaki covjek treba da se pokaje, i odluci da ce sljediti Boga ubuduce.
Tako se mozes zastititi.
hriscanska vjera ne daje formule, jednostavno trebas biti Hristov.
Ako je neko vec pod dejstvom, opsjednutoscu, za to vec postoje nacini, kako osoba bude slobodna.Ali ta osoba poslje treba da se ispuni Bogom, jer ce inace doci demon sa jos gorima od sebe, i osobi ce biti gore.pozz

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 15:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Problem je sto ljudi ne traze Boga nego odmah idu kod ovih koji vracaju.Ili ako traze, zo je u vidu neke formule."Neka mi Bog pomogne, nista mi drugo ne treba".Takvima Bog nece pomoci, jer on nije deda mraz koji ispunjava zelje.
Bog od nas trazi odgovornost, za nas gresni zivot.Zato je potebno da se Bogu predamo u vjeri i pravednosti, jer njemu ne treba nista nase, Bog zeli nas.Kad mu se predamo Njegovi smo, tada on sve u nasem zivotu sredjuje.Tako recimo meni nikakva magija ne moze nauditi, samo zato jer pripadam Bogu, a on se za svoje stara, ovo je njegova milost a ne moja dobrota.

Mi imamo pogresan pristup Bogu, od njega samo trazimo, ali nista mu ne dajemo.Dali smo mi stvorili Boga ili je Bog stvorio nas?
Kad mu se predamo onako kako nas Evandjelje uci, Gospod ce nas osloboditi od svega pa i od magije.Sve je stvar autoriteta, Bog je daleko iznad Sotone, zato onaj koji Bogu pripada ima autoritet od Hrista da se Sotoni suprostavi.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2009, 15:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Sveto pismo mnogo govori o opsjednutosti i iscjeljenju, bolje receno oslobodjenju.
Sto se tice crkve i metoda...metode su razne ali za sviju vazi da se to cini u ime Gospoda Isusa Hrista( koji je u tjelu dosao, vaskrsao i uznio se), i po autoritetu Crkve koja ima silu Svetoga Duha, i poslanje Gospoda.
Pravoslavni i Katolici imaju svoje metode, koje su usko vezane za za autoritet crkve.
Kod protestantskih zajednica( onih normalnih :) ), takodjer se veze za autoritet Crkve, ali se cesto oslanja u praksi na autoritet pojedinca( vjernika) koji je dio zrkve i nosioc Svetoga Duha.
U protestantskim Crkvama postoje razne sluzbe, i zazni darovi.Jedan od tih sluzbi je i razlikovanje duhova, oslobodjenje i iscjeljenje.

Cini se iskljucivo u ime Gospoda Isusa Hrista i slava se uvjek daje Njemu.Ako nije tako onda su to lazni ucitelji.Ima ih mnogo, dovoljno je zaci na internet.

Gledao sam opsjednutu osobu( bar mislim da je bila), nebih da opisujem, samo da kazem da takve osobe se ne podlazu duhovnim autoritetima u Crkvi( lokalnoj zajednici), izazivaju nerede i sklone su cesto manipulacijama i spletkama.
Cuo sam nekoliko prica iz druge ruke( pricali su mi oni sto su gledali), neki su oslobodjeni neki ne.
Na teoloskom faksu sa mojom prijateljicom, su isle dvije djevojke.Bile su opsjednute i bile su toga svjesne.Drugi studendti su primjecivali, pa su ove ubrzo pozvane na razgovor.Jedna od nih je pristala da starjesine lokalne zajednice, mole za nju.Bila je oslobodjena.Druga djevojka nije htjela jer kako je rekla, demoni su je zabavljali i nije htjela da ostane sama.Nedugo zatim skocila je sa zgrade i ubila se.

Veoma je vazno da oslobodjena osoba, pocne ispovjedati vjeru u Isusa Hrista i da pristupi zajednici, Crkvi.U crkvi treba da ima mentora( duhovnika) ili vise njih koji ce da je motre.Da je upucuju na Gospoda, da se mole i stavljaju je pod zastitu Crkve.Naravno drustveni zivot je jako bitan, posao, skola porodica i prijatelji.Sve ovo u cilju da se demoni ne vrate, jer kad izadju tu je praznina, i potrebno je da se osoba ispuni Svetim Duhom, Bogom.Dok ne uzraste u vjeri i sili Svetoga Duha.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]