banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 09:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 15:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
U pogledu subote, slažem se. Ali nazivati nekoga "babom gatalicom" i sa takvim omalovažavanjem nije dobro, pa makar i bio u pravu kao što nisi.
Na pitanja koja su postavljena evo odgovora, ako si ih uistinu tražio:
1. Šta su jeresi a šta nisu to će tek da se vidi. P o plodovima njihovim poznaćete ih, kaže Isus Hrist.
2. Svako ko vjeruje u Boga je vjernik, znao za Hrista (što mu je prednost) ili ne. Hrist nije Bog, Hrist je bogočovjek, ili ako hoćeš bog jer je rečeno:"Rekoh, bogovi ste i sinovi Višnjega svi!" A onda sam Isus kaže da se to odnosi na: "...one kojima je riječ Božija upućena..."
On jeste prvi i onaj koji je utro i pokazao put, ali svi smo mi bogovi, ako ga budemo slijedili. Na to smo istvoreni.
3. Ritualno krštenje nema nikakvu vrijednost ako nije unutrašnje krštenje, preporod iznutra i "obećanje dobre savjesti Bogu" kako to kaže apostol Petar. Možeš da teoretišeš i teologiziraš koliko hoćeš o tome praksa kaže da je ovo ovako. Analogija sa obrezanjem je potpuna.
4. Ja ovdje vidim samo jednog koji napada a to si ti. Šta je ili ko je Božija Crkva samo će vrijeme pokazati, i već pokazuje ali mnogima to nije jasno. Potpuno se slažem da oni koji napadaju istinsku Božiju Crkvu dobiju po nosu, jer vidim da je tako, ali ipak Božijoj Crkvi pripada tek tu i tamo pokoji pravoslavac. Božija Crkva nije nijedna od ljudi ustanovljena organizacija, nego joj pripadaju svi vjernici na Zemlji ujedinjeni u jednodušju a ne jednoumlju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
1. Pogana baba gatalica je Biblijski opis za svaku osobu koja praktikuje okultne nauke. Doticna subotarska pogana baba gatalica je pricala sa pokojnim muzem i posle to prikazivala kao Bozje poruke. Bavljenjem okultinm naukama, sama je sebi zaradila taj opis.

2. Definicija jeresi je poznata. Ukratko: Sve sto se ne poklapa sa originalnim Bozjim Otkrovenjem koje Hrist ostavi Apostolima, a oni ocima rane Crkve. Ko su naslednici ? Zna se: Pravoslavna Crkva.

3. Nepriznavanje Hrista Boga je samo jedna od jeresi sa kojima je Hriscanstvo raskrstilo na jednom od Vaseljenskih Sabora. NE secam se tacno koji bese, da li drugi ili treci, a nije ni bitno. Desilo se to pre 1500 godina otprilike. Sta Biblija o tome kaze ? Evo: "Gospod moj i Bog moj !" (Jn. 20,28)

4. Oni koji shvataju krstenje samo kao ritual ne trebaju ni da se krste. U tu grupu spadaju svi Protestanti. Verovao ili ne. Za njih je to samo jos jedan komad nakita koji se nosi da bi se drugima pokazao.

5. Stavi naocare, mozda imas los vid. Vrlina je biti u stanju da razlikujes "napad" od istine koja vrlo cesto boli. Isto tako je vrlina i biti u stanju suociti se sa istinom i svojim licnim zabludama. Bozja Crkva je u prvih 1500 godina hriscanstva a i sada je, jasno definisana i vidljiva sa svom svojom hijerarhijom od Hrista pa do vernika. Tek sa pojavom masovnog otpada od Bozje Crkve u obliku Protestantizma, doticni otpadnici izmislise nekakvu "nevidljivu" i "apstraktnu" crkvu koja se ne moze ni o cemu dogovoriti pocevsi od biblijskih doktrina pa nadalje. Zato i izrodise preko 20,000 denominacija sa razlicitim doktrinama. Istina je i da nisu svi koji tvrde da su clanovi Bozje - Pravoslavne Crkve i stvarni clanovi. Koliki procenat nije, to samo Bog zna. Ono sto i Biblij jasno kaze je da nece svi koji vicu "Gospode, Gospode" uci u carstvo nebesko.

I da lagano zavrsim... svi smo mi Bozja deca. Zato ga i zovemo Oce nas...

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
maran ata kako je smijesno a ujedno i zalosno sve to sto pises jer nista se ni sa cim ne slaze ali ajde :roll: uzivaj u misljenju da si pokupio svu mudrost ovoga svijeta

nego ovo sad sto cu ti napisati oprosti mojoj gresnosti ali moram :P

jedan lokalni program ( republike baden würtemberg - njemacka) prikazuje kako isti tvoji "sveti braca pravoslavci" i to ruski monasi iz grada Sagorsk pjevaju u gradskoj kapeli u Dresdenu i to na staroslovenskom :lol: :lol:

kako ti se "braca" prodaju katolicanstvu pa to je bas tuznoooooo :P

:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sestrice... rekoh ti da je smeh zdrav. A zalosno je to sto su neki ljudi u svoj svojoj aroganciji i ponosu, umislili sebi da su u stanju da u potpunosti razumeju Bozju rec. Rezultat imas u mom prethodnom postu... preko 20,000 denominacija. Kao da su zaboravili Bozje reci:

LUKA 24:45 Tada im otvori um da razumiju pismo.

1 PET 5:5 Tako vi mladi slušajte starješine; a svi se slušajte među sobom, i stecite poniznost; jer se Bog ponositima suproti, a poniženima daje blagodat.

Procitaj cela navedena poglavlja...

Malo o novom ekumenizmu:
--------------------------------------------------
Mozda tebi nije poznato da se tamo 60. godina 20. veka desio pomak u zblizavanju dvaju ogranaka Bozje Crkve, da su digli anateme jedni sa drugih, i da je zapocet neki vid saradnje izmedju PC i RKC. Pri tome, i dogadjaj koji opisujes nije nista cudno, kao sto nije bio ni cudna poseta rimskog pape Grckoj. Da li ces onda po principu jednakosti i taj cin nazvati "prodajom" katolicanstva Pravoslavlju ? E.... sestrice... sestrice... Ne pratis najnovija zbivanja u svetu religije. Naravno, najpogodjenija je protestantska bratija koja bi po eventualnom ujedinjenju PC i RKC dozivela strahovit poraz. Zato i reaguju slicno kao ti. Ajd' oprosteno ti je sestrice. Samo da znas ono od Njegosa... "Zloba, zavist, adsko nasledije, ono cojka nize skota mece, um ga opet s besmrtnima ravni !"

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 21:38 
Pripravnik
Pripravnik

svoj ti pos´o :lol: :lol:

i samo nemoj o ekumenizmu :P

sestrica zna malo vise nego sto mislis al brate sto bi reko nas narod: dodijalo mi sa tobom u krug da se "ceram" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kako ti kazes sestrice... nego... nisi komentarisala napisanija svog gurua u vezi masturbacije :)

Pazi sta radis... posto verujes da je ona prorok, ona prorece de se od toga umire :):)

'Ajd' uzdravlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 04:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 25 Dec 2002, 03:13
Mislim da su i Aharon i naš domaćin već rekli svoje mišljenje o stavu koje pojedinac ovdje smjelo iznosi protiv religioznih dominacija koje nisu u svezi s Pravoslavljem.

Samo jedno pitanje: Kada bi Hrist sada ponovo došao na zemlju, da li bi mogao reći za Pravoslavnu crkvu da je njegov vjerni sluga i rob i da je svo vrijeme od Hristove smrti u potpunosti zastupao njega i njegovog oca na ispravan način???

Ma koliko se trudili pronaći opravdanje da i Katolička i Pravoslavna crkva (gledaju se sa aspekta tzv. Kristovih nasljednika) posjeduju doktrine koje su najispravnije (što u velikoj većini i jeste diskutabilno, najbolji primjer je zapovjed iz 2. Mojsijeve 20:4,5), ne možemo poreći da su u cjelokupnoj ljudskoj istoriji, baš ti "zastupnici" bili krivi zbog proljevanja krvi pravednih, podupirući ratove i blisko se družeći sa politikom.

Isto tako što se tiče stava pojedine osobe mudro bi bilo obratiti pažnju na savjet iz Priča Salamunovih: "Ko je mudar u srcu i usnama svojim mudrost pokazuje, a napredak njegova znanja na usnama njegovim se javlja."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 06:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A... evo jos jedne sestrice subotarke... njih nije tesko prepoznati. Dovoljno je samo pogledati da li se pozivaju na Stari ili Novi Zavet. Cudna je to sekta koja ko fol priznaje Hrista, ali ucenja zasniva na Starom Zavetu. Sto bi rekli Englezi "halfbreed" - negde izmedju... ni tamo ni ovamo.

Nego, kada se zeli nesto argumentovano reci, onda treba jasno razlucivati Pravoslavnu od Rimokatolicke Crkve. Moj interes je vezan iskljucivo za ovu prvu, a ovu drugu prepustam nekom drugom da se pobrine o njoj. Tako da sestrice... budi ti malo preciznija u svojim izlaganjima ako zelis na njih odgovor. Ako ne, nastavi kako si zapocela. Jos jedan detalj... mene interesuje jedino teologija. Blatno-zemaljske teme tipa politika, ratovi, poplave, zemljotresi i ostalo me ne zanimaju.

A sto se tice pitanja sta bi Hrist rekao kada bi se vratio na zemlju... pa i za to postoje neki dokazi. Evo ti link pa malo procitaj na tu temu:

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=3384

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 08:15 
Majstor
Majstor

Čudim se da nekoga ko se zove vjernik ne zanimaju poplave, zemljotresi i druge pojave kojima Otac Nebeski (a ko drugi nego On!) ljude upozorava. Ako je Isus Hrist rekao "stražite", i ako iznosi čitav niz događaja na koje treba obratiti pažnju (ratovi, bune, sile nebeske da se pokrenu...), onda takav svojim stavom njemu odgovara:"neću!" Jer Bog nam govori kroz sve što se dešava. Ne zanima li takvog ni zemljotres koji je Pavla iz tamnice izbavio? Niti posljedica oštećenja ozonskog omotača koja je prorečena u Pismu, ni Černobilj koji se doslovno pominje!
Zakon zapisan u Starom Zavjetu je "ovetšao" i nije na snazi jer je pojavom Isusa Hrista ljudima otkriveno da je ključ poštovanja svakog Božijeg zakona čisto srce i iskrena vjera u čovjeku. Ali, Stari Zavjet je duhovni udžbenik (i još mnogo toga) i u njemu se nalaze primjeri za nauk kako Bog djeluje i kako se ponaša prema narodu kojeg želi da privuče sebi. Nikakvo čudo nije da se onaj koji se predstavlja kao Maran Ata mršti na argumente iz Starog Zavjeta kada se iz njega vidi da se današnji "hrišćani" i njihovo sveštenstvo ponašaju potpuno isto kao Jevreji nekada. Današnji hrišćani uglavnom, na žalost i muku svih Nebeskih Sila koje bdiju nad Zemljom i čovjekom nisu dorasli ni Mojsijevom zakonu, a kamo li Hristovom unutrašnjem zakonu. Oni samo mnogo pričaju o Hristu, ali ni Mojsijev zakon ne tvore.
Nikakvo čudo onda nije to što se duhovno gladan pojedinac uglavnom ne obraća Pravoslavnoj (i Rimokatoličkoj crkvi) nego traži Boga na drugim stranama. Sjećam se da je prije nekih desetak godina maltene nemoguće bilo nabaviti Sveto Pismo u Pravoslavnoj Crkvi, a u Katoličkoj se moglo ali te brate oderu (osim nekih primjeraka Novog Zavjeta u prevoudu Duda Bonaventure koje su jedno vrijeme dijelili besplatno). Kod adventista i Jehovinih svjedoka je uvijek bilo da se kupi i uopšte nije bilo skupo. Ako i samo zbog toga, oni imaju i te kakav razlog da postoje, jer mnogi njihovim posredstvom čuju za Evanđelje. Mnogima se njihovo učenje ne svidi pa idu dalje, ali nije važno - oni su krenuli duhovnu izgradnju, priznaju Boga, traže se, već će Hrist naći način da ih privuče sebi ako su čista srca. To je najvažnije.

Poslednji put menjao aharon dana 25 Dec 2002, 09:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 09:40 
Voajer
Voajer

Moram teška srca razočarati gospodina koji me je nazvao sestricom subotarkom jer to nisam a čovjek ne treba biti član neke hrišćanske ili druge religije da bi čitao i razumio pismo. Što se tiče teologije to se moglo zaključiti da je dotičnom gospodinu više stalo do nje nego li do samo Riječi Božije. Ipak, Pavle je rekao prema Kološanima"Pazite, možda bi vas neko mogao odvesti kao svoj plen pomoću filozofije i prazne prevare po ljudskom predanju, po elementarnim stvarima sveta a ne po Hristu."
Isto tako sam Pavle koji je bio farizej nije odbacio Zakon i proroke jer u cijeloj poslanici Jevrejima on se poziva na upravo na njih kako bi pokazao veličanstvenu svrhu Isusove otkupne žrtve predočenu žrtvama paljenicama kao predslikom.

PAvle također potiče Timoteja da ostane u onome što je naučio te mu prema 2 Timoju kaže:"Sve je pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za ukoravanje, za ispravno postavljanje stvari, za vaspitanje u pravednosti da čovjek Božiji bude sasvim sposoban, potpuno opremljen za svako dobro djelo."

I kao što sam već rekla ovaj sajt nije bojno polje na kom se pošto poto želi pobjediti već razmjena mišljenja i ohrabrivanje a ne samo kritiziranje ."Ne sudite da vam se ne sudi"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
boricanka je napisao:
Kada bi Hrist sada ponovo došao na zemlju, da li bi mogao reći za Pravoslavnu crkvu da je njegov vjerni sluga i rob i da je svo vrijeme od Hristove smrti u potpunosti zastupao njega i njegovog oca na ispravan način???

Kritikovao bi ih isto onako kako je kritikovao fariseje jer se ponašaju identično kao fariseji. Sve kritike koje stoje u Evanđeljima koje su od strane Isusa Hrista upućene farisejima se odlično odnose i na današnje sveštenstvo i njihovu "crkvu".
A oni bi ga opet kad bi mogli ubili.
Zato će biti interesantno kad Isus Hrist opet dođe, lično ili kroz neke ljude.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 12:33 
Voajer
Voajer

Upravo tako i kao što si već i ranije spominjao današnje religiozne vođe su potpuno iste kao i jevreji u pred exilsko doba ili farizeji i saduceji u Kristovo doba

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 14:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2002, 13:31
kao sto rekoh dole

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za Aharona:
-----------------------------------------------------
Tacno, Hrist rece da strazimo da nas taj momenat ne zatekne nespremne. U kom smislu nespremne ? Da ne odlazemo nase obozavanje i uzrastanje u Hristu misleci "ima jos vremena". Inace, po pitanjima kataklizmi... mozda niste znali da je pravi bum napravljen na osnovu Otkrovenja Jovanovog, ali.. nazalost, materijalni bum. Napisane su silni romani o propasti sveta i publika gladna krvi i kataklizmi je debelo slinila i cekala sledeca izdanja serije knjiga "left behind". Pa se nebi cudio da je u tako jednoj i nas prijetelj Aharon procitao i o Cernobilu... Podsetimo se kako su subotari strazili i istrazivali znake, pa se debelo zeznuli i to nekoliko puta. Dovoljno je samo vratiti se na pocetak ovog topika. Izgleda da neki jos nisu shvatili... ajde da ponovim: Straziti i spremati se znaci neprestano se obozavati, sjedinjavati sa Hristom, a ne odlagati to, jer samo vreme povratka niko nezna doli Otac. Razmisljati o kataklizmama i prepoznavati ih kao "znake" povratka je smesno, jer sta da radimo sa svim kataklizmama koje su se desile u proteklih 2000 godina ? Podsetimo se samo nekih: kuga koja je pobila 50% Evrope, WW1, WW2, Hirosima, Nagasaki, itd... Lake se upadne u zablude misleci: eve ga kraj...

Za sestricu ne-subotarku:
--------------------------------------------------------
Mnogi danas misle da su krajnji autoritet za tumacenje i razumevanje Svetog Pisma. U svoj svojoj aroganciji, ti takvi cak ignorisu i pojedine delove Svetog Pisma jer se ne poklapaju sa njihovim "tumacenjima" i doktrinama. Rezultat ? Preko 20,000 denominacija koje tvrde da su pravilno razumele Bibliju, a imaju razlicite doktrine. Kako sad pa to ? Da ne govorimo o tome da nas Biblija uci kako trebamo biti deo tela Hristovog - Crkve koju On ostavi da propoveda jevandjelje. Gore navedeni "autoriteti" za tumacenje Biblije, kako bi sami sebe uvrstili u tu Bozju Crkvu, izmislise teoriju "nevidljive" i "apstraktne" crkve koja je sacinjena od svih "Bogu vernih ljudi". Takvima, ja uvek preporucim da procitaju, na primer (1 Pet 5) i (Jev 6). Naravno, posle toga ide serija pitanja na koja doticni nemaju odgovore... Preporuka: Procitaj topik "Bozja Crkva - sta je to ..."

Za Vadera:
-------------------------------------------------
Interesantno je da ne-Pravoslavci izvanredno poznaju Pravoslavnu Crkvu. Da li je to licno i neposredno poznavanje, ili je na osnovu dnevnika u kome se pojavljuju i vesti vezane za Crkvu ? Ako je ono prvo, ja bih onda molio da detalje... a a ko je ono drugo, onda je rec o cistim spekulacijama baziranim na nepouzdanim i cesto krivim informacijama. Mass mediji su postali sredstvo za manipulaciju ljudima. Mnogi koje znam su prestali da gledaju TV.

Sretan Bozic onima koji ga slave danas.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Maran Ata je napisao:
Pa se nebi cudio da je u tako jednoj i nas prijetelj Aharon procitao i o Cernobilu...

A jel' ti ne znaš da Otkrivenje govori o Černobilju? Da li se ti zezaš ili stvarno ne znaš? Ako stvarno ne znaš onda... :roll:
Pa to i nije neka misterija, o tome se moglo pročitati na više mjesta. U ovom slučaju se radi o tumačenju Svetog Pisma preko značenja riječi o čemu ti pretpostavljam mnogo "znaš" :D

A šta tek da ti kažem da u Pismu piše o stvarim nama mnogo bliskim? O nama bliskim događajima i prostorima?

Citiraj:
Preko 20,000 denominacija koje tvrde da su pravilno razumele Bibliju, a imaju razlicite doktrine

I pravoslavna "crkva" spada u jednu od tih denominacija. Samo je jedna od njih. A i to što su se mnogi odvojili od pravoslavne i katoličke "crkve" je za zapitati se.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidis prijatelju... postoji i kult Nostradamusa, koji je navodno mnoge stvari prorekao, ali niko do sada nije uspeo nista unapred na osnovu toga da predvidi. Tek kada se nesto desi, onda oni odu tamo i BINGO... pronadju da je doticni okultista o tome vec pisao i prorekao. Ista je stvar i sa Otkrovenjem. Mnogi se hvale kako su desifrovali kod (code) te knjige i tako poce komercijalizacija u vidu sajens fiksn knjiga koje se prodadose u milionskim tirazima. Isto tako, danasnji Protestanti tvrde kako znaju da tumace Sveto Pismo generalno uzevsi, medjutim... ups... 20,000 razlicitih ucenja. Niko mi ovde ne objasni kako sad pa to... Toliko o sposobnosti za tumacenja. Pretpostavljam da bih i ja sad trebao da verujem u ta tumacenja... inace "nemam pojma" :) Smesno... Evo ti subotara koji verovase u nekoliko takvih "tumacenja" Biblije, pa se grdno razocarase.

Kazi mi nesto o tim : "...da u Pismu piše o stvarim nama mnogo bliskim? O nama bliskim događajima i prostorima? " Bas me interesuje da cujem... :)

Pitanje za kraj: Znas li ti sta je to denominacija ? Ajde... objasni mi... Hvala unapred.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2002, 19:38 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Kako ti kazes sestrice... nego... nisi komentarisala napisanija svog gurua u vezi masturbacije

Pazi sta radis... posto verujes da je ona prorok, ona prorece de se od toga umire

ne brini se za sestricu , udana je , pa joj tako nije potrebna masturbacija
:P :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2002, 00:23 
Voajer
Voajer

Hvala na preporuci, ali ostaje pitanje što je danas crkva božija - zgrada, institucija ili hijerarhijski red?????????????
Na žalost mora se primjetiti kako ti to govoriš o tumačenju nikada nisi izrekao tko je to tko ima pravo i ispravno vodstvo danas, i kako utjecaj te religije danas pomaže ljudima da postanu bolji ljudi koji bi svojim ponašanjem slavili Boga a ne koristili Boga da promiću sopstveni interes. Isto tako uspoređujući Djela apostolska može li se reći da religiozna organizacija koju slijepo podržavaš zaista čini sve kako bi zadovoljila duhovne potrebe svojih članova?
A šta je sa odstranjivanjem onih čiji život nije u skladu s moralnim zakonom iz Božije riječi???
Lako je osuditi druge, ali ne zaboravi da su i prve kršćane prema djelima apostolskim nazivali sektom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2002, 04:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bozja Crkva je uvek bila i ostala ono sto je sam Bog stvorio. Ne postoji danas, juce ili pre par stotina godina. Ukoliko si citala napisanija otaca rane Crkve, na primer Klementa, koji je bio direktni ucenik i pomocnik Sv. Apostola Pavla, i pominje se u njegovoj poslanici Filibljanima, videla bi da je u to vreme Bozja Crkva bila jasno definisana sa biblijski ustanovljenom hijerarhijom, ucenjima i jasno se povlacila linija ko jeste, a ko nije clan te Crkve. Jer, jeretika je bilo od samog pocetka. Verujem da si i sama citala o putesestvijama Apostola i uspostavljanju pomesnih crkava uzduz i popreko Mediterana. Postoji veoma jednostavan nacin da se prepozna Bozja Crkva u danasnje vreme, ili barem da se znatno suzi krug... Biblijski ustanovljena Crkvena jerahija, i ko danas ima tu i takvu jerahiju. Onda je u tako suzenom krugu lako pronaci ko ima identicna ucenja sa originalnom Crkvom iz prvog veka.

Sledece sto je bitno razumeti je cinjenica da su i sami svestenici Bozje Crkve samo ljudi, podlozni svim slabostima. U svakom zitu je bilo i bice kukolja, i to na svim nivoima, od samog dna pa i do vrha. Medjutim, praviti generalizaciju i upirasti prstom u vise nego li na jednu osobu, veliki je greh, jer nas i sam Bog uci da je Njegov sud individualan. Pa je tako sasvim pogresno, na osnovu ponasanja jedne osobe, formirati misljenje i izvoditi zakljucke. Setimo se samo komunista koji su zagovarali kolektivizam. Potpuno obrnuto onome sto nas hriscanstvo uci.

Pravi Pravoslavni vernik kada odlazi na sluzbu Gospodnju, ide tamo zbog sebe, a nikada zbog svestenika. Isto tako, nikada nece obracati paznju sta drugi rade, kako se mole, jer je opet tamo dosao zbog sebe a ne zbog drugih. Medjutim, to ne znaci da se nece pomoliti za sve duse hristijanske, jer nas i sam Hrist uci da se molimo jedni za druge. Bozja Pravoslavna Crkva ciji sam ja clan, i ciji sam glasnik, ima svojih slabosti u pojedinim regionima, a pogotovo u onima koji su 50 godina bili pod vlasti nekrsta. Ovde kod mene u Kanadi, stanje je daleko daleko bolje. Svi se mi molimo da ce se uz Bozju pomoc, stanje i tamo popraviti. Ne moze se preko noci anulirati ono sto je 50 godina sistematski unistavano. Jos uvek ima i onih "crvenih" popova koje su komunisti poturali po zadatku da rovare i ruse.

Imamo li mi prava bilo koga da odstranjujemo ? Ne uzimamo li mi na sebe zadatak koji pripada samom Bogu ? Da li je Hrist odstranio Judu za kojeg je znao da ce ga izdati ? Sestrice... lako je biti ogorcen i misliti "da mi je 5 minuta vlasti, pa da ja sredim stvari..." Ja bih se u tih 5 minuta sakrio iz prostog razloga da ne napravim stanje koje je jos gore. Hriscanski duh je duh onog koji trpi i strada, unizava se kako bi ga Bog uzvisio. Ako znam da ce svestenik moj prilog da strpa sebi u dzep, ja cu ga opet dati. Jer, mozda to moje "znam" ne izgleda bas kao sto ja to zamisljam. Sem toga, zasluzena plata svakome stize od Pravednoga.

Prve Hriscane (novu sektu) je predvodio Sin Bozji licno i personalno. Ko predvodi danasnje sektase ?

Subotare: Helen Vajt
Jehice: Carls Taze Rasel
Mormone: ?? Smit
Muslimane: Muhamed

Za svaku sektu se zna ime i prezime gurua koji je sve osmislio. Gresni ljudi, koji uspese da ubede druge da su Bozji poslanici. Zaboravise kako u Bibliji stoji:

Luka 16,16. Zakon i proroci su do Jovana (Krstitelja); otsele (odsada) se carstvo Božije propovijeda jevanđeljem, i svaki navaljuje da uđe u njega.

Onaj ko ne propoveda jevandjelje je lazni prorok.

Mat. 24,11. I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.

Sestrice... pazi se da i tebe ne prevarise.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2002, 09:34 
Majstor
Majstor

Što se tiče "imaginarnih" zajednica, još jednom ti kažem da ako je za tebe zajednica u Svetom Duhu imaginarna za mene nije. Ono što ti je Borićanka rekla samo potvrđuje da da je to tako jer sve što ti je rekla ona a kao da sam ti rekao ja, a ja ne pripadam ni jednoj vidljivoj organizaciji niti doktrini, a koliko vidim ni ona.
Šta je i ko je Božija Crkva kako se prepoznaje rekao je Isus Hrist: po plodovima poznaje se. Kakvi su plodovi nazovi hrišćanstva vidi se.
Sva vjerska učenja i sve što je na Zemlji sa ljudima dosad rađeno prilagođeno je trenutnom duhovnom stanju onih sa kojima se radi. Ono što su Božiji poslanici na Zemlju među ljude donosili bile su obično tek najosnovnije osnove, ali čak i to su ljudi vrlo teško prihvatali i često loše razmjeli. Ili bolje rečeno, ono što je suština su zanemarivali, a kao pijan plota se hvatali onoga je manje bitno i privremeno dato. Tipičan primjer ovoga je npr. subota i žrtveni zakon kod Jevreja, ili Jovanovo krštenje vodom.
Djeca kada se odgajaju i kada ih se uči mnogo toga što im se govori i pokazuje je prilagođeno njihovom trenutnom poimanju i stanju sa ciljem da to kasnije prirodno nadrastu i odbace kada za to dođe vrijeme. Da li djeca kada porastu nose pelene? Da li misle da bebe donose rode? Da li jedu mliječnim zubićima ili dobiju nove?
Maran Ata navodi Jevrejima 6 poglavlje kao argumente za svoju teoriju o crkvi, a zar ne vidi da i Pavle tu govori da je ono na čemu se i danas zasniva pravoslavlje i zvanično hrišćanstvo tek početne riječi Hristove nauke:
"Zato da ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvijeh djela, i vjere u Boga,
Nauke krštenja, i metanja ruku, i vaskrsenija mrtvijeh, i suda vječnoga.
I ovo ćemo učiniti ako Bog dopusti." Jevrejima 6:1-3
Jer malo ranije govori ovo:
"Jer vi koji bi valjalo da ste učitelji po godinama, opet trebujete da učite koje su prva slova riječi Božije; i postadoste da trebate mlijeka, a ne jake hrane.
Jer koji se god hrani mlijekom, ne razumije riječi pravde, jer je dijete.
A savršenijeh je tvrda hrana, koji imaju osjećanja dugijem učenjem obučena za razlikovanje i dobra i zla."
Jevrejima 5:12-14.
Kome Pavle upućuje ovu poslanicu, Jevrejima koji mu se protive ili onima koji su povjerovali ali se kolebaju jer su presnažno vezani za dogme Mojsijevog zakona!? Potpuno potpuno isto se može danas reći za (trenutno) najveće hrišćanske zajednice pravoslavnu i katoličku prevashodno, ali čini mi se i za sve druge.
20 000 hiljada denominacija (ja nemam pojma šta ti podrazumjevaš pod tim ali pretpostavljam da misliš na vjerske zajednice koje su više ili manje "jeretičke") su samo odraz duhovnog nezadovoljstva masa ljudi koji traže Boga ali im slabo ko ukazuje na Njega kako treba. Česta greška koju mnogi čine je da jedne dogme zamijene drugim, pa se opet uhvate nekog učenja kao da je najbolje i najispravnije i zapostavljaju duhovni razvoj.
Ako neko tumači toliki broj vjerskih zajednica i pokreta kao sotonske prevare, onda taj neko priznaje sotoni mnogo veću vlast nego što Pismo o tom svjedoči. Radije nek se zapita zašto je narod duhovno gladan.
Komunizam se bez Božije volje nije mogao pojaviti, a kod nas je samo dokazao da su mnogi ljudi dali bolji duhovni plod slijedeći komunističku ideologiju, nego neki drugi "slijedeći" pravoslavnu (i druge teologije). To je nepobitna činjenica, i ja bih se dobro zapitao šta je to i kako to?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]