Bozja Crkva je uvek bila i ostala ono sto je sam Bog stvorio. Ne postoji danas, juce ili pre par stotina godina. Ukoliko si citala napisanija otaca rane Crkve, na primer Klementa, koji je bio direktni ucenik i pomocnik Sv. Apostola Pavla, i pominje se u njegovoj poslanici Filibljanima, videla bi da je u to vreme Bozja Crkva bila jasno definisana sa biblijski ustanovljenom hijerarhijom, ucenjima i jasno se povlacila linija ko jeste, a ko nije clan te Crkve. Jer, jeretika je bilo od samog pocetka. Verujem da si i sama citala o putesestvijama Apostola i uspostavljanju pomesnih crkava uzduz i popreko Mediterana. Postoji veoma jednostavan nacin da se prepozna Bozja Crkva u danasnje vreme, ili barem da se znatno suzi krug... Biblijski ustanovljena Crkvena jerahija, i ko danas ima tu i takvu jerahiju. Onda je u tako suzenom krugu lako pronaci ko ima identicna ucenja sa originalnom Crkvom iz prvog veka.
Sledece sto je bitno razumeti je cinjenica da su i sami svestenici Bozje Crkve samo ljudi, podlozni svim slabostima. U svakom zitu je bilo i bice kukolja, i to na svim nivoima, od samog dna pa i do vrha. Medjutim, praviti generalizaciju i upirasti prstom u vise nego li na jednu osobu, veliki je greh, jer nas i sam Bog uci da je Njegov sud individualan. Pa je tako sasvim pogresno, na osnovu ponasanja jedne osobe, formirati misljenje i izvoditi zakljucke. Setimo se samo komunista koji su zagovarali kolektivizam. Potpuno obrnuto onome sto nas hriscanstvo uci.
Pravi Pravoslavni vernik kada odlazi na sluzbu Gospodnju, ide tamo zbog sebe, a nikada zbog svestenika. Isto tako, nikada nece obracati paznju sta drugi rade, kako se mole, jer je opet tamo dosao zbog sebe a ne zbog drugih. Medjutim, to ne znaci da se nece pomoliti za sve duse hristijanske, jer nas i sam Hrist uci da se molimo jedni za druge. Bozja Pravoslavna Crkva ciji sam ja clan, i ciji sam glasnik, ima svojih slabosti u pojedinim regionima, a pogotovo u onima koji su 50 godina bili pod vlasti nekrsta. Ovde kod mene u Kanadi, stanje je daleko daleko bolje. Svi se mi molimo da ce se uz Bozju pomoc, stanje i tamo popraviti. Ne moze se preko noci anulirati ono sto je 50 godina sistematski unistavano. Jos uvek ima i onih "crvenih" popova koje su komunisti poturali po zadatku da rovare i ruse.
Imamo li mi prava bilo koga da odstranjujemo ? Ne uzimamo li mi na sebe zadatak koji pripada samom Bogu ? Da li je Hrist odstranio Judu za kojeg je znao da ce ga izdati ? Sestrice... lako je biti ogorcen i misliti "da mi je 5 minuta vlasti, pa da ja sredim stvari..." Ja bih se u tih 5 minuta sakrio iz prostog razloga da ne napravim stanje koje je jos gore. Hriscanski duh je duh onog koji trpi i strada, unizava se kako bi ga Bog uzvisio. Ako znam da ce svestenik moj prilog da strpa sebi u dzep, ja cu ga opet dati. Jer, mozda to moje "znam" ne izgleda bas kao sto ja to zamisljam. Sem toga, zasluzena plata svakome stize od Pravednoga.
Prve Hriscane (novu sektu) je predvodio Sin Bozji licno i personalno. Ko predvodi danasnje sektase ?
Subotare: Helen Vajt
Jehice: Carls Taze Rasel
Mormone: ?? Smit
Muslimane: Muhamed
Za svaku sektu se zna ime i prezime gurua koji je sve osmislio. Gresni ljudi, koji uspese da ubede druge da su Bozji poslanici. Zaboravise kako u Bibliji stoji:
Luka 16,16. Zakon i proroci su do Jovana (Krstitelja); otsele (odsada) se carstvo Božije propovijeda jevanđeljem, i svaki navaljuje da uđe u njega.
Onaj ko ne propoveda jevandjelje je lazni prorok.
Mat. 24,11. I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.
Sestrice... pazi se da i tebe ne prevarise.
Pozdrav.
_________________ Маран Ата
|