banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 12:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Vim voli diskusije, ali nikad nije dovoljno ubjedljiv. Zato ih i voli. A često i promaši temu, pa priča o nečemu desetom.

Vime, ja sam po prirodi i vaspitanju jedna eklektična osoba i ne pripadam rigidno i strastveno nijednom religioznom pravcu ili zvaničnoj religijskoj ustanovi, jedino što sam po rođenju pravoslavna hrišćanka. Ali zato pripadam samoj sebi i gradim vlastiti odnos prema Bogu i s Bogom.

aj zdrao :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 16:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
XIX century je napisao:
i ne pripadam rigidno i strastveno nijednom religioznom pravcu ili zvaničnoj religijskoj ustanovi, jedino što sam po rođenju pravoslavna hrišćanka.

aj zdrao :roll:

I ja isto ne pripadam ni jednom pravcu. Zato pisem objektivno o svima. Sto se tice ubjedljivosti to mi nije bitno. Po mom misljenju svako ima izbor da vjeruje u sta hoce, Bog je dao svima slobodan izbor i nikog u nista On ne ubjedjuje, ko sam onda ja da nekog ubjedjujem u nesto. Ja samo komentarisem, ne ubjedjujem nikog u nista, jer ne znam sta je istina, a ne kao ostali sto tvrde da znaju pa svi ubjedjuju u svoje da je to istina.

aj zdrao i tebi :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 18:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
XIX century je napisao:
Blizzard je napisao:
Zašto muzika ne bi mogla da bude jedan od načina približavanja Bogu? Božanska harmonija sasvim lijepo može biti oslikana notama, glasom i muzičkim instrumentima.

Ja se najviše približim Bogu kad sam u stanju molitve.. ona dolazi iz jedne tačke moga bića koja niti ima veze s muzikom niti nema veze s muzikom. Što po logičkom principu implicira da je muzika tu irelevantna.

eto tako nekako :-?

Ta "jedna tacka covjekovog bica" bi mogla biti covjekovo jastvo koje po svom kvalitetu ima najvise "veze" u covjekovom bicu sa duhovnoscu. Ako si ga probudila, to je tako divno...vecina ljudi uopste ne zna da "ono" postoji.

Neise, ja bih ponovila ono sto je @Vader upitao gdje je izricito zabranjena muzika u Kur'anu?

Da ne budem pogresno shvacena; ja ne zelim demantovati necije vjerovanje.....ja bih samo voljela znati gdje je to jasno naznaceno a ako nije, na osnovu cega je uspostavljena "zabrana" slusanja muzike (posebno duhovne) u Islamu?

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 18:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Zašto muzika ne bi mogla da bude jedan od načina približavanja Bogu? Božanska harmonija sasvim lijepo može biti oslikana notama, glasom i muzičkim instrumentima.

O da.....sa ovim se apsolutno slazem....

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 19:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
O muzici u Islamu.

Moram reci da me je bilo fasciniralo slusanje citanja Kur'ana, u zivo, naravno od ljudi koji se tim specijalno bave. Mijenjanje tonova i duzine trajanja glasova je za cuti a i vidjeti mimiku lica osobe.

Izvjesno vrijeme sam zivjela u jednoj zemlji koja je funkcionisala po serijatskim zakonima - muzika nije bila zabranjena, ni na radiju, ni TV-u, ni koncerti. Jesu bile "zabranjene" druge stvari ali muzika ne. Cak su plesali i uz muziku Madone (tek da spomenem nesto).
Znaci i same zemlje koje navodno interpretisu Svetu knjigu to prilagodjavaju po njihovim, ljudskim, zakonima. Isto sam citala kako se primjenjuju serijatski zakoni u Afganistanu i stvarno je da se covjek zamisli dokle moze ici sva ta "religiozno prilagodjena politika".

Znaci, i ekstremi prave svoje varijante.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno "Nebeska krila", niko nije rekao da je to lose ucenje, niti da je to losa religija, nego samo nacin na koji je pojedinci shvataju, kao i kod ostalih religija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 19:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Meni nije jasna jedna stvar - zasto sebi ti pojedinci "samonedozvoljavaju" neke uzitke (kao i muzika) u ime Boga.
Ima toga jos, ali tema je muzika.

(P.S. Niti branim niti napadam, samo razgovaram.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja isto tako nikog ne branim, niti napadam. Pa vjerovatno ti pojedinci smatraju da ce postovanjem onoga sto oni smatraju da je istina zasluziti mjesto u raju i omiljenost kod Boga. Kao sto imamo u nekim religijama gdje su ljudi zrtvovali svoju djecu raznim bogovima. A na takvo razmisljanje su ih naveli ili oni koji misle kao oni, ili oni koji hoce da iskoriste njihovu naivnost u politicke ili(i) ekonomske svrhe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 19:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ti vim stalno vrtiš jedno te isto, ko veš mašina..

ja ne vjerujem u zagrobni život, al vjerujem u Boga i tvorca.. tu je razlika

ne vjerujem u samo- mučenje u ime Boga.. jednostavno moj doživljaj Boga je takav kakav je i nema veze s politikom što si se nakačio na to jedno, skači se više... neki ljudi se daju navući lako na određena učenja, jer su prijemčivi za to.. drugi nisu.. nemoj u generalizaciju.. ti si spominjo neke marame preko mog lica, ja preko tvog nisam- i da, ti osuđuješ, ja ne.

zaustavi tu misaonu centrifugu, molim te. evo vrti mi se u glavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 20:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
ti vim stalno vrtiš jedno te isto, ko veš mašina..

ja ne vjerujem u zagrobni život, al vjerujem u Boga i tvorca.. tu je razlika

ne vjerujem u samo- mučenje u ime Boga.. jednostavno moj doživljaj Boga je takav kakav je i nema veze s politikom što si se nakačio na to jedno, skači se više... neki ljudi se daju navući lako na određena učenja, jer su prijemčivi za to.. drugi nisu.. nemoj u generalizaciju.. ti si spominjo neke marame preko mog lica, ja preko tvog nisam- i da, ti osuđuješ, ja ne.

zaustavi tu misaonu centrifugu, molim te. evo vrti mi se u glavi.

Glupost. Nista tebi nisam rekao licno. To sa maramom je bila vise zeza kao i sa XIX vijekom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 20:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Jos malo pa ce "XIX vijek" nositi prekrivalo preko lica ako ovako nastavi :roll: .

Zape mi za oko ova tvoja recenica.
Na net-u pronadjoh sljedece:

Citiraj:
Ebu-Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:
Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca i dijela.
(Muslim)

:-k

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ebu-Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao:
Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca i dijela.
(Muslim)

Eto, to je jos jedan dokaz da su ta pravila samo ljudske izmisljotine i da bog ne gleda na te stvari kao sto gledaju ljudi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 21:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Malo sam istrazivala....i na stranici http://www.rawa.org, pronadjoh zabranu muzike, ali i mnoge druge.....dakle slijede neke od zabrana (znam da je lista duga, ali NEMOJTE da vam bude mrsko procitati):
(Korisno je-mada vrlo tuzno- na istom linku pogledati slike unesrecenih zena...jer one su vjecno svjedocanstvo zabludi jednoumlja i IZMISLJENIH ZABRANA!!!)

Citiraj:
Taliban restrictions and mistreatment of women include the:

1- Complete ban on women's work outside the home, which also applies to female teachers, engineers and most professionals. Only a few female doctors and nurses are allowed to work in some hospitals in Kabul.

2- Complete ban on women's activity outside the home unless accompanied by a mahram (close male relative such as a father, brother or husband).

3- Ban on women dealing with male shopkeepers.

4- Ban on women being treated by male doctors.

5- Ban on women studying at schools, universities or any other educational institution. (Taliban have converted girls' schools into religious seminaries.)

6- Requirement that women wear a long veil (Burqa), which covers them from head to toe.

7- Whipping, beating and verbal abuse of women not clothed in accordance with Taliban rules, or of women unaccompanied by a mahram.

8- Whipping of women in public for having non-covered ankles.

9- Public stoning of women accused of having sex outside marriage. (A number of lovers are stoned to death under this rule).

10- Ban on the use of cosmetics. (Many women with painted nails have had fingers cut off).

11- Ban on women talking or shaking hands with non-mahram males.

12- Ban on women laughing loudly. (No stranger should hear a woman's voice).

13- Ban on women wearing high heel shoes, which would produce sound while walking. (A man must not hear a woman's footsteps.)

14- Ban on women riding in a taxi without a mahram.

15- Ban on women's presence in radio, television or public gatherings of any kind.

16- Ban on women playing sports or entering a sport center or club.

17- Ban on women riding bicycles or motorcycles, even with their mahrams.

18- Ban on women's wearing brightly colored clothes. In Taliban terms, these are "sexually attracting colors."

19- Ban on women gathering for festive occasions such as the Eids, or for any recreational purpose.

20- Ban on women washing clothes next to rivers or in a public place.

21- Modification of all place names including the word "women." For example, "women's garden" has been renamed "spring garden".

22- Ban on women appearing on the balconies of their apartments or houses.

23- Compulsory painting of all windows, so women can not be seen from outside their homes.

24- Ban on male tailors taking women's measurements or sewing women's clothes.

25- Ban on female public baths.

26- Ban on males and females traveling on the same bus. Public buses have now been designated "males only" (or "females only").

27- Ban on flared (wide) pant-legs, even under a burqa.

28- Ban on the photographing or filming of women.

29- Ban on women's pictures printed in newspapers and books, or hung on the walls of houses and shops.

Apart from the above restrictions on women, the Taliban has:

- Banned listening to music, not only for women but men as well.
- Banned the watching of movies, television and videos, for everyone.

- Banned celebrating the traditional new year (Nowroz) on March 21. The Taliban has proclaimed the holiday un-Islamic.

- Disavowed Labor Day (May 1st), because it is deemed a "communist" holiday.

- Ordered that all people with non-Islamic names change them to Islamic ones.

- Forced haircuts upon Afghan youth.

- Ordered that men wear Islamic clothes and a cap.

- Ordered that men not shave or trim their beards, which should grow long enough to protrude from a fist clasped at the point of the chin.

- Ordered that all people attend prayers in mosques five times daily.

- Banned the keeping of pigeons and playing with the birds, describing it as un-Islamic. The violators will be imprisoned and the birds shall be killed. The kite flying has also been stopped.

- Ordered all onlookers, while encouraging the sportsmen, to chant Allah-o-Akbar (God is great) and refrain from clapping.

- Ban on certain games including kite flying which is "un-Islamic" according to Taliban.

- Anyone who carries objectionable literature will be executed.

- Anyone who converts from Islam to any other religion will be executed.

- All boy students must wear turbans. They say "No turban, no education".

- Non-Muslim minorities must distinct badge or stitch a yellow cloth onto their dress to be differentiated from the majority Muslim population. Just like what did Nazis with Jews.

- Banned the use of the internet by both ordinary Afghans and foreigners.

And so on...

(ukoliko treba prevod, recite)

Takodjer sam jos malo lutala po netu i naisla na osude izrecene od muslimana na ove zabrane....njihovo zgrazavanje i tvrdnje da to sto cine talibani nema apsolutno veze sa Islamom.....niti Kur'anom....

Anyway, meni i dalje nije jasno ZASTO prezires muziku, sutone?

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 21:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Postoji pravac u islamu, zvan sufizam, koji se bazira malo više na misticizmu (jedan od predstavnika sufizma je i veliki pjesnik Rumi). Sufisti muziku smatraju jednim od važnih elemenata komunikacije sa Bogom-Allahom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ispravka linka iz gornjeg posta
http://www.rawa.org/index.php

Fotogalerija
http://www.rawa.org/gallery.html

Zabrane
http://www.rawa.org/rules.htm

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Blizzard je napisao:
Postoji pravac u islamu, zvan sufizam, koji se bazira malo više na misticizmu (jedan od predstavnika sufizma je i veliki pjesnik Rumi). Sufisti muziku smatraju jednim od važnih elemenata komunikacije sa Bogom-Allahom.

Daj molim te nešto više o sufizmu, link neki ne znam kako se piše na engl. a ako imaš nešto na srpskom to bi bilo još bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 22:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pero_Bombas je napisao:
Daj molim te nešto više o sufizmu, link neki ne znam kako se piše na engl. a ako imaš nešto na srpskom to bi bilo još bolje...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sufi

Blizzard je pomenuo Rumija, možeš skinuti od njega na našem jeziku Rumi - Blago njegova duha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vidjela sam i slusala u zivo sufije, kraj jednog groblja. Nezaboravno.

Poslednji put menjao NebeskaKrila dana 15 Okt 2007, 23:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
Vader je napisao:
Prebacio sam ove postove ovde sa one teme. Ovakav stav zaslu¾uje posebnu temu.

U-sutonu-tihom je napisao:
Zato je to tako sto Uzviseni Allah prezire muziku i Njegov Poslanik i sto su je oni zabranili. Uzviseni Allah je zabranio muziku u Kur'anu ( sura Lukman, 6. )

Da li bi nam naveo kako glase ajeti iz Kur'ana koji govore o tome?

Ovde si naveo Lukman 6, ako se ne varam to glasi:

"Ima ljudi koji kupuju prièe za razonodu, da bi, ne znajuæi koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih èeka sramna kazna." (Kur'an 31,6)

To je Korkutov prevod. Da li si mislio na to?

Originalno kur'anski ajet sure Lukman, broj 6, ide ovako:

Ve mine nasi men jesteri lehvel hadis -

Sto znaci u prijevodu znacenja:

Ima ljudi koji kupuju lehvel hadis.

Nisam namjerno i zbog razloga opravdanih preveo na bosanski zadnji termin, a to je "lehvel-hadis". Zapravo, sta znaci lehvel hadis i zasto je Korkut npr. preveo to kao 'prica za razonodu", bespotrebna prica i sl., kao i u ostalim nekim PRIBLIZNIM prijevodima znacenja Kur'ana. Napomena: Kur'an s prijevodom znacenja na bosanski ili neki drugi jezik nije Kur'an, vec priblizan prijevod znacenja Kur'ana, a mi to nazivamo Mushaf.

Naime, termin spomenut u kur'anskom ajetu sure Lukman "lehvel-hadis" ima izmedju 10 i 15 znacenja. Izmedju ostalog ima znacenje pjesme bespotrebne, nemoralne, vicevi i slicne izmisljotine i lazi koje se pricaju da bi se ljudi nasmijali, usijano pricanje, dakle mnogo kad se prica i to bez potrebe, muzika, i sl., odnosno jednom rjecju "lehvel-hadis" - najblizi prijevod bi bio sve ono sto odvlaci od sjecanja na Allaha i poboznosti.

Zato u prijevodu znacenja Korkuta, on je izabrao npr. od tih dosta znacenja jedno, a to je 'prica za razonodu', dok u arapskom jeziku je drugacije, zato sto arapski je mnogo bogatiji jezik i on sa jednim terminom oznaci mnoge stvari, dok to npr. u bosanskom nije moguce, zato je i prevedeno sa "prica za razonodu" sto moze imati par znacenja, ali ipak ne vise kao sto to ima npr. znacenje u arapskom "lehvel-hadis".

Najucevniji mufessiri ( tumaci Kur'ana ) iz vremena Bozijeg Poslanika koje je poducio i naucio da tumace Kur'an upravo Boziji Poslanik Muhammed, mir i spas na njega, jesu Abdullah ibn Abbas ( ibn znaci sin ) i Abdullah ibn Mes'ud. Abdullah ibn Mes'ud je bio uz Poslanika 3 godine, dok je Abdullah ibn Abbas bio amidzic ( stricevic ) Bozijeg Poslanika.

Dakle, najpoznatiji tumaci Kur'ana kazu da ovaj termin oznacava muziku i tome slicno, pa su tog stava ispravnoga, dabome, bile prve generacije muslimana, dakle drugovi Bozijeg Poslanika uz njega kao i druge dvije ili vise od njih generacije poslije njih koje su dosle.

A nakon toga, takodjer u islamu su poznate cetiri pravne skole koje su nastale tijekom razumjevanja islamskih propisa ( NE vjerovanja, jer je vjeerovanje jedno te isto i tu nema razilazenja vec oko propisa nekih vjerskih gdje je normalno razilazenje jer postoje stvari gdje se npr. nesto malo drugacije klanja kod drugih jer postoje dokazi da je Poslanik i drugacije nekad malo klanjao.... ) - a to su pravne skole: hanefijska, i imam te skole je Ebu Hanife, pa onda malikijska, a imam te skole je imam Malik, pa hanbelijska, i imam te skole je Ahmed sin Hanbela i onda skola safijska, a te skole imam je Safija, rahimehumullahi te'ala alejhi - neka je Allahova milost na sve njih.

Sve ove skole imaju jedinstven stav oko muzike da je ona zabranjena u islamu. A zbog otudjenosti muslimana, naricito na ovim prostorima, od islama, do toga se doslo da mnogi i ne znaju za ovo, da je muzika zabranjena kao sto se ispostavilo ovdje na ovoj temi, no, o tome sad necu govoriti, rekao sam samo ono sto je istina, da prezirem muziku jer ne mogu naci tu mir i citao sam podavno da su neki naucnici danasnjice istrazivali i uvjerili se da muzika smeta razumu i da negativno utjece na razmisljanje covjeka. A zasigurno ja sam svoj mir nasao, neka ga drugi traze gdje hoce.

Osim spomenutog kur'anskog ajeta o zabrani muzike, postoje i vjerodostojni hadisi Bozijeg Poslanika gdje stoji da je muzika zabranjena.

Toliko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
vim je napisao:
Pa tako se ljudi navuku na razne religije i sekte. Prvo sve lijepo, tekstovi ,ponasanje, moral, ovo ,ono. A poslije moraju nositi pokrivac preko lica, da ne pominjem politiku sta rade na srednjem istoku, a sad zabranjuju i muziku. :roll:

Ne brini se ti za ovo. Spoznaj prvo, a to je Jednoca Boga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]