banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 16:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 08:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ало људи, коме ви то ?

Па у викторијанској Енглеској су вешали чак и децу због крађе.
Ко је читао Игоа зна због чега је Жан Валжан робијао.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Тај један спорни цитат, човјека чији је читав живот био посвећен поручавању и поучавању Јеванђеља као вјечитог извора чисте духовне воде и нашем народу и свима народима,
јесте за те исте који су се нашли прозвани (а нису јеврејског поријекла односно ни нације ни вјере) јесте највећи доказ некаквог свеопштег антисемитизма и некакве "заслијепљене мржње" владичине према Јеврејима.

Да ли је онда могуће да је тај исти мрзитељ припадника Јеврејског народа неколицину њих спасио од сигурне смрти кријући их у манастиру Жича, а касније их лично превезао кријући их у и слами под изговором "да иде по неке намирнице" их превезао до сигурне територије???
А да ово није некаква бајка или измишљотина свједочи и сама та Јеврејска дјевојчица која је била један од људи које је владика спасао и која је срећом жива и дан данас.

У суштини не треба бранити онога којем одбрана није потребна,
и за кога свједоче његове ријечи и дјела, која су у сваком случају и више него часна!

Треба поставити питање - ко су ти чистунци који оваквом човјеку траже мане, човјека којем се дивио и Лондон и Њујорк називају назадњаком и мрачњаком, јединог не-енглеског бесједника коме је указана част да пред енглеским племством бесједи у Кантеберијској катедрали?

Какви су тек онда ти "свеци" и "чистунци"?
Како ли је тек њима чист образ, ако им Николај није довољно добар?

Како се зове тај којем није ни довољан аргумент да такав антисемита и љубитељ хитлера је од стране тих истих антисемита Нијемаца утамничен у стравичном логору Дахау?

Предраг Илић - сада доцент на безбједносној академији у Београду, некадашњи помоћник министра унутрашњих послова.
Неки од нас добро памте његове антицрквене текстове из листа "Безбедност" сада давне 1982 када је осипао и дрвље и камење по великомученичкој православној цркви, човјек задужен за праћење и надзор свештенства и вјерника са задатком да цркву руши и споља и изнутра.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Коме служи уравниловка?

1981. година, број 345/6, стр. 4 У сарајевском „Ослобођењу“ од 7, јула 1981. године у рубрици „Поводи“, донет је чланак главног уредника Љубише Јакшића под насловом „Клеронационалисти - против властитих народа“, који уствари представља коментар на говор Бранка Микулића, одржаног на Тјентишту 4. јула (види „Ослобођење“ од 5. јула).

Оно што нас побуђује да се овде осврнемо на поменути коментар, и његов повод, није ни „клеронационализам“ ни „клеронационалист“ (сами ти називи већ говоре да ми с тиме немамо ништа), него већ позната нам и доследно над нама спровођена уравниловка, по кључу и методу који би већ једном требало да буде савесно преиспитан истине ради и историје ради, како прошле тако и будуће.

Јер, како иначе схватити сравњивање и уравњивање православних народних богомољачких братстава и заједница мирних и аполитичних верника из средине српских сељака и радника, неоптерећених ничим осим ако не ваљда, својим верским и националним идентитетом, са покретима и удружењима који то нису, или који, можда баш услед других оптерећења, и желе овакву уравниловку?

Како, даље, схватити сравњивање и уравњивање до истог клишираног нивоа „ратног злочинца“, људи као што су надбискуп Алојзије Степинац и епископ жички Николај Велимировић?

О првом ми овде не мислимо ни говорити док у име саме историјске истине не можемо да не протестујемо против сврставања овог другог у већ шаблонизарану категорију „ратног злочинца“ само зато што је идејно био антикомуниста, или тачније - антитеиста (између осталога, стоји чињеница да је у заточењу у Војловици одбио немачки захтев да потпише осуду комуниста, говорећи да Црква може судити само атеизам).
Таква јевтина политичка уравниловка не служи ни истини, нити сведоци смо, даје пожељне резултате, јер проблемима не гледа отворено у очи.

Новинар Љ. Јакшић, у привиђењима страха од „ефеката оваквог организовања православних вјерника“, тј. православних богомољаца (који су, да подсетимо, почели се „организовати“ у годинама на солунском фронту и у потоњим невољама), помиње наводну „ратно-злочиначку биографију“ епископа Николаја, а не зна, или неће да зна да је Николајева биографија боље позната српским богомољцима него што то он мисли.

Јер, нема ваљда православног Србина, или другог човека код нас и у свету, који не зна да је Николај провео све четири ратне године у немачким затворима и логорима (Љубостиња, Раковица, Војловица, Беч, Дахау), заједно са српским патријархом Гаврилом Дожићем, те према томе нити је био „ратни злочинац“, нити је могао имати „ратно-злочиначку“ биографију.

За нормално људско схватање ваљда постоји разлика између човека који је одмах од окупатора конфиниран, затворен и најзад у логор у Дахау спроведен, заједно са поглаваром своје Цркве, и других који су под фашистима слободно делали своја дела и своја недела
(Што се пак после злогласног Дахауа патријарх Гаврило вратио у земљу а Николај није, то је ствар личног опредељења за које се не могу прилепљивати етикете „ратног злочинца“).

Српски богомољни верници и њихов патријарх и епископи као што је био Николај, нису имали нити стварали Дахау или Јасеновац, јаме или насилна преверавања, али су их са својим народом итекако доживели и преживели, ако су их надживели.

Ако је њихов „грех“ био, или још и данас јесте једино то што су били и јесу људи живе вере православне, а против наметања им друге теистичке или атеистичке вере и идеологије онда је заиста и фалсификат и бестид приписивати им напостојећу „ратно-злочиначку биографију“.

Такав језик срачунате уравниловке (по којој су недавно осуђена два српска свештеника на по шест година робије) не само што не доприноси трезвеном гледању истини у очи, него многе порблеме још више замагљује и мути јасне видике сагледавања онога што је злочин и онога што злочин није, него разлика у схватањима верским, идејним, политичким, људским.

Ако је до разговора о истини, спремни смо да наставимо са сваким коме је стало до истине.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 09:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Синови Србије и синови Израиља
Шмуел Авијатар

Бесједа написана за симпосион о вл. Николају Велимировићу,
3. јануар 2003, Жича

(Шмуел Авијатар / Shmuel Avyatar,
израелски дипломата и историчар, дугoгодишњи je саветник градоначелника Јерусалима, задужен за хришћанска питања]

Ваша Преосвештенства, Ваше екселенције, уважени скупе, припадници народа сабраних данас да обиљеже празник блаженог спомена Епископа Жичког и Охридског Николаја Велимировића.

Благодарим Богу Који ми је дао прилику да Вам предстанем овим речима које ће уследити. Тема је страдање.
Заједничко страдање синова српског народа и синова Израиљевих који су ходили под српском круном кроз многа поколења.

И стравична бура потресла је синове Србије, оне који су по правди требали да буду владари ове благословене земље.
И оне који су у њој видели свој дом и чија судбина је била свезана са њеном судбином, а који нису били намеравали да буду њени владари него да просто буду и да живе.

То су синови Израљиеви чије страдање јесте посебно.
Ово страдање било је обиљежавано у Јерусалиму на различите начине.
Њихов бол био је тако велик да понекад изгледа да у њиховом срцу нема места за страдање других.

Не намеравам да се бавим важним питањем зашто стална обузетост страдањем синова Израиља тобож не оставља места за страдање других народа.
Рећи ћу само ово, на једноставан и сув начин: нема народа чије срце страдање света дотиче дубље него израелски народ.
Могуће је да ће у закључку ових речи, које вас молим да саслушате, ово питање осветлити другачија светлост.
Можда ћу моћи да допринесем овом успутном питању.

Ствари изгледају једноставне.
Зао дух који је походио Западну Европу био је концентрисан у до тада невиђеној и непознатој агресији оваплоћеној у облику друштвеног, политичког, духовног, економског режима немачке нације.

Овај зао дух и зао дах продувао је кроз многе земље и заокружио васцели европски континент без изузетка.
У ово укључујем и оне земље које су се красиле епитафом неутралности. Нема неутралности.

Ко год прокламује и заузима неутралан став према ђаволу сече себе као дрво и своје биће одсеца од извора живота, од Бога Самога. Неутралност увек служи сили зла.

Србија се у овоме свему обрела окупирана и згажена.
Њена част је била одузета, њена могућност да одлучује је испарила и није више било питање народа који окупира или народа који је окупиран: Србија је постала жртва.
Њено имање је заплењено и разграбљено, њен живот постао свачији, а небиће уведено у њен дом.
Све остало су технички детаљи.

Њен природни отпор, отпор жртве убици, створио је гнезда наде за будућност.
Он ће постати дио вековековног херојског ткања српског бића. Но чак и то је било одузето од Срба од једног другог бесомучног духа који је походио Европу, духа који је тобож спасио Европу од нацистичке звери.

Комунистички покрет је обрнуо наивни и легитимни, природни и неопходни отпор у оруђе једне групе која је преузела земљу и додала још један злочин на сцену.
Сада када спомен овог режима потпуно или делимично нестаје или се прикрива, питање овог страшног поглавља поново се поставља.

Шта је концентрациони логор у Јасеновцу?
Шта је концентрациони логор у Дахауу?
О, срамотног ли надметања у томе који је гори!

„Јесу ли били присилни радни логори или логори смрти?“
Ето, много ли се пута ми учењаци морамо да бавимо овим академским питањем!

Нема сумње да за људе који су ишли овим пољима смрти није било места за оваква питања.
Ово је увредљива расправа, са јасним циљем да се настави са убијањем истине, да се настави са убијањем Бога Самога.

Откуд ми право да износим овакве ставове?
Нема ни идеје ни мисли која има биће ако није из Писма.
А сва су Писма по себи речена и изведена из таквог система у коме произлазе из оног што је било пре њих и што је речено пре њих.

У стварима у којима тобож проналазимо контрадикције морамо се потрудити и разумети њихово значење и разрешити супротности.

Коначно, супротности и нема, и све је сазидано у врло прецизној и задивљујућој логици са Божјим малтером.
Тако знамо да је ствар писана Светим Духом, јер је наше људско разумевање по природи ограничено и недостатно.
И због тога желим да отворим Свето Писмо.

Не истражујем стихове који ће подржати оно што вам желим рећи; претпостављам томе да отворим седмично зачало, оно које се чита у синагоги сваке суботе, ове суботе.
И сматрајући и надајући се да ствари неће бити неповезане, неопходно ми је и оно од прошле; оно које све речено чини целином.

Догађај о коме је реч је силазак Јакова (Израиља) у Египат. Сретање Израиља са фараоном. И касније, почетак Књиге Изласка и то је догађај који се односи на нас.
Он избистрава став Божји према Јосифу, израиљском народу, према фараону и према прилици која је дата Египту и пропуштена.

У глави 47, стихови 5-10, видимо сусрет Јаковљев са фараоном:
Citiraj:
„Фараон рече Јосифу: отац твој и браћа твоја дођоше к теби; У твојој је власти земља Мисирска; на најбољем мјесту у овој земљи насели оца својега и браћу своју, нека живе у земљи Гесемској; и ако које знаш између њих да су вриједни људи, постави их над мојом стоком. Послије доведе Јосиф и Јакова оца својега и изведе га пред Фараона, и благослови Јаков Фараона. А Фараон рече Јакову: колико ти има година? Одговори Јаков Фараону: мени има сто и тридесет година, како сам дошљак. Мало је дана живота мојега и зли су били, нити стижу вијека отаца мојих, колико су они живјели. И благословив Јаков Фараона отиде од Фараона.“

Желим да нагласим да је фараон позвао Јакова и тражио благослов од њега. Јаков је благословио фараона. Овај благослов је донео Египту благодат и богатство. То знамо.

Иначе, цела повест о фараоновим сновима и Јосифовом тумачењу није једноставна прича. Она није ништа друго него кочија којом нам је стигла велика идеја.
Фараон је знао да његов сан није обичан сан. У Јосифу је препознао онога који му је дао решење и Јосиф је рекао фараону у глави 41, стих 16:
„то није у мојој власти, Бог ће јавити добро Фараону“
и касније у стиху 32:
„А што је два пута засопце Фараон снио, то је зато што је зацијело Бог тако наумио, и наскоро ће то учинити Бог“.

И фараон препознаје Бога. И он каже у стиховима 38-40:
„Можемо ли наћи човјека какав је овај, у којем би био дух Божји? Па рече Фараон Јосифу:
кад је теби јавио Бог све ово, нема никога тако мудра и разумна као што си ти. Ти ћеш бити над домом мојим, и сав ће ти народ мој уста љубити; само ћу овијем пријестолом бити већи од тебе“.

Овакав начин догађања понављаће се кроз историју у много случајева:
краљ Пољске Јан Кажимир Велики позвао је Јевреје у Пољску;
калифи Шпаније уздигли су своје јеврејске везире на ниво великих везира;
султан Сулејман Величанствени позвао је Дон Јосефа Де Президента и Дона Грацију и дао им у наслеђе острво Наксос;
немачке војводе позвале су Јевреје да контролишу трговину у њиховим земљама;
породица Ротшилда била је позвана од енглеске круне да финансира енглеске ратове против Наполеона.

Можемо додати многе примере.
Јеврејски народ донео је благослов у сваком од примера које сам вам навео. Нема супротног примера.

И сада, са вашом дозволом, вратили бисмо се на Свето Писмо и видели наставак збивања.

Књига Изласка почиње са стихом 8-11.
Питом и Рамзес - то су Дахау и Јасеновац; редослед није битан.

У самосазнању синова Израиља, ово су били градови ликвидације, а не радни логори.
То је био начин на који је Египат узвратио за благослов који је овај народ донео његовом царству.

Али кључне речи које нас повезују са српском стварношћу су речи „који није познавао Јосифа“.
И касније, исти фараон ће рећи Мојсију у глави 5, стих 2:
„Не знам Господа“. Мидраш нам казује причу о човеку који је убио цареву вољену. Цар је наредио да му се одруби глава: данас је убио цареву љубав, сутра ће подићи руку и на самога цара.

Србија је прихватила своје Јевреје са благословом и односила се према њима са поштовањем.
Овим, она је препознала Бога Израиљевог.
И, хвала Богу, није се десило да „нови цар дође, који није познавао Јосифа“. У западним земљама било их је много налик фараону.
И због тога што се то није десило Србији, Србија се придружила синовима Израиљевим и била кажњена јер је препознала Бога.

То значи да веза између убијања Срба и њихове ликвидације у Јасеновцу и Дахауу јесте убијање синова Израиљевих (иако нису били Јевреји).

Народ Израиља види то заједништво и разумевање, и најбољи доказ за то је начин на који су нацисти и усташе видели Србе: ово је рат демонских сила против Бога.

Како да је српском народу поручено:
„Ево ти казна коју је Сатана наменио Израиљу“.
На такав начин, не само да је Бог ставио Србе међу оне који знају Бога, него је то и антихрист учинио. И Бог и антихрист су ставили Србе у исту категорију - категорију Израиља.

Из овога је разумљиво зашто су Срби небесни народ, Божји народ.

Наглашавам да то није само по Оцима Цркве да су Срби Нови Израиљ. Ово је схватљиво из сваког могућег угла.

Човеку се једном даје могућност да бира.
Срби су изабрали као што су изабрали, и ово је цена.
Цена је Дахау, цена је Јасеновац.

И сада хоће да нас увере да су то били радни логори.
Као да је нацистима и усташама дата дозвола да стављају људе у радне логоре!
Из радних логора људи се враћају у живот.
Из ових, већина се није вратила.
Овде говоримо о стотинама хиљада који су били убијени пре него што су почели да подижу ова два града.
Увреда је за људски ум да прогласи да су ово били само радни логори!
Ово су били логори за мучење какве чак ни Египат, који је према Мидрашу био на четрдесет и деветим вратима нечистоте, није изумео.

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 21 Jun 2007, 09:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 09:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

(наставак бесједе)

....

Неколико речи о Владици Николају Велимировићу.
Нацистички Сатана знао је јако добро зашто га је утамничио. Утамничио га је јер је човек Божји.
Јер је одбио да се одрекне Бога.
Он собом символизује Србију, јер је дошао из престоне краљевске Жиче, Жиче Светога Саве који је подигао српски шатор у табору Израиља.

Ми смо позвани данас да обиљежимо рођендан човека Божјег.
Наш је избор: да ли да препознамо првородног који нам увек доноси благослов.
Чинећи то, ми смо истински Срби.

Молим да ми се дозволи да изаберем речи руског песника Јевгенија Јевтушенка, који у својој песми којом се сећао кијевског покоља у Бабиј Јару, каже:

Чини ми се да сам Ана Франк - ја
Чини ми се да сам Драјфус - ја
Чини ми се да сам распети
вечни Јевреј
Чини ми се да сам Јевреј
И зато сам прави Рус.

Шмуел Авијатар

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 09:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Мислим да је сада доста тога јасније,
када се види шта сами Јевреји мисле о том великом "антисемити", "клерофашисти", "мрачњаку" и "назадњаку" -
владици Николају Велимировићу.

Ако један велики и признати јеврејски интелектуалац оваквим ријечима говори о Србима и њиховом Јосифу - владици Николају,
тешко је а да човјек не поцрвени од наше, српске срамоте пред одрицањем од једног таквог великог инетелектуалца и мислиоца, и прије свега великог и срчаног човјека, којег Грци и Американци називају "новим Златоустом".

Срамота ме је што сам Србин.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 10:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
Текст из Дахауа је пророчанство које се тиче српског народа и његове судбине у последњим временима и припреме за долазак Антихриста, а све је јасно ако се цитира не једна реченица већ читав цитат:

Opa evo druga starozavjetnim prorocima!
Damaskin je napisao:
Сва модерна гесла европска саставили су Жидови који су Христа разапели :
и демократију, и атеизам, и толеранцију свих вера, и пацифизам, и свеопшту револуцију, и капитализам и комунизам.

Ovo se zove lupanje "k'o Nidzo po diviziji". Znaci, fariseji koji razapese Isusa bili su pretece kapitalizma, komunizma i Lenjinove revolucije? :)))
Damaskin je napisao:
Све су то изуми жидова односно оца њихова ђавола (Јов. 8, 39-47)
И то је све у намери да Христа понизе, да Христа пониште, и да на престо Христов ставе свог јеврејског месију (Антихриста), не знајући ни дан данас да је то сам Сатана, који је отац њихов и који их је зауздао својом уздом и бичевао својим бичем...

Bla bla bla, ponovo prikriveni antisemitizam, obiljezavanje Jevreja kao djavolskog i poganog naroda koji je kriv za smrt Hristovu, koji je kriv za sve bolesti, koji je kriv za sidu, za klimatske promjene i efekat staklene baste...
Damaskin je napisao:
Тек читајући текст у цјелокупном контексту апокалиптичког тумачења ми видимо да владика Николај размишља и тумачи однос јеврејске вјере са Богом, дакле у завјетном контексту - беритски, у склопу Богом му откривеног и Богом му успостављеног односа,
а не на некаквом приземном националистичком и политиканском плану.

A ko je Nidzo da osudjuje Jevreje zbog toga sto oni vjeruju u to sto vjeruju, odnosno sto nisu prihvatili Isusa kao Mesiju? To je njihovo Bogom dano pravo, pravo izbora da vjeruju u koga hoce i kako hoce, odnosno da ne vjeruju ni u koga. Nasao se jedan Hitlerov obozavalac da im kroji kapu...
Damaskin je napisao:
Јасно је да се ово односи на духовну раван, те на подјелу читавог човјечанства на двије врсте оних који су изишли од првог Завјета Бога и људи - пород Аврамов и пород сотонин, односно фарисејски, који хоће "царство од овог свијета", дакле о принципима који постепено постају дух овог свијета - дух антихристов, чији долазак они припремају и ишчекују.

Ma da, stara prica - fariseji su raspeli Hrista, fariseji su Jevreji, dakle - potpalimo lomace!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 10:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Мислим да је сада доста тога јасније,
када се види шта сами Јевреји мисле о том великом "антисемити", "клерофашисти", "мрачњаку" и "назадњаку" -
владици Николају Велимировићу.

Jedna lasta ne cini proljece, pa tako ni misljenje nekog tamo "savjetnika za pitanja hriscana" ne moze o Nikolaju Velimirovicu bolje reci nego te grozne i nimalo hriscanske misli koje je ostavio iza sebe.
Damaskin je napisao:
Ако један велики и признати јеврејски интелектуалац оваквим ријечима говори о Србима и њиховом Јосифу - владици Николају,
тешко је а да човјек не поцрвени од наше, српске срамоте пред одрицањем од једног таквог великог инетелектуалца и мислиоца, и прије свега великог и срчаног човјека, којег Грци и Американци називају "новим Златоустом".

Stvarno je pravi "Josif", koji je mogao da izrekne tako bogohulnu misao i uporedi Svetog Savu sa Adolfom Hitlerom. Ah da, za trenutak sam zaboravio - sve je to "samo" alegorija.
Damaskin je napisao:
Срамота ме је што сам Србин.

To je sad u trendu... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 10:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
када је осипао и дрвље и камење по великомученичкој православној цркви

Uistinu je velikomucenicka, sa tolikom korupcijom, pokvarenoscu i luksuzom koji krase njene "najbolje" ljude... Dovoljno je vidjeti u kakvom autu voze vladiku Jefrema, dok on svoje vjernike "voza" pricajuci im o skromnosti, casti i postenju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 10:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Србија је прихватила своје Јевреје са благословом и односила се према њима са поштовањем.

Hocemo malo da prekopamo dokumente pa da vidimo koliko je u vrijeme onog rata Jevreja pohvatano po Beogradu i Srbiji, spapunjano na Sajmiste i onda prvim vozom prema plinskoj komori? Da stvar bude gora, te Jevreje nisu toliko lovili Nijemci koliko pripadnici domacih kvislinskih snaga, prvenstveno Ljoticev "Zbor" i Nedicevi zandari. Ali i ovome cemo na podforumu "Istorija"...

Toliko o prihvatanju Jevreja sa blagoslovom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 11:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2007, 11:43
TBPTKO je napisao:
Ало људи, коме ви то ?

Па у викторијанској Енглеској су вешали чак и децу због крађе.
Ко је читао Игоа зна због чега је Жан Валжан робијао.....

robijao je jer je ukrao komad hljeba, i nije bas robijao nego bio osudjen na 5 god pa pokusao da pobjegne.

bolje i to nego - odsjecanje ruke, jezika, glave

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 12:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
U Engleskoj za kradju stvari ne znam tacno koje novcane vrednosti vesana su cak i deca.
Ako je sad nehumano ono u srednjem veku kada su gorele lomace i ljudi izdisali na tocku, radi uveseljavanja rulje ko je tu objektivan.
Sv.vl. Nikolaj je spasavao Jevreje, sto su i oni sami potvrdili, a nigde osim u Rusiji nije bilo surovosti okupatora da bude 100 za 1.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Damaskin je napisao:

Hocemo malo da prekopamo dokumente pa da vidimo koliko je u vrijeme onog rata Jevreja pohvatano po Beogradu i Srbiji, spapunjano na Sajmiste i onda prvim vozom prema plinskoj komori? Da stvar bude gora, te Jevreje nisu toliko lovili Nijemci koliko pripadnici domacih kvislinskih snaga, prvenstveno Ljoticev "Zbor" i Nedicevi zandari. Ali i ovome cemo na podforumu "Istorija"...

Toliko o prihvatanju Jevreja sa blagoslovom.

Интересантно је који су ти разлози да фашизам и антисемитизам видиш искључиво код Срба...?

И историја и читав свијет зна и свједочи да је у 2 свј, рату на Балкану најгоре прошао Српски народ, а да су већина осталих отворено ратовала на страни фашистичке Њемачке.
Само ти около проповиједаш да су жртве злочинци, почињем се питати са којим циљем.

Нешто те нисам чуо да досада осуђујеш Хрвате и НДХ, браћу Бошњаке и њихове Ханџар дивизије, или страшне покоље које су Шиптарске фашистичке јединице чиниле по Косову....

Како да ти то не боде очи и не смета, а уби се трудећи се да Србе представиш као фашисте и антисемите???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 13:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Интересантно је који су ти разлози да фашизам и антисемитизам видиш искључиво код Срба...?

Dijametralno suprotni onima kojima ti želiš da odbraniš Nidžin antisemitizam i hitleroljublje.
Damaskin je napisao:
И историја и читав свијет зна и свједочи да је у 2 свј, рату на Балкану најгоре прошао Српски народ, а да су већина осталих отворено ратовала на страни фашистичке Њемачке.

Upravo je zato sramota da jedan velikodostojnik SPC-a kao što je bio Nidžo upoređuje Adolfa sa Svetim Savom i pljuje po Jevrejima, a još je veća sramota da toliko vremena poslije Drugog svjetskog rata postoje oni koji brane i njega i njegove fašističko-bogohulne ideje.
Damaskin je napisao:
Само ти около проповиједаш да су жртве злочинци, почињем се питати са којим циљем.

Ko je žrtva? Dimitrije Ljotić? Četničke trojke?
Damaskin je napisao:
Нешто те нисам чуо да досада осуђујеш Хрвате и НДХ, браћу Бошњаке и њихове Ханџар дивизије, или страшне покоље које су Шиптарске фашистичке јединице чиниле по Косову....

Kakve veze sad ima sve to sa fašizoidnim i nazadnim stremljenjima vladike Nikolaja Velimirovića?
Damaskin je napisao:
Како да ти то не боде очи и не смета, а уби се трудећи се да Србе представиш као фашисте и антисемите???

Čekaj, jel' mi pričamo o Srbima ili o Nikolaju i njegovom ekstremizmu? Nije valjda da on (Bože sačuvaj) predstavlja cijeli narod?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ти у ствари ниси ни прочитао ниједну његову књигу...тек сад то видим...

Све то што причаш и те полуинформације које имаш могу потицати само као продукт читања чланака људи који су одраније препознати као они чији је задатак рушење угледа православне цркве у српском народу

- Слободана Костића објављеног у београдском листу Време датираном од 29 маја 2003 или од разулареног ликовања оних антихриста са Б92...

- Иване Вусковић која га представља нешто хладније главе, али ипак као "љотићевца" и "контрареволуционара"

- Милорада Томановића који поред поптуно контрадикторних чланака (који су само потврда да човјек пише "по потреби", а не да износи лични став, осим ако није шизофреничан) нам је у наслеђе оставио и читаву књигу посвећену пљувању по православној цркви, њеним вјерницима и свештенству

Дух комунизма (али оног антихристовог), добија неки нови израз изледа...

Прочитај бар пар његових књига па тек онда суди,
то је исто као кад би неко ко није никада прочитао Достојевског или Мана кренуо да пише књижевне критике о њиховим дјелима само на основу неколико злурадих коментара или пар цитата извађених из контекста.

Смијешно

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Svašta nešto

Misli šta hoćeš, živi u svijetu u kojem će ti likovi poput Nikolaja Velimirovića biti zvijezde vodilje. Ja neću. Sieg heil!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2007, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Пријатељу, ако хоћеш закупи билборде поред ауто-пута на којима ћеш водити маркетиншку кампању како су сви Срби фашисти, антисемити и шта ти ја знам...само што је свако ко има очи и имало мозга у глави добро свјестан ко су истински фашисти и куда нас води ово сулудо одрицање властите историје, културе, умјетности, религије...такорећи масовно одрицање од самих себе...

Кад ти је већ запад толики примјер, мало испитај какав они однос имају према својој традицији и култури, па ћемо разговарати онда...

ПС Ниси ми одговорио, да ли си до ставова дошао читајући књиге владике Николаја или користећи извјештаје људи које сам навео

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]