Mir vama
Prvo izvinjenje jer nekoliko dana sam bio na putu tako da nisam bio u toku ali sam sad tu pa cemo vidjeti sta nam to John nudi kao potkrepljenje svoje "teorije"...
Hajdemo malo nekim redom
Citiraj:
Ti smatraš da bi trebalo da muškarci nemaju bradavice. OK. Ali prvo treba razmisliti zašto imaju. Muškarci i žene su ista vrsta, pa ako žene imaju sise (jer su sisari), onda je logično da i muškarci imaju sise. Upravo su bradavice kod muškaraca dokaz "neinteligentnog dizajna". Da je Bog stvorio čovjeka, onda ga sigurno ne bi stvorio sa nečim što je suvišno (bradavice, dlake, nokti na nožnim prstima i sl.)
Ovo je malo zamjena teza, jer vidis ja ne smatram da muskarci nebi trebali imati bradavice nego kazem da ako evolucija "odstranjuje" " viskove" i zakrzljalosti onda zasto to nije ucinila s brdavicama...za mene u svakom slucaju one imaju korist...kad bi imali ovdje eksperta atomizirane anatomije vidjeli bi da ni nisu stvorene dzaba ida nuzno moraju biti tu gdje jesu...po tvom citatu za tebe je suvisno bradavice, nokti, dlake ...O.K
i ako ti je to dokaz "neinteligentnog stvaranj" i ako svoju teoriju smatras istinitom zasto to "evolucija nije odstranila milijonima godina nego su i nokti i bradavice i dlake jos uvjek tamo gdje jesu nije li to kamen spoticanja samoj teoriji evolucije...tu je ona trebala pokazati svu svoju "moc"...medjutim zapela je kod tzv ..."viska dijelova"...ona tezi kroz selektirano do savrsenstva a ne moe da se rijesi par dlaka i par bradavica...hm.
Citiraj:
Ali je evolucija naučna činjenica, a islam fikcija.
O ovoj "cinjenici" se i vodi rasprava ali doista nigdje ne procitah knjigu "Cinjenice teorije evolucije" nego "Teorija evolucije"-razlika je ocita...
Wikipediju smatram kao kapacitet iz kojeg se mogu definirati pojmovi i povrsinski upoznati s odredjenim stavovima nekih od fenomena za koje zelim znati medjutim wikipedija ne ide u dubine nego grebe po povrsini...
Dakle termini iz wikipedije o.k.
Povrsinsko upoznavanje o.k.
Definicije o.k.
Dublje poznavanje ...ne, jer se s dubljim upoznavanjem ne bavi niti jedna enciklopedija...
Da bi znao o El-Gazaliju nije dovoljno poznavati ime i biografiju...gazali je napisao djela i djela i nikad nije bio protiv nauke u islamu s bilo kojeg aspekta ....
Citiraj:
Asimov je tu knjigu napisao 1977. ako se ne varam, a od tada se naša slika o Svemiru mnogo promijenila. Problem sa "rubovima" i "ništavilom" se javlja samo zato što Svemir shvataš kao trodimenzionalnu nakupinu materije. Pogrešno. Svemir se širi sam u sebe. Nema ništavila. Nema rubova. Svemir je neograničen, ali konačne veličine (kao površina balona). Kada duvaš balon njegova se površina širi, ali se ne širi na račun neke druge 2D površine u kojoj se površina balona nalazi.
Nadam se da shvataš razliku.
opet pogresno...ali razumjem o cemu pricas....
vidis problem nije 3D svemir ,jer ako kazem da je svemir 3D prostor onda govorom suprotno nauci i zdravom razumu....
Zasto??? U samom svemiru se nalaze teoretski 11 Dimenzija, licno sam gledao model jednog objekta te kako bi on izgledao u svemiru s 4 dimenzije...a teoretski ih je dokazano 11...to istrazivanje sam gledao negdje oko 1997 godine.
Druga stvar : Nigdje nisam rekao da se svemir siri u 2D prostor jer bi samim tim definirao nistavilo da je to "nesto 2D"...nistavilo je nedefinirano.
Moje pitanje profesoru koji predaje na fakultetu prirodnih znanosti predmet fizika je bilo: U sta se svemir siri???
Odgovor: " U "nista".
Pitanje: "Definirajte mi nista"???
Odegovor: Pojam "nistavila" ne nedifiniran,
Dakle nije u pitanju "nistavilo" nego je u pitanju nemogucnost nauke da definira "nesto" za sta tvrdi da postoji...razumjes.
A ako se ono ne moze empirijski osjetiti , demonstrativno dokazati ili osjetilno spoznati onda to nesto ne postoji medjutim nauka kaze da postoji...autodemant (dupli demant).
Citiraj:
Citiraj:
Porsche ::
Bog nema uzroka jer nije postao, to je osnov, od uvjek i zauvjek je.
To tvrdiš ti, bez ikakvih argumenata. Postuliraš nešto bez ikakvih osnova.
Isto tako ja postuliram da je Svemir oduvijek i da nikad nije nastao. Stephen Hawking ima jednu interesantnu hipotezu o imaginarnom vremenu. U imaginarnom vremenu Svemir nema početak u Velikom Prasku. Takođe, postoji još jedna hipoteza o Multisvemiru. Po toj hipotezi Svemiri neprekidno nastaju (beskonačan broj njih) i tada takođe ne postoji početak kada je Multisvemir nastao.
Ovdje vec prelazimo na pojmove materije, htjenja, energije i bitka...duboko more ali ja mislim da cemo se kasnije osvrnuti na to....
Ali je interesantno kod tebe ti kazes cinjenice, cinjenice, cinjenice...ali stalno objasnjavajuci cinjenice uzimas rijec teze, hipoteze, teorije...ne mogu te u tome pratiti ili ostani na cinjenicama ili ostani na tezama i hipotezama...samo se odluci...
Citiraj:
To je izgleda posljednja rupa u kojoj se bog skriva
No Comment...
Citiraj:
I abrahamski bog je "kontaminiran". Ne izgledom, već djelima. Uostalom, zar bog nije stvorio čovjeka prema svom liku? Dakle, bog je antropomorfan, kao i Zevs i vilenjaci. Dakle, "kontaminiran".
Pitanje je samo vremena kad će i abrahamski bog otići u mitologiju kako i svi do današnjeg dana izmišljeni bogovi i imaginarni prijatelji.
Bog ne moze biti "kontaminiran" djelima nego izgledom i mentalnim slikama u glavi svakog od nas , jer ako zamisis Boga u nekoj slici tad On to upravo nije jer Bog nije nicemu slican
I jos jedna greska...vidis u Islamu nema mjesta antropomorfizmu jer opet Bog nije nicemu slican...
Da ti objasnim ovako tu tvoju postavku " Bog je stvorio covjeka na svoju sliku".
Tvoja i moja slika daje jednu dimenziju tebe ili mene i ona ne ocrtava tvoju ili moju dusevnost, moral, intelekt, um, razum, logiku itd itd.
i ako hoces prema svojoj slici da napravis neku lutku, lutka ce imati samo jednu tvoju dimenziju...e sad se zamisli koliko Bog ima dimenzija i kakva je ta Bozja slika prema kojoj " je stvorio covjeka"???
Citiraj:
Još nešto da dodam što se tiče uzroka...
U kvantnoj fizici postoji dosta pojava koje se dešavaju bez uzroka. Npr. energija postaje par čestica-antičestica, koji se ponovo pretvaraju u energiju, bez ikakvog uzroka. Štaviše, sve se to dešava i u vakuumu, bez prisustva energije.
Sigurno će teolozi u skorije vrijeme (kad kvantna fizika postane opšte znanje), naići na problem sa kauzalnošću.
(Prestao sam pratiti teorijsku fiziku, tako da me ne držiš za riječ. Možeš sam provjeriti, ako želiš.)
o.k. ako udjemo u polje kvantne fizike opet ulazimo u jedno polje teorijskih dokaza ali nema problema...ako nema uzroka nema problema ali sta cemo s zakonitostima po kojima nuzno postupaju i cestice i anticestice i materija i antimaterija i mikro i makro kosmos...postoje sile na mnogo manjem levelu , ali kao sto rekoh kvantna fizika ne moze da definira dosta stvari upravo zato sto "gledajuci u te stvari stvari se pod okom posmatraca mjenjaju a bez posmatranja se ne mjenjaju"-Ukoliko pratimo nesto sam nas pogled u kvantnoj fizici mjenja trenutno stanje i mi sami u kvantnoj fizici postajemo ucesnici u pojavi ili mozda cak i ktalizatori...
U potpunosti se slazem s Antroposom i njegovim izjavam sto se tice Avramovog Boga...pa da ih ne komentiram on je dao dovoljan odgovor..