banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 00:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2007, 00:11
Moram da priznam da citajuci neke tekstove ovih istocnih Krscana, da mi se dopao njihov pogled na stvarnost. Ako ima kakvih tekstova na temu zivota posle smrti, da mi date link ili sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Citiraj:
Ili Ratko Radujković i sin iskaču iza svakog ćoška i prosipaju svoje mud(r)oslovlje...

:D :wink:

Па добро човјече, не иде се ваљда у цркву због њих двојице,
него због Христа. :D Додуше, не сјећам се искрено кад сам их последњи пут видио или чуо да они нешто "богословствују" (поготово што ниједан није довољно образован за такво нешто).

Јесу сви позвани на светост, али то не значи и да су "аутоматски" свети, има све више и позитивних примјера међу свештеницима, људи образованих и нормалних, и прије свега из "градске раје".
Вријеме оних који су свештенички позив схватали само као занат полако и сигурно пролази.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 22:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Damaskin je napisao:
Вријеме оних који су свештенички позив схватали само као занат полако и сигурно пролази.

Prije bi se reklo da je obrnuto. Počev od primjera klana Radujković pa nadalje, izleda da se sveštenički poziv sve više shvata kao prilika za karijeru, putovanja, dobru zaradu...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2007, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ту се не бих сложио, и чиста срца пред Господом свједочим:
вјерници у Бања Луци су се молили да се ствари промијене,
и живи смо свједоци да се ствари отад драстично мијењају.
Ово што се дешава данас је последица духовних потреса и превирања који су нас у најдрастичнијој форми задесили прије 50 година.

Будимо поштени до краја и осврнимо се мало на историју духовног живота и духовника Бања Луке и да видимо какве смо то духовнике прије прогона хрићана имали у Бања Луци, а одговор на питање да ли су они одувијек били "корумпирани" не треба тражити далеко у прошлост, вратићемо се само 50 година уназад...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Да почнемо од преломног тренутка, дакле:

Прва ствар коју је фашистичка усташка власт урадила након уласка у Бања Луку 1941 је била покушај протјеривања владике бањалучког Платона застрашивањем, кроз акт којим се он протјерује из Бања Луке као "странац".

Ево дописа усташког стожерника Викотра Гутића под дјеловодним бројем 529. датираног 27. априла 1941. године:

"Eparhijskom crkvenom sudu pravoslavne eparhije na ruke Preosvecenoga g. Platona, Episkopa banjaluckog - Banja Luka.
Dostavlja se u prijepisu dekret sa željom i preporukom da gosp. protu Mackica Dušana postavite Vašim Arhijerejskim zamjenikom.

Stožernik i povjerenik za bivšu Vrbasku banovinu

Dr. Viktor Gutic".

Oдговор владике је гласио:

"Primio sam akt toga Stožera od 27. aprila Kab. br. 529/41
s kojim mi se s te strane predlaže da protojereja Dušana Mackica
imenujem arhijerejskim zamjenikom i da uzmem na znanje njegovo imenovanje poverenikom za otpravljanje crkveno upravnih poslova Eparhije banjalucke, a to s toga što bih ja, kao Srbijanac,
morao napustiti eparhiju.

Cast mi je saopštiti Stožerniku da pomenutog njegova predloga ne mogu prihvatiti, i to iz ovih razloga:

Ja sam kanonski i zakonito od nadležnih vlasti postavljen za episkopa banjaluckog
i kao takav obavezao sam se pred Bogom, crkvom i narodom
da cu voditi brigu o svojoj duhovnoj pastvi, trajno i postojano,
bez obzira na ma kakve prilike i dogacale,
vežuci nerazdvojno život i sudbinu svoju sa životom i sudbinom svoga duhovnoga stada
i ostajuci u njegovoj sredini na duhovnoj straži za svo vrijeme
dokle me Gospod u životu podrži,
ostajuci uz svoje stado kao "pastir dobri koji dušu svoju polaže za ovce svoje".

Na to sam se zavjetovao i zakleo primajuci Episkopski cin
i preuzimajuci pod svoju upravu Eparhiju banjalucku
i toj svojoj zakletvi ostajem vjeran i nepokolebljivo dosledan,
dokle god mi bude moguce da samostalno odlucujem o svome držanju
i dajem izraza svojoj volji.

Ako bi me gruba sila protiv koje sam nemocan,
ipak rastavila od moje pastve i uklonila sa podrucja poverene mi Eparhije tada bih, po Ustavu Srpske pravoslavne crkve,
zamolio jednoga od susjednih Arhijereja (Sarajevskog ili Tuzlanskog)
da me za vrijeme moga odsustvovanja zastupa u vršenju strogo episkopskih poslova u Eparhiji banjaluckoj,
a za ostale poslove ovlastio bih svoga zakonito postavljenog Arhijerejskog zamjenika
i Crkveni sud koji i sada u velikoj mjeri pomažu u obavljanju tih poslova.

To je kanonski i ustavni red i propis koji važi za Srpsku pravoslavnu crkvu
i po kome samo oni organi koje Ustav te Crkve predvidja može da vrše neku vlast u Crkvi,
a nikako i drugi organi kojih Ustav ne poznaje.
Takve nezakonite i spolja nametnute organe, u to sam najtvrdje ubijedjen,
ni bi priznavao ni narod ni sveštenstvo, niti bi takav organ,
ako bi bio u sveštenickom cinu mogao i dalje ostati sveštenikom Pravoslavne crkve.
Toliko sam se sa svoje strane smatrao dužnim da uzvratim kao odgovor na naprijed spomenuti akt toga Stožera.

Episkop banjalucki Platon".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hmmmm... Da li je posljedica duhovnih potresa i to što na čelu banjalučke eparhije stoluje lik koji se odaziva na ime vladika Jefrem, kome su uobraženost i pohlepa postale 11. i 12. Božja zapovijest? (Ne znam da li znaš da je dotični "svrnuo" sebi veeeelike pare od građenja Hrama Hrista Spasitelja...).

Ili je uzdrmana duhovnost kod Srba uzrok činjenici da je jedan od glavara njene Crkve i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji od Bijeljine želi napraviti crkveni posjed, uzimajući milom ili silom jedan po jedan prostor u centru Bijeljine, ne birajući sredstva "preuzimanja" od prethodnih vlasnika?

A možda je posljedica te narušene duhovnosti i činodejstvovanje vladike Pahomija optuženog za pedofiliju?

A na kraju, ko zna, vjerovatno je zbog takvog opšteg stanja na polju duhovnosti na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske čovjek u narodu i među prijateljima poznat i kao Amfilohije Radović. Žestoki nacionalista, konzervativac i protivnik crnogorske samostalnosti, srcem, dušom (a i drugim sredstvima) podržavao je sve što je vodilo ka "ujedinjenju srpskih zemalja", zbog čega su ga izvjesne antimiloševićeve novine svojevremeno prozvale "fašistom u mantiji".

Ah da, umalo da zaboravim: a ipak, možda je nagrizanje te duhovnosti počelo sa vladikom Nikolajem Velimirovićem, čiji antisemitizam i naklonost prema Hitleru nije uspjela sakriti čak ni crkva brisanjem izvjesnih pasusa iz njegovih spisa. Sjetimo se samo nekih njegovih čuvenih rečenica: "U toku vekova oni koji su raspeli Mesiju Gospoda Isusa Sina Božjega, stvorili su od Evrope glavno bojište protiv Boga, a za đavola. To je danas glavno bojište Židova i oca židovskog đavola protiv Oca nebesnog i porotiv Sina Njegovog Jedinorodnog... Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola." I tog lika proglasiše svecem... (Saro Avramova: eto, to je jedan od istočnohrišćanskih pogleda na stvarnost...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Hmmmm... Da li je posljedica duhovnih potresa i to što na čelu banjalučke eparhije stoluje lik koji se odaziva na ime vladika Jefrem, kome su uobraženost i pohlepa postale 11. i 12. Božja zapovijest?

(Ne znam da li znaš da je dotični "svrnuo" sebi veeeelike pare od građenja Hrama Hrista Spasitelja...).

У праву си да је "заврнуо" дупле паре од владе и од општине,
само што ниси у праву да их је узео себи.

За храм Христа спаса су сви хтјели да дају, јер се забога налази у самом центру и он би политичарима био нешто као бањалчки "Кип слободе", доказ да срби нису униптени на овом подручју, а симбол тог опстанка је управо тај храм (ако прочиташ историју бањалуке од Радимле Колунџије видјећеш да је стварно тако.
Али шта је са малим сеоским храмовима, и мјестима гдје живи сиротиња, како њима подићи храмове? Ко ће хтјети да прилаже за храмове у Пискавици, Пријаковцима, Поткозарју?...

Од тог "вишка" новца од храма Христа спаса су изграђена 174 храма на подручју Епархије Бањалучке, тако да и сеоска сиротиња сада има своје богомоље.

Citiraj:
Ili je uzdrmana duhovnost kod Srba uzrok činjenici da je jedan od glavara njene Crkve i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji od Bijeljine želi napraviti crkveni posjed, uzimajući milom ili silom jedan po jedan prostor u centru Bijeljine, ne birajući sredstva "preuzimanja" od prethodnih vlasnika?

Што се тиче владике Василија, знам да му суптилност никада није била јача страна, али не знам да би му правно проштло да "отима" нечије земљиште. Мени је то мало чудно, мислиш да би то странци и ОХР дозволили теоретски да се деси?

Citiraj:
A možda je posljedica te narušene duhovnosti i činodejstvovanje vladike Pahomija optuženog za pedofiliju?

Проблем са Пахомијем је у томе што је епитимију и покретање Великог Црквеног суда (који се сазива отприлике једном у 150 година) спријечила одлука судских власти о ослобађању од оптужнице, и довела људе који су покренули Духовни суд у неприлику, пошто по закону духовног суда казна за коју се неко оптужује пада на тужиоца, ако се докаже да је тужени невин.

Амфилохије фашиста? Е одавно се нисам овако од срца исмијао...
То је такав нонсенс да ми се и не одговара.
Човјек је једна чиста и велика душа, и један од наших највећих интелектуалаца, а ти дај неки доказ његовог "фашизма" па ћемо причати...

Валдика Николај? Ако је наведени цтат "обрисан", откуд онда теби? :D Да ли си читао његове "Молитве на језеру", или "Касијану" или "Диван" или "Индијска писма"?

Интелектуалци по Енглеској и Америци устају на помен његовог имена и сматрају га једним од највећих мислиоца 20 вијека.
Мислиш ли да Амери не би сазнали за сличан цитат и да би му то опростили (да га је стварно изговорио)?

Близарде, најлакше је критиковати, иза људи које оговараш стоје силна позитивна дјела и она најбоље свједоче за њих.
Тај стил "жуте штампе" није на нивоу духовних људи нити духовних разговора...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 18:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Тај стил "жуте штампе" није на нивоу духовних људи нити духовних разговора...

Pomenuti likovi daleko su od bilo kakve duhovnosti, a ako je iznošenje "nezgodnih" podataka o njima "stil žute štampe", onda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 22:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
У праву си да је "заврнуо" дупле паре од владе и од општине, само што ниси у праву да их је узео себи.

I nije. Iskoristio ih je za unapređenje svog voznog parka.
Damaskin je napisao:
Од тог "вишка" новца од храма Христа спаса су изграђена 174 храма на подручју Епархије Бањалучке, тако да и сеоска сиротиња сада има своје богомоље.

Na kraju će da grade crkve u svakoj šupi.
Damaskin je napisao:
Што се тиче владике Василија, знам да му суптилност никада није била јача страна, али не знам да би му правно проштло да "отима" нечије земљиште. Мени је то мало чудно, мислиш да би то странци и ОХР дозволили теоретски да се деси?

Sve je moguće kad se sližeš sa lokalnom vlasti, a pošto u Bijeljini vlada SDS... Zaključi sam.
Damaskin je napisao:
Проблем са Пахомијем је у томе што је епитимију и покретање Великог Црквеног суда (који се сазива отприлике једном у 150 година) спријечила одлука судских власти о ослобађању од оптужнице, и довела људе који су покренули Духовни суд у неприлику, пошто по закону духовног суда казна за коју се неко оптужује пада на тужиоца, ако се докаже да је тужени невин.

Problem sa Pahomijem je što je budala i perverznjak, i u svakoj normalnoj državi bi završio u samici, a svaka normalna crkva bi takvu spodobu momentalno izbacila iz vlastitih redova i oduzela mu sva sveštenička ovlaštenja.
Damaskin je napisao:
Амфилохије фашиста? Е одавно се нисам овако од срца исмијао... То је такав нонсенс да ми се и не одговара.
Човјек је једна чиста и велика душа, и један од наших највећих интелектуалаца, а ти дај неки доказ његовог "фашизма" па ћемо причати...

Stvarno je intelektualac, glavni smisao života mu je divljenje Radovanu Karadžiću.
Damaskin je napisao:
Валдика Николај? Ако је наведени цтат "обрисан", откуд онда теби? :D Да ли си читао његове "Молитве на језеру", или "Касијану" или "Диван" или "Индијска писма"?

Da li ti poričeš autentičnost ovih njegovih navednih citata?
Damaskin je napisao:
Интелектуалци по Енглеској и Америци устају на помен његовог имена и сматрају га једним од највећих мислиоца 20 вијека.

Gdje to? U parohiji Libertvil? Šalu na stranu. Ali isto tako ga mnogi i osporavaju, upravo zbog njegovog antisemitizma i naklonosti nacionalsocijalizmu. Njegovo predavanje "Nacionalizam Svetog Save" u potpunosti razotkriva pravu prirodu Nikolaja, koji je kao svešteno lice trebao da širi mir, toleranciju i ljubav među ljudima, a ne da izgovara hvalospjeve Adolfu Hitleru i pljuje po cijelom jednom narodu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2007, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sara Avramova je napisao:
Moram da priznam da citajuci neke tekstove ovih istocnih Krscana, da mi se dopao njihov pogled na stvarnost. Ako ima kakvih tekstova na temu zivota posle smrti, da mi date link ili sl.

Sve što te interesuje u vezi istočnog Hrišćanstva, tj. Pravoslavlja možeš da nađeš u predivnoj knjizi "Filozofski odgovori od Jovana Damaskina''.
Sve je obuhvaćeno.
Do duše, ja sam tu knjigu našla u crkvenoj biblioteci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2007, 23:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2007, 00:11
Talija je napisao:
Sara Avramova je napisao:

Sve što te interesuje u vezi istočnog Hrišćanstva, tj. Pravoslavlja možeš da nađeš u predivnoj knjizi "Filozofski odgovori od Jovana Damaskina''.
Sve je obuhvaćeno.
Do duše, ja sam tu knjigu našla u crkvenoj biblioteci.

Hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 19:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Blizzard: Samo što u hrišćanstvu ima jedan "dodatak" koji se nijednom pravovjernom Jevrejinu neće dopasti: vjerovanje u Božjeg sina.

so what?? :) Pa sta ja da radim to sto se to njima ne svidja...? Ni muslijama se ne svidja isto to, ni ovima iz new age-a, ni budistima, hinduistima...Mnogima se to ne svidja, nemam pojma zasto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 01:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
:angel: Христос васкрсе и својом смрћу смрт уништи и онима који иду у гроб живот дарова! :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 14:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Amen... :thumbright:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2007, 08:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Mar 2007, 12:47
Sari Avramovoj
Veoma mi je drago da se neko od Jevrejskog naroda interesuje i za druga verovanja. Hrišćani imaju stari zavet koji obuhvata sve Izraelske proroke počev od Mojsija pa do početka naše nove ere jer vam je poznato da se kod nas vreme računa po solarnom a ne kao kod Jevreja po lunarnom kalendaru. Hrišćani počinju ponovo računanje vremena od pre 20 vekova jer se za njih tada zbi nešto veoma važno i mislim da vam je to poznato a ukoliko nije napomenuo bih vam ukratko da je Isaija najavio da će u kući hleba Betlehemu biti rođen Mesija što se i zbilo međutim Jevreji kao narod nisu prepoznali Mesiju kao ni njihove vođe pa ga razapeše uz Rimsku pomoć. Reč je dakle o Isusu Hristu koji je po raspeću u treći dan vaskrsao i tu se ispunila reč Božija koja kaže da ,,svetac tvoj neće videti truljenja'' tu je reč o svetcu u jednini i ne odnosi se na druge ljude već na jednog koga Bog posveti i svoju reč potvrdi. Dakle od rođenja Mesije mi računamo vreme a vi od postanja odnosno početka zapisivanja istog. Praznici koji su vam dobro poznati počev od Pashe do Jom kipura su ukazivali na službu Mesije. Žrtva jutarnja i večernja (ovde ne mislim na vazdašnju) se prinosila u tačno određeno vreme a u to vreme je Mesija bio raspet na Golgoti i visio od jedne do druge službe jer je on jagnje koje se prinese da jednom zauvek očisti greh. ,, Žrtava i darova nisi htio nego si mi telo ugotovio'' to savršeno i bezgrešno telo je prineto jednom i očisti sve koji u njega veruju. Želeo bih vas pitati zašto Jevreji danas ne prinose žrtve? Hrišćani ih naravno ne prinose jer imaju Mesiju koji je za njih postradao i pozivaju se na tu savršenu žrtvu a Jevreji ne priznaju Mesiju ni danas. Ali, Bog je rekao da će jedan deo Jevrejskog naroda ipak prihvatiti Mesiju i oni se nazivaju ,,ostatak'' to će te naći u Isaijinim rečima. Taj ostatak je propovedao vaskrsenje Hristovo i nadahnuti Svetim Duhom koji se na njih izlio na praznik Duhova (pedesetnica) činiše čuda i prorokovaše. Te ljude nazivamo Apostoli i oni napisaše novi zavet koji Jevreji nemaju ili ga ne priznaju jer ni Mesiju nisu priznali ali i za ovaj zadnji naraštaj Jevreja imamo obećanje od Boga da će se obratiti (u poslednja vremena) koja su upravo u pošetku isticanja i da će tražiti Boga svoga i Davida cara svoga a Hrist će nedugo zatim biti pitan od Jevrejske strane odkud mu rane na rukama a on će im odgovoriti kako ih zadobi u kući prijatelja svojih koji ga ne poznaše. Jevrejima se pala šljepota u deo dok neznabožaca neuđe u spasenje koliko treba a onda će spasti šljepota Izrailju i prepoznaće Božiju ruku. Da bi to Jevreji mogli razumeti Bog će vam poslati Mojsija i Iliju i oni će u Božijoj sili činiti čuda tri i po godine kako bi se obratila srca sinova ka otačkoj veri i srca očeva ka sinovima.Nije Bog odbacio Izrailja već hoće da se i neznabošci spase po njegovoj velikoj milosti i veri u Isusa Hrista jer oni ne prinosiše žrtve a bez nje nema oproštenja greha jer je plata za greh smrt. Što se tiše razlike između istočnog i zapadnog hrišćanstva su veoma male. Oni su bili jedna crkva jedna vera sa jednim poglavarem u Rimu da bi se u polovini jedanaestog veka razišli po pitanju primata to jest ko će biti veći Rim ili Kostantinopolj jer se Rimsko carstvo daleko pre toga razdelilo a verski krugovi to učiniše kasnije. Kako politička vlast želi da bude samostalna i veća od druge tako se desilo i u verskim krugovima. Služba im je skoro ista uz neznatne razlike. Idolopoklonstvo im je takođe isto jer obe klanjaju slikama , kipovima,ljudima i naravno kade im. Obe proglašavaju po svom nahođenju grešne ljude svetcima i njima se mole, prave njihove likove i slike koje ljube i kleče pred njima moleći im se jer izmisliše kako se prvo mora moliti ,,svetcu'' (grešnom čoveku) a onda Mariji majki koja rodi Mesiju da bi oni posredovali kod Mesije a On kod Boga. Naš narod to naziva igra gluvih telefona jer ne slušaju šta izgovaraju u molitvi koju nam je Isus Hrist ostavio ,,Oče naš...'' Taj početak molitve ruši sve njihove posrednike jer se ovim rečima obraćamo jedinome Bogu kojem se i Gospod Hrist molio. ,,Čuj Izrailju Bog je tvoj jedan'' Jevrejima je to jasno a uskoro će to biti jasno i paganima ali nažalost kasno.Te verske zajednice imaju neke svoje ,,svete očeve'' zaboravljajući na reči ,, ne zovite nikog ocem jer je u vas jedan Otac'' i taj Otac je na nebu a ne u grobu. Te crkve imaju obličje pobožnosti a sve reči koje im Bog ostavi baciše pod noge zajedno sa mnogobrojnim drugim crkvama jer oni iznose nauku svoga oca i time pokazuju čije su seme jer postoje samo dva a to su žito i kukolj. Te dve crkve se hvali napravom za ubijanje a ne Mesijom oni tu napravu ljube i nose na sebi dok je Jevrejskom narodu hvala Bogu na tome poznato da je ta sprava nečista i ne dohvataju se do nje.Krstača zauzima počasno mesto u njihovim molitvenim kućama kao i u autima i na njima samim videćete tu napravu jer pročitavši reči iz novog zaveta kako trebamo uzeti svoj krst i poći za Mesijom oni odmah napraviše tu napravu i njoj se dive ali zaboraviše da idu za Mesijom. Nije tu poruka da nosimo krstaču na leđima niti oko vrata i zbog nje ubijamo druge već ona predstavlja sramotu i ponižavajuću smrt na šta ćemo naići čineći po Božijoj reči kao što to i Hrista snađe.Narod je bukvalista i nema duhovnost da bi razumeo Božiju reč i poruku. Ostanite u svojoj veri i verujte prorocima a Bog će vam uskoro otvoriti duhovni vid i dati u srca i razum istinu pod uslovom da mu to dozvolite ne povodeći se za raznim crkvenim (ljudskim) učenjima. Nije Božija ruka okračala niti je povukao Svetog Duha niti skinuo blagoslov sa subote jer se On ne menja niti Njegova reč.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]