Blizzard je napisao:
Hmmmm... Da li je posljedica duhovnih potresa i to što na čelu banjalučke eparhije stoluje lik koji se odaziva na ime vladika Jefrem, kome su uobraženost i pohlepa postale 11. i 12. Božja zapovijest?
(Ne znam da li znaš da je dotični "svrnuo" sebi veeeelike pare od građenja Hrama Hrista Spasitelja...).
У праву си да је "заврнуо" дупле паре од владе и од општине,
само што ниси у праву да их је узео себи.
За храм Христа спаса су сви хтјели да дају, јер се забога налази у самом центру и он би политичарима био нешто као бањалчки "Кип слободе", доказ да срби нису униптени на овом подручју, а симбол тог опстанка је управо тај храм (ако прочиташ историју бањалуке од Радимле Колунџије видјећеш да је стварно тако.
Али шта је са малим сеоским храмовима, и мјестима гдје живи сиротиња, како њима подићи храмове? Ко ће хтјети да прилаже за храмове у Пискавици, Пријаковцима, Поткозарју?...
Од тог "вишка" новца од храма Христа спаса су изграђена 174 храма на подручју Епархије Бањалучке, тако да и сеоска сиротиња сада има своје богомоље.
Citiraj:
Ili je uzdrmana duhovnost kod Srba uzrok činjenici da je jedan od glavara njene Crkve i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, koji od Bijeljine želi napraviti crkveni posjed, uzimajući milom ili silom jedan po jedan prostor u centru Bijeljine, ne birajući sredstva "preuzimanja" od prethodnih vlasnika?
Што се тиче владике Василија, знам да му суптилност никада није била јача страна, али не знам да би му правно проштло да "отима" нечије земљиште. Мени је то мало чудно, мислиш да би то странци и ОХР дозволили теоретски да се деси?
Citiraj:
A možda je posljedica te narušene duhovnosti i činodejstvovanje vladike Pahomija optuženog za pedofiliju?
Проблем са Пахомијем је у томе што је епитимију и покретање Великог Црквеног суда (који се сазива отприлике једном у 150 година) спријечила одлука судских власти о ослобађању од оптужнице, и довела људе који су покренули Духовни суд у неприлику, пошто по закону духовног суда казна за коју се неко оптужује пада на тужиоца, ако се докаже да је тужени невин.
Амфилохије фашиста? Е одавно се нисам овако од срца исмијао...
То је такав нонсенс да ми се и не одговара.
Човјек је једна чиста и велика душа, и један од наших највећих интелектуалаца, а ти дај неки доказ његовог "фашизма" па ћемо причати...
Валдика Николај? Ако је наведени цтат "обрисан", откуд онда теби?

Да ли си читао његове "Молитве на језеру", или "Касијану" или "Диван" или "Индијска писма"?
Интелектуалци по Енглеској и Америци устају на помен његовог имена и сматрају га једним од највећих мислиоца 20 вијека.
Мислиш ли да Амери не би сазнали за сличан цитат и да би му то опростили (да га је стварно изговорио)?
Близарде, најлакше је критиковати, иза људи које оговараш стоје силна позитивна дјела и она најбоље свједоче за њих.
Тај стил "жуте штампе" није на нивоу духовних људи нити духовних разговора...