banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 14:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Citiraj:
Dakle ova civilizacija mora nestati u ratovima i kataklizmama svjetskih razmjera
:crazyeyes: :pale:
A sto ne bi moglo to malo mirnije? :icecream: npr. kroz lagano budjenje i osvjescenje ljudi kroz par generacija??? Mozda je ta "kataklizma" ustvari samo odumiranje starih nacina i shvatanja stvari??? Volio bi da odem jedno 300tinjak godina unazad da vidim da li je do sada bilo nekog, recimo, duhovnog napretka. Ako nije, onda od moje teorije nema nista, jer, ko mi garantuje da je bas sad pocelo "budjenje". Al opet, ne svidja mi se ni malo ta kataklizma. Bezze, boli i ruzno je, al opet, sami smo krivi ako dodje do toga. I ne bih rekao da smo to zasluzili, nego da smo se do toga doveli, mi sami. aj znaj...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 21:52 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Vrijeme ionako ide ukrug. Prije ili kasnije desiće se isto njesra. Uopšte, vrijeme kao i da ne ide :/

Mi smo jedna tačka na kružnici koja se zove vrijeme ...

Gotiva :)

Ovo mi je prava motivacija u životu :) Ponekad u šali kažem: "Ako sad zajebeš, to znači da si već beskonačno puta zajebao i da ćeš još beskonačno puta zajebati, zato nemoj da zajebeš stvar" :)

Niče...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2006, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Mislim da svako drustvo koje pretjeruje sa zakonima i pravilima za sve i svasta rizikuje da joj sve izmakne kontroli. Kao kad drzis sapun jace da ti ne ispadne, a tek onda ti i odleti iz ruke. E sad, da li je to zaista pretjerivanje ili znak razvijenosti nekog drustva? Mislim da je i jedno i drugo. Vjerovatno bi bio pokazatelj napretka slucaj da ljudi ne idu na sud da traze svoja temeljna ljudska prava kao sto je slucaj kod nas, vec da idu da se spore sa komsijom zato sto lisce s komsijinog drveta pada u njegovo dvoriste (lupam), ali je to, opet, pretjerivanje. Da li su to okovi civilizacije, izmedu ostalog? Vjerujem da su krivi hijerarhija i moc i kapital za sve okove. Ono sto neki nazivaju grehovima ljudi, cesto su grehovi mocnika.

U religiji pravila i pogled na svijet opstaju zbog dogme (zbog doktrine) i valjda su zato ljudi zavadeni. Svi smatraju da je njihova religija nuzno jedina istinita, i u slucaju da je ona ugrozena i na najbezazleniji nacin, oni ce reagovati, ponekad i nasiljem, narocito u drustvima u kojima je religija najvazniji dio identiteta. Oni su obicno iskljuciviji. Tu su i oni na vrhu hijerarhije koji ce to iskoristit da ostvare svoje ciljeve, politicke ili neke druge. Danas se sve vrti oko kapitala i moci.
Primjer je reakcija na karikature Muhameda. Ne moze mi niko reci da je reakcija Tih razmjera potekla sama od sebe, a da nije bila i dodatno inicirana od strane visih u hijerarhiji u islamskim zemljama. Dok god su ljudi zavadeni, lakse je njima manipulisati. Isto se desava i u nasoj drzavi na nacionalnoj osnovi, i to usporava napredak ovog drustva. Ono sto je najvazniji dio identiteta vecine pripadnika jednog drustva, istovremeno je i njegova bolna tacka i sredstvo mocnikā. Dakle, nisu religije (i ljudi unutar te strukture) glavni krivci sto su ljudi zavadeni.

:fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2006, 12:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, to smo rijesili, ije do boga, nije do religije, nego je do ljudi.

Nego, ocel' bit one kataklizme??? :icecream:

Il da se otvara nova tema? Ja mislim ( i nadam se) da nece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve je moguce. Globalizacija je ubrzala stvari, nekada izolovaniji problemi su postali globalni. Ali su ljudi u raznim vremenima, i davno prije naseg, mislili da se svijet priblizio svome kraju, da je na ivici kataklizme, pa opet nije bilo tako. Kako bi izgledala kataklizma? :-? :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Razmisli malo, da li su ljudi u dosadašnjoj (poznatoj) istoriji ikad imali ovakvo oružje kao danas, da li je ikad bilo ovoliko ljudi kao danas, da li je priroda bila u ovolikom stepenu uništena i degradirana... dokle može da ide kapitalizam: konstantno bogaćenje jednih, na račun konstantnog siromašenja drugih, i postavljanje materijalnog blagostanja kao vrhunskog cilja života... kao što rekoh tačka bez povratka je odavno pređena.

A ljudi su ostali isti, jedino se znanje povećalo a znanje je moć. Upravo najveći ljudski problem je što čovječanstvo ne može da razvije odgovornost za upotrebu moći, tehnološki razvoj je otišao nekoliko svjetlosnih godina ispred duhovnog razvoja (ako se duhovni razvoj uopšte može tako nazvati, to je prije stagnacija ili čisto nazadovanje u nekim slučajevima).

Mislim da su religije većinom bile izvorno ispravne, da im je cilj bio čist ali je problem nastao kad su razni manipulatori uzeli religije pod svoje, dakle ljudi željni moći i pokretani sebičnim ciljevima su napravili ovo od religija što danas imamo; mislim da je pokretač topika mislio na takve religije da su "samo zavadile ljude". Zato ih i treba odbaciti, jer one više nemaju blage veze sa svojom izvornom suštinom...

Citiraj:
Ali su ljudi u raznim vremenima, i davno prije naseg, mislili da se svijet priblizio svome kraju, da je na ivici kataklizme, pa opet nije bilo tako. Kako bi izgledala kataklizma?

Mislim realno da mi imamo mnogo više razloga da tako mislimo, neke sam već naveo. Samo, neće biti nikakvog kraja svijeta, mislim da će to biti više kao jedno pročišćenje, spolja i iznutra, bolno ali neizbježno, svijeta će biti i nakon toga samo što će biti mnogo drugačiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2006, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja ipak ne mislim da je sve mnogo strasnije nego sto je bilo u istoriji. Mislim da mi nasu stvarnost dozivljavamo kataklizmicno zbog globalizacije. Svaki dan na vijestima saznamo o svemu sto se desava na svijetu, i to su uglavnom porazavajuce lose vijesti. Ali, to je zato sto neko tako zeli. Vjerovatno ima isto toliko dobrih vijesti koje i ne dodu do nas.
Neki dijelovi svijeta dolaze do svoje kriticne tacke, ali ne svi. Pojedina drustva su i prije dozivljavala preporod i toga ce biti i ubuduce. Pogledaj samo sta je izraslo iz Njemacke, nedavno nacisticke, demonske. Njihovo drustvo je dozivjelo preporod (bar se nadam da je tako). Dok god je ljudi, nece biti spokojnog dana na svijetu, odn. ne mozemo ocekivati da citav svijet dozivi neko prosvjetljenje i da vise ne bude ni sukoba, ni manipulacije, ni interesa...
A slazem se sa izjavom da su ljudi isti. O tome sam i ja pisala na temi Covjek nekad i sad na Filozofiji. Upravo o tome, o stagnaciji covjeka u odnosu na razvoj tehnologije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2006, 18:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2006, 14:12
Frieda je napisao:
Ja ipak ne mislim da je sve mnogo strasnije nego sto je bilo u istoriji. Mislim da mi nasu stvarnost dozivljavamo kataklizmicno zbog globalizacije. Svaki dan na vijestima saznamo o svemu sto se desava na svijetu, i to su uglavnom porazavajuce lose vijesti. Ali, to je zato sto neko tako zeli. Vjerovatno ima isto toliko dobrih vijesti koje i ne dodu do nas.
Neki dijelovi svijeta dolaze do svoje kriticne tacke, ali ne svi. Pojedina drustva su i prije dozivljavala preporod i toga ce biti i ubuduce. Pogledaj samo sta je izraslo iz Njemacke, nedavno nacisticke, demonske. Njihovo drustvo je dozivjelo preporod (bar se nadam da je tako). Dok god je ljudi, nece biti spokojnog dana na svijetu, odn. ne mozemo ocekivati da citav svijet dozivi neko prosvjetljenje i da vise ne bude ni sukoba, ni manipulacije, ni interesa...
A slazem se sa izjavom da su ljudi isti. O tome sam i ja pisala na temi Covjek nekad i sad na Filozofiji. Upravo o tome, o stagnaciji covjeka u odnosu na razvoj tehnologije.

Zdravo,Frieda reci cu ti nesto ali te molim da se ne ljutis! Ok. Da bi diskutovala o ovom o cemu govoris trebala bi da procitas Bibliju i tu bi nasla odgovore na sva svoja do sada postavljena pitanja. Mislim bilo bi ti sve mnogo jasnije . Ovo sto se danas desava proreceno je prije vise od dve hilade godina i sve se savrseno poklapa.
Drugarski pozdrav sintorr !! [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2006, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro, i sta ce se sada desiti. Sta Biblija predvida - kada ce smak svijeta?

sintorr je napisao:
Zdravo,Frieda reci cu ti nesto ali te molim da se ne ljutis! Ok. Da bi diskutovala o ovom o cemu govoris trebala bi da procitas Bibliju i tu bi nasla odgovore na sva svoja do sada postavljena pitanja.

Opet malo omalovazavanja. Ma, nista zato, ne ljutim se. :) :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 07:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Zar vi stvarno smatrate da su religije buducnost covecanstva.
Dakle ne sme postojati geneticki inzinjering, cak iako moze spasiti zivot. Ne sme postojati vestacka oplodnja, cak iako moze usreciti mnogo ljudi.

Warrior, zar nije malo cudno da si protiv naoruzanja, a da imas to sto imas na avataru? Nije samo kapitalizam zasnovan na postulatima koje si spomenuo i hriscanstvo je. Nece coveku k'o sa kruske pasti ideja o miru.

Bog nije stvorio koncetracione logore, ali je stvorio ljude da ih stvaraju.

I naravno da covecanstu ne moze biti bolje kad je napunjeno fatalistima. Fatalizam nikom nije doneo nista dobro i nikad nece.

Neko spomenu fanatizam. Svaka religija je fanatizam, e sad je pitanje ko kako dozivljava taj fanatizam. Nije fanatizam samo islamski ekstremizam.

Zar sve sto je stvoreno, za vernika, nije odraz boga??

Sintorr, jel' se Biblija moze procitati za godinu?? :wink: bez ljutnje

Religijski fatalizam je proistekao iz paganskog fatalizma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2006, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Religija nije fanatizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 11:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2005, 15:55
jok :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:
Svaka religija je fanatizam, e sad je pitanje ko kako dozivljava taj fanatizam.

"Fanatizam (lat.) zaslepljenost, zanos, preterana odanost ili revnost (za neku ideju, veru, stranku itd.)"
Dakle, zavisi od percepcije da li je neka religija fanatizam. Ne znam, ustvari, gdje je granica i sta je uopste pretjerana odanost. Zar u religiji moze biti pretjerane odanosti? Ili si odan ili nisi odan. A ako i postoji, onda ispada da "normalna" odnost nije fanatizam.

(I oni koji se nekom religijom bave (npr. hriscanskom), koji je proucavaju, imaju razlicite percepcije i tumacenja te religije i kako onda da laici nemaju dvoumljenja u vezi sa pojedinim njenim ucenjima.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2006, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

groznium je napisao:
jok :lol:

sta je smijesno :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2006, 13:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Utopija je napisao:
Warrior, zar nije malo cudno da si protiv naoruzanja, a da imas to sto imas na avataru? Nije samo kapitalizam zasnovan na postulatima koje si spomenuo i hriscanstvo je. Nece coveku k'o sa kruske pasti ideja o miru.

To za hrišćanstvo znam dobro, ni u jednom trenutku nisam branio hrišćanstvo niti bilo koju religiju.
I nisam rekao da sam protiv naoružanja, jbg. to je neophodno zlo danas, na kraju krajeva bilo je riječi o kataklizmi koja će zauvijek promijeniti civilizaciju a to će vjerovatno biti neki treći svj. rat (a za rat jelte treba oružje, ja sam samo rekao da je današnje oružje strašnije od bilo čega u poznatoj istoriji). A ovo na avataru to je ruski avion vs. američki avion, dakle moguća scena iz 3. svj. rata...

http://www.screenshotart.com/uploads/1114642843/gallery_1_1_77574.jpg

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Okt 2006, 20:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Ma sve Zilote treba pobiti <-----------paradox,al smijeh je bitan :drinking:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

LJUDI NE KRIVITE BOGA ZA NASE GLUPOSTI I ZLOCINE !!!!!
ZA SVA DANASNJA DESAVANJA KRIVA JE COVJEKOVA POSLUSNOST GRIJEHU I SOTONI !!!!!!!!!!!

sintorr [-o<

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:

sintorr je napisao:
Zdravo,Frieda reci cu ti nesto ali te molim da se ne ljutis! Ok. Da bi diskutovala o ovom o cemu govoris trebala bi da procitas Bibliju i tu bi nasla odgovore na sva svoja do sada postavljena pitanja.

Ni na kraj pameti mi nije da te omalovazavam ti si moj bliznji i bez obzira sto te nikada nisam vidio i ti si stvorena po obliciju Bozijem , pa kako da te onda omalovazavam, samo ti zelim ono najbolje!!!!
sintorr!! [-o<

Poslednji put menjao sintorr dana 15 Okt 2006, 18:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 14:35 
A shta ako bog ne postoji???????

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2006, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sintorr je napisao:
Frieda je napisao:

sintorr je napisao:

Ni na kraj pameti mi nije da te omalovazavam ti si moj bliznji i bez obzira sto te nikada nisam vidjeo i ti si stvorena po obliciju Bozijem , pa kako da te onda omalovazavam, samo ti zelim ono najbolje!!!!
sintorr!! [-o<

Hvala ti na lijepim rijecima, ali ja jos uvijek smatram da sam dovoljno zrela da znam sama sta je najbolje za mene. Nisam procitala citavu Bibliju, citala sam dijelove. Iz nje se moze puno nauciti, kao sto se moze puno nauciti iz neke druge knjizevne literature, ajde da to tako nazovem. Bibliju posmatram kao izuzetno umjetnicko djelo, ali ne i kao svetu knjigu. :fadein:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]