Aurrora je napisao:
Svako od nas ima pravo na svoj izbor i svoju slobodnu volju. ISTINA JE SAMO JEDNA, a putevi koji do nje vode su mnogobrojni, za svakog drugačiji i posebni, već prema njegovoj mjeri koliko je Bog dao da se čuje i razumije. Kakvo bi to čovječanstvo bilo kada bi se svi isto odijevali, isto razmišljali, iste kuće gradili. Jednostavno nemoguće je. Meni ikone ne smetaju, one su mi nadahnuće i ohrabrenje da neko običan kao ja, ukoliko to umije i želi, može postradati za Boga i njegovu riječ. One su nada, da za nas obične smtrnike ipak ima izbavljenja. Isus je Bogočovjek, bezgriješno začet, za mene nedostižni san, strah da nemam dovoljno snage da svoj život ispravno vodim. A žitja svetitelja mi pružaju ohrabrenje da i ja u grijehu začeta imam nadu na izbavljenje, Ikone su podsjednik da i ja moram i mogu svoj život ispravno voditi.
Svake godine na dan Slave svoga svetitelja, moja porodica se podsjeti njegovog žitija i stradanja Gospoda radi... Sveto pismo je iznad svega, molitve su najvažnije, a ikone i žitija i stradanije svetitelja i Bogougodnih ljudi nada za sve smtrnike. Tako to ja vidim i takav to uticaj na mene ima. Npr. život Svete Petke, Prepodobne mati Angeline itd. su meni ohrabrenje kako sve nevolje i skušenja u životu trebam izdržati iako sam daleko, daleko od njih.
Na mene imaju pozitivan uticaj, mislim da sam i bolji i jači čovijek sa tim saznanjem. a mnogi se bave samo Svetim pismom, a sude u osuđuju, sebe i svoje spoznaje uzdižu... ISTINA JE JEDNA, A PUTEVI SPOZNAJE RAZLIČITU ZA SVAKOG OD NAS PREMA NJEGOVOJ MJERI i potrebi koje samo Bog zna... A Hrišćani ne smiju zaboraviti, da nemaju samo oni pravo na izbavljenje i da ne pripadaju samo oni Gospodu Bogu našem. Koliko je milijardi ljudi na Zemlji, a koliko ima Hrišćana? Koliko ima Kineza, Indijaca, itd? Rasprava o ikonama je besmislena. Sve što ljude pozitivno usmjerava putevima Bogospoznaje je dobro i korisno...
Postujem tvoj stav u vezi ikona ali mi neke stvari ipak nisu jasne. Zar tebi nije Isus Hristos najvece nadahnuce i najvece ohrabrenje? Zar nije Isus Hristos dovoljna i jedina nada za izbavljenje? Takodjer mi je pomalo cudno da za jednog Hriscanina Isus predstavlja 'strah da nemam dovoljno snage da zivot vodim ispravno', i da se onda izlaz trazi u smrtnim ljudima.
Zanimljivo je da npr. Apostol Pavle nikada nikoga drugoga nije imao za uzor nego uvijek Isusa Hrista. Da je uvijek iskljucivo samo Hrista velicao, njemu se divio, da mu je Hristos bio apsolutno jedina motivacija i podstrek u zivotu, itd. A mogao je na primjer, kao uceni Jevrej i Farisej, da uzme za nadahnuce proroka Iliju ili partrijarha Enoha, koji su cak ne nebo uzeti. Ili mogao je uzeti za ohrabrenje Jovana Krstitelja ili bilo kojeg drugog bogobojaznog Bozjeg slugu. Ali vidimo da to on ne cini. niti to cini Petar (u djelima 10 gl. kaze Korneliju da mu se ne klanja jer je samo covjek) niti Jovan niti bilo koji od drugih apostola i osnivaca prve hriscanske crkve. Licno smatram da je to tako s razlogom.
Najveci mi je problem u tome da se u preteranom postivanju svetaca malo po malo izgubi glavni fokus hriscanske vjere. Toliko tih svetaca ima da Isus Hristos ponekad da jedva nadje svoje mjesto medju njima. A kada kazem postivanje mislim na neku vrstu obozavanja. Naravno da ja postujem-respektiram sve vjerne Bozje sluge, ali isto tako postujem i moju babu koja je bila vjerna zena, uzor meni licno i svom komsiluku, i do kraja njenoga zivota vjerna Bogu. Znaci respekt da, ali obozavanje nikako! Jos si rekao da ti je zivot Svete Petke ohrabrenje kako sve nevolje u zivotu treba izdrzati i kako si ti 'jos daleko od njih'. Po ovoj prici meni se cini kao da ti je, u odredjenim segmentima tvoga zivota, Sv. Petka jedan ideal koji se treba dostici, jedno mjerilo svetosti i posvecenja koje ti do sada jos nisi dostigla. A ako stavljas Sveto Pismo na prvo mjesto, kao sto si napisala, zar ne bi onda jedini moguci ideal i jedini moguci standard za tvoj zivot trebao biti Isus Hristos? Zato smatram da je tvoj stav kontradiktoran Hriscanskom ucenju i jednostavno ne mogu da shvatim kako se to moze povezati.
Sveci na ikonama ne bi ni kod jednog Hriscanina smjeli zauzeti veci polozaj od recimo tvoga oca ili majke, ili djeda, ili poznanika- od bilo kojeg drugog smrtnika na ovoj zemlji.