betiss je napisao:
Liturgija je Sveta tajna i ne mozete je razumeti vi koji joj ne pristupate iskreno...zato i lupetate takve gluposti (nije provokacija) da je ona ulivanje strahopostovanja
E, ovo je mi jedan od "omiljenih" termina. Kakva bre Sveta tajna? Mislim, ako je tajna, onda malo ljudi zna za nju, zar ne? A opet, sa druge strane, i u Pismu stoji da nema tajni i nema toga što neće biti otkriveno. Na kraju krajeva, kakve bre tajne u iskrenoj duhovnosti? Mislim, da ne budem shvaćen pogrešno - znam izvjestan broj ljudi kojima je Liturgija neizostavan dio njihove duhovnosti i ona ih, hajde da kažem, oplemenjuje... I neka je tako.
Međutim, ono što je stvarno ljigavo je kad nerijetko vidim sveštenika kako u pravom smislu te riječi "otaljiga" procesiju i završi je riječima (otprilike):
"E sad smo obavili Svetu tajnu vjenčanja/krštenja, bla, bla, kume sad cjelivaj krst i daruj crkvu!". To je valjda ta Sveta tajna?
I da, naravno da čovijek može doživiti adekvatno duhovno iskustvo sa Gospodom i "na livadi, hodniku , ulazu neke zgrade, wc-u, diskoteci, kuhinji, skladistu, obdanistu, teniskom igralistu, dvorani, camcu, brodu", a ne samo u hramu... Ne žalost u hramu sve manje i sve rjeđe

Na kraju krajeva, šta je bilo sa ljudima prije institucionalizovanja religija? I, konačno, šta je sa eskimima, kinezima, nigerijcima? Oni (ili barem njih ogromna većina) ne prisustvuju liturgiji, niti znaju šta je to i s obzirom na ovo proizvoljno tumačenje, oni "ne piju Hristovu krv i jedu njegovo tijelo, a to se dešava samo na liturgiji u pravoslavnom hramu" pa samim tim neće ni uću u carstvo Božije? Ovo je vrlo smjela i drska tvrdnja!