Mislim da Bibija ima odgovore na sva ova pitanja. Ostavimo mi nasa mudrovanja i hajde da vidimo sta kaze sveta Bozija Rijec.
Od prvih ljudi pa do danas uvjek su postojala dva pogleda na Boga, neznaozacki i pravovjerni. Uvjek su postojali ljudi koji su pokusavali slaviti Boga na nacin na koji su oni mislili da je ispravan. Medjutim, Bog nikada nije trazio od nas da mi izmisljamo nacin kako da ga slavimo. Da nebi doslo do zloupotrebe Bog je propisaoi odredio standarde kako da mu covjek sluzi i zivi.
Na samom pocetku Svetog Pisma nalazimo izvestaj o ove dve kategorije ljudi. Izvestaj o Kajinu i Abelu (1.Mojsijeva 4 glava) . Biblija kaze da je Abel bio pravednik zato sto je Bogu prinjeo vjerom zrtvu kakvuje Bog zahtjeva (Jevrejima 11,4). Sa druge strane Kajin je bio otac idolopoklonsva, jer je prinjeo zrtvu kakvu Bog nije trazio. Njegovi pomtomci su svojom lanzom religijomi gresnim nacinom zivota zatrovali pretpotopnu zemlju. U tom periodu porodicna linija pretpotopnih patrijarha od Adamovog sina Seta do Noja su cinili Boziji narod, svi ostali su bili otpadnici i neznabozci (1.Mojsijeva 6,11). Posle potopa Bog je podigao Abrama, koji je bio iz neznabozacke porodice i osniva novu dinastiju nosioca prave vjere kroz gresni svijet. Ipak sotona “bog”i otac lazne neznabozacke religije (2.Koricanima 4,4;vidi Jevandjelje po Jovanu 8,44), je preko Hamovih potomaka prenjeo neznabozacku religiju na poslepotoni svijet. Od Hama potice i “prvi silnik” graditelj i vladar Vavilona, Nevrod. (Nimrud-1.Mojsijeva 6 glava) i njegovo ime Nimrud je izvuceno iz Kaldejskog “Marod” sto znaci “pobunjenik”. On je ustanovitelj paganskih, bezboznih kultova.
Jevrejski istoricar Josif Flavije, s pocetka nove ere o Nevrudu pise: “On je bio unuk Hama, Njegovog sina, hrabar covjek i velike snage u rukama. On je ljude naveo da ne slave Boga, vec da vjeruju da je sreca rezultat hrabrosti. Svoju vladavinu je pretvorio u tiraniju, nevideci nacina da odvrati ljude od Boga, da bi obozavali njega samog. Javno je govorio da ce se osvetiti Bogu. Ukoliko ponovo odluci da unisti svijet potopom, Nevrod ce sagraditi ogromnu kulu, previsoku da je vode dostignu i time ce se osvetiti Bogu za smrt predaka u potopu…(Josif Flavije- “Kompletna djela” Whiston, Kregel Publicationas, 1978,str 30)Nakon sto je Bog pomeo jezike graditeljima vavilonske Kule, ovi narodi su po citavom svetu raznjeli svoja iskrivljena vjerovanja (1.Mojsijeva 11,9). Zato u svakoj paganskoj civilizaciji postoje slicna vjerovanja.
Osnovna razlika izmedju lazne i prave vjere sastoji se u shvatanju sluzbe Bogu.
Paganska sluzba je puna ljudskih izmisljotinja koje je sotona jos uzvisio cineci lazna i prijevarna cudesa. Ova nauka se bazira na ljudskoj ideji kako se treba dozivljavati i slaviti Bog.
Prava vjera se, medjutim, bazira samo na onome sto Bog kaze, on se slavi na nacin na koji On zeli i zivi se prema standardima koje je On prepisao, a ne ljudi.
Nakon sto je Bog podigao Izrael iz Egipatskog ropstva oni su se kroz citavu istoriju vracali paganskim tradicijama.(2.Carevima 17,9-12). Ovo je umalo donjelo unistenje Izraelskom narodu, ali Bog je sacuvao vjerni ostatak.
Kada su se vratili iz Vavilonskog ropstva Jevreji su upali u drugi oblik neznabostva “formalizam”. Uveli su nove zakone i tradiciju koja se u mnogo cemu razlikovala od Bozijih ideala. (Matej 15,1-9). Ova tradicija je nalagala unistenju svakog ko bi se i najmanje usprotivio Bozjem zakonu, pa ipak, to je samo bio vanjski element, Sveto Pismo kaze da je u tom periodu bio najveci otpad Izraelaza od Boga.
“Neznabozac"; nije samo onaj koji se klanja idolima, nego kao sto i sama rijec kaze: onaj koji ne poznaje Boga. Mnogi ljudi, bas kao i Fariseji Isusovog vremena, misle da sluze Bogu, da mu slavu cine, a u stvari oni ga ne poznaju i zive daleko od Njega. Ovaj vid religije ma koliko on bio “hriscanski” ustvari je paganizam. Evo sta Isus kaze: “Licjemeri! Dobro je za vas prorokovao Izaija govoreci: ‘Ovi ljudi pribizavaju se meni usnama svojim, i usnama postuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene. No zalud me postujete uceci naukama i zapovjestima ljudsim’”(Matej 15,7-9)
Ka sto vidimo nije pitanje u spoljasnjem obozavanju Boga vec u unutrasnjoj sluzbi Bogu. Sluziti Bogu mudrovajem ljudkim je isto sto i paganizam. Ma koliko mi sebe smatrali hriscanima ako sluzimo Bogu na nacin tako sto cemo iznad Bozije Rijeci slusati vise neke “crkvene oce” mi cemo upasti u neznabostvo!!!
Pogledajmo sada iz ove perspektive nase pitanje problema ikona.
Bozija zapovjes jasno kaze:
“Ne gradi sebi lika rezana, niti kakve slike od onoga sto je gore na nebu, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im sluziti…(2.Mojsijeva 20,3-6).
Ovo se nije samo odnosilo na paganska bozanstva, Bog jasno kaze da Izraelcima na dan kada im se pokazao namjerno nije pokazao nikakav materijalni manifes, samo iz razloga da ga oni tako nebi slavili:
“I progovori Gospodina k vama ispred ognja; glas od rijeci custe, ali osim glasa lika ne vidjeste… Da se ne biste pokvarili nacinili sebi lik rezan ili kaku god sluku od covjeka ili od zene. (5.Mojsijeva 4,12.16;korisno procitati od 12 do 20 stiha)
Istina je da je Bog u Hram dao izraditi mnoge slike, ali one su uvjek imale samo literalnu funkciju. Bog je uvjek bio centar bogosluzenja, nikada se nije sluzilo ni jednoj slici u Hramu.
Ili mozda ipak jeste, a evo i primjera.
Bog je dao nalog Mojsiju da nacini zmiju od mjedi (bronze)(4.Mojsijeva 21,9), da Izrelce samo pogled na nju iscjeli od ujeda zmija. O, na prvi pogled ovo izgleda jako slicno danasnjim cudotvornim ikonama. Ali ko je bio predmet slavljenja: zmija ili Bog? Na koga su Izraelci gledali sa vjerom da ce im pomoci, zmuju ili Boga? Samo oni koji su vjerovali u Bozije vodstvo su poslusali Boga i gledali na zmiju. Cinjenica da su vjerovali da ce im Bog pomoci ako ga poslusajui urade ono sto On od njih ocekuje ih je cinila pravovjernima i davala im ozdravljenje. Medjutim u jednom periodu Izraelci su zaboravili ko je centar bogosluzenja pa su kadili pred zmijom i postovali je. A evo kako je onda Bog reagovao preko sluge svoga cara Ezehije:
“On obori visine i izlomi likove i isjece lugove; I RAZBI ZMIJU OD MJEDI, KOJU BJESE NACINIO MOJSIJE, JER JOJ DO TADA KADJAHU SINOVI IZRAELOVI; I PROZVA JE NAHESTAN. (2 Carevima 18,4)
Izraelci su podigli tele u pistinji jer su mislili na taj nacin da sluze Bogu: “I rekose: ovo su bogovi tvoji, Izraele, koji te izvedose iz zemlje Egipatske. A kada to vidje Aron, nacini oltar pred njim; i povika Aron i rece: sutra je praznik Gospodinov.”(2.Mojsijeva 32,4-5)
Ocigledno su mislili slaviti Boga na nacin na koji se njima svidjao i koji je njima bio poznat iz Egipta. Ali Bog to osudjuje, (vidi 10 stih tog poglavlja).
Isto ovo je uradio i car Jeroboam, kada se prepao da ce izgubiti carstvo ako narod bude isao u Jerusalem da slavi Boga u Hram na nacin koji je sam Bog propisao. Uzeo je i nacinio dva teleta, osmislio je cjelokupan sistem bogosluzenja.(1.Carevima 12,27-33).
U Bibliji postoji dokaz da su Izraelci prihvatali bogove ostalih naroda, jer su ih privlacile, orgije, raspusnost i razuzda zivot. “...Sagresismo sto ostavismo Gospoda i sluzismo Valima (Baal) i Astarotama…”(1.Samuilova 12,10).
Ne znam da li primjecujete sta je princip koji razdvaja neznabosce od pravovjernih. Uvjek je to neispravna ili ispravna sluzba Bogu.
Bog ne zeli da mu sluzimo i da ga slavimo kroz ikone, to ga vredja i ponizava.
Bog je vecan (Psalam 90, 2), svemoguc (Matej 19, 26), sve vidi i sve zna (Psalam 139, 1-18; Jov 37, 16). Njemu netrebaju nikakvi “kanali” (ikone) ili prozori da bi cuo nase molitve. On je Bog koji moze da cuje svaku nasu molitvu. On kaze: “Zovi me, i odzvacuti se, i kazacu ti velike tajne stvari, za koje ne znas”(Jeremija 33,3)
Ni nama nisu potrebni nikakvi “prozori";(ikone) da dodjemo do Boga. Sve sto je potrebno jeste da ga zovemo. Reci da smo mi ljudi materijalna bica i da trebamo nesto materijalno sto bi nam pomoglo slaviti Boga je samo po sebi neznabostvo, ismjejavanje Bozije rijeci i hula je na Duha Svetog. Jer Bog nam je dao svoga Duha da zivi u nama, onje nasa veza sa Hristom, a Hrist sa Gospodom Bogom Ocem. “A vi niste vise u tjelu nego u Duhu, jer Duh Boziji u vama zivi. A ko nema Duha Krstova on nije njegov. Ako je Krst u vama onda je tjelo mrtvo grijeha radi a Duh ziv pravde radi. Ako li u vama zivi Duh onoga koji je uskrsao Isusa iz mrtvijeh, onaj koji je podigao Krsta iz mrtvijeh, ozivjece i vasa smrtna tjelesa Duhom svojim kojim zivi u vama.(Rimjalnima 8,9-11)
Dakle, Duh Sveti treba da zivi u hriscanimai da bude zivotvorna veza sa Bogom. Nema tu nikakvih ikona, niti kakvih “prozora”. Bog kaze da mu se trebamo moliti duhom, mi kazemo ikonama. Kome vjerovati Bogu ili ljudima? Isus kaze: “Ali doce vrijeme, i vec je nastalo kada ce se pravi bogomoljci moliti Ocu duhom i istinom, jer Otac hoce takvih bogomoljaca. Bog je duh; koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole (Jovan 4.23-24)
A nasi pravoslavni teolozi kazu da je nama potrebn nesto u sto ce mo da gledamo. A apostol Pavle, STUB hriscanske teologije, kaze: “Jer po vjeri zivimo a ne po gledanju”(2.Koricanima 5,7)
Zar je tako tesko shvatiti da je kult ikona paganskog porekla, da su ikone usle kao tradicija starih pagana i da su ozbiljna pretnja duhovnom zdravlju hriscana. Nije problemu u slikama, problem je kada se njima pocne ukazivati cast. To je idolatrija samo u drugom ruhu. Reci da je to deo apostolske zaostavstine je cak zlonamjerno. Kako to da su Apostoli u Rimu sluzili Bogu pred kipovima, a na istoku pred slikama. To je vise nego cudno, kada se zna da su rimljani samo pokrsitili svoje kipove bogova, dok su bizantijci isto uradili sa ikonama svojih Bogova sa Panteona.
Kada je video kako je Atina puna idola i ikona apostol Pavle je izjavio: “Kada smo dakle rod Boziji, ne treba treba da mislimo da je Bozanstvo kao ikone zlatne ili srebrene ili kamene, koje su ljudi majstorski nacinili po smisljanju svome (Djela Apostolska 17,29)
A sta bi tek rekao da udje u pravoslavnu ili katolicku crkvu i vidi sve te obozene ikone???
Cinjenica je da je tradicija ikona prenesena iz paganstva, a sada se postavlja pitanje kome su se klanjali pagani. Biblija nam opet nudi odgovor:
“Nije, nego sto zrtvuju neznabosci, da djevolima zrtvuju, a ne Bogu. A ja necu da ste vi zajednicari sa djavolima. (1.Koricanima 10,20)
Jasno kao dan, neznabozacki sistem bogosluzenja je djavolskog porekla, sve sto je vezano za njega iskrivljuje pravu sliku o Bogu. A mi danas zelimo slaviti Boga na nacin na koji su to radili pagani. Zasto ce nam ikone? Zasto se ne moliti na nacin na koji je to radio Mojsije, David, Danilo, ili nas veliki uzor Isus. Niko od njih nije koristio ikone.
Samo jos da iz biblijske perspoktive pogledamo tvrdnju da je Isus bio slika Boga i da zato treba da pravimo slike koje bi odrazavale Hristov lik i tako slavili Boga. Ne znam koliko primecujete elemente filozofije u ovim izjavama. To je samo ljudsko pamtetovanje koje nama veze sa Svetim Pismom. Isus jeste bio slika Boga, ali On je to i danas. On nije kopija Boga, vec je i orginal, 100% Bog. A mi hocemo da pravimo slike da bi nam one bile posrednici u odnosu sa Bogom. Nama ne trebaju stotine slicica kopija Boga-Isusa da nam pomazu, mi imamo orginal koji je na nebu. : “Jer je jedna Bog i jedan posrednik izmedju Boga i ljudi Hristos Isus.(1.Timoteju 2,5).
U svjetlu ove izjave, vidimo koliki je apsurd ucenja o svetosti i vaznosti ikona. Pogotovo sto se u crkvi slave i drugi osim Isusa. Oni su kao pomagaci i nasi zastitnici, zanimljivo koliko se ova filozofija razilazi od nauke Svetog Pisma koje kaze da je to samo Hristos.
Onda ikonopoklonici kazu da se oni klanjaju svetcima u kojima zivi Hrist i tako daju samo Njemu cast. Kakav psihodelican apsurd! Ako je ovo istina zasto se ti isti svetci nisu dali obozavati dok su bili zivi? Zar u apostolima nije ziveo Hrist jos dok su bili zivi?
Kada se Kornelije poklonio apostolu Petru, Petar mu je rekao: “Ustani, i ja sam covjek”(Djela 10,26)
Kada su htjeli da se poklone apostolima Pavlu i Barnabi oni su ovako ragovali: “A kada cuse Barnaba i Pavao, radrijese haljine svoje, i skocise medju narod vicuci i govoreci: Ljudi sta to cinite? A i mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovjedamo evandjelje da se od ovih gresnih stvari obratite k Bogu zivome, koji je stvorio i nebo i zemlju i more i sve sto je u njima.(Djela 14,14-15)
A nadjeo koji je razgovarao sa apostolom Jovanom kada mu se Jovan hteo pokloniti je izijavio: “I rece mi, gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braca tvoja proroci i oni koji drze rijeci knjige ove. Bogu se pokloni. (Otkrivenje 22, 9)
Da samo se Bogu treba klanjati, treba mu se obracati licno i pricati sa njim kao sa prijateljem. To je ono sto Bog trazi. A ne ikone, brojanice, krstovi itd.
Prije jednu 6. godina dok sam jos bio vatreni pravoslavac, bio sam u Derventi na otsluzenju vojnog roka. U kasarni je bio organizovan odlazak u bogosluzbeni prostor da se poklonimo ikoni Bogorodice Trojerucice. Ta navodno cudotvorna ikona je davala iscjeljenje mnogima. Stotine ljudi su dolazile da se poklone pred tom ikonom i da je cjelivaju. Zanimljivo sto niko nigdje nije pomenuo da se tu radi o zapravo klanjanju Hristu koji zivi u Bogorodici, svi su se klanjali ikoni. Nije u pitanju bilo cak ni klanjanje Mariji Bogorodici, vec ikoni Trojerucici. Ona je navodno igumanija Hilandarskog manastira. Ikona koja ima duznost, nevjerovatno. U svjetlu Biblije se jasno vidi da je ovo samo kopija obicaja koji se ukazivan Dijani Efeskoj (Djela Apostolska 19.27)
Moramo ovu praksu odbaciti, jer covjek koji se moli pred ikonam nikada nece doziviti puninu istinskog dijaloga sa Bogom. Kada u molitvi izlijemo srce pred ZIVOGA Gospoda i pricamo sa njim kao sa prijateljem, onda spoznajemo svoju gresnost i potrebu da nas Hrist ocisti. Djavo zeli da se mi molimo mrtvim stvarima, jer tako nikada svoje srce necemo predati Bogu.
Ja sam nekada upraznjavao ovu praksu molenja pred ikonama, ali kada sam duboko ispitao svetu Boziju Rijec vidjeo sam da Bog zeli lican odnos samnom, On mi daje Svog Duha i upoznajem ga sve vise i vise. Dok sam upraznjavao molitvu preko ikona bio sam jako daleko od Njega. Bio sam u tami.
Bog nas sve poziva da krenemo dobrim putem i tebe Maran-Ata i tebe ZvonkoM., sve nas. Zasto ga ne odbiti?
“Negledajuci dakle na vremena neznanja, sada zapovjeda svima ljudima svuda da se pokaju.”(Djela 17,30)
_________________ Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima ľivot vječni. (Jevandjelje po Jovanu 3,16)
SAJT O BIBLIJI:
http://www.biblija.cjb.cc
NESTO MALO O MENI:
http://www.mladen.iwarp.com
|