banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 09:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 10:26 
E jebga sada, pa ajde ti daj svoju teoriju sekte kad ja vec ne mogu.

Kakav kafic....o chemu ti prichas(sta me to zagovaraju u kaficu)? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 10:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Nije poenta da ti ja govorim sta i kako, poenta je da sam saznas :wink: Knjigu u sake i trazi :wink:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 11:06 
Joj zaboravih reci...nije moj stari pucao zato shto su mi adventisti dolazili na vrata nego zbog nekih drugih stvari.(pa bezveze bi bilo da puca zbog toga, zar ne?)
:-?

A shto se tiche pojma sekta valjalo bi potraziti na internetu....ajde ja cu sada otici malo procunjati pa cu staviti kada neshto nadjem. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 11:19 
evo nekoliko citata:

Citiraj:
sta je sekta?sekta znaci otpadnistvo od prave vere.prema toj definiciji sve religije su sekte sem jedne.medjutim,u nasem drustvu kad se kaze sekta misli se na neku zatvorenu,malobrojnu versku skupinu.

Citiraj:
Sekta je rijec latinskog porijekla koja znaci `udruzenje`, izdvojena grupa ljudi koja zastupa drugaciji stav od opste-prihvacenog.

eto ljudi ne znam da li su oni u pravu ili nisu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 12:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Dobre su definicije, i kao takve ne oslobađaju velike vjerske zajednice kao ne-sektaške.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 12:42 
Vader je napisao:
Dobre su definicije, i kao takve ne oslobađaju velike vjerske zajednice kao ne-sektaške.

slazem se.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

psyborg je napisao:
Joj zaboravih reci...nije moj stari pucao zato shto su mi adventisti dolazili na vrata nego zbog nekih drugih stvari.(pa bezveze bi bilo da puca zbog toga, zar ne?)
:-?

??? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 19:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2005, 16:15
Srbin PRAVOSLAVAC je napisao:
Сигурно заједно призивате демоне, секташу

Optužuješ druge za okultizam, a sam si njegova žrtva. Što je opoganjeno hrišćanstvo, idolatrija Crkve, ako ne okultizam?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 22:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
АДВЕНТИСТИ (СУБОТАРИ)

Уз Јеховине сведоке, адвентисти (суботари) су данас, такође, врло активни на нашим просторима. Њихово име дол ази од латинске речи adventus, што значи долазак. Они кажу да очекују скори долазак Христов на Земљу, кад ће судити и живима и мртвима по њиховим заслугама и по томе се разликују од других хришћана који, такође, верују у други долазак Господа Исуса Христа. Додуше, у томе они нису изузетак, јер је било и других, који су се бавили прорачунима кад ће Христос доћи. Сви они заборављају на Христове речи о Његовом другом доласку: „О дану томе и о часу нико не зна, ни анђели небески, до Отац мој сам" (Мт 24,35). Кад су Га апостоли после Васкрсења
поново питали о овоме, Он им је рекао: „Није ваше да знате времена и лета које Отац задржа у својој власти" (Дап 1, 7). Међутим, секташи не маре за ове Христове речи, што је још једна потврда „исправности" њиховог учења.

Оснивач адвентизма био је Вилијем Милер ,који је живео од 1782. до 1849. године. По занимању је био фармер, али је пуно читао. Проучавајући Библију, он је на основу књиге пророка Данила „израчунао" да ће крај света доћи између 21. марта 1843. и 21. марта 1844. године. Много људи је поверовало у ову његову тврдњу, тако да су се припремали за овај догађај. Међутим, кад је време истекло, многи су били разочарани. Милеров пријатељ Семјуел Сноу је „пронашао" грешку и означио 22. " октобар као датум краја света. Међутим, њихове присталице су и овог пута биле разочаране. Баптистичка заједница, којој је Милер припадао, искључила га је из свог чланства. Због тога је он основао нову, адвентистичку заједницу. После Милерове смрти, настављачи његовог дела били су Хајрем Едсон, Џозеф Бејтс и Елен Вајт 1827-1915.

Основа новог адвентистичког учења састојала се у томе да је Христос 1844. ушао у небеско светилиште да суди гресима живих и мртвих, да треба празновати седми дан као сабат (субота-дан одмора) и веровати да је Елен Вајт права пророчица. До 1855. године седиште им је било у Бетл Крику, Мичиген, а од 1860. године званично се зову Адвентисти седмог дана. На нашим просторима се појављују почетком овог века. Скупљају се и моле у својим „домовима молитве". Имају и своје богословске школе, а од пре неколико година и свој Теолошки факултет у Београду, на Бановом брду.
Они усвајају Никеоцариградски символ вере без додатка „Филиокве", али га тумаче на свој начин. Главни извор вере су Библија и дела „пророчице" Елен Вајт. По њима Библија се сама по себи тумачи, човек се спасава вером у искупитељску Христову жртву. Христос је једини посредник, па се због тога не треба молити ни Богородици ни светитељима. Од Светих тајни признају само обред крштењаи „вечеру Господњу" (причешће). Међутим, они не верују да се хлеб и вино претварају у тело и крв Христову. Не поштују иконе, реликвије и крст. Уче да ће се васкрсење мртвих десити у две етапе: прво ће васкрснути праведници, а затим грешници. Верују у хиљадугодишње царство Христово - хилшазам. По њима, Христос ће доћи и васкрснути праведнике, који ће се са Њим вазнети на небо, где ће остати хиљаду година. Зато време Земља ће бити пуста, а Сатана свезан. После хиљаду година ће васкрснути и грешници, Сатана ослобођен, па ће их варати. Даље, Христос силази са праведницима на Земљу и бори се против Сатане и грешника. Пошто их победи, баца их у огњено језеро. Значи, они ће бити уништени, а не бачени на вечне муке, како учи Црква. Као што смо рекли, адвентисти празнују суботу уместо недеље, коју је, по њима, увео папа, кога називају антихристом. Јела деле на чиста и нечи ста. Неједу свињетину и уздржавају се од алкохола и дувана. За „вечеру Господњу" (причешће) употребљавају слатко вино или ширу.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2005, 22:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ПРОТЕСТАНТСКЕ СЕКТЕ

С обзиром да је учење већине протестантских секти које код нас делују, изврсно апологетски обрађено од стране о. др Лазара Милина, настојаћемо да дамо општи преглед и да обавестимо о учењима протестантских секти које су се код нас недавно појавиле.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 01:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
psyborg je napisao:
WARRIOR...ako se ne varam...vidio sam kod tebe neke adventisticke papirice(10000 % sam siguran)?

Nisu adventisticki nego jehovinih svjedoka i vidio si ih zato sto sam ti ih ja pokazao. Nasao sam slucajno te papirice (promotivni materijal) u kojima su objasnjena osnovna nacela njihove vjere. Razlog zbog kojeg sam ih sacuvao jeste sto tamo pisu neke stvari koje su mi, najblaze receno, smijesne (vjerujem da sam ti i to pokazao, i ne samo tebi).

I sta si sad htio tim da kazes? Da mozda pripadam doticnoj religijskoj grupi ako imam nesto njihovog materijala u kuci... Vjerujem da si isto primjetio da imam i knjige o svakakvim religijama i shvatanjima, od pravoslavlja do okultizma, a ne "pripadam" nicemu od tog... Ponavljam po ko zna koji put: ne smatram sebe pripadnikom nikakve religije, sekte, kulta ili cega vec i nikad to necu biti jer to ne zelim.

A u tom promotivnom materijalu su takve stvari za koje mi je tesko pomisliti da neko moze vjerovati u tako nesto, a ako se dobro sjecam i ti si se sa tim slozio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 07:51 
Citiraj:
Nisu adventisticki nego jehovinih svjedoka i vidio si ih zato sto sam ti ih ja pokazao. Nasao sam slucajno te papirice (promotivni materijal) u kojima su objasnjena osnovna nacela njihove vjere. Razlog zbog kojeg sam ih sacuvao jeste sto tamo pisu neke stvari koje su mi, najblaze receno, smijesne (vjerujem da sam ti i to pokazao, i ne samo tebi).

Ma znam...sad sam se sjetiio.... :lol: :lol:

Crko sam od smjeha kada sam chito ono.... :lol: :lol:

Citiraj:
I sta si sad htio tim da kazes? Da mozda pripadam doticnoj religijskoj grupi ako imam nesto njihovog materijala u kuci... Vjerujem da si isto primjetio da imam i knjige o svakakvim religijama i shvatanjima, od pravoslavlja do okultizma, a ne "pripadam" nicemu od tog... Ponavljam po ko zna koji put: ne smatram sebe pripadnikom nikakve religije, sekte, kulta ili cega vec i nikad to necu biti jer to ne zelim.

Ma znam...nemoj se odma loziti covjece. :wink:
Evo ja se javno izvinjavam shto sam te proglasio pripadnikom neke vjere il tako neshto..
Citiraj:
A u tom promotivnom materijalu su takve stvari za koje mi je tesko pomisliti da neko moze vjerovati u tako nesto, a ako se dobro sjecam i ti si se sa tim slozio.

agreed...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 08:02 
Citiraj:
Оснивач адвентизма био је Вилијем Милер ,који је живео од 1782. до 1849. године. По занимању је био фармер, али је пуно читао. Проучавајући Библију, он је на основу књиге пророка Данила „израчунао" да ће крај света доћи између 21. марта 1843. и 21. марта 1844. године. Много људи је поверовало у ову његову тврдњу, тако да су се припремали за овај догађај. Међутим, кад је време истекло, многи су били разочарани. Милеров пријатељ Семјуел Сноу је „пронашао" грешку и означио 22. " октобар као датум краја света. Међутим, њихове присталице су и овог пута биле разочаране.

Ajd u pichku materinu.....chuj ovog sranjeta.
On je "izrachunao".

Pa kad su se ovoliko puta zajebali ne znam koji konj bi josh vjerovao u tako neshto... :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 09:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Они кажу да очекују скори долазак Христов на Земљу, кад ће судити и живима и мртвима по њиховим заслугама и по томе се разликују од других хришћана који, такође, верују у други долазак Господа Исуса Христа.

Izvini, malo ti je konfuzna ova recenica :-? Koliko ja shvatam - Adventisti ocekuju Hristov dolazak na zemlju ali se razlikuju od drugih hriscana koji u to isto vjeruju?!? :o :o :o

P.S. Odakle tvoje interesovanje za adventiste? :o Da li ugrozavaju tvoju vjeru ili ih se bojis? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 09:42 
indijanka je napisao:
Они кажу да очекују скори долазак Христов на Земљу, кад ће судити и живима и мртвима по њиховим заслугама и по томе се разликују од других хришћана који, такође, верују у други долазак Господа Исуса Христа.

Izvini, malo ti je konfuzna ova recenica :-? Koliko ja shvatam - Adventisti ocekuju Hristov dolazak na zemlju ali se razlikuju od drugih hriscana koji u to isto vjeruju?!? :o :o :o

P.S. Odakle tvoje interesovanje za adventiste? :o Da li ugrozavaju tvoju vjeru ili ih se bojis? :o

Bravo...dobro si mu rekla. =D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
indijanka je napisao:
Adventisti ocekuju Hristov dolazak na zemlju ali se razlikuju od drugih hriscana koji u to isto vjeruju?!?

Тачно. Разликују се по много чему, а то много чему их чини тоталитарном и деструктивном верском сектом. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 13:49 
E sad si nam sve rekao...... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 14:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
Тачно. Разликују се по много чему, а то много чему их чини тоталитарном и деструктивном верском сектом. :wink:

Po principu - Ako nisi s nama, protiv nas si?!? :lol: :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 15:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Секта ко секта

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2005, 15:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma naravno :lol: Samo me interesuje KO to odlucuje koje organizacije su sektaske a koje ne :roll: Jos nikada nisam cula da jedan adventista ili jehovin svjedok ( a znam ih masu :wink: ) psuje Boga, a sveti pravoslavni narod .... Moram li ti o tome pricati? :D Za mene je vjernik onaj koji se drzi vjerske doktrine, a ne onaj koji se busa u prsa i ode u crkvu da bi ga drugi vidjeli :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]