banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2025, 21:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2002, 23:24 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2002, 11:19 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Dec 2001, 01:00
Ama nisam ja predstavnik Crkve ovde, ja sam ustvari popriličan ateista... ja samo smatram da jedna takva institucija kao što je Srpska Pravoslavna Crkva nije zaslužila takav tretman, jer je ona donijela puno toga dobrog srpskom narodu. Nije poenta u tome koje "učenje" je ispravno ili ne, za takvu raspravu je potrebno veliko iskustvo u toj oblasti, koje izgleda niko od učesnika ove diskusije nema, već se radi o tome da svi mi imamo izbor kako ćemo upražnjavati naše vjerske slobode. Ako neko želi da ide u Crkvu to mu treba i dopustiti, a ako želi da se sam posveti proučavanju knjiga i to treba poštovati. Ali ne smije se na taj izbor neko natjerati, i ne mogu se svi oni koji ne misle isto nazivati slijepcima i sl.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 13:21 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Micelijus je napisao:
Srpski_Vojvoda je napisao:
Ama nisam ja predstavnik Crkve ovde, ja sam ustvari popriličan ateista

Nisam ni ja atomski fizicar, ali bih vam zelio objasniti par stvari oko cijepanja atoma... :lol:

Baš tako :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 14:56 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Dec 2001, 01:00
"to nije proizvod necije obijesti da cita i proucava duhovne knjige, nego izricita zapovijest naseg Nebeskog Oca, da citas Sveto Pismo znao bi to."

Evo ja ne čitam. Nemam vremena. Sram me bilo! A šta da sam recimo nepismen, pa da ne znam da čitam... znači li to da bih zbog toga završio u paklu?

"slijepcima se ne nazivaju oni koji misle razlicito, nego oni koji ne misle uopste i koji dopustaju drugima da misle umjesto njih."

A šta drugo ti ovde radiš nego pokušavaš da misliš umjesto nekoga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 15:39 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 15:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Evo ja ne čitam. Nemam vremena. Sram me bilo! A šta da sam recimo nepismen, pa da ne znam da čitam... znači li to da bih zbog toga završio u paklu?

Da, šta sa onima koji iz ovog ili onog razloga nemaju pristup tome što piše u tim knjigama? Zašto da neki čovjek koji je rođen, odrastao i umro na nekom ostrvu, prije nego je to ostrvo nađeno bude osuđen na pakao?
Mislim da takva nepravda ne bi bila dozvoljena, te da čovjek može sasvim lijepo da prođe u svom postojanju, i bez da čita sve to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 16:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Da, šta sa onima koji iz ovog ili onog razloga nemaju pristup tome što piše u tim knjigama? Zašto da neki čovjek koji je rođen, odrastao i umro na nekom ostrvu, prije nego je to ostrvo nađeno bude osuđen na pakao?

Sa zadovoljstvom ću da odgovorim na ovo.

Svakome će se suditi prema njegovim mogućnostima. Ako baš nije mogao imati Sveto Pismo jer je bio na pustom ostrvu ili u sličnim uslovima dakako da ga se neće pitati "zašto nisi čitao Sveto Pismo". Mada ga se može pitati "zašto nisi radio duhovnu izgradnju" jer ja nikad nisam rekao da se duhovno napreduje samo kroz Sveto Pismo. Recimo Abraham je bio vrlo duhovna osoba, možda jedna od najduhovnijih ikada o čemu svjedoče Stari Zavjet, Novi Zavjet i Kur'an. Da li je on imao Sveto Pismo? Dakako da nije jer je Mojsije koji je pisao prve knjige Svetog Pisma živio dosta poslije Abrahama. A Enoh "sedmi od Adama"? On je bio uznijet na nebo, nije umro fizičkom smrću jer je bio jako duhovan a živio je i prije Abrahama. A indijski jogini koji meditiraju i mogu doći do vrlo visokog duhovnog nivoa bez Svetog Pisma?
Dakle čak i da nemaš mogućnosti da čitaš Sveto Pismo bićeš pitan za duhovnu izgradnju koja je jedini i glavni razlog zašto si i došao na Zemlju.

A ako neko uopšte nema mogućnosti da se bavi duhovnom izgradnjom jer je recimo rođen kao siromašak u gladnoj Africi i još povrh toga sa sidom onda on naravno neće biti pitan zašto se u tom životu nije bavio duhovnom izgradnjom. Svako će biti suđen po mogućnostima, kako i Isus Hrist kaže: "Kome je mnogo dano mnogo će se tražiti od njega".
A taj što se rodio u finansijski lošoj situaciji i u drugim jako lošim uslovima tako se rodio da bi otplatio loša djela iz prošlog života. Svi koji imaju problema u životu, ekonomskih i drugih, to je zbog toga što nisu bili dobri u prethodnom.

Citiraj:
čovjek može sasvim lijepo da prođe u svom postojanju, i bez da čita sve to.

Ovaj gornji tekst u potpunosti ruši ovu konstataciju.
Ti imaš mnoge mogućnosti i zbog toga hoćeš biti pitan šta si u životu radio a šta nisi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 16:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Eh, pa nije to to. Čovjek može da izgrađuje sebe, kao osobu. Da postane cjelovita ličnost, da bude zreo i realan.
A to što je meni na dohvatu milion knjiga, ne znači da ja treba svaku da pročitam i naučim. Neće se valjda suditi po onome šta si pročitao, već prema onome što jesi. Knjige mogu da pomognu, a i ne moraju, zavisi ko kako shvata ono što čita. Ja ipak glasam za 'unutrašnji glas'. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2002, 21:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue slažem se u potpunosti a posebno sa ovim

Citiraj:
Neće se valjda suditi po onome šta si pročitao, već prema onome što jesi.

Jedino bih dodao da nas neke knjige mogu učiniti boljim pa zašto to ne iskoristiti? ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 09:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Nisam mogao da odolim ,a da ne komentarisem ovu diskusiju.
Odmah da kazem da sam ateista, mada nastojim od sebe
naciniti maximum mojih zelja sta zelim da postanem, to ne
mislim advokat, doktor i sl., vec na psihickom i emotivnom
nivou.
Ja sam takodje protiv crkve, ali ne samo SPC nego protiv svih,
ovim ne priznajem sebe kao bogohulnika, nego trezvenu individuu.
O crkvama se mnogo pisalo u ovoj temi, tako da je svaki dodatni
komentar nepotreban, samo da jos kazem crkve izrabljuju, zasto
svima je ocigledno, dovoljno je pogledati Vatikan, a kad se saznalo
za neslavnu mracnu stranu katolickih svestenika vernici su se
udaljili od crkve, time su pali prihodi crkava i kontrola nad masom.
Kod nas je ipak drugacije, nas mentalitet i tradicija nalaze, nesto
drugacije razmisljanje, nijedan svestenik nije nikad rekao osvestavanje
kuce ili neceg toliko kosta, ali sramota je za Srbina ne platiti, zasto,
zbog komsija naravno, mi zivimo u vremenu kad se svako brine za
tudje probleme i to ne da bi pomogao, nego zabavio i automatski
zaboravio svoje.
Ja kazem da tradiciju treba postovati i negovati, i ja niposto nisam
protiv toga, a jos manje da se stidim nase istorije i obicaja.
Ovo sto cu sad napisati znam da nije tema, ali nisam mogao da
izdrzim, plus neka Vader ovo ne smatra kao atak na njegovu licnost,
nego vise kao moje negodovanje i savet.
Odmah Vader kao lik iz filma, je osoba koja prasta, sebi pa i drugom,
tako da nema nista plemenitije nego preobrazenje.
U nekom podrfoumu si napisao, da nisi kriv sto vidis znakove, a u ostatku
si odbacio druge osobe kao nebitne, sto nije bilo lepo.Zar mislis
da neko ko je video znak mnogo bolji od dede koji sedi na klupi i misli
o stvarima koje su vecini ljudi nezanimljive i previse proste.Drugo greske
u tumacenju,. da li si ikad pomislio da gresis, pa i Biblija je tumacena
na hiljadu nacina, zasto smatras da je tvoj poseban i ispravan??
Brdo knjiga treba citati, ali ne postajati njihov rob, sto je evidentno.
Trebao bi se zapitati kad si zadnji put rekao nesto a nisi podkrepio
nekim citatom, da li si rekao taj citat jer smatras da je pikladan u tom
momentu ili zato sto smatras da si doziveo nesto sto je neko pre tebe
opisao, pa se zahvaljujes.Neko je napisao o kopmleksu Neo, hmmm??
Postati rob tudjih misli je tuzno.U vezi sa znakovima, vecina ih je
videla sigurno, ali koji je bio znak a koji iluzija???
Jos jednom smatram ovo kao savet, i moju nekulturu da javno
iznesem, ali mozda se jos neko pronadje u ovom.

Novi vernici neka se nastave krstiti, svom bogu, a stari svom.
Novi neka plate svadbe, sahrane, krstenja i sl., stari neka kazu
hvala.
Novi vernici su izgubljeni i zaslepljeni, a stari vernici su samo zaslepljeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Sep 2002, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Utopija

Nije mi baš jasno zašto si ovo što me pitaš pitao na ovoj temi jer ona nema veze sa tim.

Naime na ovoj temi sam htio pokazati i dokazati da crkva koja za sebe tvrdi da je hrišćanska ne poštuje izvor i temelj hrišćanske nauke koji bi joj trebao biti alfa i omega. Sve to ne bi bilo tako strašno da oni javno kažu i priznaju da ne poštuju Sveto Pismo, da ga izvrću, da ga se odriču ali oni to ne rade već se kao vladaju po njemu a svako ko ga čita vidi da to nije tako. Problem je što takvih koji ga čitaju i to vide ima malo na ovom forumu, samo Micelijus i ja, bar od onih koji su učestvovali u temi, a na recimo nekim drugim forumima koje posjećujem ovakvi kao on i ja su u strogoj većini što se tiče ovog stava.

Pazi ovo, država ima Ustav i poštuje ga i slijedi ga ali ne samo na riječima nego i na djelima. Postoje institucije i oni koji vode računa da se Ustav poštuje, sve se radi po Ustavu, od smjene vlasti, biranja skupštine pa na dalje. Crkva isto ima pisani dokument koji bi trebala priznavati, i priznaje ga - ali samo na riječima. Kad treba dokazati da oni i na djelima slijede Sveto Pismo onda nastane muk tj. prvo ide vrijeđanje i priče tipa "ti si fanatik; otkud ti znaš; komleks Neo; itd."
I to samo zato što im se dokaže da nisu tako dobri, ispravni, krasni, pobožni kako misle pa ih uhvati strah, panika koji rađaju negodovanje i negiranje koje je manje teško i bolno od ispravljanja svojih ukorijenjenih stavova.

Ovo je rezime ove teme

Citiraj:
da li si ikad pomislio da gresis, pa i Biblija je tumacena
na hiljadu nacina, zasto smatras da je tvoj poseban i ispravan??
Neko je napisao o kompleksu Neo, hmmm??

Što se tiče ovoga slično me je pitala amila a vjerujem da bi me to mnogi pitali pa sam odgovorio na temi "Dešavanja u svijetu" pa pogledaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2002, 23:57 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Micelijus je napisao:
Na kraju bih samo htio da dodam da svako od nas ima savrsen osjecaj za dobro i za zlo, samo se plasi da ga upotrijebi.

Interesantan komentar.
I u filmu "K-Pax" čovjek (vanzemaljac) reče da svako biće u univerzumu zna šta je dobro a šta loše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

bitnyme je napisao:
Vader citavo vrijeme forsira neko svoje shvatanje Isusa

Svako iole pametan može po ovome da vidi da ti ili nisi čitao ovu temu (posebno moje tekstove) ili imaš neki vrlo čudan način rezonovanja koji proističe iz tvojih nekakvih interesa a ne iz neke objektivnosti.

Citiraj:
sama ideologija komunizma nema BLAGE veze sa Isusom

Ovo je upitno. Ako oni to tada nisu zvali 'komunizam' ne znači da to nije bila neka vrsta komunizma, pravog komunizma, onakvog kakav treba da bude i kakav će biti kad sve dođe na svoje.

Citiraj:
da ti odgovori sa jakim argumentima

Pa neka odgovori!
Neko ko poštuje crkvu koja je (bar bi trebala da bude) hrišćanska i koja bi trebala da se zasniva na učenju Isusa Hrista a samim tim da poštuje i Sveto Pismo neka uz pomoć Svetog Pisma odbrani ono što crkva radi.
Sve ostalo su samo šuplje priče i nekakvi jalovi protivnapadi pričama da je crkva OK, da je nije u redu napadati i slično.
Crkvu napada i protiv nje svjedoči Sveto Pismo.

Jesi li ikad pročitao/pročitala Sveto Pismo??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Sep 2002, 21:35 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2005, 16:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2005, 22:26
AKTIVIRAM OVU TEMU PONOVO JER NOVI VERNICI USMERAVAJU SE ZA NOVO DOBA GDE NIJE VAZNO KAKO VERUJES "JEDAN JE BOG",A U STVARI TO JE ŠIROK PUT,IZDAJA PRAVOSLAVNOG UCENJA,IZDAJA HRISTA I NJEGOVIH UDOVA,CCRKVE!A SVE TO U REZIJI UDBASKIH KOMUNISTICKIH VLADIKA KOJI ZIVE ZA STOMAK NOVAC MOC UZIVANJE U NJIHOVIM A NE HRISTOVIM SLUGAMA!Srbi,nebeski narod sad je u trapu EKUMENIZMA.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]