banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 23:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jun 2010, 20:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Opet sam na pravoj adresi za pitanja.

Šta je razlog da verujem Muhamedu kako će on biti zadnji poslanik?
Da li je moguće iz dveju knjiga jednu meriti i po kojoj meri?
Da li je Bog opozvao blagoslov sa šabata i kad?
Kad je ukinut Dekalog i ko to i kad učini?
Ko je autor Dekaloga?
Koliko Mesija treba da se rodi i ko će ih roditi?
U kojem dolasku Mesija vrši službu Mesije?
Šta kaže knjiga na pitanja.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 21:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:36
Šta je razlog da verujem Muhamedu kako će on biti zadnji poslanik?

Pa mozda zato sto Isus nigdje nije reko da poslije njega nece biti neko ko ce pozivat da se vjeruje u Jednog Boga, a Muhammed a.s. je reko da je on posljednji i da vise nece biti poslanika, a da je Isus bio posljednji sigurno bi upozorio svoj narod da ne vjeruju u one koji ce doci poslije njega koji ce pozivat na vjerovanje u Jednog Boga.(a on to nije reko)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 07:24 
Veteran
Veteran

U pravu si bracika da Isus nije rekao da je on poslednji poslanik ali je rekao da je On početak i kraj.
Rekao je da će biti lažnih poslanika da zavode narod i da ih po delima prepoznamo.
Isus ukide osvetu,ubistva,mržnju postavivši ljubav kao jedino merilo dece Božije pa ti vidi.

Beše tu još pitanja ali si izostavio odgovor pa bih zamolio ako može jer želim uporediti Islam sa verom jednom datom Izrailju.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 16:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:36
Rekao je da će biti lažnih poslanika da zavode narod i da ih po delima prepoznamo.
A jel rekao da ce to biti mnogobosci(sigurno da jest), ali nije rekao da ce biti laznih Poslanika koji ce pozivat na vjeru u Jednog Boga.

Isus ukide osvetu,ubistva,mržnju postavivši ljubav kao jedino merilo dece Božije pa ti vidi.
Prvo i u Islamu je osveta zabranjena, takode i ubistvo osim u ratu (prsa u prsa), mrznja takode zabranjena(odnosno ne bi smjeli ljudi da se mrze).

U pravu si bracika da Isus nije rekao da je on poslednji poslanik ali je rekao da je On početak i kraj.
Sto se tice tog pocetka nez bas bilo je i prije njega Poslanika(Ibrahim a.s., Musa a.s. itd...)
A sto se tice tog kraja apsolutno se slazem jer ce on biti Poslanik koji ce se vratit pred kraj svijeta.

A sto se tice ostalog nisam dovoljno nacitan da ti dam odgovore.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 18:15 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
haso6162 je napisao:
A jel rekao da ce to biti mnogobosci(sigurno da jest), ali nije rekao da ce biti laznih Poslanika koji ce pozivat na vjeru u Jednog Boga.

Prvo i u Islamu je osveta zabranjena, takode i ubistvo osim u ratu (prsa u prsa), mrznja takode zabranjena(odnosno ne bi smjeli ljudi da se mrze).

Sto se tice tog pocetka nez bas bilo je i prije njega Poslanika(Ibrahim a.s., Musa a.s. itd...)
A sto se tice tog kraja apsolutno se slazem jer ce on biti Poslanik koji ce se vratit pred kraj svijeta.

za ovo boldovano bi trebao sa Ahmedom da obavis konsultaciju...

Isus je rekao da ce biti oni koji drze Bozije zapovjesti, i Antihrist koji ne drzi....prica o jednom Bogu je takodje diskutabilna i sumnjam da se mozemo dogovoriti...Kuran i Biblija se razlikuju kad je rijec o Bogu..

a glupo je vise piskarati o tome kako u Bibliji Isus nije poslanik.... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2010, 20:17 
Veteran
Veteran

haso6162 je napisao:

Rekao je uopšte za lažne proroke
Rekao je da će biti lažnih Hristosa i učitelja a u nas je jedan učitelj a ne dva.

Zašto se tako drastično krši ta zabrana?

Isus nije reko da je On prvi i zadnji poslanik već da je početak i kraj.
Isus jeste poslan da otkupi svet i to obavi.
Duh Sveti ne proslavlja Mariju ili Petra već Jošuu.
Bog kaže da slave svoje nikom neće dati.
Duh Sveti osvedočava o sudu,poučava svakoj istini i proslavlja Isusa.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nije mi jasan sljedeci stih:

Poslanik Muhammed s.a.v.s. kaze: “Allah je vjerniku sve dopustio, osim da sam sebe ponizi.” (Hadis)

Dok u hriscanstvu imamo potpuno suprotnu teoriju. Onaj koji sam sebe ponizi je najveci. To imamo u primjeru kad se ni jedan od Isusovih ucenika nije htio poniziti a Isus im kaze: "koji hoce da bude najveci neka bude svima sluga"

Posto i Muslimani smatraju Isusa za Bozjeg proroka, kako onda objasnjavate da imamo suprotna ucenja u islamu i u hriscanstvu?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 01:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ocigledno se radi o razlicitom tumacenju rijeci "poniziti".

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 16:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jul 2010, 16:34
jellyfish je napisao:

Poslanik Muhammed s.a.v.s. kaze: “Allah je vjerniku sve dopustio, osim da sam sebe ponizi.” (Hadis)

Dok u hriscanstvu imamo potpuno suprotnu teoriju. Onaj koji sam sebe ponizi je najveci. To imamo u primjeru kad se ni jedan od Isusovih ucenika nije htio poniziti a Isus im kaze: "koji hoce da bude najveci neka bude svima sluga"

Posto i Muslimani smatraju Isusa za Bozjeg proroka, kako onda objasnjavate da imamo suprotna ucenja u islamu i u hriscanstvu?

Ja mislim da se radi o tome sto se u te dve price pojavljuje drugaciji kontekst.

Kada Hrist kaze: "koji hoce da bude najveci neka bude svima sluga"
govori iz konteksta gordosti...tj, onaj ko se gradi najvecim, ne sme biti gord zbog te velicine. Pa samo odsustvo gordosti ide u sluzbu onih koji su "manji" od njega.

A kada Poslanik Muhammed s.a.v.s. kaze: “Allah je vjerniku sve dopustio, osim da sam sebe ponizi.” (Hadis)
govori iz konteksta ponizenja, prilikom obozavanja nekog drugog boga osim Allaha.
To se vidi iz prve sure, poslednja tri ajeta 5. Uputi nas na pravi put 6. na put onih kojma si milost Svoju darovao,
7. a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!

Kada bi zalutali, tada bi bili ponizeni...
U ovom slucaju, mislim da nema kontradiktornosti.

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 09:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
jellyfish je napisao:

Nije poniznost i poniženje isto. Budi ponizan prema roditeljima ali nedaj da te iko ponižava ,, primjer :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
Budi ponizan prema roditeljima ali nedaj da te iko ponižava ,, primjer :)

Ne mozemo mi upravljati drugima pa da mozemo da biramo sta ce nam ko uraditi ili reci. Sta ti radis kad te neko ponizi? Kako sprijecavas da te neko ne ponizi?

Mislim da bi trebalo biti ponizan prema svemu na ovom svijetu, pa cak i prema onom malom mravu u travi, jer i ono je dio i bice ovog svijeta koje se bori za svoj zivot i opstanak. Samo zato sto je velicine zrna rize, ne mora znaciti da ne vrijedi nicemu.

Ko se ne zeli poniziti taj ne zna reci ni "Izvini!"

Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u carstvu nebeskom

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Budi ponizan prema roditeljima ali nedaj da te iko ponižava ,, primjer :)

Ne mozemo mi upravljati drugima pa da mozemo da biramo sta ce nam ko uraditi ili reci. Sta ti radis kad te neko ponizi? Kako sprijecavas da te neko ne ponizi?

Mislim da bi trebalo biti ponizan prema svemu na ovom svijetu, pa cak i prema onom malom mravu u travi, jer i ono je dio i bice ovog svijeta koje se bori za svoj zivot i opstanak. Samo zato sto je velicine zrna rize, ne mora znaciti da ne vrijedi nicemu.

Ko se ne zeli poniziti taj ne zna reci ni "Izvini!"

Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u carstvu nebeskom

Čovjek sa tim iskušenjima pojačava svoju vrlinu strpljenja ( kad trpi verbalne uvrede i to ) sve je to u redu ali Allahov poslanik savs uči ljude da ne budu kukavice. Sve ima granice svoje. Nećeš ti dozvoliti nekom da ti uđe u kuću i radi svašta a da ti okrećeš neki drugi obraz.

poniznost i poniženje su 2 različita pojma

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 00:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
sta po kuranu pravi musliman treba raditi kada sretne nevjernika ?!?!? mozda je pitanje malo opsirno ali otprilike kako se musliman treba ophoditi prema nevjerniku ?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maks je napisao:
sta po kuranu pravi musliman treba raditi kada sretne nevjernika ?!?!? mozda je
pitanje malo opsirno ali otprilike kako se musliman treba ophoditi prema nevjerniku ?

Preopširno je pitanje jer nisu svi nevjernici isti. U osnovi:

a tebe smo ( Muhammede ) samo kao milost svjetovima poslali. ( Kur'an 21, 107)
Oni koji slijede posljednjeg božijeg poslanika a.s. moraju ga slijediti i u ovim osobinama, dakle mora biti milostiv.

Od Ahmeda ibn Hanbela se prenosi da je poslanik a.s rekao: "Mu'min ( vjernik ) je prijatan i on pomiruje, a nema dobra u onom ko ne miri i zbližuje i u cijem društvu nije prijatno."

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka

Ahmed je napisao:
..a nema dobra u onom ko ne miri i zbližuje i u cijem društvu nije prijatno."

A ima li dobra u onome koji kaze da bi podrzao ubijanje ljudi koji su iz nemarluka nacrtali nesto sto nisu trebali i koji podrzava i raduje se kad neko drugacijeg misljenja i shvatanja, drugog pogleda na vjeru bude ubijen jer je nosio neku Svetu knjigu na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme , i da li ima dobra u onome ko se raduje sto ce neko drugi zavrsiti u paklu a on ubjedjen da on nece... jedostavno ima li dobra u onome koji cini samo svojim slovima da se drugi osjecaju neprijatno u njegovom drustvu ?

"Vjernik je prijatan i on pomiruje... " - Naravno. Apsolutno. Slazem se u potpunosti.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 17:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Leona je napisao:
A ima li dobra u onome koji kaze da bi podrzao ubijanje ljudi koji su iz nemarluka nacrtali nesto sto nisu trebali i koji podrzava i raduje se kad neko drugacijeg misljenja i shvatanja, drugog pogleda na vjeru bude ubijen jer je nosio neku Svetu knjigu na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme , i da li ima dobra u onome ko se raduje sto ce neko drugi zavrsiti u paklu a on ubjedjen da on nece... jedostavno ima li dobra u onome koji cini samo svojim slovima da se drugi osjecaju neprijatno u njegovom drustvu ?

Daj Leona imenuj majka mu stara, koji je taj mrtvac???

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka

Oficir s ruzom je napisao:
Daj Leona imenuj majka mu stara, koji je taj mrtvac???

Nema imena. Ako se neko prepozna, nisam ja kriva. :D :)
Mislim uopsteno na sam karakter covjeka i onoga sto proizlazi iz istog. I ako neko kaze za sebe da je vjernik, a ne radi ono najosnovnije sto jedan vjernik treba da radi i da nosi u sebi. Ili zna povrsno sve citate i izreke iz Svete/ih Knjige/a, a ni pola ne primjenjuje.... itd..

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ahmed je napisao:
..a nema dobra u onom ko ne miri i zbližuje i u cijem društvu nije prijatno."

"Vjernik je prijatan i on pomiruje... " - Naravno. Apsolutno. Slazem se u potpunosti.

Ne znam sto si spopala toliko na mene. Izgleda da ti moram za svaku recenicu svoju komentar i objasnjenje pisati Leona jer vadis iz konteksta cesto ili izvrces.

#1) ti karikaturisti nisu iz nemara nego iz mrznje i bezobrazluka crtali
#2) ne radujem se ja smrti nicijoj, ja bi volio da svi islam prime i uđu u džennet i da budemo braća i sestre svi, da tako nije ne bi ni pricao o islamu vec za sebe ga drzao...
#3) cesto me ne razumjes i imas predrasude i u svemu sta napisem cijepidlacis i trazis razlog da okrenes na nekakav radikalizam

Pusti me malo, ima ovdje puno gorih od mene pa se ne okomis na njih nikad.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2010, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka

114_AhmeD je napisao:
ja bi volio da svi islam prime i uđu u džennet i da budemo braća i sestre svi,

I ja bih voljela da svi dodjemo na isti cilj pa makar i razlicitim putevima. :)
Danas sam naletila na ovaj jako lijep citat:
" Nije naš zadatak u tome da se približimo jedan drugom, kao što se ne
sastaju ni Sunce ni Mjesec, ni more ni kopno. Nas dvojica smo,
prijatelju dragi, Sunce i Mjesec, mi smo more i kopno. Naš cilj nije da
se slijemo jedan sa drugim, već da saznamo jedan drugoga i da jedan u
drugom naučimo da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste...: naša
suprotnost i dopuna."

:)

Citiraj:
#3) cesto me ne razumjes i imas predrasude

Dobro, izvini! Izvinjavam se ako grijesim. U pravu si sto kazes da te cesto ne razumijem. Ili ja pogresno razumijem ili se ti pogresno izrazavas. Bice da te pogresno razumijem kao i vecina foruma. :confused4: Svjesna sam i ja svojih mana i grijehova, i uopste se ne stavljam u grupu "svetaca" jer to nisam i nigdje nisam rekla da i ja ne grijesim, grijesim jasta da grijesim. Svi mi moramo jos dosta toga nauciti i razumijeti, ali dosta.
Svako dobro!
pozdrav

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 07:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:
ja bi volio da svi islam prime i uđu u džennet i da budemo braća i sestre svi,

I ja bih voljela da svi dodjemo na isti cilj pa makar i razlicitim putevima. :)
Danas sam naletila na ovaj jako lijep citat:
" Nije naš zadatak u tome da se približimo jedan drugom, kao što se ne
sastaju ni Sunce ni Mjesec, ni more ni kopno. Nas dvojica smo,
prijatelju dragi, Sunce i Mjesec, mi smo more i kopno. Naš cilj nije da
se slijemo jedan sa drugim, već da saznamo jedan drugoga i da jedan u
drugom naučimo da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste...: naša
suprotnost i dopuna."

:)

Citiraj:
#3) cesto me ne razumjes i imas predrasude

Dobro, izvini! Izvinjavam se ako grijesim. U pravu si sto kazes da te cesto ne razumijem. Ili ja pogresno razumijem ili se ti pogresno izrazavas. Bice da te pogresno razumijem kao i vecina foruma. :confused4: Svjesna sam i ja svojih mana i grijehova, i uopste se ne stavljam u grupu "svetaca" jer to nisam i nigdje nisam rekla da i ja ne grijesim, grijesim jasta da grijesim. Svi mi moramo jos dosta toga nauciti i razumijeti, ali dosta.
Svako dobro!
pozdrav

Jedan je put do dženneta i ne ide se različitim putevima do njega.

Ibn Mesud r.a., kaže: Poslanik s.a.w.s., nam je nacrtao pravu liniju rekavši: ovo je pravi put, pa je sa strane nacrtao druge linije pa reče: Ovo su ti puteljci, na svakome od njih stoji šejtan i poziva, pa nakon toga prouči ajet:

"Ovo je pravi put Moj, pa ga i slijedite, i nemojte se raznoraznim puteljcima upućivat jer će vas skrenuti sa pravoga puta. Ovo vam u amanet ostavlja ne bi li ste se pobojali!"

Ti ako u nekom vidiš radikala svaka riječ će ti biti tako obojena. Nametnuta je takva misao da je demokratija i demokratski zakoni bog i da odstupanje od nje je nepravednost i radikalizam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]