banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2009, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
Nisam ja Jehovin Svjedok pa da učim napamet citate iz Biblije. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mnoge priče su u stvari pouke, ali ne, niko ne vidi pouku nego kako i kojim redom su složene riječi, zašto su slova ovakva ili onakva... bave se stvarima koja nisu od vitalnog značaja.

Šta bi trebao raditi čovjek koji je nepismen? Umrijeti bez vjere? Jer ne može čitati i tumačiti svete tekstove? :D

Svako ima 10 Božijih zapovjesti da ih se pridržava, kao i da upražnjava najbitnije svete tajne:
krštenje, post, ispovjest, pokajanje, žrtvu, pričešće, miropomazanje (krštenje i miropomazanje samo jednom u životu).

"Blago onima koji ne vidješe a povjerovaše" :wink:

Nemoj tako prijateljice. Ne trebas uciti citate na pamet, nisam vam dao fusnotu nego sam ih napisao. Slazem se da su neke price pouke ali ocigledno nesto u tim pricama ne stima, a to je da na dva razlicita mjesta ista prica je izmjenjena. Zasto ? Ako je identicna od Boga inspiracija zar ne bi trebala biti ista ? Ako nepismen covjek bude te pitao koliko je Gad nagovjestio godina 3 ili 7, sta Bog kaze ? Je li i Bog ne zna pa rekao 3 pa 7 ?

imamo 10 zapovjedi ?

Kako znas da i one nisu manipulirane kao i pojedini citati ( pokazao sam kontradikcijama da je bilo ljudskog djelovanja ) ?

Od 10 zapovjedi ne spominje se molitva a spominje se vol i magarac komsijin, i tu mi nesto nije u redu. Zasto nema molitve ? - mozda su je izbacili jer im je tesko obavljati....

Lijep pozdrav svima; hvala na odgovorima;

vas prijatelj 114_Ahmed zeli vam sve najbolje

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja to isto pitanje mogu i tebi da postavim. Zašto je ovo ovako a ono onako? Samo me mrzi da tražim nesuglasice u tumačenju Kurana.
Kakve sad ima veze magarac sa 10 zapovjesti? Napisala sam ti tačno 10 Božijih zapovjesti.
Zna se i kako ide molitva, nema ni ovako ni onako, nego se zna tekst molitve "Oče naš".

Zašto bi mene nepismen čovjek pitao za godine?
Prvo, to me sigurno ne bi pitao, jer mu to nije poznato, s obzirom da je nepismen ne gubi vrijeme da sluša raznorazna tumačenja,
Drugo, pitao bi sveštenika a ne mene.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
E to je razlog sto mi muslimani se ne povodimo za biblijom, jer nije autenticna i svasta je dodano i izbaceno iz nje te se vjera iskrivila. Ne mozete znati koji je tekst pravi a koji nije.

A dovoljno je autenticna da dokaze dolazak Muhameda?! Ko ovde vadi iz konteksta? Meni se cini da si to upravo ti. Prelistacu, povadicu sta mi pase i treba da dokazem svoje , mada ne dokazujes nista, cak naprotiv, samo se zapetljavas i sto god vise citam tvoje postove, sve vise vidim Istinu u Bibliji i Hriscanstvu. Izvini druze, ali to je moje misljenje i imala sam zelju da ga iznesem.
Ako je Biblija toliko iskrivljena i izmjenjena i ne zna se koji je tekst pravi, odakle onda vadis "dokaze" o dolasku Muhameda? Ako je Biblija sva laza onda je i "prorocanstvo " o Muhamedu lazno. To je toliko jednostavno, cak i dijete bi to shvatilo, a ti se uvijek na to spotaknes.
I sam si rekao da citas i cijenis Bibliju vise nego ijedan pravoslavni Banjalucanin (parafraziram) , a opet kazes da je Biblija sva iskrivljena.

Tebi svako dobro, ne zelim lose nikome pa ni tebi. Samo, razmisli dobro kako sta pises.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2009, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:
E to je razlog sto mi muslimani se ne povodimo za biblijom, jer nije autenticna i svasta je dodano i izbaceno iz nje te se vjera iskrivila. Ne mozete znati koji je tekst pravi a koji nije.

A dovoljno je autenticna da dokaze dolazak Muhameda?! Ko ovde vadi iz konteksta? Meni se cini da si to upravo ti. Prelistacu, povadicu sta mi pase i treba da dokazem svoje , mada ne dokazujes nista, cak naprotiv, samo se zapetljavas i sto god vise citam tvoje postove, sve vise vidim Istinu u Bibliji i Hriscanstvu. Izvini druze, ali to je moje misljenje i imala sam zelju da ga iznesem.
Ako je Biblija toliko iskrivljena i izmjenjena i ne zna se koji je tekst pravi, odakle onda vadis "dokaze" o dolasku Muhameda? Ako je Biblija sva laza onda je i "prorocanstvo " o Muhamedu lazno. To je toliko jednostavno, cak i dijete bi to shvatilo, a ti se uvijek na to spotaknes.
I sam si rekao da citas i cijenis Bibliju vise nego ijedan pravoslavni Banjalucanin (parafraziram) , a opet kazes da je Biblija sva iskrivljena.

Tebi svako dobro, ne zelim lose nikome pa ni tebi. Samo, razmisli dobro kako sta pises.

Ovdje se argumentovano vodila rasprava dok nisu neki počeli sa nekim okolnim pričicama. Zašto ? Zato što nisu imali odgovora na pomenutu kontradikciju. " a važna je poruka", znači sad se slažu neki da ima grašaka ali da je poruka ista ostala? Odkud taj stav... ?

Opet na moje jednostavno pitanje nema odgovora i dolazi neki govor sa nabojem...

Dalje, ponovit ću opet stav islama i muslimana " BIBLIJA JE DOŽIVJELA IZMJENE KROZ HISTORIJU I NIJE AUTENTIČNA OBJAVA" što znači da cijela nije istina niti je cijela laz. DOsla je od Boga- istina, i dozivjela izmjene od ljudi i tu su ubacene neistine u njoj, zato je došla još jedna objava, Kur'an.

Allah kaže da je nagovjestio dolazak poslanika a.s ranijim narodima te da ga oni uceni medju njima jako dobro znaju, i njegovo poslansvo im je jasno. E da vidimo onda o čemu se radi...
Ljudi su našli mnogo proročanstava i djelova gdje je nagovješten dolazak. Ok, neka se povodi ko hoće i kako hoće ali meni nešto nije jasno nikako....

Zašto ti misliš da ja bibliju kao knjigu ne poštujem ako ja kažem da je izmjenjena ? Bog mi je dao slobodu, mogu vjerovati kako hoću ali ja nikakvim gestom nisam uvrijedio kršćanstvo niti bibliju i molim te da mi u buduce ne kačiš takve stvari.

Meni su ovdje na forumu rekli i da sam "bosanac" i da sam glup i ovo i ono pa nisam dotičnim ni vratio na uvredu a kamoli započeo.

Postavim jednostavno pitanje o 2 biblijska citata i pogledaj sama gdje se odvede govor, zasto ?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 00:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ti neces nikad skontati zbog cega sam napisao da si bosanac, bas zato sto si bosanac. :D

za glup sam ti prigovorio jer si rekao najvecu glupost vezano za ime Isusa Hrista i s cim si ga poredio...to si zbog toga zasluzio ti koji pricas da postujes Bibliju, Isusa kako poslanika i td...

i Quran je prolazio kroz promjene...dao sam ti sajt za to... :evil3:

nema tu nikakvih naboja vec tvoje nerazumjevanja i citanje samo jedne slike...Leona je pitala ako ti tvrdis da je Biblija kroz vijekove izmjenjena, nasvrljana knjiga a ujedno je koristis kao dokaz za Muhameda kako onda to nije nasvrljano... :evil3: i sa tim je vidjela da uglavnom izvlacis ono sto tebi odgovara..zar je tu problem..

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 00:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
ti neces nikad skontati zbog cega sam napisao da si bosanac, bas zato sto si bosanac. :D

za glup sam ti prigovorio jer si rekao najvecu glupost vezano za ime Isusa Hrista i s cim si ga poredio...to si zbog toga zasluzio ti koji pricas da postujes Bibliju, Isusa kako poslanika i td...

i Quran je prolazio kroz promjene...dao sam ti sajt za to... :evil3:

nema tu nikakvih naboja vec tvoje nerazumjevanja i citanje samo jedne slike...Leona je pitala ako ti tvrdis da je Biblija kroz vijekove izmjenjena, nasvrljana knjiga a ujedno je koristis kao dokaz za Muhameda kako onda to nije nasvrljano... :evil3: i sa tim je vidjela da uglavnom izvlacis ono sto tebi odgovara..zar je tu problem..

na tvoje uvrede se necu obazirati :) ; to je od tebe ....

Ja tvrdim da je Biblija izmjenjena i dosao sam sa nekim dokazima koji to potvrđuju, a mogu i jos donijeti ali posto nisam ni na zadnje dobio odgovor nema potrebe.

Dalje, moj spavacu bolje da si otisao spavati jer ti se jadan i ne sjecas koje si linkove stavio.
Otisao si na google i nasao mi link gdje mogu kupiti knjigu " ko je napisao Kur'an" koja uopšte ne obrađuje temu njegove identičnosti i čuj.... dao mi stranicu koja govori da je Kur'an mjenjan.
Na mjestu :)

Ako tvrdiš da je izmjenjen Kur'an, bujrum sa dokazima, pokaži pa ćemo vidjeti, kao što sam ja onaj za Bibliju.

Ja tvrdim da je Kur'an identična posljednja božija objava, koja ima milion dokaza da je od Boga i mogu pisati o tome, a ti nećeš ni jedan valjan dokaz donijeti protiv. Otvori temu ako misliš da ćeš drugačije napraviti :wink: ....

Zbog čega oni ne razmisle o Kur'anu. Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoga razilaženja." ( En-Nisa, 82.)

lijepo spavajte :D

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 01:12 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:lol: :lol: :lol: :lol:

vidim ne dopada ti se link, koji govori o autoritetu Kurana...neka neka..

pitam se ko je prvi poceo sa google... :evil3:

Zbog čega oni ne razmisle o Kur'anu. Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoga razilaženja." ( En-Nisa, 82.)-----ko je ovo napisao?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 07:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
Ako tvrdiš da je izmjenjen Kur'an, bujrum sa dokazima, pokaži pa ćemo vidjeti, kao što sam ja onaj za Bibliju.

I, sta onda? Jesi ti veci vjernik sad posto si "dokazao" da je Biblija sva lazna (Boze me oprosti)? Sta se mijenja u tebi posle svega toga? Jesi bolji covjek? Sta mi imamo od toga ako dokazemo ili ne dokazemo istinitost necega, ili ti nedaj Boze Svete Knjige jednog vjerskog pravca? Uopste nemam namjeru da dokazujem i protivdokazujem nesto. Ne zato sto se nema sta dokazati , nego sto ne vidim svrhu u tome. A i boljee sutjeti nego se poslije stidjeti za svoje rijeci.
Moj Ahmede, meni nikad, al nikad nebi palo na pamet crniti i omalovazavati nesto sto je nekome sveto i sto je nekome cilj u zivotu, i nesto sto se zove Vjera. Doduse, u pocetku je i kod mene bilo takvih postova, ali to se sad moze staviti u rubriku "nekad i sad". Kad covjek pocne da vjeruje i kad iskusi vjerski zivot, onda sve vise uvidja svoje nedostatke a tudje sve manje.
Kao sto rece, sto god vise pljujes po Hriscanstvu (ma koliko poricao da to ne radis, upravo to radis), to me vise ucvrscujes u mojoj vjeri, naime, Hriscanstvu, a vjerujem i ostale. Znaci, nista ne postizes, barem ne ono sta si sebi zacrtao za cilj.
Mene je sam Bog privukao Hriscanstvu i necu i ne mogu da se odreknem necega sto mi je sam Bog dao. Nemoj dzabe trositi svoje vrijeme. Bolje da svo vrijeme koje potrosimo ovde ubjedjivajuci druge koliki smo vjernici provedemo moleci se i citajuci duhovne i svete knjige.
Ne razumijem stvarno zasto si toliko uporan. Kazes, zelis da nam otvoris oci. Samo nam Bog moze otvoriti oci ako Ga iskreno za to zamolimo. Tebi po neznamnijakojiput hvala za trud, ali zivi i pusti da zivi.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:

I, sta onda? Jesi ti veci vjernik sad posto si "dokazao" da je Biblija sva lazna (Boze me oprosti)? Sta se mijenja u tebi posle svega toga? Jesi bolji covjek? Sta mi imamo od toga ako dokazemo ili ne dokazemo istinitost necega, ili ti nedaj Boze Svete Knjige jednog vjerskog pravca? Uopste nemam namjeru da dokazujem i protivdokazujem nesto. Ne zato sto se nema sta dokazati , nego sto ne vidim svrhu u tome. A i boljee sutjeti nego se poslije stidjeti za svoje rijeci.
Moj Ahmede, meni nikad, al nikad nebi palo na pamet crniti i omalovazavati nesto sto je nekome sveto i sto je nekome cilj u zivotu, i nesto sto se zove Vjera. Doduse, u pocetku je i kod mene bilo takvih postova, ali to se sad moze staviti u rubriku "nekad i sad". Kad covjek pocne da vjeruje i kad iskusi vjerski zivot, onda sve vise uvidja svoje nedostatke a tudje sve manje.
Kao sto rece, sto god vise pljujes po Hriscanstvu (ma koliko poricao da to ne radis, upravo to radis), to me vise ucvrscujes u mojoj vjeri, naime, Hriscanstvu, a vjerujem i ostale. Znaci, nista ne postizes, barem ne ono sta si sebi zacrtao za cilj.
Mene je sam Bog privukao Hriscanstvu i necu i ne mogu da se odreknem necega sto mi je sam Bog dao. Nemoj dzabe trositi svoje vrijeme. Bolje da svo vrijeme koje potrosimo ovde ubjedjivajuci druge koliki smo vjernici provedemo moleci se i citajuci duhovne i svete knjige.
Ne razumijem stvarno zasto si toliko uporan. Kazes, zelis da nam otvoris oci. Samo nam Bog moze otvoriti oci ako Ga iskreno za to zamolimo. Tebi po neznamnijakojiput hvala za trud, ali zivi i pusti da zivi.

Nemam ja nikakve koristi jer znam isto, ali zato neupucenom covjeku moze znaciti sve u zivotu. Moj prvi cilj je reci ono sto znam, moje je da opomenem da sam na sudnjem danu cist*pred Bogom, a ne da mi kaze " zasto nisi rekao, zasto nisi ih opominjao" tako da i sama znas da moj cilj nije vrijedjanje Biblije nego istina o Bogu i poslanicima i samoj Bibliji.

Tema je otvorena za diskusije iako joj sam naslov i prvi post ne valja.

DA BOG HOĆE MOGAO BI NAS SVIJU STVORITI SLJEDBENICIMA JEDNE VJERE I ZASTO BI JA NAGONIO LJUDE U VJERU NEKU, nisam blesav.

Ali jedno je sigurno, Bog iskusava jedne sa drugima. Bog upućuje ali uvjek mora biti neki razlog upute čovjekove, neće niko sjediti kod kuće i odjednom mu puknuti flash da počne vjerovati nego se to zasluži..

Vi mi budite svijedoci da sam musliman i da sam pisao samo za vas na ovom forumu, ja koristi nikakve od tekstova nemam, osim na danu sudnjem.

A evo ti jedan primjer:
Kad su muslimani ušli u Jeruzelem, došao je halifa Omar ra ( koji je bio poznat po svojoj pronicljivosti i pravednosti) i vidio zatvorena vrata jedna. On je pokucao na vrata i izišao je svećenik koji je izgledao jako umorno, na licu mu se primjetilo pa je Omer ra zaplakao jako. Ostali ashabi su prišli i začuđeno pitali. O Omar zašto si zaplakao, a on mi odgovori: Tako mi Allaha kad sam vidio tog čovjeka sjetio sam se riječi Allaha: [" toga dana će neka lica smrknuta biti, tešku kaznu će očekivati"], ali ne zato što nisu radili, radili su puno , ali im to propade.

Ovo je iz milosti i žaljenja, ne iz napada i vrijedjanja, shvati to već jednom.

Ali ok, prigovorila si mi da sam uporan pitanjima svojim, ja se na ovoj temi necu vise nikad javiti. Drzat cu se teme " Islam" i odgovarati na pitanja ( u koliko ih bude), ovako šire neću više jer nakon pitanja koje ne paše stalno dolazi " trash talk", dobro da me nista još fašistom nazvali.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Oprosti više si pisao o Hrišćanstvu nego o Islamu.

Kao što sam ti prije rekla, bilo bi interesantnije da se orijentišeš na Kuran nego na Sveto Pismo, na one stvari koje ljude zanimaju, da odgovaraš na pitanja vezano za tvoju vjeru.

Inače sve se svodi na dokazivanje i pobijanje a to postaje zamarajuće.
Nije da se ne mogu naći dokazati, ali zbog čega kad se i dalje vodi uzaludna igra riječi?

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 16:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Религија има само један задатак!
Да изврши дескрипцију добра и зла, и демаркацију између ових области.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2009, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
cooltura je napisao:
Религија има само један задатак!
Да изврши дескрипцију добра и зла, и демаркацију између ових области.

Тј, "да опише појмове добра и зла и разграничење између ових области"

Но хард филингз. :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 14:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Maj 2010, 13:42
Po naredbi vladara Konstantina, održan je skup kršćanskih učenjaka 325. god u Nikeji radi donošenja suda o sumnjivim poslanicama. Nakon dugih razgovora i savjetovanja, ovaj sastanak je donio odluku da se odbace 14 poslanica jer su sumnjive, izmišljene i neprihvatljive:
1.Estera
2.Jakovljeva poslanica
3.Druga Petrova poslanica
4.Druga Ivanova poslanica
5Treća Ivanova poslanica
6.Judina poslanica
7.Poslanica Hebrejima
8.Mudrost Salomonova
9.Toba
10.Baruh
11.Knjiga Jošue sina Sirahova
12.Prva poslanica Makabejaca
13.Druga poslanica Makabejaca
14.Ivanovo otkrovljenje

Nakod 39 godina (364.g.), odžan je novi skup kršćanskih učenjaka u gradu Ludisija, u kojem se zaključuje da se mora priznati prvih 7 poslanica, koji je prethodni skup u Nikeji odbacio, tj. treba ih smatrati ispravnim i neiskrivljenim, a narednih 7 (8-14) su smatrali lažnim i iskrivljenim te su zabranili njihovo prihvatanje. Skup je te zaključke potvrdio javnim proglasom.

Nakon 33 godine (397.g.), odžan je novi skup u Kartagi, u kojim se zaključuje da treba prihvatiti i drugih 7 poslanica (8-14) te da ih treba smatrati ispravnim i istinitim,a koja su prethodna 2 skupa smatrali lažnim i izmišljenim.
Ovim zaključujemo da ovi odžani skupovi predstavljaju samo temelj i osnovu za razilaženje kršćana koji sumnjaju u ispravnost i božansko porijeklo ovih knjiga.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 14:29 
Početnik
Početnik

Uistinu današnja Biblija je puna protivriječnosti, grešaka i iskrivljavanja.
Sada ću navesti neke od grešaka:

1) Neslaganje u imenima i broju Benjaminovih sinova:
Prva knjiga Ljetopisa (7:6):
"Benjaminovi sinovi: Bela, Beker i Jediael, njih trojica."

Prva knjiga Ljetopisa (8:1-2):
"(1) Benjamin rodi prvenca Belu drugog Ašbela, trećeg Ahraba,(2) četvrtog Nohu i petog Rafu."

Postanak (46:21):
"Sinovi Benjaminovi: Bela, Beker, Ašbel. Gera, Naaman, Ehi, Roš, Mupim, Hupim i Ard."

Čitajući ova 3 teksta vidimo da se samo jedno ime slaže u sva 3 teksta, a to je Bela. A opet posmatrajući tekstove vidimo da prema prvom tekstu Benjamin ima samo 3 sina, drugom 5, a prema trećem ima čak 10 sinova!!

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 14:53 
Početnik
Početnik

Kontroverza u broju izraelskih i judejskih boraca:

U Drugoj knjizi Samuelovoj stoji (24:9):
"Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijaše osam stotina hiljada ratnika vičnih maču, a Judejaca pet stotina hiljada ljudi."

Prva kniga Ljetopisa (21:5):
"Joab dade Davidu popis naroda. Izraelaca bijaše milion i sto hiljada ljudi vičnih maču, a Judejaca četiri stotine i sedamdeset hiljada vičnih maču."

Apsurd je očigledan. Razlika u broju ratnika Izraela je 300 000, a razlika u broju Judejaca 30 000. Ovo je ogromna razlika u zbrajanju ratnika.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Refik je napisao:
Apsurd je očigledan. Razlika u broju ratnika Izraela je 300 000

De reci na decimalu tacno kolika je razlika, zbog Ahmeda :lol: Salim se.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 15:09 
Početnik
Početnik

Proturiječje u svjedočenju Isaa a.s. (Isusa) o samome sebi:

Evanđelje po Ivanu (5:31), Isus veli:
"Ako ja svjedočim sam za se, moje svjedočanstvo nije vjerodostojno."

U istom Evanđelju stoji (8:14):
"I ako ja svjedočim sam za se-odvrati im Isus-moje je svjedočanstvo vjerodostojno..."

Po ovome ovi tekstovi se međusobno isključuju.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 15:14 
Početnik
Početnik

Da li je Isus gradio mir ili ga je rušio?

Evanđelje po Mateju (5:9):
"Blago mirotvorcima jer će se zvati sinovi Božji!"

Evanđelje po Luki (9:56):
"...jer sin čovječiji nije došao da pogubi duše čovječije, nego da ih spase."

Evanđelje po Mateju (10:34):
"Nemojte misliti da sam došao donijeti na zemlju mir! Nisam došao da donesem mir, nego mač!"

Evanđelje po Luki (12:49 i 51):
"(49) Došao sam da bacim oganj na zemlju, pa kako bih želio da se već zapalio!(51) Mislite li da sam došao donijeti na zemlju mir? Ne, kažem vam, nego razdor!"

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 15:20 
Početnik
Početnik

Greška u određivanju jela s drveta i starosne dobi Adema a.s. (Adama):

Postanak (2:17):
"....ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! u onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti."

Ovo je apsolutno netačno jer je Adam poslije toga živio vise od 900 godina.

Postanak (6:3):
"Onda Jahve reče: Neće moj duh u čovjeku ostati dovijeka; čovjek je tjelesan, pa neka mu vijek bude stotinu i dvadeset godina."

I ovo je netačno jer su ljudi u prastara vremena bili dugovječni: Adam je živio 930 godina, Šet 912 godina, Enoš 905 godina, Kenan 910 g., Mahalalel 895g., Jerd 962 g., Enoh 365 g...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 15:24 
Početnik
Početnik

Smetenosti kolebanje između negacije i potvrde:

U hebrejskim Psalmima (105:28) stoji:
"I ne protiviše se riječi Njegovoj."

U grčkim Psalmima stoji:
"i oni se usprotiviše riječi Njegovoj."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]