banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 23:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 583 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Damaskin je napisao:
:D Легендо, и ти тако називаш другарима и људе које не знаш, тек из политичког убјеђења? :D
Супер фазон! :D

Не из политичког, већ из духовног убјеђења... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 08:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ако је тако, онда би свима требао да се обраћаш са "брате" и "сестро" :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Добар приједлог, али се још увијек не осјећам тако близак са људима или барем себе још не сматрам толико духовним да бих могао многе називати браћом и сестрама...

Сисоје, само настави, уживам у твојим постовима. Откако те није било нисам се поштено насмијао :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А ко је тај "Сисоје" брате Даљац? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 11:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Не знам, не сјећам се... Толико је пута банован са овог форума да је вјероватно и он заборавио ко је/шта је... Препорука: никако, али никако немој улазити с њим у било какву расправу...

Ако ме питаш на кога конкретно мислим, онда је одговор на учесника под ником "Сисибан - био и остао" или тако некако...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 11:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskin je napisao:
Antropos je napisao:

Citiraj:
Можемо говорити о схватању појма истине на личном плану,
али у апсолутном смислу истина је нешто сасвим десето одо овога,
и уза њену потврду је потребан општи, саборни ум.

Damaskine, Kako znas ovo?

Одакле знам, не бих о томе сад, али нам Свето Писмо свједочи о болести сазнајног и спознајног духовног апарата човјека,
духовних очију које су се од првобитног Адамовог сазнања - гледања тј сагледавања (созерцања) кроз његов пад затамњивале и слабиле како је човјечанство све дубље упадало у ропство и губило слободу и самим тим могућност спознавања истине.

Повратак у слободу јесте успостављање поновног јединства са оним кроз којег је човјечанство првобитно настало - Логоса божијег, односно Богочовјека Христа, кроз којег поново добијамо могућност заједничарења са Живим Богом, оздрављење духовних очију и престајемо бити робови гријеха, смрти и ђавола.
Роб који живи у тамници и мраку, полако губи вид,
али "дође свјетлост истинита, која просвећује све људе који долазе на свијет..."
Али мислим да би требали отворити посебну тему о гносеологији и самој могућности спознаје у условима онтолошке неслободе у коју се човјечанство довело. Познање истине ван Христа и заједнице?
Засад се нисам увјерио у сличне примјере...Твоје питање се вјероватно односило на управо појам "саборног ума", односно дјелања Духа Светог кроз заједницу љубави :"Јер гдје су двоје или троје сабрани у Име моје, гле и ја сам ту са вама..."
Ово се наравно не односи на било коју групу људи,
или само на људе номинално сабране у Име Христово,
већ на живу заједницу љубави, дакле са свим предусловима који требају за љубав, познавање, поштовање, уважавање различитости и другости над којима је мајка љубав...Заједница са таквим односном јесте заједница Духа Светог кроз коју свака личност засебно узраста у љубви и познању, јер ми себе познајемо кроз друге.
Саборност, собрање (еклисиа), заједница и заједничко дјело (леит-ургиа) јесте основна особина Цркве од Апостола наовамо.

Свако добро!

Koji veruje ima zivot, kaze Sveto Pismo. Koji dodje k Meni necu ga isterati napolje, isti izvor. Ko hoce cini volju Bozju, opet.

Sve to dosta govori. Ja ne potenciram individualnost u odnosu sa Bogom, premda je ona najbitnija, jer ako toga nemas, zajednica ti nista vredi. Dakle, ne potenciram to mimo zajednice Tela Hristovog, ali isto tako mislim da je vrlo klimavo to sto ti kazes ili potenciras sve unutar crkve. Ja znam da je to tako kod vas, ali to nosi odredjene probleme, da ne pricam sada o tome. Ne mozes sam misliti mimo zajednice, a cisto sumnjam da je Bog od nas hteo stvoriti robove tudjih umova. Mislim, ako je to hteo, hvala Mu lepo, ali meni tako nesto ne treba, jer se to moze mnogo bolje i bez Njega, a uz vise koristi. :)

Ne znam, valjda treba postojati balans izmedju jednog i drugog, mada kada se pojavis na sudu Bozjemu, kako ces se pojaviti? Sam ili djuture sa tvojom eparhijom ili celom PC? Mislim, smesno je, ali dobro pitanje.

Svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Apr 2003, 15:53
Da li je ovo što si napisao Antropos drukčije u Adventističkoj Crkvi?
Koliko sam kontaktirao sa adventistima, i u okviru ove zajednice formirana su odeđena učenja kojih se vjernici drže. Sjećam se da sam više od jednom čuo da će znak raspoznavanja pravih hrišćana u posljednja vremena biti upravo svetkovanje sedmog dana i da je upitno šta će biti sa onima koji ga ne budu poštivali na način kako to rade adventisti sedmog dana.
Poznajem jednog momka u BL, koji je upisao Adventsitički teološki fakultet u Beogradu. Postavio je neka "nezgodna" pitanja, dao neke "neodgovarajuće" konstatacije pa su mu rekli da " malo prošeta". Nije mogao nastaviti svoje studije, premda je ostao adventista.
S druge strane, upoznao sam ljude i adventiste i pravoslavne koji su bili otvorenih srca za stavove i mišljenja drugih. Očigledno je da je sve ovo na idividualnom planu, i da je do čovjeka kako i na šta reaguje...

Daljac, gdje si vidio tog Sisoja na ovoj temi? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Други коментар на почетку ове странице. Али, немој му придавати толику пажњу...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 13:32 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
života je napisao:
Koliko sam kontaktirao sa adventistima, i u okviru ove zajednice formirana su odeđena učenja kojih se vjernici drže. Sjećam se da sam više od jednom čuo da će znak raspoznavanja pravih hrišćana u posljednja vremena biti upravo svetkovanje sedmog dana i da je upitno šta će biti sa onima koji ga ne budu poštivali na način kako to rade adventisti sedmog dana.
Poznajem jednog momka u BL, koji je upisao Adventsitički teološki fakultet u Beogradu. Postavio je neka "nezgodna" pitanja, dao neke "neodgovarajuće" konstatacije pa su mu rekli da " malo prošeta". Nije mogao nastaviti svoje studije, premda je ostao adventista.
S druge strane, upoznao sam ljude i adventiste i pravoslavne koji su bili otvorenih srca za stavove i mišljenja drugih. Očigledno je da je sve ovo na idividualnom planu, i da je do čovjeka kako i na šta reaguje...

pise ti u Otk da ce biti izlaska iz Vavilona. pitanje je kad je to posljednje vrijeme.
upitno sta ce biti sa nekim dolazi od ljudi, a Bog je zadnji sudija.
da, postoji izvjesni mali problem sa onim starim generacijama adventista u vezi tog upitnog pitanja, ali je uglavnom banalne prirode. a mozda nisi razumio terminologiju kad je rijec o drzanju dana od odmora kojeg je Bog posvetio. Luter nije bio subotar, da li mozemo reci da nece biti spasen. Kalvin isto tako. ko sme da tvrdi da ce biti spaseni ili da ce biti izgubljeni. u pitanju je vjerovatno terminologija koji nisi razumio.

jedino ako mozes objasniti sta mislis pod tim "koji ga ne budu postivali na nacin kako rade adventisti sedmog dana."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 14:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

U pitanju je termin koji su koristili adventisti:

poštivanje 4. Božije zapovijedi i Dekaloga koja govori o danu odmora:

Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.

I sve ono sto je vezano za to poštivanje - uzdržavanje od rada u taj dan, npr. i uopšte svetkovanje subote i pravljenje jasne razlike u odnosu na druge dane...

Citiraj:
upitno sta ce biti sa nekim dolazi od ljudi, a Bog je zadnji sudija.

Šta ti ovo znači?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
života je napisao:

Da, to je istina. Iako sam vidio mnoge dobre stvari koje adventisti imaju kao i u ostalim crkvama postoji uvjerenje da su oni najbolji. A sta je Isus rekao-ko je najmanji onaj je najveci. Takodje postoji velika doza licemjerstva. Nazalost u svim crkvama je tako. Mislim kad bi uzeli iz svih crkava ono sto valja dobili bi smo pravu crkvu.
I onda bi je neki nazvali sektom. Ali koja korist, i ta crkva bi se za kratko vrijeme izoblicila kao i ostale.

Zivota:
To sto se kaze da je Bog zadnji sudija znaci da nece svi koji svetkuju subotu biti na nebu kao i to da nece biti izgubljeni svi koji ne svetkuju. Znaci iz svih crkava ce Bog odrediti ko je iskreno vjerovao ono sto je mislio da je istina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 14:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Slažem se... Tvorac će dati posljednju riječ, a i piše:

Ali vam kažem, mnogi će doći od istoka i od zapada i sjedit će za stolom s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.
A djeca kraljevstva bit će izbačeni u tamu.

Mat. 8,11-12

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Антропос, ниси ме разумио, немогуће је изградити Заједницу без изграђених личности.

Природно је да ће личности унутар те заједнице имати раличите доживљаје истих ствари односно погледе и схватања,
али ако је њихова заједница базирана на односу уважавања и љубави,
у том случају ће они кроз узајамно сучељавање које се одвија првенствено кроз љубав и поштовање личности другог доћи до неког трећег надличног (у смислу субјективности) рјешења.

И управо то је оно сабрање "у Име моје" како каже Христос,
сабрање љубави. Како се можемо уопште сабрати и постојати у заједници, ако немамо жив однос са другим личностима те заједнице?

Ти си поистовјетио саборни ум са партијским једноумљем, а разлика је благо речено огромна. Свако у Цркви има своје мишљење и ставове, али ако се та мишљења и ставови кроз интеракцију, кроз комуникацију слободних личности, они ће узајамно изграђивати један другог и управо захваљујући томе што уважавају Другог и Другост,
у себе уграђивати и различите перспективе и самим тим узрастати као личности.

Љубав је увијек и искључиво заједница слободе, односно слободних личности.

Свако добро!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro razmisljanje. Konacno se slazemo u necemu Damaskin. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2007, 22:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

života je napisao:

Eh sad...sta da ti kazem...Sve sto si naveo samo je priblizno tacno adventistickim stavovima. Znas kako, treba se ograditi od stavova koji nisu zvanicni, i biti obazriv, sto drugo da ti kazem.

Da, vim kaze licemerstvo, naravno, adventizam je pun toga, kao i svugde uostalom, no ja ipak delim i razgranicujem neke stvari. Jedno je dobro ucenje, a sasvim drugo je pogresna primena tog ucenja. Valjda ljudi nisu zreli, sto znam, nit' ih pravdam i sl, jer sam stojim pred Bogom. Adventisti imaju dosta dobro ucenje, a sto se tice licemerstva, pokvarenosti i slicno, uvek ih je bilo, nista novo pod suncem. No, to ne ukida prvo=ucenje.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2007, 22:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Damaskin je napisao:
Антропос, ниси ме разумио, немогуће је изградити Заједницу без изграђених личности.

Природно је да ће личности унутар те заједнице имати раличите доживљаје истих ствари односно погледе и схватања,
али ако је њихова заједница базирана на односу уважавања и љубави,
у том случају ће они кроз узајамно сучељавање које се одвија првенствено кроз љубав и поштовање личности другог доћи до неког трећег надличног (у смислу субјективности) рјешења.

сабрање љубави. Како се можемо уопште сабрати и постојати у заједници, ако немамо жив однос са другим личностима те заједнице?

Ти си поистовјетио саборни ум са партијским једноумљем, а разлика је благо речено огромна. Свако у Цркви има своје мишљење и ставове, али ако се та мишљења и ставови кроз интеракцију, кроз комуникацију слободних личности, они ће узајамно изграђивати један другог и управо захваљујући томе што уважавају Другог и Другост,

Свако добро!

U, prijatelju, pa ovo je daleko od praxe koliko nebo i zemlja. Vidi, npr., ovo sto kazes:

Citiraj:

U 'ime' Hristovo znaci skladu sa Njegovim karakterom. Ljubav je cesto samo misaona imenica. Vernici godinama dolaze i ostaju isti, nepromenjeni, a to nikog ne tangira. Izlaze iz crkve, puse, psuju (cak i Boga), da ne kazem gore stvari. To samo znaci da crkva tolerise neke stvari, i da je ovo sto ti pricas, bar za moj pojam, cista iluzija. Tako nesto, koliko sam ja vidio, tesko da postoji u praxi, no ko zna.

Citiraj:

Svako moze imati svoje misljenje? Uh, ne znam od kada to??

Citiraj:

Volio bih da je tako, ali sumnjam. A po ovome sto pricas, ne delujes mi kao pravoslavni. :)

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А ја тек сада видим да си ти једноставно безобразан и циничан.
Ниједан аргумент нити нормална прича вас не занима јер ти имаш своје "ставиће" које немаш намјеру да изграђујеш, нити да уважиш било шта што је теби непознато.

Кад те човјек слуша, просто дође до закључка да у православној Цркви ништа не ваља, али је, ето, Боже мој, код адвентиста, све мед и млијеко...Сви дивни, добри, поштени, пуни дарова Духа, воле се итд....

Бре, избацили сте из цркве више људи него иједна вјерска заједница,
чим се појави неко ко мисли својом главом или поставља незгодна питања, одмах постаје непожељан...О каквој слободи мишљења ти причаш?

А што се тиче православних, то људи сами најбоље знају,
сами вјерници констатују да смо увијек на ивици анархије, јер многи не знају шта ће са толиком слободом.

А наравно, духовно незрели и оптерећни страстима (да не употребим какав јачи израз) би да "изражавају креативност" гледе повјереног нам богооткровења, те да све тумаче попут видовите Бранке (или Елен вајте, како коме више пасује)

Најбоље да кажеш отворено то што иснинуираш:
- православље је страшно, све те канџијом тјерају у Цркву,
у којој се служи на некаквом неразумљивом језику (савременом српском),
нико нема љубави, ни разумјевања, и сви морају исто да мисле и говоре... Да си се једном у животу преварио па дошао на богослужење не би се бламирао овако јавно по форуму.

О каквој пракси причаш?
До сада сте доказали да апсолутно немате ни елементарно познавање православне цркве, учења и теологије.
Сва адвентистичка теологија се заснива искључиво на критици других религија и вјерских заједница, а учење сте промијенили двјесто пута у ових 150 година колико постојите, ако ћемо већ причати о истини и критеријуму вјере.

Наводно се држиш слијепо Светог Писма,
али ти дволичење, цинизам и потцјењивање уопште не представља проблем...Баш и духу извороног хришћанста...
Или ћеш и то да тумачиш у стилу "па негдје нема Мојсијева заповјест која брани цинизам"...

Повраћа ми се од тог лажног чистунства и квазиинтелектуализма.
Срећом нису сви адвентисти које познајем такви...
Управо је обрнуто, имате неколико добрих душица у својим редовима,
а што се тиче "истине" и "учења" довољно свједочи да се "учење" адвенстиста мијењало на сваких тридесетак година.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Da, vim kaze licemerstvo, naravno, adventizam je pun toga, kao i svugde uostalom, no ja ipak delim i razgranicujem neke stvari. Jedno je dobro ucenje, a sasvim drugo je pogresna primena tog ucenja. Valjda ljudi nisu zreli, sto znam, nit' ih pravdam i sl, jer sam stojim pred Bogom. Adventisti imaju dosta dobro ucenje, a sto se tice licemerstva, pokvarenosti i slicno, uvek ih je bilo, nista novo pod suncem. No, to ne ukida prvo=ucenje.

Pozdrav.

Ucenje je dobro djelimicno, mozda 70-80%, a ostalo tvrde nesto sto se ne moze znati, bas kao ostale crkve. Recimo 2300 dana i 1844, zatim pakao i raj, duhovi, svemirci, zig zvijeri i njegovo tumacenje itd. I iako je ucenje o suboti dobro toliko ga naglasavaju kao da nista drugo u bibliji ne postoji. I jos jedno ucenje koje im ne valja, bas kao i ostale crkve tvrde da oni jedini imaju istinu i da su oni jedina prava crkva. Evo jedan sajt koji su osnovali bivsi adventisti:

http://www.exadventist.com/

Naravno i ovi imaju gluposti. Istina je negdje izmedju adventista i ovih exadventista, samo sto neke stvari vjerovatno ne zna niko, kao sto su zagrobni zivot, tumacenje otkrivenja itd., iako i jedni i drugi tvrde da znaju. Ali ostale stvari ima i kod jednih i drugih pola istine.

Evo jos neki linkovi koga zanima o bivsim adventistima:

http://www.truthorfables.com
http://www.sabbaths.org
http://www.AdventistTruth.org

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Ucenje je dobro djelimicno, mozda 70-80%, a ostalo tvrde nesto sto se ne moze znati, bas kao ostale crkve. Recimo 2300 dana i 1844, zatim pakao i raj, duhovi, svemirci, zig zvijeri i njegovo tumacenje itd.
I iako je ucenje o suboti dobro toliko ga naglasavaju kao da nista drugo u bibliji ne postoji.
I jos jedno ucenje koje im ne valja, bas kao i ostale crkve tvrde da oni jedini imaju istinu i da su oni jedina prava crkva.

Као прво ако ниси овдје да проповиједаш, већ да разговараш, односно водиш дијалог, онда се каже:

Моје лично мишљење је да...
или

Стекао сам утисак да....
или

Чини ми се....

и тако даље, јер износиш само свој лични утисак о нечему,
а не некакве неоспорне научне или животне чињенице.

У супротном твоје мишљење испада мјера свега,
чему такав "аксиомски" начин разговора,
у ствари кад пишеш на тај начин, онда не разговараш већ само говориш своје ставове као неоспорне истине, малтене проповједаш.

А ако си овдје ипак да би размјењивао мишљења,
онда нам образложи на основу чега имаш утисак да нешто у неком учењу "не ваља" или је "70% добро"... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2007, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro, trudicu se. Inace ako si primijetio u mojim prethodnim postovima uglavnom ne pisem tako, ali u ovom se desilo.
Ne bih da odgovaram, ali ucinilo mi se da ti vise "propovijedas" nego sto sam to ja cinio mozda par puta. A o Tvrtku da ne govorimo. Ali njemu nisi nista rekao zato sto on "propovijeda" pravoslavnu nauku. To se po mom misljenju zove licemjerstvo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 583 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]