banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 11:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Ti se sa 100% sigurnoscu pozivas na izvore svojih referenci, a evo i sami Jevreji kubure sa odredjivanjem pravih mjera (mada postoje medju njima ljudi koji znaju da je sveti lakat, sacred cubit ili amah tacno 25 inchi (citat iz gornjeg linka):

"18. For a comprehensive survey of the bases and ramifications of those opinions see R. Jacob Gershon Weiss, Midot u-Mishkalot shel Torah (Jerusalem, 5745), pp. 198-264.
19. R. Abraham Chaim Noe, Shi’urei Torah (Jerusalem, 5707), p. 249, calculates the amah, or cubit, as 48 centimeters (18.897 inches). The identical calculation was earlier advanced by R. Shalom Mordecai Schwadron, Da’at Torah 35:116, and Darkei Teshuvah 19:27. Accordingly, the mil, which equals 2,000 cubits, is equal to a distance of 960 meters (3,149.60 feet). Rabbi Noe gives alternative calculations of the amah as equal to 47 centimeters (18.5 inches) or 49 centimeters (19.29 inches). The mil would then be the equivalent of 940 (3,083.98 feet) or 980 meters (3,215.22 feet).
20. Hazon Ish, Kuntres ha-Shi’urin, Orah Hayyim: Mo’ed 39:5-6, and 39:9, calculates the amah as 58 centimeters (22.83 inches) and, accordingly, a mil would equal 1,160 meters (3,805.77 feet). Hazon Ish also cites a report to the effect that R. Shmu’el Salant accepted calculations that would render the amah 60 centimeters or 23.62 inches and the mil 1200 meters or 3937.01 feet. Nevertheless, for purposes of stringency, R. Shmu’el Salant is reported to have accepted calculation that would yield 48 centimeters or 18.90 inches for the amah and 960 meters or 3149.61 feet for the mil.
Cf., R. Ya’akov Kanievsky, Shi’urin shel Torah (Bnei Brak, 5729), who, in a note on p. 63, calculates the amah as 57 2/3 centimeters (22.70 inches) and possibly, according to Rashba, as 59.66 centimeters (23.49 inches). The mil would then be the equivalent of either a bit more than 1,153.2 meters (3,783.46 feet) or a bit more than 1,193.2 meters (3,914.6 feet). Actually, according to Rabbi Kanievsky’s own premises, the calculation of the amah as 57 2/3 centimeters is somewhat imprecise. Rabbi Kanievsky reports that “according to that which has been received by us from gedolei hora’ah, that the amah equals 13 vershak . . .” The vershak is a Russian measuring length equal to 1.75 inches or 4.445 centimeters. If so an amah is the equivalent of 57.78 centimeters (22.73 inches) and thus a mil is equal to 1,155.7 meters (3,791.66 feet). See Encylopedia Britannica, 15th ed. (Chicago, 1995), XIX, 735 (where the term is transliterated as verchok).
A table compiled by Moshe, Rosa and Shimon Bodenheimmer, Shi’urin u-Middot Hazal (Jerusalem, 5725), gives the measurement of the amah as 57.6 centimeters (22.67 inches). Cf., the table published by Y. Avi-Zevi, Shanah be-Shanah, 5730, p. 125, that gives the measurement of the amah as 56 centimeters and that of the mil as 1120.37 meters. Those measurements presumably reflect the view of R. Chaim Jacob Sheftel, Erekh Milin (Berditchev, 5667), erekh ezba, according to whom the amah measures approximately 56 centimeters. See Encyclopedia Talmudit, II (Jerusalem, 5760), 29, note 56.
Other less frequently cited opinions with regard to the length of an amah include those of Meshiv Davar, I, no. 24; Arukh ha-Shulhan, Yoreh De’ah 201:3; Teshuvot Hatam Sofer, Orah Hayyim, no. 181; and the earlier noted view of Erekh Milin, erekh ezba.
Meshiv Davar rejects what he terms “the customarily accepted calculations” according to which the length of the amah would equal 60 centimeters and advances considerations that would yield the measurement of an amah as 48 centimeters. Nevertheless, in his concluding remarks he retracts that view and advances a calculation that would result in an amah measured “in excess of” 48 centimeters and endorses the practice of Frankfurt am Main according to which the length of the amah is calculated as 57 centimeters or 22.44 inches.
Arukh ha-Shulhan states that the length of an amah is 12 “veierskes,” which is apparently the Yiddish term for the Russian vershak. Thus, according to Arukh ha-Shulhan, the length of an amah equals 53.34 centimeters or 21.0 inches. Cf., Encylopedia Talmudit, II, 29, where the length of an amah is given as 54 centimeters according to Arukh ha-Shulhan.
Teshuvot Hatam Sofer states that the length of a fingerwidth is a “zoll.” Since a biblical amah is equal to 24 fingerwidths, the length of an amah according to Hatam Sofer equals 24 zoll. Da’at Torah, Yoreh De’ah, Kuntres Aharon 35:116 states that the zoll is equal to 2.6 centimeters. That calculation is apparently also assumed by Darkei Teshuvah and Encyclopedia Talmudit. [Cf., however, Encyclopedia Britannica, loc. cit., which describes the zoll as a Swiss unit of measure equal to 3 centimeters.] Encyclopedia Talmudit, ad locum, indicates that, according to Hatam Sofer, the length of an amah is 62.4 centimeters or 24.567 inches. Thus a mil, according to Hatam Sofer, would equal 1248.0 meters or 4094.49 feet. Darkei Teshuvah 19:27 notes that the amah was marginally enlarged by rabbinic decree and, accordingly, should be calculated as 241/2 zoll. Darkei Teshuvah endorses the position of Hatam Sofer and states that the length of an amah according to Hatam Sofer is 63.8 centimeters. Thus, according to Darkei Teshuvah, an amah equals 25.12 inches and, accordingly, a mil equals 1276 meters or 4186.35 feet. Hatam Sofer’s calculations are thus significantly greater than those of the earlier-cited authorities.
Darkei Teshuvot also cites a certain “Rabbi of Yasi” who calculated the amah as “no more than” 52 or 53 centimeters and an anonymous scholar who differed and calculated the amah as approximately 581/2 centimeters. Darkei Teshuvah also quotes She’erit Yisra’el, Parashat Mezora, who calculates the amah as 211/6 zoll or 56 centimeters and further opines that one who calculates the amah as 221/8 zoll or 57 centimeters is to be commended. Darkei Teshuvah cites an additional source for the latter calculation as well.
Da’at Torah, Yoreh De’ah, Kuntres Aharon 35:116, cites authorities who variously posit the length of an amah as 47 centimeters, 55.25 centimeters, a bit more than 57 centimeters and 58.5 centimeters, as well as one authority who asserts that according to Rashi the amah equals 43.8 centimeters, according to Shakh 45.02 centimeters, according to Taz 47.34 centimeters and according to Rambam 50 centimeters. See also the measurements ascribed to earlier authorities by Rabbi Weiss, Midot u- Mishkalot shel Torah, pp. 198-264 as well as the table presented ibid., introduction, p. 8. See also R. Moshe Shimshon Bacharach, Hut ha- Shani, no. 97.
For a table correlating many of these measurements of the amah with the volume of the liquid revi’it see Midot u-Mishkalot shel Torah, introd., p. 8. Rabbi Kanievsky, Shi’urin shel Torah, p. 51, cites a discussion in the Palestinian Talmud, Terumot 10:7, that is understood by some authorities, including Riva, Commentary on the Pentateuch, Parashat Mishpatim; Ma’adanei Yom Tov, Berakhot 3:30; and Tosafot Yom Tov, Pe’ah 6:6, as indicating that a revi’it equals 240 grams. If so, an amah would appear to equal 73.368 centimeters or 28.885 inches. Rabbi Kanievsky categorizes that calculation of the revi’it as “extremely large” and as “not imagined by earlyday authorities.”

Mil
je ona razdaljina od 2000 lakata (svetih) izmedju kovcega zavjeta i naroda: 1270 metara = jedan subotnji dan hoda!

.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 20:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Thus a mil, according to Hatam Sofer, would equal 1248.0 meters or 4094.49 feet. Darkei Teshuvah 19:27 notes that the amah was marginally enlarged by rabbinic decree and, accordingly, should be calculated as 241/2 zoll. Darkei Teshuvah endorses the position of Hatam Sofer and states that the length of an amah according to Hatam Sofer is 63.8 centimeters. Thus, according to Darkei Teshuvah, an amah equals 25.12 inches and, accordingly, a mil equals 1276 meters or 4186.35 feet.

according to Hatam Sofer. Po njemu, a to je prilicno nategnutno, moras priznati. Vidis da vecina govori slicno, bas kao sto sam i javio? Ne znam koji je link u pitanju?
Ovo sam malo pre pokusao ostaviti, pa je pukla veza. Samo se nastavljam:

Citiraj:
Ja lako mogu da opovrgnem sve podatke tih tvojih referenci. Moje reference su matematika i dokazi u stvarnosti. To samo mozes netacnim
podacima iz svojih referenci da svjedocis njihovu gresku.
dakle, odaberi bilo koji prilog i dokazi da je netacan. Hoces, al' u panjevima.
Za tvrdnju da je sveti lakat pominjan u Bibliji imam dokaze u mjerama. Ti i tvoje reference imate samo desetine razlicitih podataka sa kojima ne mozete dokazati ama bas nista.

Izgleda da si mnogo licno shvatio neke stvari. Prijatelju, u cemu je problem??

Citiraj:
Prema tome, jedini nacin da se dobije 63.5 cm duzina "duzeg lakta", jeste koja? Ako se koristi egipatski nacin merenja, ali Ezekilja ne koristi taj nacin, vec jevrejski nacin merenja. Pa cak i da koristi-mislim da i tu postoji nekoliko problema. Uostalom, sve tamo pise. Uzmi vreme pa istrazuj.

I??

Citiraj:
Moras priznti da je Njutn,ipak, autoritet od glasa!

Tacno je, amen brate, slazem se! Samo ne zaboravi jednu stvar:

Citiraj:
London, 1737

Prijatleju, ovo je bilo pre 270 godina. Nije li malo zastarela informacija? Ok, pokusacemo zajedno da nadjemo najprecizniju meru.

Pored toga, budi siguran da bi kriticari itekako govorili o 'svetom laktu'. Ja apsolutno nigde u svojim referencama nisam naisao na taj izraz.

Dakle, mozes ucitavati svoje misljenje u text, ili mozes pustiti da text sam kaze sta ima (mada jos nismo dosli do toga!).

Citiraj:
Ezekiel's measurements were based on long cubits (a cubit [18 inches] plus a handbreadth [3 inches], see Ezekiel 40:5 and Ralph H. Alexander, Ezekiel, Expositors Bible Commentary, page 955-956).

Preuzeto sa: http://www.geocities.com/k9ocu/Ezekiel-Temple.htm

Mozda i ovo moze biti zanimljivo: http://www.temple4jerusalem.co.uk/HTML/meas1.htm

Uh, 'merkava misticizam', a? :)

Evo i ovo:

Citiraj:
After all of this discussion of Temples, there's still two more big ones mentioned in the Bible. Flip back from the New Testament to Ezekiel 40-48. While in the middle of the Babylonian captivity (573BC, 13 years after Solomon's Temple was destroyed), Ezekiel was shown a vision of a new Temple area. It has the same floor plans for the Most Holy Place & Holy Place (20x20 and 20x40) as Solomon's temple, but Ezekiel's "royal" cubits mentioned in Ezekiel 40:5 were roughly 116% the size of the standard cubits. (20.4 inches vs 17.6 inches).

sa: http://www.visi.com/~nathan/xtian/templedata.html

Pogledaj i text iz Jezekilja 40:5 sa futnotom na http://www.nccbuscc.org/nab/bible/ezekiel/ezekiel40.htm

Pogledaj ovo do kraja, jako zanimljivo: http://www.sonstoglory.com/ThirdTempleE ... Temple.htm

Poz. Ima previse toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 20:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Darkei Teshuvot also cites a certain “Rabbi of Yasi” who calculated the amah as “no more than” 52 or 53 centimeters and an anonymous scholar who differed and calculated the amah as approximately 581/2 centimeters.

Uh, kako nategnute mogu biti stvari...

Point je sledeci: Bog nikada nije ni nameravao dakve mere kojima bi mi danas mogli biti samo zbunjeni, kalkulisali bi i slicno. Malo sam samo bio na netu pa sam video koliko ima kalkulacija i slicno, koliko ima tumacenja Jezekiljinog hrama-na koje se vreme odnosi? Mere nisu ujednacene, i dosta je toga problem, sto samo govori nesto drugo.

Naravno, nemam nista protiv ko se bavi 'brojevima', ali znam da Bog ne radi na taj nacin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 20:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pazi ovaj citat:

Citiraj:
As for biblical usage, scholars estimate the cubit
> at anywhere from
> 1.33 to 2.2 feet, says Joshua Schwartz, the dean of
> Jewish studies
> at Israel's Bar-Ilan University, writing in the
> current Biblical
> Archaeology Review.

ovo je iz neke licne prepiske sa http://lists.ibiblio.org/pipermail/b-he ... 25759.html
http://lists.ibiblio.org/pipermail/b-he ... 25715.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Citiraj:
Darkei Teshuvot also cites a certain “Rabbi of Yasi” who calculated the amah as “no more than” 52 or 53 centimeters and an anonymous scholar who differed and calculated the amah as approximately 581/2 centimeters.

Uh, kako nategnute mogu biti stvari...

Point je sledeci: Bog nikada nije ni nameravao dakve mere kojima bi mi danas mogli biti samo zbunjeni, kalkulisali bi i slicno. Malo sam samo bio na netu pa sam video koliko ima kalkulacija i slicno, koliko ima tumacenja Jezekiljinog hrama-na koje se vreme odnosi? Mere nisu ujednacene, i dosta je toga problem, sto samo govori nesto drugo.

Naravno, nemam nista protiv ko se bavi 'brojevima', ali znam da Bog ne radi na taj nacin.

Meni pokazujes tekstove koji samo nesto naslucuju, a nista nemaju konkretno. Sve te njihove sare i crtezi nista ne znace. A Jezekiljev hram ima kodirane podatke o vremenu na koje se odnosi.

Mene te mjere ne zanimaju, jer su netacne, a netacne su sto nemaju nikakve veze sa stvarnoscu.
Nisam znao da ti znas da Bog nikada NIJE imao namjere da se nesto sa ovim mjerama "kalikulise"? Ja ne kalikulisem nego pokazujem slikom i brojem ono sto jest djelo Bozije.

Ja ti govorim cijelo vrijeme: uzmi neki moj prilog i dokazi da NIJE tacan. Nema sanse.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 20:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Meni pokazujes tekstove koji samo nesto naslucuju, a nista nemaju konkretno.

To i ja isto tvrdim.

Citiraj:
Sve te njihove sare i crtezi nista ne znace.

Isto kao ni meni one tvoje. Ja u sustini i ne vidim neku razliku. :)

Citiraj:
A Jezekiljev hram ima kodirane podatke o vremenu na koje se odnosi.

Jedino ako citamo 'merkava misticizam' i kabale. Nepriznata religija, kao prvo, a kao drugo-nastala prilicno kasno da bi bila relevantnija od Pisma, iako se i oni pozivaju na isto. Mada, to i nema neki znacaj, jer i sajentolozi i mormnoni se pozivaju na isto, a cist su kult. Cak nisu ni sekta.

Citiraj:
Mene te mjere ne zanimaju, jer su netacne, a netacne su sto nemaju nikakve veze sa stvarnoscu.

I ja to kazem isto.

Citiraj:
Nisam znao da ti znas da Bog nikada NIJE imao namjere da se nesto sa ovim mjerama "kalikulise"? Ja ne kalikulisem nego pokazujem slikom i brojem ono sto jest djelo Bozije.

Bog radi otvoreno a ne tajanstveno. Misticizam? Da, postoji, ali ne iz paganske perspektive.

Citiraj:
Ja ti govorim cijelo vrijeme: uzmi neki moj prilog i dokazi da NIJE tacan. Nema sanse.

Prvo daj neki konkretni prilog.

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hajde, ako mozes, nadji mi definiciju incha: is cega je izveden, sta mu je talon?
A to je tako cesta i poznata mjera, a etalona nema, nema objasnjenja iz cega je inch izveden.
Naci ces da je inch 12 dio stope, a kad trazis definiciju stope, naci ces da je stopa duzina od 12 inci.

Pa cekajte, ljudi, sta je iz cega izvedeno: inch iz stope, ili stopa iz incha ili postoji nesto trece?
E, to trece je sveti lakat kojeg oni nikada nece zvanicno priznati, jer bi im to priznanje srusilo sve njihove lazi i " naucne teorije" o postanku svijeta: inch je izveden iz svetog lakta kao njegov 25-ti dio! Zasto je odredjeno bas da se uzme 25 dijelova svetog lakta , a ne 20 ili 30 ili neka druga brojka? E to cu ti kazati kad napises nadjenu definiciju incha! :wink:

Poslednji put menjao Vidusa dana 15 Mar 2007, 21:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Isto kao ni meni one tvoje. Ja u sustini i ne vidim neku razliku.

Moji podaci su lako provjerljivi. Izvoli! Pitao si za velicinu Zemlje po nauci i eno sam ti postavio podatke skoro identicne podacima Piramide. I kakav si dao komentar? Nikakav!

Citiraj:
Jedino ako citamo 'merkava misticizam' i kabale. Nepriznata religija, kao prvo, a kao drugo-nastala prilicno kasno da bi bila relevantnija od Pisma, iako se i oni pozivaju na isto. Mada, to i nema neki znacaj, jer i sajentolozi i mormnoni se pozivaju na isto, a cist su kult. Cak nisu ni sekta.

Ako je ovo sto ja radim "merkavi misticizam" i kabala, onda sva djeca od predskolskog uzrasta pa do doktorata uce "merkavi misticizam" i kabalu.
Nije dovoljno nesto samo etiketirati, treba to i dokazati. Mani se metoda inkvizicije, ja nisam rimokatolik! :D
Citiraj:
Bog radi otvoreno a ne tajanstveno. Misticizam? Da, postoji, ali ne iz paganske perspektive.

Mozda kod rimokatolika vas Bog tako radi. Kod nas Pravoslavaca postoje Svete Tajne koje se svrsavaju na mistican nacin. :D
Citiraj:
Prvo daj neki konkretni prilog.

Eno ti prilog o porijeklu incha! Cekam definiciju sta je inch, iz cega je izveden? ja ti tvrdim da je neces naci, jer je nema, a nema je jer kriju da je izveden iz svetog lakta!

Poslednji put menjao Vidusa dana 15 Mar 2007, 21:11, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Hajde, ako mozes, nadji mi definiciju incha: is cega je izveden, sta mu je talon?
A to je tako cesta i poznata mjra, a talona nema, nema objasnjenja iz cega je inch izveden.
Naci ces da je inch 12 dio stope, a kad trazis definiciju stope, naci ces da je stopa duzina od 12 inci.

Pa cekajte, ljudi, sta je iz cega izvedeno: inch iz stope, ili stopa iz incha ili postoji nesto trece?
E, to trece je sveti lakat kojeg oni nikada nece zvanicno priznati, jer bi im to priznanje srusilo sve njihove lazi i " naucne teorije" o postanku svijeta: inch je izveden iz svetog lakta kao njegov 25-ti dio! Zasto je odredjeno bas da se uzme 25 dijelova svetog lakta , a ne 20 ili 30 ili neka druga brojka? E to cu ti kazati kad napises nadjenu definiciju incha!

Znam na sta mislis. Samo, oni to nisu radili za srbiju ili evropu. Mislim da je inch oko 2.54 cm. Pa cak pise i u onim referencama koje sam ostavio.

Citiraj:
“A cubit and a handbreadth”. A cubit of 44.5 cm (17.5 in.) and a handbreadth of 7.4 cm (2.9 in.) equaled about 51.8 cm (20.4 in.) and represented the long cubit.

Kada kazes "oni", na koje to mislis? Koji su to 'oni'?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Moji podaci su lako provjerljivi. Izvoli! Pitao si za velicinu Zemlje po nauci i eno sam ti postavio podatke skoro identicne podacima Piramide. I kakav si dao komentar? Nikakav!

Prijatelju, ovo je malo nezahvalno receno, znas li to? Nemam ja vremena da visim na netu, i da iscitavam sve i svasta zato sto neko likuje i stalno mi govori 'nemas pojma' i slicno! Kada budem to proverio-veruj mi da ces znati. Kakve bre komentare da ostavljam? Prosto me guse informacije koje nisu prezentovane na jednostavan nacin, nista te nisam razumeo sto si zelio reci.

A drugo, dobro znam da su piramide radjene veoma precizno, i da su dimenzije, ne znam, kamena preciznije od naseg metra, ali to nesto drugo pokazuje. To uopste ne pokazuje da je sve to radjeno sa Bozjim blagoslovom

A da li je inc izveden ili ne iz svetog lakta-prvi put cujem, mada je i nebitno, jer sveti lakat ne postoji nigde osim u misticizmu. Ne, ne uce deca mistizicam, uce prirodne nauke, pa i ja sam ucio, ali ako bi poceli da merimo kineski zid i da brojimo slova u Pentateuhu, pa pomnozimo sa dva, izvucemo koren i podelimo sa 18, sta bi dobili? Broj svih kardinala katolicke crkve kroz istoriju! Sta to pokazuje? :)

Otkud ti to da ja imam neke veze sa rimokatolicizmom??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I nije uopste tacno da je inch izveden iz 'svetog lakta', nego je inch debljine palca. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
Citiraj:
A to je tako cesta i poznata mjra, a talona nema, nema objasnjenja iz cega je inch izveden.

E, to trece je sveti lakat kojeg oni nikada nece zvanicno priznati, jer bi im to priznanje srusilo sve njihove lazi i " naucne teorije" o postanku svijeta: inch je izveden iz svetog lakta kao njegov 25-ti dio! Zasto je odredjeno bas da se uzme 25 dijelova svetog lakta , a ne 20 ili 30 ili neka druga brojka? E to cu ti kazati kad napises nadjenu definiciju incha!

Znam na sta mislis. Samo, oni to nisu radili za srbiju ili evropu. Mislim da je inch oko 2.54 cm. Pa cak pise i u onim referencama koje sam ostavio.

Citiraj:
“A cubit and a handbreadth”. A cubit of 44.5 cm (17.5 in.) and a handbreadth of 7.4 cm (2.9 in.) equaled about 51.8 cm (20.4 in.) and represented the long cubit.

Kada kazes "oni", na koje to mislis? Koji su to 'oni'?

E, moj prijatelju, znas li ti koliko je inch stariji od centimetra? Dakle, porijeklo incha nema blage veze sa cm!

"Oni" jesu oni koji su znali i samo ozvanicili duzinu incha, grinicki meridijan, duzinu skeina... da to su metrolozi, cuvari tajnog drevnog znanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Antropos je napisao:
I nije uopste tacno da je inch izveden iz 'svetog lakta', nego je inch debljine palca. :)

Ma bjezi, ili se uozbili, ili se manimo price! Debljina palca..Ccccc :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
A to je tako cesta i poznata mjera, a etalona nema, nema objasnjenja iz cega je inch izveden.

Tacno je, u pravu si za inch. Proverio sam.

Inch, odnosno 'piramyd icnh' je cesto sinonim za 'sveti lakat', kako ga ti zoves. Tacno je i za 2.54 cm.

Citiraj:
E, moj prijatelju, znas li ti koliko je inch stariji od centimetra? Dakle, porijeklo incha nema blage veze sa cm!

"Oni" jesu oni koji su znali i samo ozvanicili duzinu incha, grinicki meridijan, duzinu skeina... da to su metrolozi, cuvari tajnog drevnog znanja.

Slazem se!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pa sto to odmah nisi kazao, lakse i lepse bi razgovarali...:)

Nego, malo sam umoran, a ti sto znas-nemoj da komplikujes, jer i ja to mogu u onim stvarima u kojima sam dobar, nego jednostavno govori da bi se razumeli, ok?

Pocelo je sve ovo da me interesuje. :)

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve se vrti oko famoznog "ezotericnog", "misticnog", "magijskog", "kabalistickog"... broja 4320. Tu lezi zec. Cujemo se, ako Bog da, opet sjutra!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 22:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa ne znam hocu li moci sutra biti, i za danas je pravo cudo, a mozda i nije, jer nisam ni planirao ni nadao se da cu toliko ostati na netu.:)

Ne opterecuj se, brojevi u Pismu imaju funkciju, ali ne na mistican nacin, ajde bar cuj sto ti velim.:)

Cujemo se, ti svejedno ostavi ono sto imas.

I neke reference. Ne znam zasto to krijes?

Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne krijem ja reference. moje reference su dokazi iz zivota i prirode.
Ako te bas zanima ukucaj u pretrazivac Pyramidology Sacred Cubit i eto ti svih referenci koje sam ja koristio.

Takodje pozabavi se ishodistem ove mjere koju Englezi zovu skein

Citiraj:

football field:
a common informal unit of distance in the United States and Canada. Americans aren't quite agreed as to whether the unit is exactly 100 yards (91.44 meters), the distance between the goal lines on an American football field, or 120 yards (109.728 meters), the distance including the two end zones.
Izvor:
http://www.unc.edu/~rowlett/units/dictF.html

Stadioni americkog fudbala po duzini su dugi tacno 109,728 metara. To je 1 skein i to je 1000 dio od predjenog puta nekog predmeta koji se krece brzinom 2 sveta lakta u sekundi ili 127 cm/sek..
krecuci se vom brzinom za 365,242 dana (tropska godina) tacno se predje duzina Zemlje oko ekvatora.

Skein (i) (drugi stupac, desno oko sredine strane):
http://www.themeter.net/lung_e.htm

1 skein = 120 yardi = 109,728 metara = 4320 inchi

.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 09:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pozdrav!

Hej, jos sinoc sam gledao na netu ono sto ti rece, "Pyramidology Sacred Cubit". Inch je 25-ti deo 'svetog lakta'. Jako zanimljivo. Cak ako si zapazio, pre toga sam rekao, cini mi se, da su egipatske mere bile vrlo precizne? Jutros sam sa nekim prijateljima razmenih par reci o tome. Znas kako, ponekad sam slusao o piramidama i svemu tome, znam da su pravo cudo, mada ima tu i mnogo toga sto je spiritualno, da ne upotrebljavam druge termine. Nisam nikada imao vremena da se posvecujem i tome, ali dakako je bitno i posebno interesantno uporedjivati njihovu kulturu, filozofiju (ovo posebno) sa Svetim Pismom.

Vrlo zanimljivo.

Hm...sta mislis o masonima, gde se oni kriju? Spadaju li i 'oni' u onu kategoriju ljudi? Znas koji, "oni"...?

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Hej, jos sinoc sam gledao na netu ono sto ti rece, "Pyramidology Sacred Cubit". Inch je 25-ti deo 'svetog lakta'. Jako zanimljivo. Cak ako si zapazio, pre toga sam rekao, cini mi se, da su egipatske mere bile vrlo precizne? Jutros sam sa nekim prijateljima razmenih par reci o tome. Znas kako, ponekad sam slusao o piramidama i svemu tome, znam da su pravo cudo, mada ima tu i mnogo toga sto je spiritualno, da ne upotrebljavam druge termine. Nisam nikada imao vremena da se posvecujem i tome, ali dakako je bitno i posebno interesantno uporedjivati njihovu kulturu, filozofiju (ovo posebno) sa Svetim Pismom.

:laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3:
:idea: :error: :-({|= :angel12:

Jednom Latin, zauvijek Latin! Prevrne plocu dok trepnes!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2007, 16:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hehehehe...pa samo se ti smej, pazi se da ti ne prevrnes plocu, jer jos nismo poceli da pricamo o drugim stvarima...:)

Sem toga, ja sam se smejao kada sam shvatio sta si ti zelio reci. Brate mili, mogao si to na jednostavniji nacin reci. Jer, za jevreje ne postoji 'sveti lakat'. To tvrdim. Ovako, ko mentoli pricamo a ne razumemo se. :)

Poz.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]