lavić je napisao:
Da li mi možeš dati naziv tog filma?
Mogu verovati u taj događaj zbog mnoštva istorijskih činjenica ali i ne moram jer režiser može pristrasno prikazati događaj.
Mnogo su mi valdniji Kuran i Biblija.
Ako sam dobro razumeo kuran je sličan Solomonovom rasuđivaju među narodom.
Ispada praktično da je anđeo davao odgovor na sva pitanja...
pitam se kao čovek zašto mu Bog nije dao veliku mudrost da ne mora anđeo šetkati. Otvori mu razum i pouči ga Duhom da anđeo malo oduva
Da li se svaki dan hrani sirotinja ili jednom godišnje?
Da li se sve što se na određenom mestu zakolje daje narodu?
Zašto im se ne da živo pa nek narod kolje kad zaželi i gde zaželi?
Daj mi sva mesta iz Biblije gde se po tebi pominje Muhamed, ako ti to nije problem.
Vidi meni je jasnoda je Pismo menjano i izvrtano i znam u kojim segmentima i od kojih aktera jer Božija reč uvek ima PROTIVNIKA koji ima svoja oruđa zato treba videti zašto vekovima neprijatelju ne smeta istina-Kuran?
Ako sam dobro razumeo iz tvojih reči vi po Kuranu proveravate istinitost Pisma to bi moglo samo u Mojsijevim i Solomonovim rečima a za ostale proroke ne jer govore o drugoj materiji.
Reci mi konkretno da li važi 10 zapovesti?
Ako da zašto ,ako ne zašto.
Pozdrav.
Pa treća sreća

treći put (kupljeno) da li Isus i Mojsije i Ilija treba da dođu ako je Muhamed zadnji (valjda sad čujem odgovor)?
1) Film se zove "the Message", kod nas ga zovu "pod zastavom Muhammeda a.s" ili " poruka "; preporučio bi ti da pogledaš čisto informativno, i ja često gledam biblijske filmove jer mi se sviđa vjera i prikaz vjerskih ljudi koliko toliko ( apostola i to, ) jedinstven doživljaj. Imas i na YT.
Ulema islamska rekla je da je film vjerodostojan, i historičari kažu, nije neki pristrasan , vidjećeš ako Bog da.
2) Kur'an i hadisi i čine zakon, to je cijeloukupan sistem života koji zagovara da Allahu pripada sud, ne ljudima, taj zakon se sprovodi i na zemlji. Vjera je savjet prije svega. Nije objava dolazila svaki dan.

3) sirotinja se hrani kad god imaš. Prenosi se da je poslanik a.s rekao: čuvajte se vatre džehennemske udjeljivanjem, pa makar i sa pola hurme. Nema veze mjesto klanja , možeš raditi gdje hoćeš to, i kolje se po propisu za vrijeme kurban bajrama. Zašto se živo ne dadne, zato što je propis vjere ovakav .. Ako je takav propis mi trebamo reći " čujemo i pokoravamo se" bez filozofije. Čitaj suru al bekare u Kur'anu pa vidi kako su neki propali jer su previše zapitkivali.
4) mjesta gdje se spominje poslanik a.s ?
Imaš ovdje puno ih, malo dole scroll uradi imaš crvenim slovima
http://www.answering-christianity.com/predict.htm5) Smeta Kur'an neprijateljima ali se založio Bog da će ga čuvati jer je posljednja objava, i ne može se ni slovo promijeniti jer ga u svakoj generaciji na pamet zna, svako slovo, po bezbroj ljudi, to je jedno od čuda koje Bog daje, već sam pisao
6) ono što je objavljeno poslaniku a.s uzimamo za istinu ali tu si israilati, priče koje se prenose od ehl kitabija za neke poslanike zbog pouke, mi sutimo o njima, mozda su istina, mozda ne ali se zbog pouke mogu uzeti ako u njima nema nesto od kufra i sirka ( nevjerstva i politeizma )
7) 10 zapovjedi u Kur'anu ?
Imamo mi na 2 mjesta skup ajeta koje nazivamo kao tako nešto
"Reci: "Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate - Mi i vas i njih hranimo - ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva - eto, to vam On preporučuje da biste razmislili -
- i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane, i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite - Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo - i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite - eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali.
I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; - eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili" (El-An'aam 151- 153.)
A druga skupina ajeta je u suri El- Isra, koja u stvari pojašnjava ovu prvu skupinu ajeta:
''Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.
Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!"
Gospodar vaš dobro zna šta je u dušama vašim: ako budete poslušni - pa, Allah će doista oprostiti onima koji se kaju.
Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku, ali ne rasipaj mnogo,
jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.
A ako moraš od njih glavu okrenuti, jer i sam od Gospodara svoga milost tražiš i njoj se nadaš, onda im barem koju lijepu riječ reci.
Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu - da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao,
Gospodar tvoj pruža obilnu opskrbu onome kome hoće, a i ograničava je, jer zna i vidi robove Svoje.
Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh.
I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!
I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda zahtijeva!* A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta njemu je data vlast.*
A od imetka siročeta - što dalje! Osim ako ga želite unaprijediti, sve dok ne postane punoljetno. I ispunjavajte obavezu, jer će se za obavezu, zaista odgovarati!
Napunite mjeru kad mjerite na litru i pravo mjerite na kantaru! To je bolje i posljedice su ljepše.
Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.
Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići,
sve je to ružno, Gospodaru tvome mrsko.
To je mudrost koju ti Gospodar tvoj objavljuje. I ne dodaji Allahu drugog boga da ne bi u Džehennem bio bačen, prekoren i od milosti Njegove udaljen.'' (El- Isra 23- 39.)