banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 18:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
E sad, ako budes fer i procitas sve ovo sto sam ostavio, ako odvojis vreme kao i ja sto odvojih-onda mi reci koliko je bio iznosio 'subotni dan hoda'.

A sto se tice Bethela-nije me mrzelo da samo malo (!) procackam po mojim izvorima.

Prvo, retko gde sam nasao da se grad danas zove "Baytin", kako si ti rekao. Medjutim, verovatno si u pravu, s tim sto se, generalno uzimajuci, on poistovecuje sa Bethelom, sto znaci da ima i drugacijih misljenja.

Pored toga, imam 'zver' (vise, ali ova je zanimljiva) koja sadrzi 5 giga infornmacija, uglavnom strucnih teoloskih stvari, lingvistickih itd itd. Na njemu ima i mapa, NASA je radila topografiju i ostalo. Najvise me zanimala tvoja izjava:

Citiraj:
Baytin (Bethel): 31.9333 stepeni N, 35.2333 stepeni E

Uh, ovde sam bio skeptican, jer ja sam, po toj mapi, vrlo precizno i jasno nasao ove stepene:

31'5533

35'14'18

ako sam dobro stavio ove znakove. Ali, broj je tacan. I iznenadio sam se, i imam osnovano pravo da sumnjam u podatke koje si ti ostavio. Evo, sad videh i nadmorsku visinu, zaboravio sam i to proveriti.

A sto se tice hermenautike-izvoli, objasni mi osnovna pravila, pa da onda pocnemo tumaciti text. Slazes sa time?

Sto se brojeva tice-vec je pokazano da su u pitanju mnoge spekulacije, a osim toga Biblija se nikada ne tumaci tako.

Citiraj:
Ako je svaki biblijski lakat 45 cm a sta je ovaj lakat:
"I gle, bijase zid spolja oko doma, a u ruci onom covjeku trska mjeracka od sest lakata, a lakat bijase duzi za podlanicu duzi od obicnog..."

Hajde, dodaj podlanicu na 45 cm. Koliku ces duzinu dobiti? Kazi nam!

Ne kapiram, sta da kazem?

Citiraj:
Kakve veze ima sto ih dijeli tolikogodina. Subotnji dan hoda koji pominje Luka je ona udaljenost od kovcega do ljudi kod Isusa Navina.

:) Naravno. Izneo sam citate gore koji govore i drugacije. :)

Citiraj:
Mozda je bolje prvo da proucis Pismo i istoriju, pa opet da dodjes.

Slazem se. :)

Citiraj:
Citat:
Trece, "put" u Bibliji oznacava duhovnu orijentaciju, pravac naseg zivota, zivotni stil. A ne bukvalan put.

I bukvalni i duhovni zivot, jer je jedno neodvojivo od grugog.

Nisi me pazljivo citao sto sam rekao...Generalno gledajuci, "put" (דרך) oznacava orijentaciju, pravac naseg zivota, zivotni stil, i to mnogo vise no "put" u smislu "autoputa/kaldrme/ceste" i slicno.

Citiraj:
Ti radis po sistemu "cula, kazala".

Da, kako da ne? :) Vidim, ti radis sasvim drugacije? Probaj ostavi neke reference odakle prevodis to sto ostavljas, i probaj kazi nesto svojim recima, ako znas i umes. Ja te izazivam javno. :) Ali nista zlonamerno, naravno.

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Izbjegavas odgovor o laktu kod proroka Jezekilja ili nemas cime da izmjeris duzinu podlanice, jer da imas uvjerio bi se da je to oko 63 -64 cm (sveti lakat, biblijski lakat stare mjere ili = 63,5 cm). :lol:

Baytin (Bethel):
Citiraj:
Uh, ovde sam bio skeptican, jer ja sam, po toj mapi, vrlo precizno i jasno nasao ove stepene:

31'5533

31 55 33 = 31 stepen 55 minuta 33 sekunde = 31,925833333 stepeni (oko 840 m manje od 31,9333 stepeni).

31,93333 stepeni = 31 stepen 56 minuta

http://www.traveljournals.net/explore/w ... aytin.html

http://www.indexmundi.com/zp/we/160.htm

http://www.bartleby.com/65/be/BethelBib.html

Nije valjda da ne znas provjeriti podatke na Internetu? :lol:

Sto da ti ja objasnjavam da je jedan subotnji dan hoda kod apostola Luke isto sto i udaljenost naroda od kovcega zavjeta. Idi na Internet i ukucaj Sabbath day's journey i naci ces odgovor.

Trebaju ti reference? Eto ti internet pa provjeravaj. Sve je tu.

Ja te izazivam javno. Ali nista zlonamerno, naravno. :wink:

Sad tek vidim da si ti nik Sara Avramova. Bravo, bravo! :angel:

Poslednji put menjao Vidusa dana 13 Mar 2007, 22:13, izmenjena 6 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SAVRSENI KRUG ZEMLJE

Slika
Slika
Zemlja i njen savrseni krug (klikni na donju sliku radi uvecanja)

Po Velikoj piramidi ekvatorski krug Zemlje je 40.077,27418 km. Nauka je odredila da 1 stepen na zakrivlenoj povrzini Zemlje odgovara duzini od 111 km. Zasto bas 111 km?

Krug ima 360 stepeni: 360 x 111 = 39.960 km. I to je savrseni krug Zemlje: 39.960 km sa precnikom 12.719,6738 ili poluprecnikom 6359,836898 km.

Postavlja se pitane: a sta je sa razlikom od 40.077,27418 km? To se da lako rijesiti:

40.077,27418 - 39.960 = 117,27418 km i ovo je razlika u obimu ovih dviju mjera Zemlje.

Srednja vrijednost izmedju 40.077,27418 i 39.960 km je 40.018,63709 km.

Precnik kruga ciji je obim 40.018,63709 km iznosi 12.738,33858 km, a poluprecnik 6369,169289 km.

Pogledajmo razliku izmedju poluprecnika kruga Zemlje po Velikoj piramidi i poluprecnika Zemljinog savrsenog kruga: 18,66478121 km sto odgovara srednjoj debljini Zemljine kore (Earth crust).

Dakle, ispod Zemljine kore nalazi se savrseni krug Zemlje gdje 1 stepenu duzine odgovara duzina od 111 km.

Uzmimo sad samo jednu cetvrtinu Zemljinog kruga ili 90 od 360 stepeni. Izdijelimo i poluprecnik ovog kruga duzine 6359,836898 km na jednakih 90 dijelova, sto odgovara projekciji svakog od 90 stepeni na poluprecnik:

6359,836898 : 90 = 70,66485442 km.

Koliko bi stepeni na povrsini savrsenog Zemljinog kruga iznosla duzina od
70,66485442 km?

Posto je 1 stepen = 111 km, duzini od 70,66485442 km odgovara 0,63662031 stepeni.

U Velikoj piramidi ostavljen je znak za ovu velicinu: iz Kraljeve odaje izlazi sjeverni "vazdusni" kanal pod uglom od 32,48165854 stepeni, a tangens ovog ugla upravo je broj 0,63662031.

Da vidimo u kakvom su matematickom odnosu 111 km (1 stepen) i duzina od 70,66485442 km:

111 : 70,66485442 = 1,570795 = 1/2 Pi (polovina od 3,15159).

Uzmimo opet duzinu 70,66485442 km kao poluprecnik jednog kruga. Povrsina tog kruga bice 156.87,59768 km2, a kvadrat iste tolike povrsine imace duzinu strana po 125,2501404 km.

Koliko u duzini od 125,2501404 km ima stepeni. Posto je 1 stepen iznosi 111 km, to cemo broj 125,2501404 podijeliti sa 111:

125,2501404 : 111 = 1,128379644 km.

Sta je broj 1,128379644?

To je kvadratni korijen broja 1,273240621 i to je tangens ugla od 51,85399754 stepeni koji je ugao uspona bocnih strana velike piramide. Takodje 1,128379644 godina jje 412,1316378 dana, sto je u inchima duzina Kraljeve odaje.

Pogledajte unutrasnjost Zemlje:

a)vanjska kruta kora (Crust)

b) tečni omotač (Mantle - CD)

c) tečno vanjsko jezgro (Outer Core - BC)

d) unutrašnje kruto jezgro (Inner Core - AB)

Kad izostavimo Zemljinu koru na povrsini, ostaju 2,5 duzine cijelim poluprecnikom: dvije duzine po 2543,934759 km i jedna duzina do centra 1271,96738 km. Pogledajte kako zvanicna geologija to pokazuje:

Slika
Unutrasnjost Zemlje

I sad opet pitanje: ko je prije oko 5000 godina mogao znati i kroz Piramidu prikazati sve ove mjere i njihove odnose? Evolucija, drevni Egipcani ili Gospod? Gospod Bog i niko drugi!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 11:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Izbjegavas odgovor o laktu kod proroka Jezekilja ili nemas cime da izmjeris duzinu podlanice, jer da imas uvjerio bi se da je to oko 63 -64 cm (sveti lakat, biblijski lakat stare mjere ili = 63,5 cm).

Ne, odakle ti to?? Prijatelju, pa nemam ja toliko vremena da se bavim svim pitanjima koja mi se postave. I ono sto sam ostavio, bilo mi je potrebno vreme. Danima sam planirao i nikako da uradim. Nisam ja ni licemer ni ista slicno, ok? To mozes reci nekim drugim ljudima na ovom forumu, i jos vece i teze reci, ali mislim da meni reci nije fer, jer se ne krijem iza ikoga, niti se foliram i slicno. Ono sto znam-to i iznosim.

Pored toga, nisi ni ti odgovorio na pitanja koja sam ja tebi postavio, pa da li da razumem da izbegavas odgovor ili sta? Gde se u Bibliji pominje termin 'sveti lakat', reci mi? Drugo, vec sam ti rekao koliko je iznosio lakat u Bibliji. Trece, ovaj prevod koji si ostavio iz Jezekilje ne razumem, provericu na ostalim prevodima sta tacno pise.

Citiraj:
Sto da ti ja objasnjavam da je jedan subotnji dan hoda kod apostola Luke isto sto i udaljenost naroda od kovcega zavjeta. Idi na Internet i ukucaj Sabbath day's journey i naci ces odgovor.

Trebaju ti reference? Eto ti internet pa provjeravaj. Sve je tu.

Ja te izazivam javno. Ali nista zlonamerno, naravno.

Pa volim i ja izazove, naravno, ali internet ti ne daje sve moguce informacije, trebao bi znati to. Za mene licno, ne moze da bude ozbiljan covek, istrazivac, naucnik, sta god, koji sam na internetu trazi informacije. Primera radi, pokusaj da nadjes online ove knjige/komentare:

Keener, Craig S. (1997). IVP Bible Background Commentary: New Testament.

The Jewish New Testament Commentary, (1996).

Johnson, B. W. (1999). The People’s New Testament.

Everett F. Harrison. (1962). The Wycliffe Bible Commentary, New Testament.

McGarvey, J. W. (1999). A Commentary on Acts of the Apostles.

Mills, M.S. (1998). The Acts of the Apostles.

Calvin, John. (1997). Acts: The Crossway Classic Commentaries.

Exell, Joseph S. (1997). The Biblical Illustrator.

Gaertner, Dennis, Ph.D. (1998, c1993). The College Press NIV Commentary: Acts.

MacArthur, John F. (1983). The MacArthur New Testament Commentary.

Robertson, Archibald Thomas. (1998, c1933). Word Pictures in the New Testament.

Achtemeier, Paul J., Th.D. (1985). Harper’s Bible Dictionary.

Youngblood, Ronald F., General Editor; F.F. Bruce and R.K. Harrison, Consulting Editors. (1997, c1995). Nelson’s New Illustrated Bible Dictionary.

Pfeiffer, Charles F. (1975). Wycliffe Bible Encyclopedia.

Doduse, nesto se moze naci na netu, cini mi se Strongov lexicon, mozda i Easton Bible Dictionary, verovatno i jos ponesto, ali te stvari su po strucnosti prevazidjene, u smislu da postoje novija izdanja, kvalitetnija, prosirenija itd itd.

Sta hocu reci? Da se ne bavim dezinformacijama, poluinformacijama, manipulacijama i slicno. Valja biti ponekad kritican, ali ne i uvek kategorican. Primera radi, prvi sajt koji si ostavio http://www.fallingrain.com/world/WE/0/Baytin.html

daje sledece dimenzije:

Latitude 31.9333

Longitude 35.2333

Altitude (feet) 2965

Altitude (meters) 903

Dok drugi sajt http://www.indexmundi.com/zp/we/160.htm daje drugacije podatke za fite (2825) i metre (861). Iskreno receno, kada me pitas:

Citiraj:
Nije valjda da ne znas provjeriti podatke na Internetu?

te informacije ne proveravam na netu. Ja sam ti vec kazao da sam gledao kod mene drugacije podatke (sto ne znaci da su te inf. tacne). Drugo, grad Baytin se verovatno nalazio blizu Bethela, pa bilo bi natezanje povezivati ih. Zasto, pitam se? Upravo zbog teze koje sam postavio:

Citiraj:
A sto se tice hermenautike-izvoli, objasni mi osnovna pravila, pa da onda pocnemo tumaciti text. Slazes sa time?

Na ovoj temi vec prelazimo u domen tumacenja Biblije, a ona se ne tumaci tako sto se uzima Kurir (dnevne novine u Bg) ili Trece oko i onda se tumaci. Niti se koristi jevrejski misticizam kao 'kljuc' za sva biblijska prorocanstva. Prema tome, ako zelis da se bavimo znacenjem Bozjeg javljanja Jakovu u Bethelu, znacaj Jezekijine vizije hrama, subotnjeg dana u Delima kod Luke, itd, onda da postavimo neke normalnije temelje. Ovako, jezik kojim ti pricas meni je nerazumljiv.

A kad spomenuh Jakova...Taj text se pre moze dovesti u vezu sa Isusovim recima iz Evandjelja Po Jovanu 1:

Citiraj:
50 'Zar vjeruješ samo zato što sam ti rekao da sam te vidio pod smokvom?' upita Isus. 'Vidjet ćeš i više od toga.

51 Gledat ćete, zaista vam kažem, kako se otvara nebo i kako anđeli Božji uzlaze i silaze nad Sinom Čovječjim.

A na kraju, kada kazes:

Citiraj:
I sad opet pitanje: ko je prije oko 5000 godina mogao znati i kroz Piramidu prikazati sve ove mjere i njihove odnose? Evolucija, drevni Egipcani ili Gospod? Gospod Bog i niko drugi!

Ovo nije tacno prosto iz razloga sto se Bog nikada ne otkriva coveku na takav nacin. Sve vise razumem da je u pitanju jevrejski misticizam. Naravno, nemam nista protiv cak i da jeste, ali smatram da Biblija ne sluzi za numericke akrobacije i slicno. Gde god postoji nekakva veza, uzima se kao nesto bitno, nesto sto je Bog 'otkrio', pa nema veze ako negde zafali koji kilometar i slicno?? Mislim, ako Bog tako radi, svaka Mu cast. :)

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 11:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Sad tek vidim da si ti nik Sara Avramova. Bravo, bravo!

What does mean, ne kapiram sta zelis reci?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne, odakle ti to?? Prijatelju, pa nemam ja toliko vremena da se bavim svim pitanjima koja mi se postave. I ono sto sam ostavio, bilo mi je potrebno vreme. Danima sam planirao i nikako da uradim. Nisam ja ni licemer ni ista slicno, ok? To mozes reci nekim drugim ljudima na ovom forumu, i jos vece i teze reci, ali mislim da meni reci nije fer, jer se ne krijem iza ikoga, niti se foliram i slicno. Ono sto znam-to i iznosim.

Nemas vremena ili neces da priznas da je to pominjenje svetog lakta. Ne mozes iznositi samo ono sto znas, vec i ono stom nisi znao, a kaze ti se.

Citiraj:
Pored toga, nisi ni ti odgovorio na pitanja koja sam ja tebi postavio, pa da li da razumem da izbegavas odgovor ili sta? Gde se u Bibliji pominje termin 'sveti lakat', reci mi? Drugo, vec sam ti rekao koliko je iznosio lakat u Bibliji. Trece, ovaj prevod koji si ostavio iz Jezekilje ne razumem, provericu na ostalim prevodima sta tacno pise.

Eto sam ti naveo gdje pise. Pise za obje vrste lakata; i za obicni od 45 cm i za sveti lakat koji je za podlanicu duzi od obicnog. Dalje, licis mi na nekoga ko zaista ne poznaje bibliju.

Citiraj:
Pa volim i ja izazove, naravno, ali internet ti ne daje sve moguce informacije, trebao bi znati to. Za mene licno, ne moze da bude ozbiljan covek, istrazivac, naucnik, sta god, koji sam na internetu trazi informacije.

Meni trebaju samo tacne cinjenice, a ne famozni autori.

Citiraj:
Doduse, nesto se moze naci na netu, cini mi se Strongov lexicon, mozda i Easton Bible Dictionary, verovatno i jos ponesto, ali te stvari su po strucnosti prevazidjene, u smislu da postoje novija izdanja, kvalitetnija, prosirenija itd itd.

Nekad su starija izdanja mnogo bolja, jer u novim cenzura je veca, masta razgranatija.

Citiraj:
Sta hocu reci? Da se ne bavim dezinformacijama, poluinformacijama, manipulacijama i slicno. Valja biti ponekad kritican, ali ne i uvek kategorican. Primera radi, prvi sajt koji si ostavio http://www.fallingrain.com/world/WE/0/Baytin.html

daje sledece dimenzije:

Latitude 31.9333

Longitude 35.2333

Altitude (feet) 2965

Altitude (meters) 903

Dok drugi sajt http://www.indexmundi.com/zp/we/160.htm daje drugacije podatke za fite (2825) i metre (861).

Zavisi od dijela grada gdje se mjera uzima.

O ostalom nemam volju da pricam jer se svodi na "Trla baba lan...

Prvo da rijesimo Jezekiljev lakat koji je za podlanicu duzi od obicnog lakta i da mi navedes koji je to lakat stare mjere kojim je gradjen Solomonov hram.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 16:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Nemas vremena ili neces da priznas da je to pominjenje svetog lakta. Ne mozes iznositi samo ono sto znas, vec i ono stom nisi znao, a kaze ti se.

Pa, ako mislis da ovako diskutujes-mozes me slobodno mimoici, najiskrenije, jer nisam ja za tu vrstu diskusije. Kada nemam vremena, onda nemam vremena. Pogledaj vremenski koliko mi je trebalo da to i ovo drugo ostavim! Ovo kazem jer dobro znam sta moram pregledati da bih znao siru temu od jednostavnog pitanja koje ti postavljas. Nisam ni tvrdio da znam i da sam popio svu mudrost ovoga sveta. Znam samo da naziv 'sveti lakat' se ne spominje nigde u Pismu. Govoris mi da ne poznajem Bibliju-ali to bar znam (eno ti moj 'signature', procitaj ga:)

Citiraj:
Meni trebaju samo tacne cinjenice, a ne famozni autori.

Cinjenice se ne nalaze ni na netu. Autoriteti nisu savrseni, ja nemam problem sa time. Medjutim, ono sto sam ti ja ostavio je relevantno i autoritativno. Naravno, to je samo deo onoga. Ako tu ne nadjes cinjenice-nigde neces.

Citiraj:
Nekad su starija izdanja mnogo bolja, jer u novim cenzura je veca, masta razgranatija.

Sta to znaci razgranitija?? I sta mislis kada kazes 'cenzura'?

Citiraj:
Prvo da rijesimo Jezekiljev lakat koji je za podlanicu duzi od obicnog lakta i da mi navedes koji je to lakat stare mjere kojim je gradjen Solomonov hram.

OK, cim budem imao vremena da ovo pogledam-pogledacu. Prijatelju, ja ne uzimam jednu knjigu pa sto nadjem to ostavim. Eno ti najkraci spisak literature, pa sta mislis ja tako trla baba lan, rekla kazala vadim informacije...?

Budi pozdravljen, i ne sudi prebrzo, jer nikada ne znas sa kime govoris.

Poz.

E, da. Nisi odgovorio na moje pitanje:

Citiraj:
Citat:

Na ovoj temi vec prelazimo u domen tumacenja Biblije, a ona se ne tumaci tako sto se uzima Kurir (dnevne novine u Bg) ili Trece oko i onda se tumaci. Niti se koristi jevrejski misticizam kao 'kljuc' za sva biblijska prorocanstva. Prema tome, ako zelis da se bavimo znacenjem Bozjeg javljanja Jakovu u Bethelu, znacaj Jezekijine vizije hrama, subotnjeg dana u Delima kod Luke, itd, onda da postavimo neke normalnije temelje. Ovako, jezik kojim ti pricas meni je nerazumljiv.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 16:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Zavisi od dijela grada gdje se mjera uzima.

:) Kako ovo moze biti? Hoces reci, visina grada Beograda, ili sta li vec, moze se meriti sa Kosutnjaka, Avale, zavisi...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne pomjeramo se dalje dok ovo ne rijesimo: Prvo da rijesimo Jezekiljev lakat koji je za podlanicu duzi od obicnog lakta i da mi navedes koji je to lakat stare mjere kojim je gradjen Solomonov hram i izvore na koje se pozivas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 16:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Naravno. samo sto ces i ti isto morati da navedes sve stvari koje si naveo. Budi siguran u to. Odnosno, reference.

Citiraj:
Nauka je odredila da 1 stepen na zakrivlenoj povrzini Zemlje odgovara duzini od 111 km.

Ne bilo koje internet stranice, jer i ja to mogu, mogu da poduprem ideju da mi ne postojimo nego smo necija fikcija. Nego, relevantne reference. Ovo je prva, a takvih ima koliko hoces.

Citiraj:
Po Velikoj piramidi ekvatorski krug Zemlje je 40.077,27418 km.

Hm, a po nauci koliko je??

I mogu ovako do sutra da postavljam pitanja. Samo je pitanje po kojoj cemo metodologiji raditi? Kate Turabian, shefildovoj ili nekoj treci...??

Cujemo se. Pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
"Antropos":Naravno. samo sto ces i ti isto morati da navedes sve stvari koje si naveo. Budi siguran u to. Odnosno, reference.

Ja ti navodim biblijske primjere dokazane na konkretnim primjerima.
I. Njutna ne moram navoditi, jer je Pismo jaci argument.

Citiraj:
Nauka je odredila da 1 stepen na zakrivlenoj povrzini Zemlje odgovara duzini od 111 km.

Citiraj:
Ne bilo koje internet stranice, jer i ja to mogu, mogu da poduprem ideju da mi ne postojimo nego smo necija fikcija. Nego, relevantne reference. Ovo je prva, a takvih ima koliko hoces.

To su elementarna znanja geografije, ne trebaju reference.

Citiraj:
Po Velikoj piramidi ekvatorski krug Zemlje je 40.077,27418 km.

Citiraj:
Hm, a po nauci koliko je??

Posljednja naucna mjerenja: 40,076.594 i 40.077 km:

Citiraj:
...an equatorial radius of 6,378.388 km, the Earth equatorial circumference is CE = 40,076.594.
Izvor:
http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream ... 01.001.txt

Citiraj:
3.1. Gegevens over de aarde.

De aarde bestaat al meer dan 4.5 miljard jaar. Met het ontstaan van een harde korst, meer dan 3.8 miljard jaar geleden, ontstaan er omstandigheden, waarin men van geologie kan spreken.
Het is opvallend, dat er (geologisch gezien) kort daarna al organismen zijn waar te nemen.

De aarde is niet zuiver bolvormig, maar is aan de polen iets afgeplat. Door rotatie = omwenteling om de aardas = de denkbeeldige lijn door N- en Z-pool heeft ze de vorm van een omwentelingsellipsoïde = afgeplatte bol.
- de vaste aarde heeft een radius van 6370 km.
- de omtrek langs de evenaar is 40.077 km. De equatoriale diameter is 43 km langer dan de as door de polen.
- de massa van de aarde is ca. 6 x 1024 kg, het volume 1012 km³
- het totale aardoppervlak is ruim 500 miljoen km².

Izvor:
http://www.geologischevereniging.nl/git/git.htm

Citiraj:
I mogu ovako do sutra da postavljam pitanja. Samo je pitanje po kojoj cemo metodologiji raditi? Kate Turabian, shefildovoj ili nekoj treci...??

Metod matematike, metod geometrije!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Mar 2007, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Ja ti navodim biblijske primjere dokazane na konkretnim primjerima.
I. Njutna ne moram navoditi, jer je Pismo jaci argument.

A sta to znaci da je Pismo argument? Na koji nacin? U cemu? A drugo-moraces da navedes jace reference i izvore, bez obzira sto kazes:

Citiraj:
To su elementarna znanja geografije, ne trebaju reference.

U sustini imam osnovanog razloga da ne verujem svim informacijama koje ostavljas, a drugo-ne znam nemacki. :)

Citiraj:
Metod matematike, metod geometrije!

Jesi li me razumeo sta sam zelio reci?? :)

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 01:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti si kao salterski sluzbenik: donesi ovaj papir, te onaj izvadak, te donesi prepis ovjeren...
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 16:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Ti si kao salterski sluzbenik: donesi ovaj papir, te onaj izvadak, te donesi prepis ovjeren...

Pa, ne bi se bas moglo kaz'ti, ali neka ti bude. I to je bolje no verovati u deda mraza.

Nego, istrazivao sam koliko sam mogao ono iz Jezekilje, i iznenadio sam se. Prilicno.

The number of cubits is stated in the Priestly Code (Ex 26:2, &c.) and in 1 K 6 and 7 (otherwise only in Ez 40:5, 21, 47:3. Zc 5:2, 1 Ch 11:23, 2 Ch 4:2 f.) by the addition of 'baama' (באמה) prop. by the cubit. (1)

“A cubit and a handbreadth”. A cubit of 44.5 cm (17.5 in.) and a handbreadth of 7.4 cm (2.9 in.) equaled about 51.8 cm (20.4 in.) and represented the long cubit. (2)

handbreadth-3 inches, 1/3 span, 4 fingers. (3)

measuring rod six cubits long … a handbreadth. The rod extended 6 royal (long) cubits of 21 in. for a total of 10.5 ft., each cubit being made up of a standard width of 18 in. and a handbreadth of 3 in. (4)

43:13–17 The cubit described here is the long cubit—a cubit and a handbreadth, or 21 inches. The altar has a base 1.75 feet (21 inches) wide and high. A rim around the edge of the base is one span, or about 9 inches, wide. On top of the base is a lower section 3.5 feet high, having a 1.75-foot ledge. The distance between the smaller and larger ledges is 7 feet. The altar hearth, the top section of the altar where the sacrifice is offered, is 7 feet high. (5)

It is evident, therefore, that the reed is intended in these specifications for the holy oblation. But how long is a reed?. This is given as being “six” cubits, “of a cubit and a handbreadth each” (40:5 ). “The cubit is a cubit and a handbreadth” (43:13 ). So the real problem is, How long is the cubit specified by Ezekiel?
Archeological research has established the fact that three cubits were employed in ancient Babylonia. Each was confined to its own department of work. The smallest of 10.8 inches or three palms (handbreadths) was used in gold work. The second of four palms or 14.4 inches was applied to buildings, and the third of five handbreadths or 18 inches was utilized in land spaces. The shortest cubit of three handbreadths, or palms (a palm is 3.6 inches), equalling 10.8 inches is the basic fundamental unit. There can be no doubt that Ezekiel was thoroughly familiar with this system of measurement, either from his acquaintance with it in Palestine or from his long residence in Babylonia. As the prophet is very specific in stating that the unit of measurement in his vision is a “cubit and a handbreadth” (40:5 ; 43:13 ), he, no doubt, means the smallest cubit of three handbreadths as the basic measure, plus one handbreadth, or what is equivalent to the middle cubit of 14.4 inches. Upon this calculation the reed would be 7.2 feet.
If Ezekiel refers to the Egyptian royal cubit of 20.63 inches, the holy oblation would extend beyond the limits of the land. If he meant the short Egyptian cubit of 17.68 inches, the heave-offering falls just within the bounds of the land, but leaves no portion for the prince. Clarence Larkin uses the larger cubit of approximately 18 inches and a handbreadth, thereby arriving at a reed of 10.5 feet. (6)

Serious problems arise in attempting to use the metrological statements in Ezekiel, because, even if the professed Babylonian background of Ezekiel is unproven, the context is indisputably postexilic. Thus, the “cubit and a handbreadth” may be nothing but the Babylonian cubit of ca. 50 cm, and “cubit and a handbreadth” may reflect nothing more than the fact that the Babylonian cubit really was approximately equal to the “cubit of a man,” measuring from fingertips to elbow, plus a handbreadth. A parallel case is the “royal cubit” of Babylonia, said by Herodotus (1.178) to be 3 fingers larger than the “measuring cubit,” where “measuring cubit” may mean nothing more than the OT “cubit of a man” (against Powell, RLA 7, § I.4k). Modern treatments of these and other ancient comparisons proceed from the unlikely assumption that the authors of such comparisons were speaking in precise terms.
Clearly of Babylonian origin, but raising even more serious textual problems, is the reed (qnh), mentioned in the OT only in Ezekiel (40:3, 5–8; 42:16–19) and said explicitly to be composed of “six cubits in the cubit and a handbreadth” (40:5). This 6-cubit reed must derive ultimately from the Babylonian “scientific” system, standard from ca. 2200 to 1600 B.C. but subsequently replaced in house and field mensuration by other systems. In the Chaldean-Achaemenid period, field measure was based on the square of 100 cubits, and house and lot measure was based on a reed that consisted of 7 cubits, which was created by simply adding another standard-sized cubit to the reed (to avoid problems with the number 7). Thus, Ezekiel’s 6-cubit reed can hardly have been borrowed from Babylonian practice in the Chaldean-Achaemenid period. An earlier origin than the Exile is unlikely, because there is no evidence for preexilic use of the reed. A possible solution is suggested by a metrological table preserved in a Byzantine author of the 14th century A.D. and attributed to a much earlier but otherwise unknown architect Ioulianos (Julian) of Askalon, which gives the length measurements used in Palestine in the late Roman period (Viedebantt 1917: 123–25) and seems to reflect a merging of Greek units with the Babylonian units of the older scientific system (RLA 7, § I.2i), making it likely that the 6-cubit reed was spread westward from Seleucid Babylonia. Whether this be true or not, the metrological statements in Ezekiel are of dubious value for preexilic measures.
Handbreadth, Heb טפח probably the width of the four fingers at their base, occurs in a metrological sense in Exod 25:25; 37:12; 1 Kgs 7:26; 2 Chr 4:5; Ezek 40:5, 43; 43:13. That this “handbreadth” corresponded to the expected 4-finger pattern is indicated by the translation “palm” (Gk palaisteµ, Lat palmus) in the LXX-Vg of Ezekiel, and by four “fingers” in the LXX-Vg of Exod 25:25 and the Vg of Exod 37:12, and by three “inches” (unciae) in the Vg of 1 Kgs 7:26 (metrologically, 3 unciae = 3/12 of 16 fingers = 4 digiti). It is the preferred measure in the Mishnah, probably because it was regarded as less ambiguous than the cubit (cf. Krauss 1911: 388; on the Aramaic synonym pšk, see RLA 7, §§ I.4b, IA.1a). (7)

Cubit—The distance from the elbow to the finger tip—about 45 centimeters (18 inches). The cubit was the standard unit of length. It was the common designation of the height of a man (1 Sam. 17:4) or an object (Ezek. 40:5). There was more than one size cubit, for the bed of Og, king of Bashan, is described “according to the standard cubit” (Deut. 3:11), while Ezekiel’s measuring rod extended “six cubits long, each being a cubit and a handbreadth” (Ezek. 40:5). The long cubit was probably 51.8 centimeters (20.4 inches).
In Ezekiel’s vision of the temple a “man” (an angel) appears with a “measuring reed” to measure the dimensions of the temple (Ezekiel 40:3 ff; 42:16 ff). The reed is described as 6 cubits long, “of a cubit and a handbreadth each,” i.e. the cubit used was a handbreadth longer than the common cubit (see CUBIT, ; WEIGHTS AND MEASURES; TEMPLE). (8)

The long or ‘royal’ cubit was a handbreadth (‘palm’) longer than the standard cubit of 6 palms (Ezk. 40:5), i.e. 20.4 inches or 51.81 cm. With this compare the Babylonian cubit of 50.3 cm (of 30 fingers length marked on a statue of Gudea) which was ‘3 fingers’ shorter than the Egyp. cubit of 52.45 cm (Herodotus, Hist. 1. 178). The palm (טפח t\oµp_ah\) or ‘handbreadth’ was the width of the hand at the base of the 4 fingers (hence Vulg. quattuor digitis), i.e. 7.37 cm. Thus was measured the thickness of the bronze laver (1 Ki. 7:26 = 2 Ch. 4:5), the edge of the tabernacle table (Ex. 25:25; 37:12), and of that in Ezekiel’s Temple (40:5; 43:13). A man’s life is but (a few) handbreadths in length (Ps. 39:5). (9)

Hebrew Cubit. The Hebrews, like the Egyptians and Babylonians, had two cubits, the common and apparently older cubit (Deut. 3:11; 2 Chron. 3:3), and a cubit that was a handbreadth longer (Ezek. 40:5; 43:14). The common Hebrew cubit was 17.72 inches and the long cubit 20.67 inches, apparently the same as the Egyptian royal cubit. (10)

Handbreadth. [Heb. t\ephach, and t\ophach.] A linear measure derived from the breadth of the hand, or palm (Ex 25:25; 1 Ki 7:26; 2 Chr 4:5; Ps 39:5; Eze 40:5, 43; 43:13), 1/6 of a *cubit. It was either 8.72 cm. (3.43 in.) if the Egyptian cubit is followed, or 7.41 cm. (2.92 in.) if the Hebrew cubit of the 8th cent. B.C. is followed. In Ps 39:5 a handbreadth is used figuratively for the shortness of life. The cubit of Ezekiel’s day, about 17 1/2 in. (c. 43 cm.) plus a handbreadth, would almost equal the Egyptian cubit of the Exodus period. (11)

40:5. The angelic being with Ezekiel had a measuring rod . . . six long cubits, each of which was a cubit and a handbreadth. A common cubit was about 18 inches long and a long cubit (probably the one used in Ezek.) was about 21 inches long. So the measuring rod was about 101½ feet in length. (12)

The unit of measurement is defined as a long cubit. Scott has related the Hebrew common cubit to the Egyptian cubit of 6 palms or 24 fingers, close to 17.5 inches, and the long cubit to the Egyptian royal cubit of 7 palms or 28 fingers, about 20.6 inches; the extra palm or handbreadth amounts to 4 fingers (JBL 77 [1958] 205–14). (13)

Archeology in Palestine has not brought to light any examples establishing the exact lengths of the linear measures used in the Old Testament. The Babylonian cubit, recorded on a statue of King Gudea of Lagash, was 19.6 inches (verified also by records on clay tablets). The Egyptian royal cubit was about 20.6 inches (52.32 cm.), but the common cubit about 17.7 inches (44.96 cm.). The Hebrews probably used the latter in building the tabernacle (Ex. 25:10), since they had but recently used Egyptian linear measures in construction work, and since their own cubit in Hezekiah’s day was approximately the same. Hezekiah’s cubit has been computed as about 17.5 inches (44.45 cm.) from the length of his Siloam tunnel (approximately 1,749 feet), which was, says the inscription on its wall, 1,200 cubits. (14)

CUBIT
<ammah (520), “cubit.” This word has cognates in Akkadian, Ugaritic, and Aramaic. It appears about 245 times in biblical Hebrew and in all periods, but especially in Exod. 25- 27; 37-38 (specifications of the tabernacle); 1 Kings 6-7 (the specifications of Solomon’s temple and palace); and Ezek. 40-43 (the specifications of Ezekiel’s temple).
In one passage, <ammah means “pivot”: “And the posts [literally, “sockets”] of the door moved at the voice of him that cried …” (Isa. 6:4).
In almost every other occurrence, the word means “cubit,” the primary unit of linear measurement in the Old Testament. Some scholars maintain that Israel’s system of linear measurement was primarily based on the Egyptian system. In view of the history of Israel, this is a reasonable position. A “cubit” ordinarily was the distance from one’s elbow to the tip of the middle finger. Since this distance varied from individual to individual, the “cubit” was a rather imprecise measurement. Yet the first appearance of <ammah (Gen. 6:15) refers to the measurement of Noah’s ark, which implies that the word must refer to a more precise length than the ordinary “cubit.”
There was an official “cubit” in Egypt. In fact, there were both a shorter “cubit” (17.6 inches) and a longer “cubit” (20.65 inches). The Siloam inscription states that the Siloam tunnel was 1,200 “cubits” long. This divided by its measurement in feet (1,749) demonstrates that as late as Hezekiah’s day (cf. 2 Chron. 32:4) the “cubit” was about 17.5 inches or the shorter Egyptian cubit. Ezekiel probably used the Babylonian “cubit” in describing the temple. The Egyptian shorter cubit is only about three inches shorter than the longer cubit; on the other hand, the Babylonian shorter cubit was about four-fifths the length of the official royal “cubit,” about a handbreadth shorter: “And behold a wall on the outside of the house round about, and in the man’s hand a measuring reed of six cubits long by the cubit and a handbreadth …” (Ezek. 40:5). In other words, it was the width of seven palms rather than six. (15)

a handbreadth, i.e., a span of the hand, and so a specific measurement of the width of the hand at the base of the four fingers, about 3 inches (7.37cm). (16)

As the temple was measured, many dimensions were given in chapters 40-42. The cubit was the standard of measurement, but the length of the cubit was not as exact as one might prefer. Many have sought to determine more accurately the linear measurements of the Scripture. Archaeological data, however, has been sparse. Moreover, the linear measurements of the ancient Near East were based on the parts of the body that, of course, vary from person to person. The normal cubit was the distance between the tip of the middle finger to the tip of the elbow. On the average person this distance was approximately eighteen inches. The handbreadth was the measurement of the hand's width at the base of the fingers. This normally measured about three inches. In addition there were long cubit measurements and short cubit measurements in different countries and in the same country at different time periods in the ancient Near East. Precision, therefore, is impossible in light of the nature of the measurement and the limitation of the data. For the purposes of measurement in chapters 40-42, it seems best to take the normal cubit length of approximately eighteen inches.
The divine messenger who guided Ezekiel carried a measuring rod six cubits long. The long cubit was composed of one normal cubit plus a handbreadth, or eighteen plus three inches. Therefore, since the measurements in this portion of Ezekiel were made with this measuring rod, it will be assumed that the "cubit" in Ezekiel was normally the "long cubit" of twenty-one inches. A table of measurement equivalents follows.

Measurement Equivalents
(Based on a cubit of approximately 21 inches)
1 palm = c. 3 inches (equals 1/6 cubit)
1 cubit = c. 1.75 feet (21 inches)
1 rod = c. 10.50 feet (or 6 cubits)

The examination of the temple complex began on the outside where the messenger showed Ezekiel a wall that completely surrounded the complex. The wall was one rod high and one rod wide, or six long cubits for each dimension--approximately ten and one-half feet. (17)

Futnote:

1: Gesenius' Hebrew GrammarAs Edited And Enlarged By The Late E. Kautzsch Professor Of Theology In The University Of Halle Second English Edition Revised In Accordance With The Twenty-Eighth German Edition (1909) ByA. E. Cowley With A Facsimile Of The Siloam Inscription By J. Euting, And A Table Of Alphabets By M. Lidzbarski Clarendon Press. Oxford.

2:New World Translation of the Holy Scriptures, 1075 strana.

3:Thomas Nelson, Inc. (1997, c1988 by Liberty University). Measures of Lenght. King James Version Stud.

4:John F. MacArthur, Jr. (1997). The MacArthur Study Bible.

5:Earl D. Radmacher, general editor; Ronald B. Allen, Old Testament editor. (1997). Nelson Study Bible [computer file], electronic ed.

6:Multiple. (1999). Bibliotheca Sacra.

7:Freedman, David Noel, ed. (1997, 1992). The Anchor Bible Dictionary.

8:Orr, James. (1999). International Standard Bible Encyclopedia.

9:The New Bible Dictionary, (1962).

10:Unger, Merrill F. (1998, c1988). The New Unger’s Bible Dictionary.

11:Horn, Siegfried H. (1979). SDA Bible Dictionary.

12:Walvoord, John F., and Zuck, Roy B. (1983, 1985). The Bible Knowledge Commentary.

13:Allen, Leslie C. (1998). Word Biblical Commentary, Volume 29: Ezekiel 20-48.

14:Nichol, Francis D. (1978). The SDA Bible Commentary.

15:W.E. Vine, Merrill F. Unger and William White. (1997, c1996). Vine’s complete expository dictionary of Old and New Testament words [computer file], electronic ed.

16: Swanson, James. (1997). A Dictionary of Biblical Languages With Semantic Domains: Hebrew (Old Testament).

17:The Expositors Bible Commentary of Old Testament.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 17:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Izbjegavas odgovor o laktu kod proroka Jezekilja ili nemas cime da izmjeris duzinu podlanice, jer da imas uvjerio bi se da je to oko 63 -64 cm (sveti lakat, biblijski lakat stare mjere ili = 63,5 cm).

Uopste nije tacno. Prema onome sto sam ja citao, uopste nije to tacno. "podlanica" (טפח)je bukvalno "shaka" velicine oko 8cm ili 3 incha. Mislim da se 'podlanica' spominje u Bibliji oko 9 puta, odnosno taj koren se pominje 9 puta i to na sledecim mestima:

Exod. 25:25; 37:12; 1 Car. 7:26; 2 Dnevn. 4:5; Isa. 48:13; Plac Jer. 2:22; Ezek. 40:5, 43; 43:13.

Lakat (באמה) se pominje mnogo vise puta, i bio je duzine oko 0.45-0.50 cm, u zavistnosti.

Prema tome, jedini nacin da se dobije 63.5 cm duzina "duzeg lakta", jeste koja? Ako se koristi egipatski nacin merenja, ali Ezekilja ne koristi taj nacin, vec jevrejski nacin merenja. Pa cak i da koristi-mislim da i tu postoji nekoliko problema. Uostalom, sve tamo pise. Uzmi vreme pa istrazuj.

Dakle, nisam izbegavao nista, samo nisam imao vremena.

Srdacan pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 17:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
“A cubit and a handbreadth”. A cubit of 44.5 cm (17.5 in.) and a handbreadth of 7.4 cm (2.9 in.) equaled about 51.8 cm (20.4 in.) and represented the long cubit. (2)

Gle, sve do sad si tvrdio da je lakat 45 cm. Sad odjednom 44,5 cm? Je li to od izvora do izvora?

Citiraj:
Lakat (באמה) se pominje mnogo vise puta, i bio je duzine oko 0.45-0.50 cm, u zavistnosti.

Po ovim tvojim pametnjakovicima svaki majstor je imao svoj lakat: 44,5 cm, 45 cm, 50 cm... u zavisnosti od majstora! :D

Drugo, posto znas hebrejski, provjeri kako u originalu teksta pise za handbreadth. To je samo nepravilni prevod?

Trece: zar je handbreadth samo 7,4 cm ili je to ruka sedmogodisnjeg djecaka?

I ti se pozivas na autoritete kod kojih ni jedna velicina nije ista, a meni tvrdis da ja nisam u pravu, veec su u pravu svi ti tvoji "autoriteti"!?

E, bas si od tacnosti, nema govora! :lol: :lol:

Hajde da i ja malo prosvrljam po internetu:

Citiraj:
A cubit is somewhere between 18 inches and 24 inches.
http://www.sonstoglory.com/ThirdTempleE ... Temple.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 18:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Citat:

Gle, sve do sad si tvrdio da je lakat 45 cm. Sad odjednom 44,5 cm? Je li to od izvora do izvora?

Pogledaj sad ovo:Poslao: 15.03.2007. 21:10 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Citat:

Citat:

Po ovim tvojim pametnjakovicima svaki majstor je imao svoj lakat: 44,5 cm, 45 cm, 50 cm... u zavisnosti od majstora!

Drugo, posto znas hebrejski, provjeri kako u originalu pise za handbreadth?

Trece: zar je handbreadth samo 7,4 cm ili je to ruka sedmogodisnjeg djecaka?

I ti se pozivas na autoritete kod kojih ni jedna velicina nije ista, a meni tvrdis da ja nisam u pravu, veec su u pravu svi ti tvoji "autoriteti"!?

E, bas si od tacnosti, nema govora!

A, pa, prijatelju, to se zove objektivnost u istrazivanju. Zar mislis da sam tolika budala da sam sebi skacem u stomak?

Cuj neke stvari koje cu ti kao bratu reci. Video sam podatke koje nisam znao. I zastao. Shvatio sam da osobe koje vuku vodu na svoju vodenicu nikada, apsolutno nikada ne bi izneli one informacije koje ne idu njima na ruku! Ja sa time nemam problem iz vise razloga. Prvo, Bog sve vidi, i kada bi to neko radio, sta bi to govorilo o njegovom karakteru, o iskrenoj zelji za istinom i sl.? Drugo, nemam potrebe da ista tajim i krijem. Eto ti sam proceni. Imas tu jaaaako dobre reference. I trebalo bi ti mnogo para da ih nabavis. Posto se ne bavis time-zato i ne znas, eto ja ti to kazem. Mislim da to u vezi lakta je prilicno jasno. Mogao sam jos toga reci, ali to bi bio komentar na komentar. Varijacije postoje, ako si citao trebao bi znati zasto. Ali to nije nimalo sporno u nasoj prici. Mnogo je spornije sto si ti bio kategorican sa 0.63cm, a toga bas nema u Bibliji.

Prema tome, sve sam ja procitao koliko sam procitao, i tebi ostavio ne da bih tupio svoju teoriju, hej pa nisam ni zato ostavio, nego da malo prosirimo saznanja, kao prvo, i ti i ja, i ko cita ovo. A drugo-nismo jos poceli da pricamo o principima tumacenja Biblije, mislim da je to moj teren. Ja ne bih imao problem cak i da su duzine 0.63cm, zaista ne, jer onda bi dosli do onoga sto ti vec par puta rekoh:

Citiraj:
Citat:

Moze lakat da bude i kilometar, ako nekad i nije bitan i najmanji detalj, bitna je cela slika koju imamo. Mislim, ja znam o cemu pricam, ali cekam vreme da krenemo o tome. Mada i ne moramo. Bolje zadrzati pozitivan duh nego isterati istinu po svaku cenu.

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pustio sam te da skocis sebi u stomak. :D
Vidis li ovo:

"It may be of interest, albeit of no halakhic import, to note that, based upon Josephus’ description of the circumference of the pillars of the Temple, the renowned physicist Sir Isaac Newton postulated the length of the “sacred” cubit to be between 24.90 and 25.02 inches as distinct from the “profane” cubit of 20.63 inches that he believed was the measurement employed by the Egyptians in construction of the Great Pyramid. Newton’s calculations are the subject of his “De magnitudine cubiti sacri.” An English translation of that essay titled “A Dissertation Upon the Sacred Cubit of the Jews and the Cubit of Several Nations: in which, from the Dimensions of the Greatest Pyramid, as taken by Mr. John Greaves, the ancient Cubit of Memphis is determined” was published in the Miscellaneous Works of John Greaves, Professor of Astronomy in the University of Oxford, ed. Thomas Birch, II (London, 1737), 405-433."

Izvor:
http://www.traditiononline.org/news/art ... ?id=100741

Sveti lakat = 63,5 cm = 25 inchi

Moras priznti da je Njutn,ipak, autoritet od glasa!

Poslednji put menjao Vidusa dana 15 Mar 2007, 19:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 19:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Pustio sam te da skocis sebi u stomak.
Vidis li ovo:
http://www.traditiononline.org/news/art ... ?id=100741

I?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Mar 2007, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Cuj neke stvari koje cu ti kao bratu reci. Video sam podatke koje nisam znao. I zastao. Shvatio sam da osobe koje vuku vodu na svoju vodenicu nikada, apsolutno nikada ne bi izneli one informacije koje ne idu njima na ruku! Ja sa time nemam problem iz vise razloga. Prvo, Bog sve vidi, i kada bi to neko radio, sta bi to govorilo o njegovom karakteru, o iskrenoj zelji za istinom i sl.? Drugo, nemam potrebe da ista tajim i krijem. Eto ti sam proceni. Imas tu jaaaako dobre reference. I trebalo bi ti mnogo para da ih nabavis. Posto se ne bavis time-zato i ne znas, eto ja ti to kazem. Mislim da to u vezi lakta je prilicno jasno. Mogao sam jos toga reci, ali to bi bio komentar na komentar. Varijacije postoje, ako si citao trebao bi znati zasto. Ali to nije nimalo sporno u nasoj prici. Mnogo je spornije sto si ti bio kategorican sa 0.63cm, a toga bas nema u Bibliji.

Ja lako mogu da opovrgnem sve podatke tih tvojih referenci. Moje reference su matematika i dokazi u stvarnosti. Ti samo mozes netacnim
podacima iz svojih referenci da svjedocis njihovu gresku. :D
dakle, odaberi bilo koji prilog i dokazi da je netacan. Hoces, al' u panjevima.
Za tvrdnju da je sveti lakat pominjan u Bibliji imam dokaze u mjerama. Ti i tvoje reference imate samo desetine razlicitih podataka sa kojima ne mozete dokazati ama bas nista. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]