Dragutin je napisao:
Zasto uopste nastupas sa stavom da sam ja Jehovin svedok? Zasto mislis da sam Jehovin svedok? Zato sto upotrebljavam ime Jehova? Zato sto govorim da su Jehovini svedoci pripadnici prave religije?
Prije svega zbog toga jer tvoj način izlaganja i ono što govoriš odiše onim što sam i do sada sretao kod onih koji pripadaju organizaciji koja se tako naziva. Osim toga, ti im dušom i srcem očito pripadaš (po onom šta i kako iznosiš), a meni je to mnogo čvršći i ubjedljiviji znak da si Jehovin svjedok od bilo kakve spoljašnje formalnosti (kao što je čin krštenja kao JS). A ti brate odišeš tipičnim Jehovinim svejdokom, možda malo iskusnijim u raspravi.
Prema tome, s tobom prije svega razgovaram na osnovu onoga što si do sada rekao i što od tebe osjećam, tako da ti je ovaj manevar u našem razgovoru (jesam-nisam Jehovin Svjedok) sasvim nepotreban, bar što se mene tiče. Nikakvog uticaja na moj odnos prema tebi nema tvoja pripadnost bilo kojoj vjerskoj zajednici, nego prije svega ono što ispoljavaš. Već sam rekao da sam u svim vjerskim zajednicama sa kojim sam bio u kontaktu naišao na vrlo pozitivne duhovne osobe, a u pravilu su takve osobe bile fleksibilnije i manje apologetski nastrojene, i sa njima se može vrlo lijepo razgovarati i izvan unaprijed "zadatih" okvira.
Dragutin je napisao:
Pa to je veoma vidljivo sirom sveta-Srbin i Hrvat sede jedan pored drugog u Dvoranama kraljevstva, Palestinac i Izraelac, Tutu i Hutsi, Irac i Englez-nekadasnji protestant i nekadasnji katolik, nekadasnji krvni neprijatelji Japanac i Amerikanac i mnogi drugi bivsi neprijatelji sede rame uz rame i poucavaju se ljubavi. Ne postoji ni jedna druga organizacija na citavoj kugli zemaljskoj koja je u stanju da na priblizan nacin ostvari jedinstvo i ljubav koja vlada medju pripadnicima Jehovinih svedoka! Zar to nije pokazatelj prave religije?
Ovo što si rekao, tj. što si već više puta ponovio ono kako JS vide sebe, neću posebno da komentarišem, jer o tome imam svoje mišljenje koje sam ovdje već iznio, a drugima prepuštam da sami donesu svoj zaključak o tome, šta je i kako je.
Dragutin je napisao:
Sto se tice razumevanja Biblije i primedbe da, kako ti kazes:
Citiraj:
..."kao npr. činjenica je da ste od svih pogotovo hrišćanskih vjerskih zajednica prvi počeli da potencirate tjelesni vječni život na rajski preobraženoj Zemlji"
nije to ideja Jehovinih svedoka, vec je to ideja samog Stvoritelja Jehove.
Naravno nisam ni pomislio da je to ideja Jehovinih svjedoka, jao njima (i bilo kom drugom) ako je ono što propovijedaju samo njihova ideja.
Ja sam samo htio da istaknem jednu pozitivnost u njihovom propovijedanju koja je napokon uspjela da probije dogmatsku blokadu diktiranu od većine dominantnih vjerskih zajednica koje su negirale ili zanemarivale tjelesni vječni život, a o čemu govori cijelo Sveto Pismo od korica do korica.
Što se tiče mog razumijevanja vječnog života, ono može biti ovakvo ili onakvo, moje priželjkivanje takođe, ali jedno je sigurno: sve je to daleko od onoga što nas zaista čeka.