banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 18:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 17:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Uh, bre, dosta si toga ostavio, necu moci na sve da odgovorim...

Citiraj:
Ne radi se o masonima, nego o ljudima koji su bili Bozijom voljom upuceni u posebna znanja od Boga data. Masoni su osnovani su tek 1717. godine.

1776, prvog maja, ako se ne varam. Mislim da je to njihov datum, pa i da nije-svejedno. No, "posebna znanja od Boga" ne postoje mimo Bozje reci i poslusnosti Bozjem zakonu. To ti je princip iz Biblije. Bog se ne igra sa takvim stvarima, i ne radi nista tajnovito i mutno. Tacno je da mnogo toga ne znamo, ali to ne znamo zbog nase ogranicesti a ne zato sto je u pitanju nesto tajanstveno sto znaju samo neki odabrani pojedinci.

Sto se tice lakata-vec sam ti rekao da je to samo interpretacija, jer u Bibliji se ne spominje tako nesto. Nemam pojma, da li su kabale ili neko slican-izmislili tako nesto. Ne kazem da se mnogo toga ne moze dovesti u vezu (ali ipak sumnjam), samo znam kako funkcionise Biblija, kako se Bog otkriva ljudima, sta znaci Bozja rec itd itd. Kazes ne poznajem Sveto Pismo-pusti da vreme pokaze svoje, kao prvo. A kao drugo-zelim prihvati sve sto pise u Bibliji, pitam ja tebe: da li i ti tako razmisljas???

A kada budem imao vremena, ostavicu nesto u vezi mera. Ja ne mogu sada zato sto znam sta moram da procitam da bih to razumeo. A trenutno sam kratak sa vremenom.

Sem toga-rekao sam da je lakat iznosio oko 0.45m ili 45 cm. I ako je to tacno, sve te navodne povezanosti su samo spekulacija, ako nista drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 02:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Ne vrijdi ovako uopsteno pricati. Odaberi neku konkretnu temi pa da se bavimo konktrinim cinjenicama teme i onog sto tema opisuje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Eto, ja sam konkretizirao sa dimenzijama lakata-nisi se obazirao previse, a ja zaista nemam puno vremena da to istrazim, odnosno da ti ostavim relevantnije informacije...Ovako, sve izgleda s brda s dola...:)

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nauka ne priznaje sveti lakat, pa ga i ti zbog toga negiras.Nauka ne priznaje kreaciju, pa je i ti negiras. Nauka ne priznaje Boga, pa... Eto, tako ti je slijed.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 14:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hej, prijatelju, na osnovu cega generalizujes stvari kada sam ja u pitanju???

Citiraj:
Nauka ne priznaje sveti lakat, pa ga i ti zbog toga negiras.

Prvo, ne moram da budem budala da bih nesto priznavao, ali i obrnuto. Nisam ni spomenuo nauku, nego Bibliju, konkretnije mislim na biblijsku teologiju. Ako takva 'nauka' kaze koliko je iznosio jedan lakat, ako se uopce ne spominje u Bibliji 'sveti lakat', vec samo u spisima kabale i sl., zasto bih ja bio budala pa prihvatio drugacije?? Veru svoju pokusavam zasnovati na logici i argumentima, a tamo gde toga nema-ostaje samo vera, jer ne moze se sve transcedentno objasniti nasim razumom, a niti ja to pokusavam. Samo ne volim spekulacije raznih vrsti, u sta se svrstava i 'sveti lakat'. Ako ti verujes drugacije-Boze moj, amen zbog toga!!!!! Najiskrenije mi je drago kada vidim sirok spektar razlicitih ljudi sa razlicitim ubedjenjima, i to mi ne smeta. Osim kada neko pocne da bude nasilan i bezobrazan. :) Ti nisi takav, koliko vidim, pa eto-rekoh ti da mi je drago sto verujes u to sto verujes, i tako kako verujes. Smatram da Bog nikog na silu ni na sta ne tera, pa sto bih ja bio drugaciji? Samo, kada nesto kazes ispred mene a ja znam da ipak nije tako-necu ti dati ni najmanje za pravo za ono sto bar ja znam da je logicno i argumentovano. Sto ne znaci da i dalje mozemo ostati=prijatelji. :)

Citiraj:
Nauka ne priznaje kreaciju, pa je i ti negiras.

Ovo jej delimicno tacno, jer postoji pitanje sta je u stvari nauka? A drugo, mislim da nauka samo potvrdjuje kreaciju, a trece-naravno da licno verujem u kreaciju. Pogledaj moj topic koji sam ostavio bas na ovom forumu sa naslovom "U pocetku stvori Bog", pa onda dodji da mi kazes misljenje, posto se nista posebno nije komentiralo na tu temu.

Citiraj:
Nauka ne priznaje Boga, pa... Eto, tako ti je slijed.

Naravno, to je jedna vrstra 'slijeda'. Postoji i druga, a to su osobe koje veruju u kreaciju a naucnici su, i ne smatraju da postoji stvarni sukob izmedju Biblije i nauke. Eto, ja spadam u tu kategoriju ljudi. :)

Srdacan pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Feb 2007, 15:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jedan subotnji dan hoda

"Tada se vratise u Jerusalim s gore koja se zove Maslinska, koja je blizu Jerusalima jedan subotni dan hoda. " ( Djel. 1, 12 )

Kakva je ovo mjera i koliko iznosi saznacemo iz ovog dijela Pisma:

" I usta Isus u jutru rano, i kretose se od Sitima i dodjose do Jordana on i svi sinovi Izrailjevi, i nocise ondje i ne prijedjose.
A poslije tri dana prodjose upravitelji kroz logor.
I zapovijedise narodu govoreci: kad vidite kovceg zavjeta Gospoda Boga svojega i svestenike Levite gdje ga nose, podjite i vi s mjesta svojega i idite za njim.
Ali neka bude daljine izmedju vas i njega do dvije hiljade lakata; blize do njega ne primicite se, da biste poznali put kojim cete ici, jer jos nikada nijeste isli tijem putem. "
( Isu. 1, 1- 4 )

Eto mjere jednog subotnog dana hoda: to je razmak od 2000 lakata izmedju kovcega zavjeta i naroda.
Ovaj broj svetih lakata iznosi 1,27 km.

Koliko ce preci jedan objekat za godinu dana ( 365,242 dana ), ako se krece brzinom 1,27 km/sekundi?
Preci ce tacno 1000 duzina Zemljinog ekvatora: 40.077.274,18 km i ovu duzinu napravi ekvator za 1000 dana Zemljine rotacije.

Ali, ima ovdje jos jedna poruka: 1000 dana kao hiljadu godina od onog Izrailjskog prelaska Jordana i ulaska u obecanu zemlju 1597. do 597. god. prije Hrista. Te 597. godine (po nekima 596.god.) bijase razoren Jerusalim i od tada zauvijek nestaje kovceg zavjeta:

" Dvadeset i pet godina bijase Joakimu kad poce carovati, i carova jedanaest godina u Jerusalimu; i cinjase zlo pred Gospodom Bogom svojim.
I dodje na nj Navuhodonosor car Vavilonski, i sveza ga u dvoje verige mjedene i odvede ga u Vavilon.
I sudove doma Gospodnjega odnese Navuhodonosor u Vavilon, i metnu ih
u crkvu svoju u Vavilonu. "
( 2. Dn. 36, 5 - 7 )

Sad je jasno i na kakav i na koji put se misli kad je receno Jevrejima da idu za kovcegom zavjeta: " ... da biste poznali put kojim cete ici, jer jos nikada nijeste isli tijem putem."

To je put za kovcegom, put za Gospodom. I kad je Gospodu dozlogrdila njihova bezboznost, predao ih je Vaviloncima i kovceg zavjeta tada je tajanstveno nestao.

Zar mjere Zemlje, Biblija i istorija ne svjedoce ove podatke? Ili je i ovo kabala? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 12:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa, prijatelju, vrtimo se opet u krug?

Jedan lakat iznosi 0.45cm. ako to pomnozis sa 2000 dobijes ne 1.27km, nego samo 900m. Ili 900 metara. zasto onda spekulises sa racunicama , i zasto pokusavas da ucitavas u text ono sto on ne sadrzi, reci mi molim te? Ne smeta meni to uopste na licnom nivou, da me pogresno ne razumes, samo ne volim kada se manipulise sa jasnim cinjenicama. Eto, i ti si to negde 'skinuo' verovatno, pa zato tako mislis. ali ja ti tvrdim drugacije.

Sem toga, ne znam mozes li i ne znam koliko je mudro uporediti knjigu Isusa Navina i Jevandjelje po Luki jer ih deli nekih...1500 godina. Pored toga, Luka, moguce je vrlo, koristi malo drugacije mere nego Isus Navin. I ne znam zasto dovoditi u vezu ova dva texta?

A pored ovoga, pomnozio sam 365.242 sa 1.27 i dobio sam: 463.85734. Eto koliko ce preci.

Drugo, probacu da utvrdim tacniji datum Izlaska, a trece=koje je godine 'pao' Jerusalim? 605 pre nase ere dosao je Navuhodonoso (u nasoj Bibliji) ili Nebukednazer. Tada je i pao Jerusalim.

Trece, "put" u Bibliji oznacava duhovnu orijentaciju, pravac naseg zivota, zivotni stil. A ne bukvalan put.

:) Da, moze ono da bude kabala sto si rekao, ali ne mora da znaci. ja ne znam previse o njima, osim da se bave 'brojevim' kako im padne na pamet. naravno, brojevi imaju svoju ulogu i funckiju, i vazni su, ali ne na nacin kako to oni predstavljaju, jer misticizam i Biblija ne idu zajedno, a ono sto oni uce jeste cist jevrejski misticizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2007, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa, prijatelju, vrtimo se opet u krug?

Jedan lakat iznosi 0.45cm. ako to pomnozis sa 2000 dobijes ne 1.27km, nego samo 900m. Ili 900 metara. zasto onda spekulises sa racunicama , i zasto pokusavas da ucitavas u text ono sto on ne sadrzi, reci mi molim te? Ne smeta meni to uopste na licnom nivou, da me pogresno ne razumes, samo ne volim kada se manipulise sa jasnim cinjenicama. Eto, i ti si to negde 'skinuo' verovatno, pa zato tako mislis. ali ja ti tvrdim drugacije.

Sem toga, ne znam mozes li i ne znam koliko je mudro uporediti knjigu Isusa Navina i Jevandjelje po Luki jer ih deli nekih...1500 godina. Pored toga, Luka, moguce je vrlo, koristi malo drugacije mere nego Isus Navin. I ne znam zasto dovoditi u vezu ova dva texta?

A pored ovoga, pomnozio sam 365.242 sa 1.27 i dobio sam: 463.85734. Eto koliko ce preci.

Drugo, probacu da utvrdim tacniji datum Izlaska, a trece=koje je godine 'pao' Jerusalim? 605 pre nase ere dosao je Navuhodonoso (u nasoj Bibliji) ili Nebukednazer. Tada je i pao Jerusalim.

Trece, "put" u Bibliji oznacava duhovnu orijentaciju, pravac naseg zivota, zivotni stil. A ne bukvalan put.

:) Da, moze ono da bude kabala sto si rekao, ali ne mora da znaci. ja ne znam previse o njima, osim da se bave 'brojevim' kako im padne na pamet. naravno, brojevi imaju svoju ulogu i funckiju, i vazni su, ali ne na nacin kako to oni predstavljaju, jer misticizam i Biblija ne idu zajedno, a ono sto oni uce jeste cist jevrejski misticizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2007, 02:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
"Antropos": Pa, prijatelju, vrtimo se opet u krug?

Ako je svaki biblijski lakat 45 cm a sta je ovaj lakat:
"I gle, bijase zid spolja oko doma, a u ruci onom covjeku trska mjeracka od sest lakata, a lakat bijase duzi za podlanicu duzi od obicnog..."

Hajde, dodaj podlanicu na 45 cm. Koliku ces duzinu dobiti? Kazi nam!

Citiraj:

Kakve veze ima sto ih dijeli tolikogodina. Subotnji dan hoda koji pominje Luka je ona udaljenost od kovcega do ljudi kod Isusa Navina.

Citiraj:

A koliko je sati , minuta i sekundi u tih 365,242 dana? Pogledaj jos jednom brzinu kretanja!

Citiraj:

Mozda je bolje prvo da proucis Pismo i istoriju, pa opet da dodjes.

Citiraj:

I bukvalni i duhovni zivot, jer je jedno neodvojivo od grugog.

Citiraj:

Ti radis po sistemu "cula, kazala".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 04:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

KO JE ODREDIO MJERE

Slika

Evo, geometrijski prikaz Zemlje: Zemlja kao krug A sa dijametrom 12.757,00336 km, bas onako kako kaze Piramida. Krug A i kvadrat B iste su povrsine, tako da kvadrat ima duzinu strana po 11.305,59509 km i njegov obim je 45.222,38036 km.

Izmedju dva mlada Mjeseca prodje vrijeme od 29,27 do 29,83 dana. Astronomi uzimaju pribliznu vrijednost od 29,5305889 dana.
Velika piramida kaze da je ta srednja vrijednost 29,53010037 dana, sto ukupno iznosi 2.551.400,672 sekundi.

Podijelimo obim spomenutog kvadrata B sa brojem sekundi da bismo teoretski vidjeli kojom bi brzinom za 29,53010037 dana neki objekat presao cijelu duzinu ovog kvadrata:

45.222,38036 : 2.551.400,672 = 0,017724531 km = 17,72453102 m = 1,772453102 dekametara u sekundi.

Markirajmo broj 1,772453102 m, jer ce nam opet trebati.

Krug Zemlje je po Piramidi iznosi 40.077,27418 km. Podijelimo i ove kilometre sa brojem sekundi u 29,53010037 dana od jedne do druge Mjeseceve mijene da vidimo kojom brzinom bi se neki objekat morao kretati krugom A da bi za 29,53010037 dana presao krug Zemlje:

40.077,27418 : 2.551.400,672 = 0,01570795 km = 15,70795 m = 1,570795 dekametara u sekundi = 1/2 broja Pi.

Pitanje: ko je uskladio mjere vremena, brzinu okretanja Mjeseca i velicinu Zemlje? Evolucija ili Inteligencija? :lol:

Ko je znao za postojanje metrickih mjera pri uskladjivanju gore spomenutih odnosa? Evolucija, ili Logos? :lol:

Ko je sve to znao pri gradnji Velike piramide, jer evo i ovaj podatak:

1,772453102 : 1,570795 = 1,128379643 = kvadratni korijen tangensa ugla uspona Velike piramide (1,27324062).

Dakle, ko je odredio metricke mjere u skladu mjera vremena, brzine okretanja Mjeseca oko Zemlje, velicine Zemlje i mjera Piramide?
Evolucija ili Gospod Bog?

I Bog ceka vas odgovor. Ako nemate vjere, eto vam nauke: i ona svjedoci Gospoda!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 17:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Mar 2007, 17:15
Kod:
"Evolucija ili Gospod Bog? "

Tu se radi o Bozijem poslu koji je nazvan "evolucija". S'obzirom da je evolucija bioloski proces a bioloski proces je jedna od Bozijih stvaralackih osobina, nas dovodi do zakljucka da je ta rijec zloupotrijebljena od nevjernika kao argument da nema Boga. Nigdje u svijetu ta rijec nema toliki znacaj kao u bivsem socijalisticko-komunistickom rezimu. Oni su stvorili misljenje znacenja te rijeci, kao da evolucija znaci samopostanak.
Sto se tice nebeskih tijela tu nema osnovne teorije za upotrebu te rijeci.

Dopada mi se Vidusina racunica. Iz pouzdanih izvora znam da postoji veliko interesovanje na jednom americkom fakultetu o izdvajanju budzta za pracenje njegovog rada.

Vidusa ajd' jednu uzdravlje :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Mar 2007, 17:58 
Početnik
Početnik

Kod:
Apis
Voajer

Moderatore, nisam znao da dodjeljujete i seksualnu orjentacuju clanovima.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Mar 2007, 00:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Apis: Dopada mi se Vidusina racunica. Iz pouzdanih izvora znam da postoji veliko interesovanje na jednom americkom fakultetu o izdvajanju budzta za pracenje njegovog rada.

Vidusa ajd' jednu uzdravlje

Dobrodosao, Apise!

Izdvajanje budzeta na jednom fakultetu!
:laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3:

Dobar vic! =D>

Zivio!
:occasion5:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2007, 07:26 
Početnik
Početnik

Dobro te nasao brate.

:faroah:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2007, 10:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
@Vidusa svaka cast, vrlo zanimljiva tema. =D>

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Mar 2007, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bORGqUEEN je napisao:
@Vidusa svaka cast, vrlo zanimljiva tema. =D>

Hvala, hvala, @bORGqUEEN!
:cheers:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2007, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BETHEL, KUCA BOZIJA I VRATA NEBESKA

"A Jakov otide od Birsabeje iduci u Haran.
I dodje na jedno mjesto, i ondje zanoci, jer sunce bjese zaslo; i uze kamen na onom mjestu i metnu ga sebi pod glavu, i zaspa na onom mjestu.
I usni san, a to ljestve stajahu na zemlji a vrhom ticahu u nebo, i gle, andjeli Bozji po njima se penjahu i silazahu;
I gle, na vrhu stajase Gospod, i rece: ja sam Gospod Bog Avrama oca tvojega i Bog Isakov; tu zemlju na kojoj spavas tebi cu dati i sjemenu tvojemu;
I sjemena ce tvojega biti kao praha na zemlji, te ces se rasiriti na zapad i na istok i na sjever i na jug, i svi narodi na zemlji blagoslovice se u tebi i u sjemenu tvojem.
I evo, ja sam s tobom, i cuvacu te kuda god podjes, i dovescu te natrag u ovu zemlju, jer te necu ostaviti dokle god ne ucinim sto ti rekoh.
A kad se jakov probudi od sna rece: zacijelo je Gospod na ovom mjestu, a ja ne znah.
I uplasi se i rece: kako je strasno mjesto ovo! Ovdje je doista kuca Bozija, i ovo su vrata nebeska.
I usta Jakov u jutru rano, i uze kamen sto bijase metnuo sebi pod glavu, i utvrdi ga za spomen i preli ga uljem.
I prozva ono mjesto Bethel, a predje bjese ime onome gradu Luz."
(1. Moj.28, 10- 19)

Zasto se Gospod javio Jakovu bas na ovom mjestu? je li to slucajno ili je to odabrano mjesto Bozijeg javljanja sa posebnim Bozijim znakom ljudima i naseg vremena?
Evo geografskih podataka o gradu Bethelu, danasnjem gradu Baytin:

http://www.fallingrain.com/world/WE/0/Baytin.html

Baytin (Bethel): 31.9333 stepeni N, 35.2333 stepeni E

Nas zanima geografska duzina 31,9333 stepeni (N) sjeverno od ekvatora.

Posto po internacionalnim standardima 1 stepen na zakrivljenoj povrsini Zemlje iznosi 111 km, ovih 31,93333333 stepeni daje duzinu od 3544,6 km.

I pogledajmo sljedeci geometrijski prikaz odnosa kruga i kvadrata:

Slika

Podsjetimo se na famozni broj Pi: 3,14159...

Pogledajmo gornji crtez: uzmomo da je jadna strana kvadrata B duga 1000Pi = 3141,59 km. Krug A je iste velicine (povrsine) kao i kvadrat i precnik (d) tog kruga je 3544,906205 km.

Na tlu Zemlje 3544,906205 km iznosi 31,93609193 stepeni.

Uporedimo zvanicne podatke o poziciji grada Baytin (Bethela) sa ovim mjerama kvadrata i kruga: razlika izmedju 3544,906205 i 3544,6 km je samo 306 metara.

" Ovdje je doista kuca Bozija i ovo su vrata nebeska."

Mozemo li sad naslutiti odgovor na pitanje zasto se bas na ovom mjestu Gospod javio Jakovu? Nije li to odabrano mjesto sa znakom broja Pi Bozije javljanje ljudima naseg vremena? Naravno da jest.

A sta mislite na koje dogadjaje se odnosi ovaj dio Bozije poruke Jakovu:

" I sjemena ce tvojega biti kao praha na zemlji, te ces se rasiriti na zapad i na istok i na sjever i na jug, i svi narodi na zemlji blagoslovice se u tebi i u sjemenu tvojem.
I evo, ja sam s tobom, i cuvacu te kuda god podjes, i dovescu te natrag u ovu zemlju, jer te necu ostaviti dokle god ne ucinim sto ti rekoh."

Kad je kroz sjeme Jakovljevo Gospod blagoslovio sve narode na zemlji i kad je ostavio Jakova (Izrailja)? Blagoslovio je Gospod sve narode Isusom Hristom i tada je ostavio tjelesne sinove Izrailjeve, a prihvatio nrod Novog Izrailja, duhovne sinove Hristove Crkve.
Ovo je jedinstven primjer Bozijeg javljanja danasnjim tjelesnim potomcima Jakovljevim, Bozije javljanje danasnjim Jevrejima sa jasnom porukum o Gospodu Isusu Hristu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pozdrav...

Evo, nisam uspeo sve da pretrazim, zbog vremena, ali ove stvari su sigurno zanimljive.

Sabbath day’s journey. A phrase occurring in Scripture only here, describing the distance from Jerusalem to the Mount of Olives (see on Ex. 16:29; see Vol. V, p. 50). This distance is measured by Josephus as 5 or 6 stadia, or furlongs (Antiquities xx. 8. 6; War v. 2. 3 [70]), or about two-thirds mile (c. 1 km.). The Mishnah agrees with these figures, for it defines the “Sabbath limit” as 2,000 cu. It says: “If a man who was permitted to do so went out beyond the Sabbath limit and was then told that the act [which he intended to do] had already been performed, he is entitled to move within two thousand cubits in any direction. If he was within the Sabbath limit he is regarded as if he had not gone out. All who go out to save life may return to their original places” (ÔErubin 4. 3, Soncino ed. of the Talmud, p. 306).
There were ways provided for overcoming the inconvenience caused by such a “limit.” “If a man who was on a journey [homeward] was overtaken by dusk, and he knew of a tree or a wall and said, ‘Let my Sabbath base be under it,’ his statement is of no avail. If, however, he said, ‘Let my Sabbath base be at its root,’ he may walk from the place where he stands to its root a distance of two thousand cubits, and from its root to his house another two thousand cubits. Thus he can walk four thousand cubits after dusk. If he does not know of any tree or wall, … and said, ‘Let my present position be my Sabbath base,’ his position acquires for him the right of movement within a radius of two thousand cubits in any direction. … The Sages, however, ruled: The distances are to be squared in the shape of a square tablet, so that he may gain the area of the corners” (Mishnah ÔErubin 4. 7, 8, Soncino ed. of the Talmud, pp. 343, 344).
“The Sages did not enact the law in order to add restrictions but in order to relax them”
(ibid. 5. 5, Soncino ed. of the Talmud, p. 411).
The origin of the 2,000-cu. measurement is said to have been found in the tradition that the distance from the farthest tent in the wilderness camp of the Israelites to the tent of meeting, or tabernacle (cf. Num. 35:5), was the greatest distance a Hebrew might walk without its being said that he had gone “out of his place on the seventh day” (Ex. 16:29). More probably, it was the distance specified by Joshua to lie between the people and the Levites bearing the ark, at the crossing of the Jordan (Joshua 3:4).
Chrysostom (Homily III, Acts 1:12) supposed that the ascension must have been on a Sabbath, to account for the mention here of a “sabbath day’s journey.” Such a conclusion is not necessary. The ascension probably took place on a Thursday. (Nichol, Francis D. (1978). The SDA Bible Commentary)[/quote]

Citiraj:
It was about half a mile east of the temple and several hundred feet above it—close to “a sabbath day’s journey,” which was two thousand cubits. (Keener, Craig S. (1997). IVP Bible Background Commentary: New Testament , [Online] Available: Logos Library System.)

[quote]The Shabbat-walk distance from the Mount of Olives. The Mount of Olives is east of what is today called the Old City, which corresponds (very approximately) to what was meant anciently by Yerushalayim. The rabbinic rules for Shabbat, with certain exceptions, limit walking outside a walled city to 2,000 cubits (about 0.57 mile). (The Jewish New Testament Commentary, (1996) [Online] Available: Logos Library System.)

Poslednji put menjao Antropos dana 13 Mar 2007, 15:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A sabbath day’s journey. “The traditions of the elders” defined the distance that might be traveled on the Sabbath. It was a little less than a mile. Bethany is nearly two miles, but Luke here is stating the distance of the Mount of Olives from the city. (Johnson, B. W. (1999). The People’s New Testament, [Online] Available: Logos Library System.)

The Ascension had taken place from the Mount of Olives, which stands directly east of Jerusalem, about three thousand feet away. (Everett F. Harrison. (1962). The Wycliffe Bible Commentary, New Testament, [Online] Available: Logos Library System.)

The ascension took place near Bethany, which was nearly two miles from Jerusalem, and on the further side of Mount Olivet. It was the nearer side of the Mount, which was distant a Sabbath-day’s journey, or seven-eighths of a mile. (McGarvey, J. W. (1999). A Commentary on Acts of the Apostles, [Online] Available: Logos Library System)

Sabbath day’s journey = Jews applied the rule of Num 35:5 to Exod 16:29, and limited a Sabbath day’s journey to 3,000 feet outside their city of domicile. (Mills, M.S. (1998). The Acts of the Apostles, [Online] Available: Logos Library System.)

A Sabbath day’s walk was two miles; so this passage agrees with John 11:18. The Mount of Olives was close to Bethany.(Calvin, John. (1997). Acts: The Crossway Classic Commentaries, [Online] Available: Logos Library System.)

The distance was a “Sabbath–day’s journey”; not that Moses had limited a journey on the Sabbath; but the Rabbins derived the rule from the prohibition to depart, on the sacred day, from the camp, which was supposed to be two miles square. (Exell, Joseph S. (1997). The Biblical Illustrator, [Online] Available: Logos Library System)

The apostles walked “a Sabbath’s day’s walk” to get to Jerusalem. This distance was about three-fourths of a mile and was the longest distance one could walk without breaking the Sabbath day regulation established by rabbinic tradition. (The distance was 2000 cubits and, as Bruce (p. 39) says, was “ingeniously reckoned” by comparing Exod 16:29 (“let no one go out of his place on the seventh day”) with Num 35:5 (Levite’s pasturelands defined as 2000 cubits in radius from a city of refuge). (Gaertner, Dennis, Ph.D. (1998, c1993). The College Press NIV Commentary: Acts, [Online] Available: Logos Library System.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A Sabbath day’s journey was the maximum distance one was permitted to travel on the Sabbath under rabbinic law. It was fixed at 2,000 cubits, or about one half to three quarters of a mile (cf. Josh. 3:4). That distance derives, according to tradition, from Israel’s encampments during the forty years of wilderness wanderings. The farthest tents were held to have been 2,000 cubits from the tabernacle, although Scripture nowhere specifies that distance. Since work was prohibited on the Sabbath, the farthest anyone would need to travel was the 2,000 cubits to the tabernacle to worship. Consequently, a Sabbath day’s journey became synonymous with 2,000 cubits. (MacArthur, John F. (1983). The MacArthur New Testament Commentary, [Online] Available: Logos Library System.)

A sabbath day’s journey off (Sabbatou ejcwn oJdon [Sabbatou echoµn hodon]). Luke only says here that Olivet is a Sabbath day’s journey from Jerusalem, not that Jesus was precisely that distance when he ascended. In the Gospel Luke (24:50) states that Jesus led them “over against” (eJw" pro" [heoµs pros]) Bethany (about two miles or fifteen furlongs). The top of Olivet is six furlongs or three-fourths of a mile. (Robertson, Archibald Thomas. (1998, c1933). Word Pictures in the New Testament, [Online] Available: Logos Library System.)

Sabbath day’s journey, the distance one is allowed to walk on the Sabbath. Exod. 16:29 legislates: ‘Let no man go out of his place on the seventh day.’ Num. 35:5 defines the Levitical pasture lands as extending 2,000 cubits in each direction from the city center. Tannaitic law defined the Sabbath day’s journey as 2,000 cubits. Acts 1:12 mentions that Jerusalem is a Sabbath day’s journey from the Mt. of Olives. The Zadokite Fragments (Damascus Document) also counted 2,000 cubits from the city as a Sabbath limit for walking after one’s animals. Boundary stones marking the Sabbath limits (Heb. tekhum shabbat) of the city were found in the excavation of Gezer. (Achtemeier, Paul J., Th.D. (1985). Harper’s Bible Dictionary, [Online] Available: Logos Library System.)

SABBATH DAY’S JOURNEY — the distance a Jew could travel on the Sabbath without breaking the law. This phrase occurs in the Bible in Acts 1:12, where Mount Olivet is described as being “near Jerusalem, a Sabbath day’s journey.” This distance is usually reckoned to be about a thousand yards (Josh. 3:4, NIV; two thousand cubits, REB, NRSV, NKJV), because of the distance between the ARK OF THE COVENANT and the rest of the Israelite camp in the wilderness. (Youngblood, Ronald F., General Editor; F.F. Bruce and R.K. Harrison, Consulting Editors. (1997, c1995). Nelson’s New Illustrated Bible Dictionary, [Online] Available: Logos Library System.)

SABBATH DAY’S JOURNEY. This expression is used only once in Scripture, at Acts 1:12, where it is said that the ascension from the Mount of Olives took place a “sabbath day’s journey” from Jerusalem, the distance a Jew might travel on the sabbath without breaking the law. This distance of 2,000 cubits or 3,000 feet was arrived at on the basis of Josh 3:4, where it is said that the ark traveled 2,000 cubits ahead of the Israelite camp. Since Jews were allowed to go to the tabernacle on the sabbath, this distance became fixed as a sabbath day’s journey.
Today in the Chapel of the Ascension on the Mount of Olives one may see a footprint in the top of the mount that some of the pious believe is the footprint of Jesus, made when He ascended. In reality it is probably a mark to indicate the extent of a sabbath day’s journey from Jerusalem and may be the spot from which Jesus ascended. (Pfeiffer, Charles F. (1975). Wycliffe Bible Encyclopedia, [Online] Available: Logos Library System.)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 428 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]