114_AhmeD je napisao:
Hristov je napisao:
Ahmede, moze li jedan primjer gdje je bas bas tesko prevesti znacenje (mozes svojim rijecima pokusati objasniti znacenje) ?
Evo, uzet ću primjer gdje Allah govori ljudima o nastanku svemira, Big Bang teoriji koja je naucno i dokazana..
أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَZar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna
cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati? (21, 30)
Oni su riječ RATK preveli cijelina ali njeno dublje značenje je:
" neka smjesa koja je stvorena od više sastojaka, izmješana i isprepletena, ušivena jedna u drugu". Na primjer,, tijesto je "RATK" od vode i brašna i soli..
Et' znači, detaljno je objašnjeno kako je materija bila sva na jednom mjestu. I znaš kako hristov, ja kad učim Kur'an i onda vidim prevod, kao da sam iz mora ušao u čašu vode. Previše je osiromašeno.
Vidim da dobro barataš vjerskim činjenicama, to poštujem, nisam do te mjere upućena u Islam, pa mi nije zgoreg ovo pročitati, ali da je "veliki prasak" naučno dokazan...??? Gdje, kada, kako? To je teorija, ne dokaz...
Jedino, ako to što piše u Kur'an-u, nije naučni dokaz.
Ljudi moji, poštujem religije, ali nemojte tražiti naučne dokaze da potvrde ono što piše u svetim spisima, niti povezivati, na taj način, ta dva pojma...