banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 19:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2009, 21:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Oooo Hristov, Hristov dokle cemo ja i ti... :D

Da, toliko sam si uzdrmao moju samouvjerenost da sam tamo oko srijede otisao 400 km daleko od mjesta u kojem zivim, pa sam trebao ne samo toliki nego i veci put napraviti sutra ali je otkazan za sljedecu sedmicu ako Bog da, tako da to sto se nisam javio "tebi na vrijeme" uzmi komotno kao "jak argument uzdrmanosti vjere" :roll:...steta sto ne idem sutra jer bi ti mozda zakljucio das sam toliko uzdrman, da sam morao otici na lice mjesta u Egipat i vidjeti o cemu se radi.

Ali nema potrebe jer...

1) Nisi nasao prevod na Arapskom jos uvjek ti ponavljam

2) Pogresno si preveo kompletan tekst s wikipedie koji je tvoj "najjaci argument"

i naravno

3) Otvorio si sebi Pandorinu kutiju

Zamisliti i pod tackom razno da je Poslanik s.a.w.s. bio u pomenutom manastiru i "iscitavao" krscanske tekstove je ravno zamisljanju da je Josip bioloski otac Isa a.s. (Isusu Kristu)
Zasto???

Vidis, najveca muzdiza Isa a.s. je on sam, jer je rodjen bez oca, njegova a.s. majka je bila cista , a on sam a.s. je utjelovljenje Allahove s.w.t. rijeci.
Idemo korak dalje....Bozja rijec moze biti utjelovljena samo u cistom tjelu kao sto je Isa a.s. koji je rodjen bez sexualnog akta ( animalnog akta ). Bozja rijec u tjelu zahjeva cistotu tijela.

Predjimo sad na Poslanika Muhammeda s.a.w.s.- Njegova najveca mudziza je Kur'an. Kur'an je mogao biti objavjen samo onom umu ili onom razumu ili onoj osobi kojeg nije dodirnula niti ijedna ljudska filozofija, vjera, premisa, logika koja se nalazila ili bila iscitavana ili bila popularna u tom djelu svijeta i u tom vremenu. Uslov da ta osoba bude cista od bilo kakve ljudske filozofske pisane premise jest da bude nepismena.

S toga koliko god je Poslanik Muhammed s.a.w.s. pismen toliko je i Josis drvodjelja bioloski otac Isa a.s.

Bar mislim da ces sad pokusati shvatiti nesuvislost svojih argumenata, narocito onih koje izvlacis iz wikipedie i usput ih katastrofalno prevedes, te s tim prevodom tvrdis ono sto ni sam pisac originalnog teksta na wikipediji nije se usudio kazati.

Nadam se da ce krscani ili bilo ko drugi ko cita i tvoje i moje postove imati to u vidu.

Da jos jednom ponovim ma koliko protestirao da duljinu postova Oficira, Ahmeda Mirzzarelija i sl. jer ne moze se drugacije nego stalno ponavljati u ovom slucaju konkretno tebi.

1) Donesi mi prevod Arapske Biblije napisane u 6 stoljecu
2) Potvrdi mi pismenost Poslanika s.a.w.s.
3) Historijski dokaz da je bio na Sinajskoj Gori u manastiru Sv.Helena (da je klanjao namaz, govorio s nekim, da ga je neko od kaludjera vidio, cuo, ili da je imao bilo kakavog kontakta s njima na tom mjestu)

Dalje

Probaj mi odgovoriti na pitanje : Zasto bi Kurejsije koji su imali vise od 360 svojih kipova donijele Muhammedu s.a.w.s. Bibliju da im on protumaci (naravno nakon sto oni njemu budu iscitavali dio po dio :roll: ) da bi oni odbacili 360 svojih bogova zbog kojih su ratovali protiv Muhammeda s.a.w.s. iz razloga sto im je on rekao da su u krivu i s bogovima i Biblijom i da im da svoje tumacenje svega sto ce na kraju postati Islam.....da li vidis i sam paradox pitanja-mogu zamisliti kakav ce biti odgovor.

Hristov je napisao:
Namjerno sam ja licno preveo tako kako sam preveo, jer mi je cilj bio da te prodrmam, a ne prevodjenje istorijskog dokumenta za naucne svrhe. Da se tebe pitalo ti bi napisao da "autor nije uopste siguran u ono sto pripovijeda ali opet kaze da je mozda iako nije uopste siguran niti sam zna zasto to pise jer ogromna sumnja postoji, da je Muhamed mooooooozda bio u manastiru mada dok to govori pripovjedac je totalno nesiguran u sebe i vec se poceo da znoji jer ga pece savjest sto laze, i to vise puta kaoooooo da je bio". Tacan prevod glasi da se kaze ili da se govori, ali budimo iskreni, da sam napisao da se govori, tebi bi to bilo dovoljno kao povod da odbacis to sto pise kao "apsolutno netacno", dokaz je uostalom tvoj post, i moj cilj ne bi bio postignut.

Jel vidis gore sto si napisao Hristov, e to je dokaz vise u smislu ne da si namjerno lose preveo, nego da si namjerno slagao.
Ispravan prevod je : " Kaze se...."
Ali ti si ga pretvorio u izjavnu recenicu u koju si siguran 100 %, i cak si slagao i na covjeka koji je to pisao.
"Kaze se da je Isus iz Nazareta 17 godina bio u Indiji, odakle je prenio odredjene dijelove vjere starih Indijaca"

Ti bi preveo
" Isus iz Nazareta je nekoliko puta bio u Indiji, odakle je prenio odredjene dijelove vjere starih Indijaca"

A ja zelim kazati da

Niti je Isus bio u Indiji niti je prenio odredjene djelove vjere Indijaca

Jel shvatas da nije bit u prevodu samom koliko u tome da se dokazi fabriciraju, umetnu u wikipedija (donekle prestiznu enciklopediju :wink: ), i takve price postaju fakti na koje si ti pao i jos ih lazno preveo i jos izvrnuo historiju po tom pitanju na glavu.

Hristov je napisao:
Poenta mog posta je da uzdrmam samouvjerenost kojom se tvrdi da Muhamed nije mogao doci u dodir sa spisima. Nije se ovdje argumentovalo samo o tome da li postoji prevod ili ne, vec se o tome pricalo u kontekstu argumentovanja da je Muhamed dolazio u dodir sa Biblijom. Ne samo da je mogao doci u dodir, vec je moguce da je i sam isao tamo vise puta, a tome u prilog govori izmedju ostalog i pismo kojim zasticuje jedan manastir usred Nedođije.

Do 23 godine bas se bojim da ce cobanu dolaziti vrsni trgovci i prepricavati mu Bibliju da im on tumaci...budimo realni
Opet ti da je moguce da je i sam isao tamo i to vise puta ....o Boze dragi....mislim Hristove budimo realni.
A manastir je dobio zastitu nakon sto ju je trazio od Poslanika s.a.w.s. dakle na zahtjev...budimo i tu relani.

Hristov je napisao:
Evandjelje po Barnabi ne ide NI TEBI u prilog drugar, pa ako trazis od mene da citam i vjerujem u to evandjelje, onda vjeruj i ti u dio koji se kosi sa islamom.

Evandjelje po Barnabi je nadjeno uz Codex Sinaiticus jel tako.
Evandjelej po Barnabi nije 115 ili 116 Kur'anska sura nadjena na SInaju jel tako.
1000 Evandjelja po Barnabi moze biti nadjeno i ponisteno od strane vas krscana to nece u Kur'an promjeniti niti ijednu tacku jer...

Da li Branaba ili evandjelje ima bilo kakavih dodirnih tacaka s Islamom, ne nego zadire u Krscansku dogmu.
Evandjelje po Barnabi nije nadjeno uz stari prepis Kur'ana nego uz stari prepis Biblije odsnosno Codex-a, jel ti to ima logike...
Da probamo ovako...Pluton vise nije planeta kazu znanstvenici, trebalo bi revidirati knjige koje su to do sada zagovarale...kakve to veze ima s biologijom????
ili Nadjen Codex Sinaiticus sastavni dio mu je Evandjelje po Barnabi, trebalo bi revidirati Bibliju ...kakve to veze ima s Islamom???

budimo realni.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 21:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

O da umalo da zaboravim

Hristov je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:
Der islamische Prophet Mohammed IST hier mehrmals zu Gast gewesen sein, bevor er als Prophet auftrat.

Kao prvo gramatika je neispravna; ako izbacis ono 'sein', to gore se odnosi na svrseno proslo vrijeme, a posto je Muhamed vise puta bio dole, pravilno bi bilo:

Der islamische Prophet Mohammed WAR hier mehrmals zu Gast, bevor er als Prophet auftrat.

a moze i ovako

Der islamische Prophet Mohammed WAR hier mehrmals zu Gast GEWESEN, bevor er als Prophet auftrat. :D

Samo nemoj misliti da je bio, jer to smo rascistili.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
To nije bila poenta mog posta, ali nema veze.

Osim toga ova recenica koju si napisao je opet (ovaj put semanticki) pogresna, radi se o pluskvamperfektu i koristi se kad zelis naglasiti da se neki dogadjaj desio prije nekog drugog dogadjaja u proslosti, a mi ne pricamo ovdje o dva dogadjaja :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 22:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Oficir, moras priznati da nije bas najnormalnije stavljati vjeru "na kocku". To sto ti radis je kockanje vjere. Pa sve i da si 100 % siguran u svoje stavove, ovo ti nije trebalo i nije najpametniji potez.

Vidis Leona, Islam je sistem spojenih posuda, ili ti onaj domino efekt.

Znaci ovako ako Hristov dokaze pismenost Poslanika s.a.w.s. , ili prepisivanje Kur'ana iz Biblije ili da je Islam blijeda kopija Biblije kako to tvrde Avinoam1 ili Kim deal onda ne vrijedi slijediti tu vjeru, jel tako, necu da gubim vrijeme zivot je kratak.

Dakle izazov nisam postavio ja nego i Kur'an sam, pa neka se Kur'an sam i brani a gospoda bilo daje Hristov ili razni hristovi neka pokusaju da dokazu ono sto zagovaraju i ako dokazu, no problem ja cu im biti zahvalan.

Stvar je jednostavna.

A i sam Kur'an o tome govori na mnogo mjesta

"Reci:'Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine nešto slično ovom Kur'anu, ne bi mogli ništa njemu slično sačiniti, pa makar jedni drugima pomagali.'" 3:17

Pa je Kur'an nekoliko godina kasnije olaksao izazov ajetima

"Zar oni (nemuslimani) da govore: 'On (Muhammed) ga izmišlja!' Reci: 'Pa sačinite vi deset Kur'anu sličnih, izmišljenih sura, i koga god hoćete, od onih u koje pored Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako je istina to što tvrdite! A ako vam se ne odazovu, onda znajte da se on objavljuje samo s Allahovim znanjem i da nema boga osim Njega – zato muslimani postanite!" (Prijevod značenja, sura Hud 13-14)

I opet, kasnije, izazov je olakšan po drugi put, da se sačini samo jedna sura kao ona iz Kur'ana ili makar slična njoj. Izazov za bilo koga da sačini jednu suru, sličnu kur'anskoj, prezentiran je u Kur'anu na više mjesta; jedno od njih je u suri El-Bekare 23, gdje Allah kaže (u prijevodu značenja): "A ako vi sumnjate u ono što objavljujemo (tj. ono što objavljuje Allah) robu Svom (Muhammedu), načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu (tj. Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem), i pozovite svjedoke vaše i pomagače vaše, osim Allaha, ako je istina ono što govorite. Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje." (Prijevod značenja, sura El-Bekare 23-24)

Od tada je prošlo 1400 godina i niko nije bio u stanju da odgovori na ovaj izazov... s toga 8)

Samouvjeren jesam ali ohol nisam da me Uzviseni sacuva od oholosti.

Pismenost poslanika, prepis Kur'ana iz Biblije, izazov da se sacini bilo sta slicno...to je najnormalnija stvar svakog vjernika da dopusti drugima da dokazu da imaju pravo.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Od tada je prošlo 1400 godina i niko nije bio u stanju da odgovori na ovaj izazov... s toga 8)

Stoga, imali su pametnijeg posla?

Sacekaj jos koju godinu, tek su nedavno zapadni naucnici poceli da kriticki ispituju islam i njegove osnovne premise koje su vecina islamologa uzimali zdravo za gotovo. Cinjenica koju ti ne mozes da oboris koliko god se trsio je ta da se naucnici boje javno kritikovati islam jer poslije svake kritike eksplodiraju i gore crkve i ubijaju se hriscani. Jesi li primjetio da naucnici koji se kriticki postavljaju prema paradoksima islama objavljuju svoje radove pod pseudonimima?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Stoga, imali su pametnijeg posla?

Sacekaj jos koju godinu, tek su nedavno zapadni naucnici poceli da kriticki ispituju islam i njegove osnovne premise koje su vecina islamologa uzimali zdravo za gotovo. Cinjenica koju ti ne mozes da oboris koliko god se trsio je ta da se naucnici boje javno kritikovati islam jer poslije svake kritike eksplodiraju i gore crkve i ubijaju se hriscani.

A onda ni ti ne srljaj s zakljuccima, nego sacekaj i ti jos koju godinu.
Uopste nemam namjeru da oborim cinjenicu da se naucnici "boje", i ako ces to dokazati i dokazivati, do toga mi je ko do lanjskog snijega, strah naucnika je irelevantan za idzaz i cao djaci.

Hristov je napisao:
Jesi li primjetio da naucnici koji se kriticki postavljaju prema paradoksima islama objavljuju svoje radove pod pseudonimima?

Paradoxima islama - ma daj Hristov znaci da fuljke tipa "igra rijeci" i tipa crni islam i crni vilajet ne prolaze ni kod muslimana koji zna makar ilmihal a no kod prosjecnog covjeka koji zna makar i bukvar i drugo
Ako naucnici objavljivaju svoje radove pod pseudonimima, kako onda ti znas da su to naucnici?? :D

Sad cu svima kazati da znas "njihov" identitet...bice veselo. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I sta je poenta tvog posta? Tebe boli briga, tebi je svejedno,..?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Uopste....ako mislis dokazivati neciji strah, promasio si temu ima podforum psihologija.

A pitanje je kako znas da je neko pod nekim pseudonimom naucnik????

Jesi li ti naucnik????

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kako ti znas da je Kuran od Boga?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Kako ti znas da je Kuran od Boga?

Jel se jos uvjek prepucavamo ili konacno pocinjemo nesto konstruktivno?

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema prepucavanja, odgovorio sam ti na pitanje ("kako znas da je neko pod pseudonimom naucnik") kontrapitanjem. Osim toga, Codex Sinaiticus ne sadrzi evandjelje po Barnabi vec "pismo" odnosno teoloski traktat jedne osobe po imenu Barnaba. "Evandjelje po Barnabi" je nadjeno veoma veoma kasno. Sad pogledah, datirano je u XVI vijek.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 01:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Citiraj:
The so-called Gospel of Barnabas is attested by two textual witnesses, an Italian manuscript probably dating from he end of the sixteenth century and presently kept in Vienna, and a lacunar Spanish manuscript from the eighteenth century recently rediscovered in Sydney.' Very little is known, however, about the origins of the writing; dates assigned to it range from antiquity to the early seventeenth century. During the last twenty-five years or so, the hypothesis that the Gospel of Barnabas was created by a Morisco around the year 1600 in Spain has been gaining support. The Spanish context would explain the peculiar mixing of Islamic and Christian elements as well as some other particularities.

Moreover, an explicit reference of the Gospel of Barnabas occurs in a Morisco manuscript dating from 1634. This hypothesis is attractive, but there are several reasons to remain cautious. Champions of the Morisco hypothesis have generally supposed the Spanish text to be the original from which the Italian is derived. As will be seen presently, the gospel text contained in the Gospel of Barnabas indicates rather that priority belongs to the Italian text. Another argument to this effect may be briefly rehearsed. As the first editors of the Gospel of Barnabas discovered, the Italian text alludes three times to Dante's Inferno, in its use of the phrase “deifalsi e bugiardi”, "false and lying gods."" This reference to Dante is less prominent in the Spanish text: while the second instance, in chapter 78, is correctly rendered as “los diosesfalsos y mentirosos”, the first instance, in chapter 23, is abbreviated to los dioses mentirosos and the third, in chapter 217 (ch. 218 in the Spanish text), is omitted and partially replaced by a different text. If the agreement of the two manuscripts in chapter 78 shows that the allusion to Dante belongs to the original writing, the two other occurrences in the Italian alone tend to show that this text stands closer to the original than the Spanish does. But if the Spanish text is the translation, this makes it difficult to give the writing a Spanish setting.

The "Gospel of Barnabas" and the Diatessaron
Jan Joosten
The Harvard Theological Review, Vol. 95, No. 1 (Jan., 2002), pp. 73-96

Imam kompletan tekst, ako koga zanima.. :wink:

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam nedavno procitao par izvoda i bilo mi je sve jasno. Preporucujem da ne gubite vrijeme sa citanjem tog "evandjelja", osim ako hocete da se izmedju ostalog malo i nasmijete.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 23:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Nema prepucavanja, odgovorio sam ti na pitanje ("kako znas da je neko pod pseudonimom naucnik") kontrapitanjem.

Hristov, zaista, zaista kontrapitanje ti nije uopste na mjestu...Kur'an veze nema s pseudonimom niti pseudonimima, ali iza kontrapitanja se krije realnost da si se presao u nastojanju da dokazes da se "naucnici kriju pod pseudonimom"... :roll: ...zaista ima li smisla... :roll: ...mislio sam da si se uozbiljio i da smo konacno poceli kostruktivno da razgovaramo.

Ja bih preformulirao pitanje i pitao:

"Kakve uslove mora zadovoljiti jedna knjiga da bude smatrana Objavom?"

Hristov je napisao:
Osim toga, Codex Sinaiticus ne sadrzi evandjelje po Barnabi vec "pismo" odnosno teoloski traktat jedne osobe po imenu Barnaba. "Evandjelje po Barnabi" je nadjeno veoma veoma kasno. Sad pogledah, datirano je u XVI vijek.

E vidis wikipedia jasno kaze Epistle of Barnaba a ne "lether of Barnaba".
Evandjelje po Barnabi je nadjeno veoma rano datirano jos u IV vijeku, kaze wikipedia.
Codex Sinaiticus sadrzi : Originally, it contained the whole of both Testaments. The Greek Old Testament (or Septuagint) survived almost complete, along with a complete New Testament, plus the Epistle of Barnabas, and portions of The Shepherd of Hermas.[2]

Vjerovati u Codex Sinaiticus kao najstariji zapis Biblije a ne vjerovati u onaj dio o Barnabi koji je dio Codex Sinaiticusa.....znaci.... :roll:

Hristov je napisao:
Ja sam nedavno procitao par izvoda i bilo mi je sve jasno. Preporucujem da ne gubite vrijeme sa citanjem tog "evandjelja", osim ako hocete da se izmedju ostalog malo i nasmijete.

Ja sam nedavno procitao par izvoda kritike Evandjelja po Barnabi i bilo mi je sve jasno. Preporucujem da ne gubite vrijeme s citanjem kritika, osim ako hocete da se izmedju ostalog i malo nasmijete.

Dakle Hristov

"Kakve uslove mora zadovoljiti jedna knjiga da bude smatrana Objavom?"

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nismo se opet razumijeli, ono sto ja kazem je ovo: Epistle of Barnabas != Gospel of Barnabas. Epistle = poslanica (pismo, kako god), Gospel = Evandjelje. Codex Sinaiticus sadrzi 'Epistle of Barnabas' a ne 'Gospel of Barnabas', koje je nadjeno u Italiji i Spaniji u XVI vijeku, po jedan manuskript (pogledaj pod onim linkom). Ja komentarisem "Gospel of Barnabas" a ne Epistle of Barnabas koja je nadjena u St. Katarini odnosno koja je sastavni dio Codex Sinaiticusa.

Moje kontrapitanje je u principu isto kao i tvoje pitanje. imas necije djelo ali nisi sto posto siguran za autora. I zato na osnovu djela zakljucujes ko i sta je autor. Niko nije samo na osnovu pseudonima zakljucio da se radi o naucniku. Naucnika ne cini titula magistra ili doktora naucnikom nego koristena metodologija. Ako metodologija kojom se obradjuje problem odgovara naucnim kriterijima, kazemo da se radi o naucnom pristupu odnosno da je naucnik pisao rad.

Citiraj:
A scientist, in the broadest sense, is any person who engages in a systematic activity to acquire knowledge or an individual that engages in such practices and traditions that are linked to schools of thought or philosophy. In a more restricted sense, a scientist is an individual who uses the scientific method.

U vezi Objave, to za mene nije teolosko (u smislu kao nekog potvrdjivanja naucne validnosti) pitanje, tako da nisam zainteresovan davati neki teolosko-naucni odgovor koji ti mozda ocekujes. Ne mogu sad nabrajati neke tamo kriterije, ima ih hiljadu a u stvari je dovoljna jedna potvrda. Ako neko u Novom Zavjetu nadje "dokaze" da se ne radi o Objavi, a neko tamo u Hristovo ime kisu zaustavlja ili ozdravlja umirucu staricu, onda za njega Pismo jeste Objava. Ako meni neki naucnik da neke kriterije oni za mene ne moraju nista da znace, jer Bog svakome na odredjeni nacin potvrdjuje njegovu vjeru. Nijedan covjek kojeg znam a koji je Hrista primio u srce nije ostao bez potvrde svoje vjere. Ja svoju vjeru nisam stavljao pod lupu i analizirao je, jednostavno rijec Pisma ima uticaja na mene, svasta mi se izdesavalo, i to mi je dovoljna potvrda. Religija koja se sastoji samo od zapovijesti meni nije odgovor na moja pitanja. To mi je samo nametanje. Isus nudi dar zajednistva preko duha, to je ono sto potvrdjuje vjeru vise nego ista drugo. Odreci se svoje vjere znacilo bi odreci se tog zajednistva, ali to je na kraju krajeva smijesno, kako ja mogu reci: "Ne zelim vise da volim Hrista"? Shvatas li sada kakav je moj stav prema onima koji se kockaju svojom vjerom? Kako ja mogu reci da cu se odreci Hrista ako mi neko dokaze da je recimo Kuran od Boga, kad je Hrist dio mene?
Eto ti reci sta mislis da je kriterij pa cu ti ja dati svoje misljenje. Uostalom i pitanje mi je neozbiljno, kao da smo mi ovlasceni da propisujemo sta je Objava, samo jos jedan povod za razmimoilazenje.

A moje pitanje za tebe je: sta je to sto tebe drzi vezanog za islam? Sjeti se one opklade, rekao si da ako neko nadje prijevod Biblije na arapski da ces se odreci islama. Sam pronalazak prevoda ne mora ama bas nista da govori ni o cemu, ali ti si se ipak kladio, vjerovatno zato sto si procitao dosta knjiga gdje se tvrdi da je najstariji prijevod Biblije na arapski datiran u IX vijek, izostavljajuci mogucnost da bi se sutra mogla objaviti informacija da je pronadjen prijevod na arapski iz recimo V vijeka. Da je znaci nadjen prijevod iz V vijeka, ti bi se zbog toga odrekao islama. Sta bi izgubio? Sta tebe ovog trenutka cini, ajde da tako kazem, bogatim, zato sto si musliman?

I zadnje pitanje je, odnosno ovo je vise moja konstatacija: potcjenjujes Wikipediju, vjerovatno zato sto previdjas odjeljak "References". :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Ja sam musliman, citao sam evanđelje po Barnabi malo i vidio sam par stvari koje se kose Islamom tako da ne uzimam baš za dokazni materijal.
O kojem se djelu radi, eh ovako...
Pisalo je kako je Allah rekao Ademu da iziđe iz dženneta.

Mi muslimani vjerujemo da je Adem a.s nešto rekao Allahu ( tražio oprost, ali kako ne znamo).

Koliko se sjećam pisalo je nešto ovako:

Zatim Allah reče Ademu "iziđi iz dženeta"
a Adem mu na to reče: " nemoj tako ti Muhammeda "
Allah ga upita: " kako znaš za njega ? ( Iako Allah sve zna, ne treba ga pitati)
Adem reče: vidio sam natpis na tvojoj kapiji/vratima LA ILAHE ILALLAH MUHAMMED RESUL ALLAH - nema boga osim Allaha i Muhammed je njegov poslanik..
Allah mu je oprostio i rekao nešto kao : ZBOG MUHAMMEDA SAM SVE OVO I STVORIO, IZ LJUBAVI PREMA NJEMU....

Ovako govore neke pojedine sekte Islama poput sufija iako se ne pripisuje svim tarikatima i nije ispravno.

Allah je stvorio džine i ljude da ga obožavaju i veličaju, to potvrđuje i ajet:
Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju, (51, 56)

Esselam alejkum i lijep pozdrav

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 13:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo nasao sam evanđelje, ima oko 150 stranica pa kog zanima neka cita

http://www.mlivo.com/PDF/EVANDELJE%20-% ... ARNABI.pdf

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 00:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ako skriveno alaudiras na Kur'an, ja nisam u sumnji i jasno mi je da je Kur'na od Allaha s.w.t., ne postoji retoricko pitanje kao sto ga Pavle postavlja sebi u Bibliji u stvarima dogme...ne postoji nesigurnost kao u Novom Zavjetu koji govori "A sta ako....".

Nema sumnje, nema "A sta ako...", Kur'an je Bozja Objava. (sura Milostivi 1:2 ajet govori ko je autor Kur'ana)

A zasto ???

Ispunjava sve kriterije i podnosi sve kritike.

Knjiga je za sebe, ne postoji nista slicno, niti ijedna knjiga niti ijedno djelo.

Hristov je napisao:
U vezi Objave, to za mene nije teolosko (u smislu kao nekog potvrdjivanja naucne validnosti) pitanje, tako da nisam zainteresovan davati neki teolosko-naucni odgovor koji ti mozda ocekujes

Ne ocekujem nista i ocekujem sve, ali u nemogucnosti davanja bilo kakvih kriterija ostaje samo praznina koja isijava, jer bilo koji ozbiljniji kriterij da postavis mislim da ga Biblija nece ispuniti i mislim da kritiku nece podnijeti, jer su je ljudi pisali, a ljudi su skloni pretjerivanju i greskama.

Hristov je napisao:
Ako neko u Novom Zavjetu nadje "dokaze" da se ne radi o Objavi, a neko tamo u Hristovo ime kisu zaustavlja ili ozdravlja umirucu staricu, onda za njega Pismo jeste Objava.

Ali opet taj sto "kisu zaustavlja" ili "ozdravlja umirucu staricu" treba da se boji Hristovih rijeci ...""Mnogi ce mi u onaj dan doci i reci: "Gospodine, Gospodine, zar nismo U TVOJE IME PROROKOVALI, u TVOJE IME ZLE DUHOVE IZGONILI, u TVOJE IME CUDESA CINILI?
A ja cu im reci u onaj dan: ODLAZITE OD MENE ZLOTOVORI, NIKADA VAS NISAM POZNAVAO".

Hristove ovo ne govorim ja nego Isus u Bibliji, sta cemo ???

Hristov je napisao:
Ja svoju vjeru nisam stavljao pod lupu i analizirao je, jednostavno rijec Pisma ima uticaja na mene, svasta mi se izdesavalo, i to mi je dovoljna potvrda.

E ja jesam, upravo zato imamo um i razum, da analiziramo da vidimo sta je istina a sta zabluda.
Sta mislis da svi prihvataju tako bilo sta na svijetu, pa nastao bi kaos.

Hristov je napisao:
Ne zelim vise da volim Hrista"? Shvatas li sada kakav je moj stav prema onima koji se kockaju svojom vjerom? Kako ja mogu reci da cu se odreci Hrista ako mi neko dokaze da je recimo Kuran od Boga, kad je Hrist dio mene?

Ja se ne kockam, ja sam siguran. Razlika izmedju kockanja i sigurnosti je ogromna.
Imam osjecaj kad bi i postojao dokaz koji ti trazis ti ga opet ne bi htio prihvatiti jer ne zelis.
Nekako mi djelujes kao ljudi koji su ubili Hrista, iako im je govorio da je on dokaz, oni mu nisu vjerovali...
Ali se krije cudna drama iza svega toga, drama Biblije, a bit drame jest dovesti Boga u ljudsko tijelo, zatim ga zanijekati, a onda ga "ubiti", poslije ga slaviti.

Kad govorimo o Objavi srz je dogma, ima li tvoja Objava stabilnu dogmu???

Hristov je napisao:
A moje pitanje za tebe je: sta je to sto tebe drzi vezanog za islam? Sjeti se one opklade, rekao si da ako neko nadje prijevod Biblije na arapski da ces se odreci islama. Sam pronalazak prevoda ne mora ama bas nista da govori ni o cemu, ali ti si se ipak kladio, vjerovatno zato sto si procitao dosta knjiga gdje se tvrdi da je najstariji prijevod Biblije na arapski datiran u IX vijek, izostavljajuci mogucnost da bi se sutra mogla objaviti informacija da je pronadjen prijevod na arapski iz recimo V vijeka. Da je znaci nadjen prijevod iz V vijeka, ti bi se zbog toga odrekao islama. Sta bi izgubio? Sta tebe ovog trenutka cini, ajde da tako kazem, bogatim, zato sto si musliman?

Ama nije u pitanju prevod Biblije na arapski u V vijeku, (moram ti reci da si stvarno zapeo za to), stvar je dokazati da je Poslanik s.a.w.s. "prepisao" i "prokomentirao " Bibliju a zatim "sastavio" Kur'an, Kim Deal je to jasno htio staviti do znanja.
A ja brate Hristov kazem da ako je to istina, ne zelim da gubim vrijeme jer zivot je kratak.
Buduci da to nije istina, ne zelim da sumnjam, jer vjera nije dostojna sumnje, a svaka vjera koja sumnja nije vjera ili svaki vjernik koji sumnja nije vjernik. A ruku na srce i sam Pavle u Bibliji sumnja.

Razlika brate izmedju tvoje i moje vjere jest sto ti u srcu nemas zakona, a po njima se vladas i ti i svemir, nemas kazne, jer je dovoljno vjerovati "Niko se nece spasiti po zakonu nego po vjeri u Isusa Krista" -kaze opet Pavle. Kad nema zakona, nema kazne, nema pakla, nema Sudnjeg Dana,a kad nema tog nista onda nema potrebe za Isusom i iskupljenjem.

Hristov je napisao:
Eto ti reci sta mislis da je kriterij pa cu ti ja dati svoje misljenje.

Moram li biti krscanin po tebi da bi zasluzio raj? Ne moram ni po tebi i po Bibliji. Jer...

Isus ne voli GRIJEHE
Isus je umro za SVE GRIJEHE.
Ne vjerovati da je Isus umro za SVE GRIJEHE je GRIJEH.
Ali Isus je UMRO i za "GRIJEH NEVJEROVANJA DA JE ISUS UMRO ZA SVE GRIJEHE".
S toga ..nema grijeha za koji Isus nije umro.

Eto, ta konstatacija i postavlja i rusi sve kriterije...cudna li je ta tvoja vjera Hristov, jako cudna.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 01:25 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Razlika brate izmedju tvoje i moje vjere jest sto ti u srcu nemas zakona, a po njima se vladas i ti i svemir, nemas kazne, jer je dovoljno vjerovati "Niko se nece spasiti po zakonu nego po vjeri u Isusa Krista" -kaze opet Pavle. Kad nema zakona, nema kazne, nema pakla, nema Sudnjeg Dana,a kad nema tog nista onda nema potrebe za Isusom i iskupljenjem"

da, tako ispadne kad stihove citas van konteksta... :evil3: inace zakon i ne spasava cisto za tvoju informaciju... :evil3:

Isus nije umro za sve grijehe, vec za Grijeh...procitaj jos koji put Bibliju i pokusaj pronaci sta je to grijeh za koji je Isus umro..

cudna je kad procitas knjigu od nekog islamskog teologa koji je dosao do takve konstatacije..navedi citat iz Biblije koji tako govori kako si ti opisao..

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2009, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
"Razlika brate izmedju tvoje i moje vjere jest sto ti u srcu nemas zakona, a po njima se vladas i ti i svemir, nemas kazne, jer je dovoljno vjerovati "Niko se nece spasiti po zakonu nego po vjeri u Isusa Krista" -kaze opet Pavle. Kad nema zakona, nema kazne, nema pakla, nema Sudnjeg Dana,a kad nema tog nista onda nema potrebe za Isusom i iskupljenjem"

da, tako ispadne kad stihove citas van konteksta... :evil3: inace zakon i ne spasava cisto za tvoju informaciju... :evil3:

Isus nije umro za sve grijehe, vec za Grijeh...procitaj jos koji put Bibliju i pokusaj pronaci sta je to grijeh za koji je Isus umro..

cudna je kad procitas knjigu od nekog islamskog teologa koji je dosao do takve konstatacije..navedi citat iz Biblije koji tako govori kako si ti opisao..

to nema smisla jer bi Isus trebao onda biti prvi poslanik, pa da svi povjeruju u njega i spase se. Jer, kako mislis da nema spasenja osim vjerovanjem u " bozijeg sina" ( da me Bog sacuva ovih rijeci i ovog politeizma). Sta ce oni ljudi koji su zivili prije Isaa a.s ?

I nikako, ama bas nikako ne stoji da se dijete dok se rodi snosi grijeh Adema a.s. Sta je jadno dijete kome krivo, koje i ne zna za sebe ? To čak i Biblija potvrđuje:

Ezekiel 18:20:
Duša, koja grijehi, ona će poginuti. A sin neće nositi krivnje oca, i otac neće nositi krivnje sina. Pravedniku će biti plaća pravednosti, bezbožniku plaća bezbožnosti.

Pitajte i židove o njihovim proročanstvima pa će vam reći da Messiah kojeg su čekali/čekaju je POSLANIK a ne neko božanskim atributima jer samo je Allah gospodar i niko mu nije sličan ni ravan, nema porodice - ni sina ni cerke ni zene ni nikog.. Jedinstven je u svemu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]