Citiraj:
Zar Biblija ne govori i o zemaljskim i o nebeskim stvarima? Zar to nije i materijalno i duhovno?
A, pa prijatelju, welcome to the reality.

Govori, ali ne na nacin kako su to razumeli grcki filozofij, to je velika razlika. Mi smo danas manje-vise produkt jednog takvog nacina, hteli mi to priznati ili ne, dok jevrejska filozofija, odnosno biblijska, je nesto drugacija. Nema razlike izmedju materijalnog i duhovnog, bar ne na nacin kako to tumace mnogi savremeni hriscani, posto, bar ja mislim, vecina hriscanstva danas je samo postrcriptum grckih otaca koji su bili platonisti i neoplatonisti.
Prema tome, mnogo je bitan nacin na koji Biblija govori o materijalnom i duhovom. U stvari, vec na pocetku sreces izjavu da je sve sto je Bog stvorio bilo-dobro, sto je strano grckom poimanju. By the way, Biblija nikada nije ni pisana takvom umu.

I da jeste, to samo znaci da se takav um mora podloziti Bibliji, a ne obrnuto.
Citiraj:
Nije rijec o gradjevinama nego o geometriji.
Ok, geometriji. Vec rekoh: zasto dovotiti u vezu samo odredjene stvari iz Biblije, koje mozda nisu ni proverene? Ne znam je li to kult kabala ili sta li vec, to igranje sa brojevima. Slazem se da broj uvek ima neku ulogu u Bibliji, ali on isto tako uvek upucuje na Boga kao izvora svega, i ni na sta drugo ne moze upucivati. Svako dalje tumacenje i povezivanje brojeva sa bilo kime/cime jeste cista=spekulacija.
Citiraj:
Nisi u pravu jer Velika piramida objasnjava, potvrdjuje i dopunjuje Bibliju hronoloski i mjerama.
Pa ne znam bas da li nisam u pravu, s obzirom da:
1) Sinaj geografski nije tamo gde si ti ostavio mapu i gde se tradicionalisticki smatra, ovo sigurno nisi znao. Ovo je jedan primer.
2) Mere u Bibliji nisu iste koje ti spominjes. Prema tome, svaka koincidencija je ili slucajna, ili je to klasicno navodjenje, da ne kazem manipulacija.
3) Iako ne znamo sve o svim piscima Biblije, ima ih oko 40, ipak sa sigurnoscu mozemo znati koja je bila njihova namera kada su pisali svoje spise, u razmaku od 1500 godina pre nase ere, do I veka nase ere. Postoji odredjena harmonija, povezanost razlicitih delova (intertextualnost), tematski sklad itd idt. Biblija je bozanski nadahnuta knjiga, nije joj potrebno dodatno objasnjenje, i posto ona govori o Bogu, Bog ne zavisi ni od cega sto je materijalno da bi se On mogao objasniti.
4) vec sam rekao da kljuc za razumevanje Bibilje lezi u samoj=Bibliji. Arheologija, istorija, sociologija, i ostalo, mogu nam pomoci da razumemo
svet u kojem su ziveli pisci Biblije,njihovo okruzenje, itd., ali kljuc lezi u samoj Bibliji.
5) Termin 'Velika piramida' se nigde ne spominje u Bibliji.
U sustini, ovo su samo neki moji odgovori na ovo pitanje, a ima ih masa. Kako budem imao vremena, tako cu odgovarati.
Pozdrav.