banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2004, 03:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Људи моји... па ја не могу да верујем да можете бити толико неупућени да се најблаже изразим... Да ли сте ви икада читали Света Јеванђеља? Није ли вам јасно да су мучеништво и прогони оно што истинске Хришћане следује и следовало је у задњих 2000 година? Не знате ли да је погрешно очекивати благостање и мир у овом веку, пре него ли се успостави Царство Божје? Оног момента када у неком крају завлада мир и благостање, то је знак да нешто није у реду са вером тог народа? Па ви стварно немате благе везе ни шта се дешавало у задњих 2000 година са Божјом Црквом... срамота... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2004, 10:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
mi se vader, nazalost, nerazumijemo oko nekih stvari...

Vader je napisao:
Ovo što aharon piše je izuzteno korisno i potrebno. A ti si rio suviše zagazio u pravoslavlje pa ne vidiš očigledne stvari.

:o cudnog izraza! "suvise zagazio u pravoslavlje"!? :o
pa gde to trebam zagaziti?ajde ti napisi gde to treba moja noga stati ako ne u pravoslavlje? ovo sto si napisao je kao da si napisao...."suvise si zagazio u hriscanstvo". :o

ocito mi je iz ovog da u tvom rijecniku i u mom pojam "pravoslavlje" imaju razlicita znacenja.ako si mi ono napisao nemogu a da nezakljucim da u tvom rijecniku "pravoslavlje" ima negativno znacenje.zasto je to mili moj?
zato sto si vidio nekog popa sumnjivog morala?
oooo...Bog stobom Vader :(

ja cu ti opet ponoviti...
ja sam krsten kao pravoslavac i nezanima me ni 1% koliko je pravedan svestenik koji me je krstio jer sam krsten imenom Isusa Hrista!
zasto ti gledas drugacije? zasto gledas pravoslavlje kroz nekog pokvarenog popa? gledaj PREKO! GLEDAJ U LIK HRISTA SPASITELJA!

Citiraj:
rio je napisao:
otkud ovo znas "aharon"?
kako znas da "nikom ne pada na pamet da ista preispituje"?

Gdje su plodovi?

oooo Bog stobom! kako "gde su plodovi"?
zasto si iznosio rijeci Vladike Nikolaja ako nisi mislio da su one "dobar plod"? zasto citiras svete oce ako nemislis da su one "dobar plod"?
dobrih plodova je na sve strane, hvala Bogu, jer svi su ti ljudi bili "dobro drvo"....BILI SU PRAVOSLAVNI!

eto, uporedi sebe sa njima pa zapitaj se...kako to da oni nisu govorili protiv SPC? kako to da oni nisu nikad nikom rekli..."previse si ugazio u pravoslavlje pa nevidis"?

Citiraj:
Pojednicni se možda preispituju ali dok god vlada ovakva politika SPC-a većina (masa) se ne preispituje niti će se preispitivati?

oooo...Bog stobom vader! kakva "politika SPC"?
pa nije SPC politicka stranka i nema politicki program i nema veze sa politikom.
SPC vec 2000 godina govori ISTO!
RIJECI ISUSA HRISTA!

Citiraj:
Citiraj:
znaj da kritikujes SVE CLANOVE CRKVE!

Ne. Kritikuje se praksa crkve i to je aharon negdje napisao.

kritikujes li moju praksu?
JA sam SPC Vader. kritikujes li MOJU praksu?

Citiraj:
Citiraj:
drugim rijecima kroz SPC se ljudi spasavaju

Ne kroz ovakvu kakva je danas.
Ljudi se spasavaju kroz učenje Svetog Pisma. Pripadnost nekoj vjerskoj organizaciji, koja još dosta kršti učenje Svetog Pisma, uopšte nije neophodno.

cek sad...znaci ti mislis kako nam nije potrebna CRKVA da bi se spasili?
("pripadnost nekoj vjerskoj organizaciji,...,uopste nije neophodna")
Citiraj:
Citiraj:
SVI mi koji smo krsteni u pravoslavnoj crkvi smo SPC

A koliko je vjernika među onima koji su poliveni vodom što smatraju krštenjem? Koliko je pravih vjernika?

zasto se jadan nebio trudis da brojis pravednike!? :o
zasto to nemozes pustiti pobogu!? :o
nemogu da razumijem zasto ti je to toliko vazno?

ako je neko "poliven vodom" pa nema Duha u sebi, sta sad? treba zabraniti krstenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2004, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
otkud znas sta se nalazi u dusi monaha svetogorca?

Sveštenici trebaju učiti narod. To im je posao. Da, trebaju raditi i ličnu duhovnu izgradnju ali trebaju i učiti narod. Isus Hrist se nije zabio u neku pećinu ni neki manastir već je išao među narod i učio. A to su radili i apostoli.

Citiraj:
ovo sto si napisao je kao da si napisao...."suvise si zagazio u hriscanstvo"

"suvise zagazio u pravoslavlje"

i

"suvise si zagazio u hriscanstvo"

nije isto

A to ne vide mnogi od onih koji su suviše zagazili u pravoslavlje.

Citiraj:
nemogu a da nezakljucim da u tvom rijecniku "pravoslavlje" ima negativno znacenje.zasto je to mili moj?

Čitaš li ti šta se sve pislao na forumu u zadnje vrijeme (a i ranije)?
I kako da me onda to pitaš?

Citiraj:
zato sto si vidio nekog popa sumnjivog morala

Ne radi se o tome niti je težište na tome. A ja i aharon i neki drugi smo suviše pisali o tome i ne da mi se da ti opet objašnjavam. Ono što smo pisali je kristalno jasno.

Citiraj:
zasto gledas pravoslavlje kroz nekog pokvarenog popa?
GLEDAJ U LIK HRISTA SPASITELJA!

Pa i gledam u Hrista, kroz Njegovo učenje.
Gledam na ono Njegovo "po plodu njihovom poznaćete ih".

A onda pogledam u pravoslavlje i narod nad kojim imaju vjersku vlast...

Citiraj:
zasto si iznosio rijeci Vladike Nikolaja ako nisi mislio da su one "dobar plod"?

Rio ili se praviš naivan ili nisi u stanju razumjeti ni neke osnovne stvari kad se jasno napišu i još ponove nekoliko puta.

Dobrog u pravoslavlju ima ali to nešto dobra nije i ne može i ne smije biti opravdanje za mnogo toga lošeg. Vladikino učenje (kog se vjerovatno ne drži ni 1% onih koji se smatraju pravoslavnim) ne može biti pokriće za gomilu gluposti koja se čini.

Zar misliš da bi vladika Velimirović sa odobravanjem gledao na ovo što se danas radi u pravoslavlju? Zar misliš da ne bi dijelio moje i aharonovo mišljenje?

Citiraj:
eto, uporedi sebe sa njima pa zapitaj se...

Eto, uporedi naš narod sa njima pa zapitaj se...

Citiraj:
kakva "politika SPC"?

Politika nego šta. Dogma. Nekakva učenja usvojena na nekavim saborima. Da se više drže Svetog Pisma a manje svojih sabora i svojih odluka donesenih iz nekih svojih interesa sve bi bilo bolje.

Citiraj:
SPC vec 2000 godina govori ISTO!
RIJECI ISUSA HRISTA!

Ma da :roll:

Pogledaj šta se sve pislao ovde a i osvrni se oko sebe pa ćeš vidjeti koliko je tačno ovo što si rekao.

Citiraj:
cek sad...znaci ti mislis kako nam nije potrebna CRKVA da bi se spasili?

Crkva je zajednica živih ljudi povezanih Duhom Svetim pri čemu nema nikakve potrebe za nekom registrovanom vjerskom organizacijom.

Crkva o kojoj govore apostoli u poslanicama neka mnogo zajeničkog sa SPC ni drugim organizovanim vjerskim zajednicama.

I vi kao živo kamenje zidajte se u kuću duhovnu i sveštenstvo sveto, da se prinose prinosi duhovni, koji su Bogu povoljni, kroz Isusa Hrista. (1. Petrova 2,5)

Citiraj:
ako je neko "poliven vodom" pa nema Duha u sebi, sta sad? treba zabraniti krstenje?

Ne može se zabraniti krštenje jer krsti Duh Sveti a ne sveštenik. Kad osoba dođe na nivo koji je potreban biće krštena - od strane Duha Svetog. "Krštenje" polijevanjem vodom je samo uvedena formalnost bez duhovnog značenja.

Ako crkva već hoće da krsti onda neka uči narod duhovnosti pa kad se narod bude duhovno ponašao onda će biti kršten, Duhom Svetim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2004, 16:20 
Majstor
Majstor

neznam vader sta jos da kazem?
sto vise citam sve se vise cudim :o

Vader je napisao:

"suvise zagazio u pravoslavlje"

i

"suvise si zagazio u hriscanstvo"

nije isto

A to ne vide mnogi od onih koji su suviše zagazili u pravoslavlje.

o cuda!
ako pravoslavlje i hriscanstvo nije isto ajd ziv bio pa mi reci u kojoj crkvi da se krstim!ja zelim ici Hristovim putem. ako sam se krstio u pogresnoj crkvi (za koju ti kazes da nije hriscanska) ajd pomozi svom zalutalom bratu pa mu reci u kojoj crkvi da se krsti.
Citiraj:
Citiraj:
nemogu a da nezakljucim da u tvom rijecniku "pravoslavlje" ima negativno znacenje.zasto je to mili moj?

Čitaš li ti šta se sve pislao na forumu u zadnje vrijeme (a i ranije)?
I kako da me onda to pitaš?

pa jel ti to po necijem pisanju na forumu zakljucujes da je pravoslavlje negativno? :o

Citiraj:
A ja i aharon i neki drugi smo suviše pisali o tome i ne da mi se da ti opet objašnjavam. Ono što smo pisali je kristalno jasno.

toliko ste "iskristalisali" stvar da evo svi se odricemo svojih vjerskih stajlista!
dodji sebi ziv bio! koga su vase rijeci promjenile?
koliko vidim samo navlacite na sebe osudu. vucete druge da se ogresuju o vas a trebalo bi da se svi volimo.

Citiraj:
Dobrog u pravoslavlju ima ali to nešto dobra nije i ne može i ne smije biti opravdanje za mnogo toga lošeg. Vladikino učenje (kog se vjerovatno ne drži ni 1% onih koji se smatraju pravoslavnim) ne može biti pokriće za gomilu gluposti koja se čini.

:o o cuda!
pazi sta pises..."Vladikino ucenje koga se VEROVATNO ne drzi ni 1%..."
VEROVATNO!? :o
pa ti na pukoj pretpostavci gradis svoju kritiku! kazes "verovatno".
rec "verovatno" znaci "mozda jeste a mozda i nije".
jednostavno NISI upoznat sa vjerskim osjecanjem dijela vjernika. sudis po onom sto vidis spolja. to nije dobro vader.
zato nam Hrist i jeste izricito rekao..."nesudite jer ce vam se suditi".

kako da te uvjerim da nije nase da sudimo o cistoti srca drugog covjeka?
ima ko ce to suditi Vader.nemorate to ni ti ni aharon. pa pogledaj mene!
pravoslavac sam a nisam nikad rekao ni za nekog muslimana da nepostuje Kuran!

i kako da te uvjerim da u ovom narodu IMA ljudi cista srca? jake i blagotovorne vjere? i da nije njih, ili da ih je malo, ja ti GARANTUJEM da nas Gospod Bog nebi drzao na zivotima! ni kao narod ni kao pojedince.
SAMO zahvaljujuci TIM ljudima (poznatih samo Bogu) mi opstojimo kao narod.
od kad je Srba i Pravoslavnih (a ti kazes nehriscana) kao sto su...Sveti Sava, Car Lazar, Milos Obilic, pa do danasnjih dana a odkud znas ne i BUDUCIH dana!?
Citiraj:
Zar misliš da bi vladika Velimirović sa odobravanjem gledao na ovo što se danas radi u pravoslavlju? Zar misliš da ne bi dijelio moje i aharonovo mišljenje?

:)
ubjedjen sam da je bilo ISTE ove price i onda a on je svo vrijeme bio episkop i to PRAVOSLAVNI!
tad su srbi prolazili mnogo gore nego danas.sjeti se miliona poklanih i povjesanih u logorima i pobacanih u jamama.

Citiraj:
Citiraj:
eto, uporedi sebe sa njima pa zapitaj se...

Eto, uporedi naš narod sa njima pa zapitaj se...

ne!
nezelim da uporedjujem narod ni sa Nikolajem ni sa Hristom, a nemoj ni ti, vec ucini nesto mnogo teze a nesravnjivo bolje za tebe...uporedi SEBE SA NJIMA!
kad si se zadnji put ispovjedio?
kad si se zadnji put pricestio?
postis li?
dajes li sirotinji?
pogledaj sta ce te Svevisnji pitati kad mu dodjes na istinu.
sta ces reci?..."eto ja upozoravao srpski narod" :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2004, 18:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

rio je napisao:
neznam vader sta jos da kazem?

Ni ja tebi.
I bolje je tako.

rio je napisao:
sto vise citam sve se vise cudim

I ja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 09:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Rio i Vader.
Mislim da nema razloga da nastavljate u ovakvom tonu.
Rio, ti si svoj duhovni oslonac koji ti je potreban pronašao u pravoslavlju ili da budem precizniji SPC i njenom učenju, i očito ti je potreban osjećaj pripadnosti nečem vidljivom i opipljivom da bi se osjećao duhovno sigurnim. Nema problema, drži se toga dok ti je potrebno. Ali budi svjestan da te ne spasava pripadnost ili ne pripadnost nečemu, nego jedino i isključivo posjedovanje svadbenog ruha u pravo vrijeme, a to ruho se stiče živom vjerom i duhovnom izgradnjom!
Drži ono dobro i ispravno, radi na sebi i sve je u redu.
Ali kada bi bolje poznavao Sveto Pismo i način djelovanja Boga s ljudima manje bi ti bilo nejasno ovo što se zbiva.
I znaj da je jedini način da se promijeni ono što tebe tišti (to što smo predani u ruke silnika, nepravednika i spletkara) da dođe do pozitivne duhovne promjene kod nas. Tek onda će se njihove mnoge spletke same od sebe raspasti i slinici među sobom potrti a nsa ostaviti na miru. Očito odbijaš to da shvatiš, ali ipak je najvažnije da radiš na sebi.
Na žalost SPC nije ni blizu onog što za sebe tvrdi da jeste (uzmi Novi Zavjet i samo primijeni najjasnije kriterije za to) i Bog to potvrđuje ovim upozorenjima, ali to ne znači ništa za iskrene vjernike u okrilju SPC.
Bog se već brine za njih isto kao i prije i isto kao što će se uvijek brinuti, šta god bivalo sa ljudskim tvorevinama (pa i SPC koja je ipak samo organizacija koliko god se ko upinjao da priča o onom što bi trebalo da bude, ali faktički nije tako). Bog će sve više odstupati od ovakvih čokota koji ne daju roda (ako se ne dese značajne promjene), ali nikada neće napustiti nijednu lozicu koja mu pruža svoje vitice!
A za ovo što Vader i ja govorimo, ne sikiraj se.
Mi nismo ničiji neprijatelji, nego se trudimo da svjedočimo za ono što je istinito, a istine se niko ne treba bojati, pa i kada je bolna.

A što se tiče Carstva Nebeskog, pa da li iko uopšte zna šta je i gdje je (odnosno gdje će biti) Carstvo Nebesko?
To piše u Svetom Pismu, ali dogmatike to slabo uzimaju u obzir, povodeći se više za nečijim nekadašnjim interpretacijama nego za jasnom i glasnom Božijom riječi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Ali budi svjestan da te ne spasava pripadnost ili ne pripadnost nečemu...

Да ли се ико изван Нојеве барке спасао? 8) :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 09:41 
Majstor
Majstor

aharon je napisao:
I znaj da je jedini način da se promijeni ono što tebe tišti (to što smo predani u ruke silnika, nepravednika i spletkara) da dođe do pozitivne duhovne promjene kod nas. Tek onda će se njihove mnoge spletke same od sebe raspasti i slinici među sobom potrti a nsa ostaviti na miru. Očito odbijaš to da shvatiš, ali ipak je najvažnije da radiš na sebi.

o dragi "Aharon".
ovo sto sam citirao dio je i mog misljenja!

i ja znam za mnoga zla i nepravde sto nam se desavaju ali nastojim biti MIRNIJI I UZDRZANIJI!
slicno mislimo, ali za razliku od tebe i Vadera, ubijedjen sam da je STETNO prozivati SPC pa cak i bilo kog pojedinca po imenu! i to ne samo stetno, vec...VEOMA STETNO!

pricao sam ti ranije o svom prijatelju neznabozcu...hitar je i strog u osudi SPC a pun hvale za katolicku crkvu (iako je krsteni pravoslavac). ja kazem krsten, a neznabozac, jer nema u sebi vjere, neide nikad u crkvu, neposti, nemoli boga, jednom rijecju...covjek nevjeruje u Boga (sam mi to kaze). sve vise mi ti i vader licite na njega.
sam si mi rekao da nisi krsten...zasto!?

kad sam ja povjerovao u Boga, imao sam 27 godina i nisam bio krsten.
prvobitni zar me je jedno vrijeme nosio i cinilo mi se da sve mogu i da za mene nema granica.no, onda sam shvatio...."zasto bi mi bilo toliko dato ako se nebi nista od mene trazilo? zar mi je dato samo da uzivam u bogopoznanju!?"

shvatio sam da, biti vjernik i vjerovati u Boga znaci DATI SVOJ ZIVOT NA SLUZBU BOGU! covjekovo je da bude sluga a samo su DVA gospodara!
jedan, koji me je otvaranjem svijesti pozvao da mu sluzim i drugi koji mi neprestano "sapuce".ovaj "saptac" sve cini da me odvoji od Onog ko mi je svijest otvorio i ucinio da za sva vremena vidim drugacije.
i ja sam jedno vrijeme mislio da se i netrebam krstiti, da smo Ja i Bog "sami"....ah, kakva zabluda! :(

covjeku je lako da bude zaveden ali mu je jako tesko ostati na dobrom putu (jer je put uzak a mi poluslijepi i polugluvi). i najsvetiji ljudi padali su u zablude "saptaca"...

jednom svetom covjeku, pojavio se jednog dana "saptac" preobucen u andjela sa velikim sjajnim kocijama i rece mu..."evo Bog me posla da te vodim u Carstvo Nebesko. podji samnom."
sveti covjek se obradova i krenu da stupi nogom u kociju ali u posljednjem trenutku rece..."Boze neka bude volja tvoja".
i kako to rece, kocija nestade!
covjek je ostao ziv ali oduzet na onu nogu kojom je koraknuo u kociju.

svi oni sveti oci koje ti i vader citirate krsteni su!
i ne samo da su krsteni, vec su sami sebe podvrgavali takvoj sluzbi Bogu da se svi mi ovde trebamo postiditi. naprimjer, vladika Nikolaj i dok je bio episkop, cinio je sve ono sto mu CRKVA KROZ HRISTA nalaze!

moj je prijateljski i dobronamjeran savjet i vama dvojici (aharonu i vaderu) isti kao i mom prijatelju neznabozcu,...UDJITE U CRKVU!
kad je mogao Vladika Nikolaj kroz crkvu postati svecem, mozete i vas dvojica, ako nista, ojacati u vjeri. druga je stvar ako mislite da vam nista netreba i da sve vec imate! pogledajte pazljivu u sebi...sta imate a sta nemate...jer je receno "ko ima, dace mu se i pretecice mu, a ko nema, uzece mu se i ono sto ima"

vjera koju su mnogi osjetili medju nama, samo je POZIV! nije konacan dar, vec poziv da krenemo na jedan put, pun odricanja i napora.

neka vas Bog blagoslovi i da vam duhovne snage za novi poduhvat!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 10:59 
Majstor
Majstor

Maran Ata je napisao:
aharon je napisao:
Ali budi svjestan da te ne spasava pripadnost ili ne pripadnost nečemu...

Да ли се ико изван Нојеве барке спасао? 8) :lol:

Svojim stavom oduvijek si izuzetno podsjećao na one koji su se gradnji te barke izrugivali misleći da su najpametniji na svijetu i da su sigurni u svojoj "mudrosti".
Oni su imali svoje posredništvo ka bogovima, Noje je sa Jedinim Bogom imao direktnu vezu i jednostavno ga je slušao, a pogotovo je slušao njegova upozorenja.
Oni su pripadali nečemu, a Noje je samo pripadao Nekome.
U tome je razlika.

Rio

Još jednom ću pokušati da objasnim.
Nikolaj je bio (i sada je :D u Crkvi). Ali mnogi pripadnici SPC nisu, iako se sakrivaju iza imena i djela onih koji su bili i jesu. Crkva nije nijedna ljudska institucija, pa ni ona koja tvrdi da je za(po)četa od Hrista lično, nego joj pripadaju svi oni i izvan i unutra ljudskih organizacija koji su zaista predali svoj život Bogu.
Crkva je postojala od Adama naovamo.
Sljedbeništvo ili nesljedbeništvo nekog učenja ili vjerozakonskih pravila (uključujući i obrezanje odnosno krštenje) nije i nikada nije bio kriterijum za to da li neko u Crkvi ili ne, nego samo i isključivo je bitan duhovni plod koji se postiže, kako god se do njega došlo.

Simpson je pominjao matematičku dedukciju, ali matematika SPC i drugih PC, ali i RKC i mnogih drugih koji tvrde da su jedini ispravni je samo ova:
2+2=4.
Ali oni tvrde da je to jedini način na koji se do 4 može doći, ali svako ko imalo razmišlja zna da je 1+3, 1600/400, 2x2, 2 na kvadrat, korijen iz 16, 17-13 ... da je sve to takođe 4. (Da ne govorim o višim matematičkim funkcijama). Suštinski isto, a suština je jedino važna.
Dakle ko god je i kako god je došao do "4" taj je pripadnik Crkve.
Ali kada se desi da i onaj ko tvrdi da je samo 2+2=4, nikako više nije u stanju da se sabere i dobije 4 i još samo ometa druge, onda zvone zvona za uzbunu!
I to od Učitelja lično!
A zvone, sve u šesnaest (četiri na kvadrat)!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 22:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Svojim stavom oduvijek si izuzetno podsjećao na one koji su se gradnji te barke izrugivali ...

Одувек сам се питао где ови реинкарнисани пајаци из локалне бањалучке секте набављају тако квалитетне кристалне кугле... :-?

Успут још да споменем... Нојева барка је претеча Тела Христовог - Божје Православне Цркве. :wink:

Не каже се узалуд да онај ко нема Цркву за мајку, не може имати ни Бога за Оца, а сетимо се да ће Женик да дође по своју младу, како је писано у Писму. Духовно рађање из материце мајке Цркве је - крштење. :D Зато је и писано да је крштење један од услова спасења. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 08:37 
Majstor
Majstor

Ko čini živo tijelo Hrista na Zemlji tek će da se vidi.
Ko vrši riječi Hristove, a ne onaj ko ih je naučio napamet ili mehanički radi nešto što je samo spolja nalik na ono što je on govorio (a i to samo ponešto).
Vrijeme će da pokaže.
Zaista, Nojeva barka je simbolička slika te zajednice istinitih (i ne slučajno sa 8 članova "posade"), ali Noje i oni koji su sa njim bili su slušali Božija upozorenja (iako su za njihovu okolinu a posebno ondašnje velike mudrace bila čista ludost) i zato su se i spasili.

Ova tema govori o upozorenjima i onima koji ih ne slušaju mada su vrlo jasna i glasna! Da uši zuje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2004, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ту дилеме нема. Тело Христово постоји већ цца. 2000 година, и видљиво је и сво време повлачи јасну линију између Истине и јереси. Јеретици који су изван те линије могу да се теше колико им воља. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 07:10 
Majstor
Majstor

Oni kojima je višestruko obećano vječno sveštenstvo i koji su bili neosporni nasljednici Mojsija, Božijeg čovjeka vrlo visokog ranga, iako su imali skoro milenijum i po dugu duhovnu tradiciju, omanuli su kad je trebalo da se pokažu i odbili Hrista. Zato im je oduzeto obećano jer se oni nisu držali dogovora.
I dan danas čekaju Hrista kakvog su oni sebi zamislili i tješe se zbog mnogih Božijih upozorenja i kazni koje su pretrpjeli, ali nikada sebi nisu priznali zašto. Sveukupno traju skoro 3500 godina, ali su od duhovnih predvodnika čovječanstva spali na nešto mnogo manje značajno. Ali niko ih ni danas u to ne može uvjeriti.
Istorija bi se mogla ponoviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2004, 15:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

aharon je napisao:
Istorija bi se mogla ponoviti

Istorija se već ponavlja i to je sve vidljivije a...iskreno rečeno mislim da će se ponoviti u potpunosti. Sve više mislim da to Nekima baš tako i odgovara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2004, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

aharon je napisao:
Zato im je oduzeto obećano jer se oni nisu držali dogovora..

Управо си Бога назвао лажљивцем, и претпостављам да у свом безумљу тога ниси ни свестан. Јер... НИКОМЕ НИШТА НИЈЕ ОДУЗЕТО, него су сви позвани Божјом милошћу и благодати да постану причасници Његове природе. То што је "много позваних а мало одабраних" је искључиво резултат слободне људске воље да одбију понуђено. А позвани су и потомци Аврамови... и има много њих који су се и одазвали том позиву. То што многи нису, проречено је и Библијом. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2004, 09:32 
Majstor
Majstor

Ti pričaš o jednom ja o drugom.
Uzmi Sveto Pismo pa pročitaj šta je rečeno Eliju svešteniku, šta su govorili proroci o pastirima koji ne čuvaju ovce kako treba (nego ih još i pljačakaju) i šta je Isus govorio o farisejima.
Sve to se podjednako odnosi i na one kojima su riječi tada direktno upućene, i na sve kasnije koji su praktično postali njihove kopije.
Možda se bojiš tolike sličnosti između onih koji su već kažnjeni i onih kojima pripadaš, pa prebacuješ priču na nešto drugo.
Mnogi koji duhovnosti pristupaju kroz pravoslavlje su duhovno pozitivni, ali na žalost, kolektivno SPC i ostale PC (ali i katoličke, pa i mnoge druge, uglavnom one najmasovnije) su postale toliko u suprotnosti sa onim što navodno zastupaju, da je to počelo da prelijeva čašu.
Ali i to je zapisano (prorečeno) u Svetom Pismu.
Dakle, kolektivno biće kažnjavani, ali to ne mora da znači ništa za iskrene pojedince. Eto da na pravi način povežem ono sam zaista htio da kažem i ono što si ti u tome vidio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 03:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хај' ти мени одговори коме је прво проповеђено Свето Јеванђеље... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2004, 08:10 
Majstor
Majstor

Svetom Božijem narodu Izraelu (da ne kažem "nebeskom narodu").
Oni koji su najviše "poznavali" vjeru bili su prvi da se suprotstave Hristosu jer on naprosto nije bio ono što su oni i njihovi "sveti oci" (književnici-tanaiti, velikosveštenici) očekivali.
Primili su ga samo "neznalice" i prosti, ali čistog srca.
Pa i oni koji su imali mudrost i naobrazbu (u ondašnjim svetim dogmama i tajnama), nisu mogli da prate Hrista dok je se nisu odrekli, ili barem zbacili njene okove.
Kada sam jednom rekao da je danas "sve kao u vrijeme Isusa Hrista" pitao si "šta to sve".
Sve. Kulise su ponešto drugačije, ali karakteri su potpuno isti i situacije su potpuno iste. A oni kojima tvrdiš da pripadaš, na žalost, misleći da rade za dobro onih koje (duhovno) vode, rade skoro sasvim suprotno i igraju više negativnu nego pozitivnu ulogu u svemu. Samo zato što robuju okoštalim predstavama, i nisu u stanju da otvore oči za stvari kakve zaista jesu i bile su oduvijek. I ne uče iz prošlosti.

Na ovom mjestu ponovo podsjećam na jednu rečenicu iz predgovora izboru iz Talmuda (Eugen Verber je priredio taj izbor i napisao predgovor) u kojoj se zorno opisuje odnos Jevreja (prije svega narodnih i duhovnih vođa) prema Isusu Hristu:
"Za njih je Isus (Ješu) bio samo pripadnik njihovog naroda, koji je, u teška vremena nadiranja Rimskog Carstva, mnogim raskolima svoga naroda dodao još jedan, osnivajući sektu."
Za njih je Isus bio samo jedan od mnogih lažnih Mesija koji su se tada pojavili, i njima on ničim nije dokazao da su bili u krivu.
Ni njima, ni Rimljanima koji su njegovu pojavu skoro sasvim ignorisali u svojim hronikama.
To je pokazalo tek kasnije vrijeme i događaji, ali oni i dan danas odbijaju to da priznaju. Zato im kolektivno jeste oduzeto mnogo, ali kao pojedinci uvijek mogu da dođu do onog pravog i vrata su im kao i svima otvorena, ako hoće da ih potraže.
Razmisli malo o tome, ti koji se osjećaš sigurnim i uljuljkanim u "sigurnom i od otaca utrtom putu spasenja" i koji misli da je već rezervisao kartu za Nojevu barku. Ako hoćeš.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Sva vremena su u UTC [ DST ]