Damaskin je napisao:
Па да!
Ако нема Христа, као реалног отјелотворења свега доброг и лијепог, онда нема ни потребе за узвишеним, за лијепим, за моралним - онда нестаје главни узрочник гриже савјести за сву нашу инерцију и протраћене животе!...
Vrlo pogrešno. Ljudi su bili moralni i uzvišeni i prije Isusa. Moralnih i uzvišenih ima i među onima koji ne priznaju Hrista.
Religija je
posljedica ljudskog osjećaja za moral, a ne obratno.
Damaskin je napisao:
Гре'ота је то што радиш на много начина, ал' не би сад о томе.
Zašto misliš da je grijeh? Ja ovo radim iz najboljih namjera. Kako bilo kome može škoditi, ako ga pozivam da koristi razum i logiku?
Vidio si npr. da Borgqueen ima veoma sličnu retoriku kao i nacisti u Njemačkoj. Okrivljuje Saru za nešto što su neki Jevreji prije 2000 godina uradili Isusu (događaj za koji ne postoje nikakvi istorijski dokazi, već samo tako piše u nekoj staroj knjizi). Spominje takođe neke protokole sionskih mudraca, koji takođe nemaju veze sa Sarom. Da li je teško zamisliti šta bi se desilo sa Jevrejima kada bi "hrišćani" poput Borgqueen, Viduše ili onog Miroljuba Petrovića došli do vlasti? Zašto bih ja prezao od "vrijeđanja inteligencije obrazovanih hrišćana", ako su Borgqueen, Viduša ili Miroljub Petrović ti obrazovani hrišćani? Ne radi se samo o hrišćanima. Napadao sam i Porsche-a, koji je musliman i to veoma zaluđen, bez obzira koliko obrazovan bio. Gadi mi se i ono što Jevreji rade Palestincima.
Damaskin je napisao:
Нећу ни почињати о томе да прво вријеђаш интелигенцију сваког образованог хришћанина на овом форуму цитатима и литературом коју нам нудиш.
Dakle, šta bi ti najviše volio? Da ćutim? Da zajedno sa vama citiram stihove iz Biblije, da napadam nevjernike i svaku svoju misao potkrijepim Biblijskim stihovima. Biblijom se može sve opravdati, pa i držanje robova, kamenovanje neposlušne djece i sl.
Damaskin je napisao:
Ако си сам дошао до атеизма, шта ће ти неки амерички филозоф - бивши продавац усисивача да ти каже зашто не вјерујеш
Opet isto... Da li ti kao obrazovan čovjek možeš shvatiti da diskreditovanjem nekog čovjeka ne možeš diskreditovati njegove argumente?
Damaskin je napisao:
ти ваљда то знаш и без њега, зар не?...
Naravno. Ja ne tražim ni od koga da mi kaže zašto ne vjerujem. To ne treba niko da radi. Ali oni koji vjeruju treba da se pitaju zašto vjeruju.
Damaskin je napisao:
Овако нам само доказујеш да си такође вјерник једне логички тугаљиво изграђене идеје...А ти све ово уосталом и боље знаш од мене
5. "tugaljivo izgrađena ideja" (lista je svakim danom sve veća).
Šta ti znači da sam vjernik neke ideje? Ja ne prihvatam Russellovo mišljenje zdravo za gotovo. Čovjek iznosi svoje mišljenje o nekom problemu, iznosi određene argumente, ja procijenjujem te argumente i ukoliko nemam bolje kontra-argumente prihvatam s rezervom. Na kraju krajeva, to je ipak samo njegovo mišljenje.
Ja bih volio da shvatiš da se ja ne priklanjam ni jednoj grupi. Čovjeka procjenjujem na osnovu onoga šta radi i kako se ponaša prema drugima (i sebi) na osnovu sopstvene logike i intuicije. Za to mi nije potrebno ničije mišljenje ili neki prastari tekst. Zašto misliš da ako kritikujem određene hrišćane da sam automatski i protiv svakog hrišćanina i protiv hrišćanstva? Tvoja je nesreća što se nazivaš istim imenom kako i toliko nemoralnih i nenormalnih ljudi. Ti ih braniš samo zato što su iste vjere kao ti.
Da li ti smatraš da sam ja zao? Da sam zaluđen nekom idejom? Da vjerujem u nešto blesavo što nema osnova?