banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 22:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Jedan jako dobar tekst Bertranda Russella: Why I am not a Christian.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 23:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
da dobar je, naslov kriticka evaluacija katolicke crkve. i ja je kritikujem, al sam hriscanin. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2007, 23:57 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
da dobar je, naslov kriticka evaluacija katolicke crkve. i ja je kritikujem, al sam hriscanin. :wink:

Više je kritika svih religija, nego samo katoličanstva.

P.S. Je l' ti to, spavač, opet komentarišeš tekstove koje nisi pročitao? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 01:03 
staromodan
Korisnikov avatar

"Of course, there is another sense which you find in Whitaker's Almanack and in geography books, where the population of the world is said to be divided into Christians, Mohammedans, Buddhists, fetish worshipers, and so on; but in that sense we are all Christians" jer mislis na ovu recenicu.

daj nemoj sad da te vrijedjam, procitaj ti dva puta. cova usput spomene islam, budizam, malo hindu al obrati paznju gdje ih spominje i pod kojim situcijama i uslovima. na kraju sve mu se svodi na vidjenje nekih stihova onako kako ih KC tumaci.

"I say quite deliberately that the Christian religion, as organized in its churches, has been and still is the principal enemy of moral progress in the world."---->gdje ti ovdje vidis druge religije, a recenica je sustinski vazna za njegovu teoriju zasto nije hriscanin. da ne nabrajam druge recenice od svakog naslova.

da ti to ipak jos jednom prostudiras. :wink: ah,dok nisam zaboravio, sa spustanjem mozemo do sutra, i nista necemo podstici. ti ces ostati ateista a ja teista.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 01:14 
Veteran
Veteran

Ne nego mislim na cijeli tekst. Šta Russell podrazumijeva pod pojmom "hrišćanin" je sažeto ovdje:
Citiraj:
We have to be a little more vague in our meaning of Christianity. I think, however, that there are two different items which are quite essential to anyone calling himself a Christian. The first is one of a dogmatic nature -- namely, that you must believe in God and immortality. If you do not believe in those two things, I do not think that you can properly call yourself a Christian. Then, further than that, as the name implies, you must have some kind of belief about Christ. The Mohammedans, for instance, also believe in God and immortality, and yet they would not call themselves Christians. I think you must have at the very lowest the belief that Christ was, if not divine, at least the best and wisest of men. If you are not going to believe that much about Christ, I do not think that you have any right to call yourself a Christian.

Ako vjeruješ u boga i besmrtnost i ako pored toga vjeruješ da je Isus, ako ne bog, onda bar najbolji i najmudriji među ljudima - podliježeš Russellovoj kritici.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:03 
staromodan
Korisnikov avatar

gdje ti tu vidis kritiku svih religija. :oops: hinduisti ne vjeruju u Hrista, budisti takodje, islam takodje. :wink:

kritika na nivo obdanista. ostaje mi da odgovorim hriscanski na tu kritiku.

"A ko si ti, covjece! Da protivno odgovaras Bogu? Eda li rukotvorina govori majstoru svome: zasto si me tako nacinio?
"Ili zar loncar nema vlasti nad kalom da od jende guke nacini jedan sud za cast i drugi za sramotu."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 15:18 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
kritika na nivo obdanista

Vi fundamentalisti k'o da ste krojeni po istoj matrici. Na koji način umanjuje Russellove argumente to što ćeš ga smjestiti u obdanište?

Pored:
- "prosipaš se k'o riža",
- "mogu i ja biti hirurg, jer sam vidio na TV kako se to radi",
imamo još jedan nepobitan argument:
- "kritika je na nivou obdaništa".

Ako želiš da kažeš da Russell griješi u argumentaciji i rezonovanju, moraćeš da navedeš gdje on to griješi i kako bi trebalo rezonovati u tom slučaju.

Tekst je ipak star skoro cijeli vijek, pa vjerujem da su filozofi i teolozi u tom periodu našli kontra-argumente.

P.S. Što se tiče primjedbe koga Russell kritikuje, treba reći da on kritikuje hrišćanstvo, zato što najbolje poznaje tu religiju. Većina argumenata se može primijeniti i na ostale religije (BTW budizam navodno ne propagira vjeru u boga, vidi).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 16:13 
staromodan
Korisnikov avatar

veoma dobro znam ko je russel. sto se tice njegove kritike o tome smo pricali na nekim drugim temam. po tom sistemu kako on kritikuje hriscansvo ja mogu da kritikujem sistem drzave, sistem braka, sistem policije, sistem zdravstva i doci do price teoretski ljubav lijepo zvuci al malcice je drugacije u praksi. takvu kritiku je radio i fojerbah, i marks i frojd. svi su poceli od teorije Bog ne postoji prema tome hriscanstvo je glupo. e za mene je ta teorija na nivo obdanista. sve sam ti rekao sa ona dva citata iz Biblije. sumnjam da si ih procitao ili malo prostudirao isto onako kako studiras russel za kojeg rece da je teorija stara skoco vijek. da, stara je i demantovana u startu. tako da danas niko ne zeli da trosi vrijeme na nesto sto je staro. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 16:38 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
stara je i demantovana u startu. tako da danas niko ne zeli da trosi vrijeme na nesto sto je staro. :wink:

Wow, imamo i 4. argument:
4. "Teorija je stara i neću da trošim vrijeme na to."

Hajde, hajde... vjerujemo ti na riječ. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 16:46 
Veteran
Veteran

spavac je napisao:
svi su poceli od teorije Bog ne postoji prema tome hriscanstvo je glupo

Poenta Russellove kritike je da je hrišćanstvo (kako ga on vidi) glupo čak i u slučaju da bog postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ти Џоне изгледа да сматраш хришћанство за највећи проблем морала данас? Или барем хришћанство једном од већих заблуда човјека?
Ако ми одговориш стандардно са "ма не, напротив, само хоћу да укажем на...", у том случају ће се мени поставити логично питање:

Како то да толику енергију ниси уложио у нпр. борбу против наркоманије, лоше политике, предрасуда у нашем друштву, криминала, шунд културе?

Да ли је све то мањи проблем од тога што неко следује за Христом?
Да ли ће свијет аутоматски бити много боље мјесто за живот ако те сви хришћани послушају и преокрену се на атеизам?

Бесмислено, дакако да је бесмислица, а ово што пишем није никако замјена тезе, већ само просто размишљање на које ме наводи нелогичност твог трошења енергије...
И онда кад се мало дубље замислим над темом зашто би некоме уопште сметао Христ или неко ко следује за њим,
онда ми сине:

Па да!
Ако нема Христа, као реалног отјелотворења свега доброг и лијепог, онда нема ни потребе за узвишеним, за лијепим, за моралним - онда нестаје главни узрочник гриже савјести за сву нашу инерцију и протраћене животе!....

Гре'ота је то што радиш на много начина, ал' не би сад о томе.
Нећу ни почињати о томе да прво вријеђаш интелигенцију сваког образованог хришћанина на овом форуму цитатима и литературом коју нам нудиш.
Ако си сам дошао до атеизма, шта ће ти неки амерички филозоф - бивши продавац усисивача да ти каже зашто не вјерујеш,
ти ваљда то знаш и без њега, зар не?...
Овако нам само доказујеш да си такође вјерник једне логички тугаљиво изграђене идеје...А ти све ово уосталом и боље знаш од мене
Молићу се за тебе да нађеш одговоре...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 17:32 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Ти Џоне изгледа да сматраш хришћанство за највећи проблем морала данас? Или барем хришћанство једном од већих заблуда човјека?

Mislim da sam ranije već objasnio, ali da ponovim.
Isus je u pogledu morala bio 2000 godina ispred svog vremena (ne samo Isus, već i drugi koji su vijekovima prije Isusa propagirali slične stvari). Ja nemam problem sa Isusom i većinom njegovog učenja. Ja imam problem sa religijskim fundamentalizmom.

Ja imam dosta prijatelja koji se nazivaju hrišćanima, ali nisu fundamentalisti. Svaki put kad pišem na ovom podforumu strepim da će pročitati nešto od mog blasfemisanja i da će se uvrijediti, ali se nadam da će pravilno shvatiti poentu.

Vjera je stvar ličnog subjektivnog mišljenja ili navike (bez temelja u razumu), pa ipak ti se osjećaš strašno uvrijeđenim samo zato što iznosim svoje mišljenje. Kao kad bi mene vrijeđalo tvoje mišljenje da je plava boja najljepša ili da jaje treba načeti odzada umjesto sprijeda.

Mene ne vrijeđa kad neko u Isusu/Muhamedu/Budi/Nelsonu Mendeli/Gandiju... nalazi moralni uzor. Meni smeta kad neko tvrdi da im je neko od tih osoba uzor, a ne ponaša se u skladu sa tim. Čak ni ne pokušava.

Damaskin je napisao:
Како то да толику енергију ниси уложио у нпр. борбу против наркоманије, лоше политике, предрасуда у нашем друштву, криминала, шунд културе?

Istina je da se u posljednje vrijeme više bavim ovim problemom, ali ne znači da i dalje nisam protivnik narkomanije, kriminala i dr.

Da počnem napadati šund, onda bi moji protivnici govorili: "kako to da se ne boriš protiv kriminala"...

BTW, da li bi se ti jednako našao uvijeđenim da sam napadao islam? Da li bi mi opet predložio da trošim energiju na borbu protiv kriminala, narkomanije i šunda?

Poslednji put menjao Not now, John! dana 13 Mar 2007, 21:07, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:05 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Па да!
Ако нема Христа, као реалног отјелотворења свега доброг и лијепог, онда нема ни потребе за узвишеним, за лијепим, за моралним - онда нестаје главни узрочник гриже савјести за сву нашу инерцију и протраћене животе!...

Vrlo pogrešno. Ljudi su bili moralni i uzvišeni i prije Isusa. Moralnih i uzvišenih ima i među onima koji ne priznaju Hrista.
Religija je posljedica ljudskog osjećaja za moral, a ne obratno.

Damaskin je napisao:
Гре'ота је то што радиш на много начина, ал' не би сад о томе.

Zašto misliš da je grijeh? Ja ovo radim iz najboljih namjera. Kako bilo kome može škoditi, ako ga pozivam da koristi razum i logiku?
Vidio si npr. da Borgqueen ima veoma sličnu retoriku kao i nacisti u Njemačkoj. Okrivljuje Saru za nešto što su neki Jevreji prije 2000 godina uradili Isusu (događaj za koji ne postoje nikakvi istorijski dokazi, već samo tako piše u nekoj staroj knjizi). Spominje takođe neke protokole sionskih mudraca, koji takođe nemaju veze sa Sarom. Da li je teško zamisliti šta bi se desilo sa Jevrejima kada bi "hrišćani" poput Borgqueen, Viduše ili onog Miroljuba Petrovića došli do vlasti? Zašto bih ja prezao od "vrijeđanja inteligencije obrazovanih hrišćana", ako su Borgqueen, Viduša ili Miroljub Petrović ti obrazovani hrišćani? Ne radi se samo o hrišćanima. Napadao sam i Porsche-a, koji je musliman i to veoma zaluđen, bez obzira koliko obrazovan bio. Gadi mi se i ono što Jevreji rade Palestincima.

Damaskin je napisao:
Нећу ни почињати о томе да прво вријеђаш интелигенцију сваког образованог хришћанина на овом форуму цитатима и литературом коју нам нудиш.

Dakle, šta bi ti najviše volio? Da ćutim? Da zajedno sa vama citiram stihove iz Biblije, da napadam nevjernike i svaku svoju misao potkrijepim Biblijskim stihovima. Biblijom se može sve opravdati, pa i držanje robova, kamenovanje neposlušne djece i sl.

Damaskin je napisao:
Ако си сам дошао до атеизма, шта ће ти неки амерички филозоф - бивши продавац усисивача да ти каже зашто не вјерујеш

Opet isto... Da li ti kao obrazovan čovjek možeš shvatiti da diskreditovanjem nekog čovjeka ne možeš diskreditovati njegove argumente?

Damaskin je napisao:
ти ваљда то знаш и без њега, зар не?...

Naravno. Ja ne tražim ni od koga da mi kaže zašto ne vjerujem. To ne treba niko da radi. Ali oni koji vjeruju treba da se pitaju zašto vjeruju.

Damaskin je napisao:
Овако нам само доказујеш да си такође вјерник једне логички тугаљиво изграђене идеје...А ти све ово уосталом и боље знаш од мене

5. "tugaljivo izgrađena ideja" (lista je svakim danom sve veća).

Šta ti znači da sam vjernik neke ideje? Ja ne prihvatam Russellovo mišljenje zdravo za gotovo. Čovjek iznosi svoje mišljenje o nekom problemu, iznosi određene argumente, ja procijenjujem te argumente i ukoliko nemam bolje kontra-argumente prihvatam s rezervom. Na kraju krajeva, to je ipak samo njegovo mišljenje.

Ja bih volio da shvatiš da se ja ne priklanjam ni jednoj grupi. Čovjeka procjenjujem na osnovu onoga šta radi i kako se ponaša prema drugima (i sebi) na osnovu sopstvene logike i intuicije. Za to mi nije potrebno ničije mišljenje ili neki prastari tekst. Zašto misliš da ako kritikujem određene hrišćane da sam automatski i protiv svakog hrišćanina i protiv hrišćanstva? Tvoja je nesreća što se nazivaš istim imenom kako i toliko nemoralnih i nenormalnih ljudi. Ti ih braniš samo zato što su iste vjere kao ti.

Da li ti smatraš da sam ja zao? Da sam zaluđen nekom idejom? Da vjerujem u nešto blesavo što nema osnova?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Momci... :)
Lijepi moji momci... :)

Ne moze vjernik dokazati da Bog postoji, zato sto on onda ne bi vjerovao vec bi znao!
Ne moze se dokazati ni da ne postoji nista 's druge strane' jer je ipak bilo milion slucajeva 'snimanja pojava' i slicnih stvari...
Sve mi se cini da ovaj problem nije metafizicke vec semanticke prirode... :)

Iskreno vas, Pero Bombas... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:32 
Veteran
Veteran

Pero_Bombas je napisao:
Ne moze vjernik dokazati da Bog postoji, zato sto on onda ne bi vjerovao vec bi znao!
Ne moze se dokazati ni da ne postoji nista 's druge strane'

Evo, imamo i jednog agnostika. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Хвала ти Перо, на здраворазумском коментару,
али поента ДиР није да неко некоме нешто докаже, напротив.

Смисао подфорума јесте да упознамо различите концепције духовности и да усвојимо позитивне примјере, а не да неко "докаже" да нешто ван материјалистичке концепције свијета постоји или не.
Џон се управо уплео у то искушење "доказивања" свог мишљења и упао у групу људи са подфорума који углавном дискутује сам са собом.

@Not now John

Упознао си неког хришћанског фундаменталисту из Бања Луке??? :-?
У смислу "хришћанског вехабије"? Неко је позивао на револуцију или терористичке нападе у име Христа???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Vjerujem jer znam, znam jer vjerujem!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:42 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Смисао подфорума јесте да упознамо различите концепције духовности и да усвојимо позитивне примјере, а не да неко "докаже" да нешто ван материјалистичке концепције свијета постоји или не.

I dokle ste dogurali otkad je forum vaspostavljen?
Borgqueen napada Jevreje, ti i Viduša (dva pravoslavca) neprestano jedan drugom pripremate vječnost u paklu, a Porsche svima vama (i meni)...

Damaskin je napisao:
Џон се управо уплео у то искушење "доказивања" свог мишљења и упао у групу људи са подфорума који углавном дискутује сам са собом.

... i to nepobitno dokazuje bezvrijednost moje argumentacije. :)

Damaskin je napisao:
Упознао си неког хришћанског фундаменталисту из Бања Луке??? :-?

Nisam lično, ali jesam na forumu. Izbjegavam takav "milje". Ako kod nekog osjetim i tračak fundamentalizma odustajem od bilo kakvog kontakta, pa i od upoznavanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Видуша је члан православне цркве исто колико сам и ја члан америчког сената. (ако треба могу и да образложим)

Он доказује да је рука Божија водила градитеље пирамида,
ти да Бог не постоји, у чему је разлика, обојица углавном провоцирате учеснике форума?

И чему се састоји тај бањалучки хришћански фундаментализам?Живо ме интересује :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Mar 2007, 22:07 
Veteran
Veteran

Damaskin je napisao:
Он доказује да је рука Божија водила градитеље пирамида,

Nisam pratio tu diskusiju, ali sam siguran da imaš dokaze koji kažu da ruka božija nije vodila graditelje piramida.

Damaskin je napisao:
ти да Бог не постоји, у чему је разлика, обојица углавном провоцирате учеснике форума?

Žao mi je što si stekao takav utisak. Dakle, "ako nisi s nama, onda si protiv nas"... :?

Damaskin je napisao:
И чему се састоји тај бањалучки хришћански фундаментализам?Живо ме интересује :D

Zašto misliš da je Banja Luka pošteđena od fundamentalizma? Rekao sam da izbjegavam poznanstva sa njima. Fundamentalista je svako ko vjeruje da je Biblija nepogrešiva i ko vjeruje da je jedino njegova vjera ispravna, a sve druge vjere nisu, iako nema ni jedan argument da potkrijepi tu tvrdnju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 361 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]