banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 13:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 00:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
zao mi je sto vidim, da si iz nekog razloga razocaran hriscanstvom, no siguran sam da hriscanstvo ni nepoznajes.jer da znas...nebi njime bio razocaran.nebi nikad napisao "pun mi je k..., toga".

Nisam razocaran samo hriscanstvo vec i bilo kojom drugom religijom svijeta. Umjesto da propagirau zivot i radost, bore se za prevlast i rat. Ima jos mnstvo toga ali ne da mise pisati. Tako da zakljucke moze svako izvuci sam za sebe.

Citiraj:
pa kako onda mene objasnjavas?

ja sam poceo zivjeti hriscanskim zivotom i nazivati se hriscaninom tek prije 3 mjeseca a imam 31 godinu.
mene je sam zivot i muke kroz koje sam prosao natjerao da se pozabavim sobom i trazenjem odgovora i razloga svojim patnjama.
zar nisam ucio DIREKTNO IZ ZIVOTA?

kazes..."okacim na .... sve bogove koji su izmisljeni za zaplasivanje ljudi".

Pa po ovom sto imam prilike vidjeti, mislim da si sigurnim koracima krenuo prema religioznom fanatizmu. Ali maran ata bi ti to mogao bolje objasniti. :wink:

Citiraj:
taj Bog za kog ti mislis da je izmisljen, i koji te plasi, tvoj je i moj Otac.

Mislis da me bog plasi? Ili samo pitas?

Citiraj:
zar ti "jivan" nemas ili nikad nsii imao majku i oca?zar te nikad oni nisu necim plasili?za tvoje dobro?jesi li ikad bio dijete koje nista nije znalo?

Bas tih demona se resavam. Pokusavam da se sa svakim od njih suocim i vidim ga kao to sto jeste; demon od papira. stoga suprotnost bogova i koncepta pod kojim je predstavljen u religijama je samo bog na papiru.

Citiraj:
Pokajte se, ujutru od 6:30 do 7:15, a onda nastupa djeljenje savjeta u ostalim dnevnim aktivnostima koje niko od vas nije ni trazio ili lozenja samog sebe, jer kad vec nista ne radite onda barem imate mogucnost da prikrivate pricama. Hajd cao.

Ma ja to radim svako vece posle vecere. Pa jos ako se nesto strpa u krevet, moje pokajanje je veoma jako. :lol: :wink:
Salim se. 8)

Ljudi vole da tripuju price o svmu sto i je nedostizno i da na taj nacin steknu iluziju kako im to postaje dostizno. Sanjao je svetca, Majku Djevu ili ko zna koji san tipa religioznog opredjeljenja i sada tripuje da zna sta je bog, da zna sta je svrha?!!
Vidjenje nije sanjavanje, vec shvatanje da sanjas. Bilo sta. Bio to bog, auto, zena ili ko zna sta. Kada to vidis. Onda znas. I bog tog trenutka izcezava. Pojavljuje se zivi bog.
Ponekad se pitam koji kurac bilo sta pisem, jer ljudi vole uljuljkane snove. Draze im je da sanjaju san o slobodi nego da se za nju izbore. Jer, jebi ga, daleko je mirnije.
Ah, nije ovo upuceno protiv ikoga, samo mi je lakse bilo na ovaj nacin pisati. :lol:

A sve ovo mozete baciti u kantu za smece ili napraviti :drinking: ako ostane slovo na papiru. Kao i sve biblije, kurane, bhagavad gite i slicne knjige koje govore o putu a vi citate. Pu pocinje onog trena kada sve to sto si procitao zaboravis i krenes da putujes. Tada sve to sto pise pada u vodu. Jer shvatimo da nismo sposobni da sljedimo ili ucimo bilo sta. Ali...

Sretan san. :D

PS. nemojte da se budite, nije zanimljivo. :wink:

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 09:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
na momente mi je Jivan tesko uci u tvoj nacin razmisljanja.
nekad pises kao duboko religiozan a nekada kao totalni ateista.

prema Bogu covjek moze imati samo dva stava.ili teisticki ili ateisticki.nema treceg!

razumijem kad pises...
"Nisam razocaran samo hriscanstvom vec i bilo kojom drugom religijom svijeta. Umjesto da propagirau zivot i radost, bore se za prevlast i rat."
ali...
tu bih se zaustavio.

istina da se mnogi bore za prevlast i da vode ratove.ali zasto si razocaran hriscanstvom?
mislis, gde oni koji ratuju i osvajaju vicu "ovo cinimo u ime Hrista", da je Hrist takav kao i oni?
hriscani nisu nista drugo, nego ljudi koji nastoje zivjeti PO HRISTU.
i hriscanstvo je upravo to...ZIVOT PO HRISTU.
i stoga, ako ti nadjes negde medju hristovim rijecima, da On nepropagira zivot i radost (kako ti kazes) vec da se bori za prevlasti i da ratuje, onda uredu.
no ti o Hristu mjeris po nekim glasnim, a losim sljedbenicima.

a to je sve zato sto Hrista nisi ni spoznao, vec si spoznao lazne proroke, ljude koji vicu mi smo Hristovi a od njega nemaju nista.

sam Hrist je rekao..."po plodovima, njihovim, poznacete ih".

kazes da sam krenuo na put religioznog fanatizma.
sta ti znaci rijec fanatizam? slijepo slijediti nesto?
otkud mozes znati da li je moje hriscanstvo fanatizam ili ne, ako sam nisi hriscanin, a mozda cak i ateista!?
to bi bilo kao kad bih ja rekao da neki doktor lose operise ili automehanicar lose popravlja, a ja, nisam ni doktor ni automehanicar.
da bi mogao suditi da li je necija vjera fanatizam ili ne, moras poznavati tu vjeru.po cemu bi mjerio!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 10:11 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
rio je napisao:
na momente mi je Jivan tesko uci u tvoj nacin razmisljanja.
nekad pises kao duboko religiozan a nekada kao totalni ateista.

prema Bogu covjek moze imati samo dva stava.ili teisticki ili ateisticki.nema treceg!

Usuđujem se reći da razumijem sa koje strane Jivan govori, i meni ne djeluje tako kao tebi.
Takođe ono "ili ili" koje pominješ je samo neuspjeh tvog pokušaja da Jivana utrpaš u neku od tebi shvatljivih kategorija (nemoj se uvrijediti).
A baš to etiketiranje i jeste ono što njega najviše smeta, a s druge strane, rezigniranost zbog mase onih kojima je važnija forma od suštine tjera ga da ponekad pretjera u svom pisanju.
U stvari bježeći od etiketiranja i klasifikovanja upada u opasnost da sam učini isto, trpajući sve vjernike unutar vjerskih zajednica u isti koš i pomalo prezirački se odnoseći prema raširenim tradicionalnim pristupima vjeri, iako sam baš najviše mrzi takve koševe i iako su ti pristupi kod nekih doveli do sjajnih rezultata.
Teren po kojem se Jivan kreće je dosta sklizak i trebaće mu mnogo duhovnog opreza i snage da ga negativno u njegovom egu ne zavede ali to je ipak samo njegova lična stvar.
Smatram da čovjek mora imati izuzetno čvrst duhovni temelj da bi mogao dobro da hoda stazom kojom je Jivan pošao, a ne znam bolji duhovni temelj od Svetih Spisa, na prvom mjestu Svetog Pisma povezanog sa dubokim ličnim iskustvom i doživljajem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 11:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
JivanMukta je napisao:
Ma ja to radim svako vece posle vecere. Pa jos ako se nesto strpa u krevet, moje pokajanje je veoma jako. :lol: :wink:
Salim se. 8)

He he he, shvatam, sta ces kad se ne moze drugacije. Ustvari ja se ne bih nikada kajao, ali djevojke to traze od mene, pa sta cu: moram se kajati. I uz to pjevam: ''kaja, ove noci, ...''

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 01:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Pozdrav svima.

Citiraj:
baš to etiketiranje i jeste ono što njega najviše smeta, a s druge strane, rezigniranost zbog mase onih kojima je važnija forma od suštine tjera ga da ponekad pretjera u svom pisanju.

U pravu si kada si rekao da mi etiketiranje najvise smeta. I takodjer mi smeta sto masi je bitnija forma od sustine. Stoga, ono o cemu sam u proteklim postovima piasao nije protiv nikoga licno vec protiv tih formi i etiketiranja. Iako sam protiv tog i ja cesto sebe uhvatim kako etiketiram. :( Ali... Znam da se sve moze ispraviti.

Da i ponekad pretjeram. Ma cesto ja pretjeram. I ono smo mi je i ucitelj zamjerao da se tako izjasnim, bilo to sto ponekad ne znam da stanem. Tako da ispadne da nekog fanaticno napadam. Ali nije to. Ne napadam ljude vec formu ispod povrsine. I znam da je put kojim sam krenuo izrazito sklizak, ali je to izgleda stvoreno za mene. Jebi ga.

Citiraj:
hriscanstvo je upravo to...ZIVOT PO HRISTU

OK, koliko znas kriscana da zive po Kristu? Ja mozda samo jednog ili dvojicu koji pokusavaju.

Citiraj:
a to je sve zato sto Hrista nisi ni spoznao, vec si spoznao lazne proroke, ljude koji vicu mi smo Hristovi a od njega nemaju nista.

Nisam spoznao Hrista iz spisa, vec iz onog sto vidim. Drugo, mislim da spisi nikada nece moci zamjeniti rijec kojom je taj Covjek govorio. Niti mi je potrebna bilo koja knjiga da bi nekog spoznao. Nisam knjiski moljac da se tjesim ceulozom. Vec trazim iskustvo. A ono nije u knjigama o iskustvu. Biblija je OK, od onog trenutka kada krenes da zivis to sto prica a ne kada citatima branis svoje sljepilo.

Nije bitno da li si hriscanin ili budista, vec kako to sto znas iznosis. Kako pokusavas da preneses svoje iskustvo. Onaj koji zna, onaj koji je iskusio ono sto jeste, ne namece svoje misljenje drugima niti pokusava da nekog ubjedi kako je u pravu. Oni koji misle da znaju, svim i svacim pokusavaju da nametnu svoje vidjenje. A svako drugo negiraju.
Znam dosta ljudi koji su dozivjeli otkrovenje kroz reci Hrista, isto tako i kroz nekog drugog. i oni nimalo ne forsiraju to kroz sto su naucili iskustvo, vec se prilagodjavaju covjeku ispred njih.
Stoga ovo sto sam ti rekao Rio da mi ponekad licis na fanatika.
Recimo Maran Ata je za mene cisti fanatik. Koji je spreman da gazi kroz krv kako bi nekom dokazao da je on u pravu. Sreca pa je doba srednjeg vijeka zavrseno.

Toliko za sada.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 08:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
E bas me zanima hoce li rio opet sa nekim svojim standardizovanim odgovorima nastaviti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 09:14 
Majstor
Majstor

pozdrav!

slazem se da nam etiketiranje netreba.na kraju krajeva, nedovoljno se i poznajemo pa nismo ni u stanju da nekog etiketiramo.

ali ovo sto aharon kaze..."da je moje ili teista ili ateista" znak neuspjeha da Jivana svrstam u neku kategoriju....
ta moja opaska odnosi se na cjelokupno covjecanstvo.ne samo na Jivana.

a Jivan moze primjetiti da ga ja nikad nisam pitao ni za njegovo ime, ni za vjerosipovjest.jer nezanima me pojedinac, vec sustina o kojoj pricamo.

ranije sam napisao
"hriscanstvo je upravo to...ZIVOT PO HRISTU"

a Jivan me pita...
"OK, koliko znas kriscana da zive po Kristu? Ja mozda samo jednog ili dvojicu koji pokusavaju."

ja Jivane uopste nebrojim!
ja znam samo za Isusa Hrista, a ko je kakav u zivotu po hristu, mene uopste nezanima!
mislim da ovde lezi zamka za tvoja (jivan) pogresna vidjenja hriscanstva.
gledas ljude, a ne hriscanstvo.

gledati hriscanstvo znaci, gledati Hrista!
ako bi ti pokazao volju da spoznas Hristov zivot i njegove rijeci, vjerujem da bi ti to bilo na korist.no, bude li te u tome sprecavalo to sto, eto, ima tamo nekih koji sebe zovu "hriscani", a ocito je da su losi ljudi,onda nikad Hrista neces ni spoznati.

"samo oni cista srca, mogu mene vidjeti"....nedozvoli da ti pogled na zlo zaprlja srce.

dobro je sto kazes (jivan) "da nisi knjiski moljac" i da zelis da zivis to sto govoris a ne samo da slijepo citiras.
slazem se!
i ja bih isto tako.
no zasto ti se opet cini da je hriscanstvo "slijepo citiranje" i "tjesenje celulozom" a ne iskustvo i zivot!?

iz istog razloga kao i gornje!
negledas u Hrista vec u njegove lose sljedbenike.pusti ljude.
ako zelis Istinu, ni neces ju naci u ljudi vec je ona iznad ljudi i tek ponekad govori i radi kroz ljude.zato negledaj U ljude vec KROZ ljude, ili bolje reci IZNAD njih.

ja sam se uvjerio da je Hrist "Istina, Put i Zivot" (kao sto On kaze) i da "ko Njega slijeda, imace zivot vjecni" (kako On kaze).
i stoga, ja neslijedim ni Patrijarha ni popa ni ovog ili onog, vec samo nastojim slijediti...Njega.

i nedopustam da mi losi, tzv. hriscani, umanje znacaj koji je imao Hrist.
to je i nemoguce!

Mir i blagoslov od Boga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 09:24 
Majstor
Majstor

udaljujemo se od teme...a to je zivotno vazna potreba za pokajanjem :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 09:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2004, 14:35
Bogumi se brača raspisaše, ko će čitati toliko, a moramo čitati. Jedno grugog podupirati, pa pasti, ponovo rasti, pasti, rasti kao krava do pred klanja,

JivanMukta, učinilo mi se pri vašem pisanju o astralu da ste stariji, poradi žene, punice, a čini mi se i bivša žena da je pomenuta-ops.pard-greš.
Mislim da sam razumio ono što se mene ne tiče jer nije moje.
Svako dijete ima pravo reči da nije grešno, već kad bi starac to rekao bilo bi mi čudnije.

citiram
''Ako izneseš ono što je u tebi, ono što si izneo spašće te. Ako ne izneseš ono što je u tebi, ono što nisi izneo uništiće te.''

Opet se protivim napadima na crkve i religije – BUDI PRAVI ČOVJEK I OKRENI SVIJET K SEBI PA I U ZLU SVIJETA I UMRI KO NAJVEĆA VRIJEDNOST, SVAKO IMA ŠANSU da pokaže, ali svi padaju, a znati treba da duhovnjaci religija današnjih nisu savršene interprete, zbog ljudi ne treba osuđivati crkve i boga, svi mi bi da nam najljepše pričaju o nama, a to zdravlje se postiže prvo preko ružnih priča o nama

O Živane da si iskreno tražio po svjetskim religijama svagdje bi našao istog Boga i opšte dobro, a sva zla ovog svijeta i ljude koji se nazivaju vjernicima – nevjernicima, krivim tumačima, skrenulim sa pravog puta, nisu ti ljudi čuvari te crkve, oni su u predvorju i oni su njen kaljež, i ta crkva vapi za junacima - čistim pronalazačima istine. To tvoje mišljenje je zasnovano na ljudskoj laži – ne dozvoli im da ti blate misli o onome što ne znaju ili su znali i otpali, i ja sam otpao, ali ostah u istini – a malo ih je u istini i to je teško

Ivanič u istini???ha ha , prljavi atmosferski banditi, Herod služi Pontija Ashdowna, čiča miča,

Vjernici žive od vjere i nepostoječe tvore postoječim, grijeh nagriza plod, zato često neuspjesi ''vjernika'' se tumače iluzionim i svakakvim nakaradno smijačkim epitetima

Knjige svete su pomoč na putovanju, hvala Bogu pa nam je podario tolike knjige, a samo u največem zdravlju ljubit čemo ih ustima sretni zbog riječi beskrajnih svetih, jer gle imamo tokom života šta raditi i izbiti dosadu, ali koga đavo ne skrene? Dakako i aktivno pridonositi društvu. Svjestan da nijedan čovjek nam neće niti može pomoći. Tu se magija nudi, božja magija

JivanMukto i ti možeš govoriti Hristovim ustima i u spisima riječi su jednake, -Đavo u tebi te opire od Boga, odbijaš – odbij ljude, odbij sve, ali ne istinu u sebi,
U PRAVU SI O IZNOŠENJU i ono sve potom

Rio je Car – samo krace Rio sto i sebi ponavljam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 12:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
JivanMukta je napisao:
koliko znas kriscana da zive po Kristu? Ja mozda samo jednog ili dvojicu koji pokusavaju

Vjerovatno svi samo pokušavaju i trude se, u tom pokušavanju često omanu, pa se trude da se isprave, pa opet malo omanu i tako to ode. To što ne žive u potpunosti po Hristu već pokušavaju da žive po Hristu (ako to rade iskreno i predano) se nikako ne bi smjelo omalovažavati i smatrati manje vrijednim. I inače smatram (a vjerujem da i Sveto Pismo o tome govori) da ljudi trebaju samo da se trude i istraju u ličnom čišćenju, prvenstveno čišćenju srca, a da ono što ne očiste će im biti očišćeno od strane Oca Nebeskog. Na ljudima je samo da se iskreno, istrajno i predano trude ali koliko sam do ovog trenutka vidio niko svojim samostalnim naporima sebe ne može potpuno očistiti.

Tako da je "pokušavanje živjeti po Hristu" zapravo ono maksimalno što možemo raditi.

Isus Hrist je jasno rekao:

Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar; svaku lozu na meni koja ne rađa roda otsjeći će je; i svaku koja rađa rod očistiće je da više roda rodi. (Jovan 15,1-2)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 14:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Izvanredno rečeno, brate. :D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]