banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jun 2025, 22:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Feb 2012, 18:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Meni su te sahrane bez popa nekako... :-? Ne znam... Ja ne bih voljela da me sahrane bez popa.
A što se tiče cjenovnika, da, to mi je totalno bezobrazluk. Nije to nekada tako bilo. Davalo se koliko je ko imao.
Znam prošle godine dođe pop da sveti vodicu, mi se našli malo zatečeni, nit' je ko imao para (kraj mjeseca) ni ništa. Mi lijepo pitali popa da li može da osveti vodicu iako nemamo više od petaka :lol:
Čovjek se lijepo uvrijedio, kao:"Niste vi meni dužni ništa davati, to se daje koliko ko ima i može!" Ušao, osvetio vodicu. :D
Evo baš je i danas bio. Fin neki čovjek. :)
Tako da, ima još normalnih.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 19:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
mrkvica je napisao:
Meni su te sahrane bez popa nekako... :-? Ne znam... Ja ne bih voljela da me sahrane bez popa.
.

Što se mene tiče,kada umrem (za jedno sto dvadeset godina) neka me otkotrljaju u kakav jarak i zatrpaju lišćem...Svejedno. :)

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
:lol:
Ne bih ja to mogla tako. Naravno, kada bi neko izrazio želju da se sahrani ovako ili onako ja bih je ispunila bez obzira sviđalo se to meni ili ne.
Jedina stvar koju bih ja tražila je da se na moju sahranu ne nosi ni cvijeće ni vijenci. i da se umjesto tih bačenih para pare daju mojoj porodici. A ne bih da me sahrane bez popa nikako.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 20:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ja vjerujem u Boga i s popovima i bez njih. Znam par svestenih lica koji su olicenje onoga sto bi svako pop trebao biti. Ostali su :roll:

Sto se tice sahrane, kao sto zoka rece, mogu me gurnuti u kanal i zatrpati liscem. Mislim da je sam cin sahrane totalno nebitan. Bitno je ono ko si i sta si bio, u sta si vjerovao i slicno. A jabuke, peskire, rakije koje se prosipaju preko groba, blago receno prezirem.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
_зока je napisao:
neka me otkotrljaju u kakav jarak i zatrpaju lišćem...Svejedno. :)

Za tebe je onda mozda idealna Tibetanska Nebeska sahrana, Prvo se malo frapiras, ali nakon toga je totalno privlacno :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Poslednji put menjao goci master dana 04 Feb 2012, 20:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Kad smo kod ovih izuzetaka, bio je u nekoj emisiji na happy tv (znam :lol: ) negdje oko Božića gost neki monah, poznat je on viđao sam ga na TV. Svidjelo mi se kako priča, volio bih da čujem više, mislim da se zove Vukašin.
Male su šanse da će neko znati, al ako je neko gledao nek se javi...

Što se moje sahrane tiče, pop sigurno biti neće...

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
кад смо већ код сахране, мене нервирају људи који нон стоп иду на гробље одређеној особи, а док је та особа била жива врло ријетко су јој ишли у посјету. а знам неколико таквих случајева и то ме нервира.

ја се држим пароле да некоме ако могу помогнем док је жив, а кад умре, онда му више помоћи не могу. Мене су отхранили баба и дједа и ја сам се трудио да им се одужим на све начине док су били живи, сад им одем једном годишње на гробље и то је то. не знам ни датум када су преминули, нити ме занима

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2012, 22:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Шајин je napisao:
кад смо већ код сахране, мене нервирају људи који нон стоп иду на гробље одређеној особи, а док је та особа била жива врло ријетко су јој ишли у посјету. а знам неколико таквих случајева и то ме нервира.

Grize ih savjest i tako olakšavaju dušu.

A popova ima svakakvih. Moj paroh dosad ima moje pozitivno mišljenje, nikad nije napravio neki od ovih izgreda a i zbog nekih seminara sam pričala sa njim dodatno o mnogo čemu. Vidjećemo šta će biti ubuduće.

Ja sam se frapirala cijenama vjenčanja. Kad se kuma udavala, oči mi stale, što se kaže. Još sjedimo mi u onom sobičku kad se to sve zakazivalo, i dok je pop uzimao podatke navede neki čudan izraz.
-"Molim?"
- "Vaši roditelji nisu vjenčani u crkvi."
- "Nisu, pa šta onda? Ima li neki problem?"
- "Nema, nema, samo pitam."
Već sam se bila narogušila...

Taj isti sveštenik i ja smo se jednom prilikom pokačili na pričešću. Filozofira on meni da sam trebala postiti na vodi prvu sedmicu Časnog posta. A lik ima preko 100kg. Moreeee... Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 01:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
ja stalno cujem te neke price u vezi nasih popova, licno nisam dozivjela..Ali da 300 KM za sahranu je bezobrazluk!

nedavno za slavu nam je svestenik iz Rebrovacke crkve osvestao jedan dio kuce..jedan mladji i skroz fin. Muz je dao mozda malo vecu cifru nego prosjek posto i ovako rijetko dajemo za crkvu a prvi put smo osvestali..Svestenik je rekao koliko god mozemo nema "tarife" i pitao nas je 2-3x - jeste sigurno da vam to nije mnogo?

kad saja spomenu manastir Liplje..prije par godina idemo mi tamo kod maminih , kad prodje dzip neasfaltiranim seoskim putem jedno 70/h ,ljeto bilo prasina se digla samo tako, kad ja pogledam malo bolje a untra vidis samo crne mantije i brade :))

nego u crkvi Sv. Trojice ikona Sv. Jovana kosta 50 KM a ista takva 45 KM u Hramu Hrista Spasitelja, cisto da znate ako neko hoce kupovati..a u nekoj drugoj crkvi mozda ima i za 30-40 :wink:

Sto se tice cjenovnika ok zvuci malo glupo..ali mozda je i njima dojadilo kada X ljudi pita koliko se obicno daje za ovo za ono. Ili neko misli da je dao previse / premalo..Nemam pojma..

u Austriji recimo katolickoj crkvi se mora mjesecno placati neka vrsta poreza, znaci htio ili ne htio..ako ne platis onda traze pare putem suda :roll: ..znaci ili placas ili moras istupiti iz crkvene zajednice

Uglavnom SPC je bitna za nas narod i odrzala nas je u nekim teskim vremenima. A na osnovu pojedinaca ne treba osudjivati svestenike ili imati predrasude..

Nego komso kod groblja na Starcevici se zida crkva ili?

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 01:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Шајин je napisao:

to si u pravu..inace je klasika kod dosta Srba da se rodbina okupi na sahranama ili svadbama samo..a inace se i ne vidjaju niti posjecuju nesto

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 10:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
breskvica je napisao:
nedavno za slavu nam je svestenik iz Rebrovacke crkve osvestao jedan dio kuce..jedan mladji i skroz fin. Muz je dao mozda malo vecu cifru nego prosjek posto i ovako rijetko dajemo za crkvu a prvi put smo osvestali..Svestenik je rekao koliko god mozemo nema "tarife" i pitao nas je 2-3x - jeste sigurno da vam to nije mnogo?

Zar to ne ide njemu, a ne crkvi?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 11:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Pod hitno uvesti fiskalne kase u vj.objekte.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
blaf77 je napisao:
breskvica je napisao:

Zar to ne ide njemu, a ne crkvi?
хмм...па нисам баш сигуран да иде то њему. шта онда иде цркви?

breskvica je napisao:
Nego komso kod groblja na Starcevici se zida crkva ili?
право да ти кажем ништа не знам. нисам у задње вријеме туда пролазио да видим шта се дешава, а нисам ни чуо ни од кога

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Saja, ja sam cuo da to ide njima.
Zida se nesto, crkva ili kapelica. Temelj je vec gotov, ima i hrpa cigle za ostatak, samo ne znam kad ce nastaviti.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 13:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

blaff nemam pojma, ja mislim da ne ide sve njemu..ako strpa sve u dzep a neda dio crkvi i sam od sebe nek njemu na obraz..Nije to sad neka cifra ne znam koliko drugi obicno daju? mi i ne odvajamo toliko cesto za crkvu,a ipak smatramo da je crkva tu i za siromasnije porodice ili za djecu za neke paketice i slicno ili? mozda sam samo naivna :D

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

rekao nam je svestenik kako ljudi pricaju kosta krstenje ovoliko onoliko kosta vjencavanje itd..a za krstenje npr. ca 70 KM ide drzavi ,takse ovo ono..tako sa ja razumila

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 15:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Crkva ne plaća nikakav porez niti takse...Slagao te sveštenik :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Krštenje 97, 50 + PDV :lol:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 16:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Crkva ne plaća nikakav porez niti takse...Slagao te sveštenik :wink:

:lol: ma nisam ni sigurna sta je rekao tacno, mislim da nije ni rekao direktno kao da drzavi placaju ali nesto moraju platiti to znam, neku taksu ili kako se to naziva. Mozda nesto vrhu SPC?? Stvarno nisam dobro cula, isla sam okaditi spavacu sobu :D :D
A nisam onda pitala kasnije
Uglavnom najvise se raspitivao koliko smo platili plac kucu itd :lol: .. i kaze da se ne vracamo za sada..pa normalno odmah manje para :P

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2012, 18:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Meni prošle godine pop nije htio da naplati. Kaže komšo ti si student, tebi ću pare uzeti kad se budeš ženio. Svejedno ja sam dao koliko sam planirao, a za te cjenovnike do sada nisam čuo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]