[quote="Aemilius_Papinianus"]E Soki posto vidim da si ti jedini sa kojim se moze fino porpicati

a imam nekih stvari koje me strasno zanimaju, pa jel bi mi mogao odgovoriti

Prvo me zanima, jel krscani smatraju Isusa Bogom, to me strasno zbunjuje jer ako smatraju onda to nije monoteisticka religija, ja sam shvatio da je to Boziji sin, ali sam cuo od nekih katolika da se oni odnose prema njemu kao prema Bogu, njega mole za sve itd.
Da ,mi znamo da postoji samo jedan Bog za kojeg su prvo saznali Izraelci kao njegov narod,kao narod koji je jedini bio privilegovan u tom smislu da je imao njegovo vodjstvo,njegovu zastitu i njegove zakone.
I,posve je nezamislivo da bi Bog dobio sina imajući odnose sa ženom ili da bi se oženio i dobio djecu. Bog je jedinstveno biće. Način na koji se ljudi razmnožavaju ni u kom se slučaju ne može primijeniti na njega. To je upravo ono što uči i naglašava Sveto pismo.
Ipak se u Svetom pismu mnogo puta koristi izraz ”Božji sin“? Primjerice, kaže se da je Adam bio ’Božji sin‘
(Luka 3:38)
Kako je to moguće? Tevrat pruža objašnjenje:
”A stvori Jehova Bog čovjeka [Adama] od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos dah životni; i posta čovjek duša živa“ (1. Mojsijeva 2:7).
Prema tome, Adam je nazvan Božjim sinom zato što je
njegov život potekao od Boga bez sudjelovanja ljudskih roditelja. Slično tome, Isus Krist nazvan je Božjim sinom zato što je
njegov život potekao izravno od Boga.
U Kur’anu stoji sljedeće: ”Slučaj Isaa kod Boga je uistinu kao (i) slučaj Adema. Stvorio ga je od zemlje (i) zatim mu rekao: ’Budi‘! i on postade“ (Ali Imran [3]:59). Isto tako, u jeziku postoji mogućnost da se riječ ”sin“ koristi u simboličnom smislu. Na arapskom se, primjerice, izraz ”sin sela“ koristi kad se misli na domaćeg seljanina, a izraz ”sin jezika“ koristi se kad se ukazuje na osobu koja govori nekim jezikom. Takvi izrazi, naravno, ne znače da su selo ili jezik u doslovnom smislu dobili djecu putem braka!
Slično tome, u ajetu iz El-Bekare [2]:177 (PČ) riječ ’putnik‘ prijevod je arapskog izraza koji bi doslovno glasio ”sin puta“. Ni u tom slučaju nitko ne može reći da se put stvarno vjenčao i na taj način dobio sina. Jednako tako, kada Kur’an koristi izraze kao što su ’lice Gospodara tvoga‘, ”Božija ruka“ i Bog ”zauze prijesto“, takvi se izrazi ne shvaćaju doslovno (Er-Rahman [55]:27, PČ; El-Feth [48]:10, PČ; El-Araf [7]:54, Ka). Na koncu, ne protive se svi islamski izučavatelji tome što se u Indžilu koristi izraz ”Božji sin“. Imam Abu Hamid Al-Gazali i Ibn Qutayba prihvaćaju ga, smatrajući to govornom figurom
Pogledajmo sta je Isus o toj temi govorio:
Isus je svog Oca nazvao “jedinim pravim Bogom” (Ivan 17:3) 3 A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista(...)
A Jehova je rekao: “Osim mene nema Boga” (Izaija 44:6) 6 Ovako kaže Jehova, Kralj Izraelov i Otkupitelj njegov, Jehova nad vojskama: ‘Ja sam prvi i ja sam posljednji, osim mene nema Boga(...)
Apostol Pavao napisao je da za prave kršćane “postoji jedan Bog, Otac” (1. Korinćanima 8:5-6) 5 Naime, iako ima onih koje se naziva “bogovima”, bilo na nebu bilo na zemlji, jer ima mnogo “bogova” i mnogo “gospodina”, 6
za nas postoji jedan Bog, Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo, i jedan Gospodin, Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno i po kojemu mi živimo.
Za Isusa Biblija kaže da je “bog”, čak “Bog Moćni” (Ivan 1:1;).(Izaija 9:6) 6 Jer rodilo nam se dijete, sina smo dobili, kojem će vlast kneževska biti na ramenu. Ime će mu biti Savjetnik Divni, Bog Moćni, Otac Vječni, Knez Mira.
Ali nigdje za njega ne kaže da je Svemoguć poput Jehove (1. Mojsijeva 17:1) 17 Kad je Abramu bilo devedeset i devet godina, Jehova mu se ukazao i rekao mu: “Ja sam Bog Svemogući. Po mojoj volji živi i budi čestit(...)
Isus je “odraz [Božje] slave”, ali Otac je Izvor te slave (Hebrejima 1:3) 3 On je odraz njegove slave i točna slika njegova bića te sve podržava moćnom riječi. Nakon što nas je očistio od grijeha, sjeo je zdesna Veličanstvu na visinama.
Isus ni na koji način ne nastoji zadobiti položaj koji ima njegov Otac.
On sam je izjavio: “Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!” (Luka 4:8).
On postoji “u Božjem obličju”, a Otac je zapovjedio “da se u Isusovo ime prigne svako koljeno”, no to se treba činiti “na slavu Boga, Oca”
(Filipljanima 2:5-11) (...), 6 koji, iako je bio u Božjem obličju, nije pomišljao na otimanje — da bude jednak Bogu. 7 Naprotiv, odrekao se samoga sebe i uzeo obličje roba te postao sličan ljudima. 8 Povrh toga, kad je obličjem postao čovjek, ponizio se i postao poslušan sve do smrti, i to smrti na mučeničkom stupu. 9 Zato ga je Bog i uzvisio i podario mu ime koje je iznad svakog drugog imena, 10 da se u Isusovo ime prigne svako koljeno onih koji su na nebu i onih koji su na zemlji i onih koji su pod zemljom 11 i da svaki jezik javno prizna Isusa Krista za Gospodina na slavu Boga, Oca.
U Ivanu 17:3 opisano je kako se Isus molio svom Ocu: “
Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao — Isusa Krista.” (Isus nije sebe nazvao “jedinim istinskim Bogom”, nego je tu titulu pripisao svom Ocu.