Daljac je napisao:
Ajnštajn kaže da je sve relativno.
Tako bi moralo biti i ovo, jer ja naprosto ne znam i ne mogu da znam da li je za mene dobro/loše ono što je za nekoga dobro/loše. Ako je, dakle, vjerovati hrišćanskom načelu - ubijati je grijeh. Ali, šta ćemo ako je Trbosjek pobio kurave koje su prenosile neke zarazne bolesti i tako spriječio više smrti?
Gospod kaze da nije sve relativno.
Takodje i savjest u nama.Recimo da ti ubijes nekoga, razmisli kako bi se osjecao.Trbosjek recimo nema problem savjesti jer je dusevno bolestan

.
Problem savjesti nemaju ljudi koji su ogrezli u nekom grijehu, postalo im navika, potiskuju mu sebi itd, ali vecinom ih stigne osjecaj krivice.
Postoji zakon u nama, pa recimo kad vidis da covjek bije drugog covjeka na ulici, pred njegovim djetetom, u tebi se pojavi zelja da mu stucas glavu.Znaci ti u sebi znas da to nije dobro, tj da je lose.Mozes reci onda da ima civilni zakon koji ce ga SUDITI, ili kao i trbosjek...premda je on to cinio iz dusevne bolesti, a ja i ti bi ga sredili iz osjecaja za pravdu.
Kao sto mi znamo suditi stvarima oko nas, tako ce i nama Gospod suditi, jer necemo moci reci da nismo znali sta je dobro i lose, kad smo se vec pokazali kao dobre sudije.
Zato gospod nudi pokajanje od svih grijehova, ako prihvatimo Hrisovu smrt i vaskrsenje, kao zamjenu za nase grijehe, prosle i buduce.
Veliki pozdrav