banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 06:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2003, 14:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2003, 22:19
Ja sam za to da logika, osecaj Srca i Hristov um budu iznad mrtvog slova!

http://duhovna-izgradnja.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jul 2003, 19:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Jun 2003, 17:18
Vader je napisao:
slap 03 je napisao:
Veliš diskusija je suvišna? Zašto?

Već sam naveo zašto.

Citiraj:
Ali ako je to učenje predstavljeno od Isusa kao jasan nauk u evanđelju koje je Vasa (Aurora) predstavio što se onda buniš protiv tog "apokrifa"

Ne bunim se protiv apokrifa ako se apokrif ne kosi sa Svetim Pismom. I ja sam čitao nekoliko apokrifa i poznato mi je da oni uče o reinkarnaciji. Ali ako apokrif uči o reinkarnaciji u koju ja vjerujem ne moram time prihvatiti sve što taj apokrif piše jer u krajnjem slučaju ima još osoba koji vjeruju u reinkarnaciju ali se ja sa njima po pitanju mnogih drugih stvari ne slažem. Neke apokrife sam čitao i dosta toga mi se svidjelo.

Citiraj:
Je li ti stalo do pitanja da li je Isus učio o reinkarnaciji

Vjerujem da je učio o reinkarnaciji. Apokrifi mi za to ne trebaju.

Citiraj:
Ti i dalje ostaješ zadovoljan biblijskim sjenkama?

Ako su za tebe sjenke za mene nisu.

Citiraj:
Ako Vasa govori da u tom evanđelju nema niti jedne proturječnosti što se tiče zakonskog života ishrane i vegeterijanstva,ako u tom evanđelju nema niti jedne poruke o opravdanom ubijanju ljudi itd. Zašto nemaš interes da ispitaš taj nauk?

Taj nauk ispitujem za sve vrijeme koje čitam Sveto Pismo.

Citiraj:
Ili si predubjeđenja da to nije Isusov nauk,da je sve u Bibliji?

Isusov nauk je mnogo širi od onoga što piše u Svetom Pismu i apokrifima (to i piše u Svetom Pismu).

Citiraj:
Ti bi kao Bibliju zaštitio kao cijelu nepovrijeđenu cjelinu u koju satansko nije moglo ubaciti laž?

Smatram lako mogućim da su rađeni određeni zahvati te vrste na Svetom Pismu ali ne u razmjerama u kojima to želi prikazati Vasa. Po njemu autentična količina teksta u Svetom Pismu bi se svela na možda nekih jedva 10%.

Citiraj:
To Aurora čini a ti mu spočitavaš da namješta stvari po svome,sebi. U skladu sa svojom sviješću on nema pravo na to?

Neka on radi šta hoće, ja sam rekao (mislio) da je onima koji priznaju autoritet Svetog Pisma suvišno voditi raspravu sa nekim ko iz Svetog Pisma uzima dijelove koji odgovaraju slici njegovog vjerovanja a odbacuje dijelove koji ne odgovaraju slici tog vjerovanja. A isti takav miks se radi i sa apokrifima.
No svako ima pravo na lične poglede i vjerovanja. Ako je on (ili bilo ko) osjetio da mu takvo slijeđenje svetih i drugih spisa odgovara neka mu, ja sam osjetio da meni odgovara onakvo slijeđenje svetih i drugih spisa kakvo praktikujem.

Citiraj:
Taj kuranski stih... Što želi ta poruka?

Upozoriti

Citiraj:
što je kriterij autoritativnosti svakog vremena

Kako kome. To možeš vidjeti i na ovoj temi.

"Vama vaša vjera a meni moja vjera" (Kur'an)

Kao što rekoh,na kraju Otkrivenja 22:19 ukazuje se da pisana Riječ može da se od satanski pokrenutih i motiviranih ljudi da se izmijeni, i mijenjalo se mnogo,a &apokrifi& malo. U apokrifima ono što je bilo lažno ostalo je lažno a što je bilo dobro ostalo je dobro,pa ko voli nek izvoli. Hvala Bogu što imamo tako dobre istraživaće kao što je Vasa i što su došla taka vremena da će svi lažni autoriteti pasti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 01:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jul 2003, 02:56
Bio sam 'dobar' pa sam nesto i procitao od slapa i vase.
Ne znam stvarno me iznenadjuje (da ne kazem nasmijava) nacin na koji se (preko apokrifnih spisa) zeli 'naturiti' vegeterijanstvo.
Smjesno , ne ne nemam ja nista protiv vegetarijanaca, samo 'radikalni' vegeterijanci su mi malo komicni.Kao biva 'Ne ubij' .... a toliko se hrane mrznjom spram 'mesojedima' da se stvarno zapitam 'ama ko koga ovdje pravi budalom'.

Slap , ti rece nesto kao 'kakva je volja na nebu takva neka bude na zemlji'...samo si preskocio ono da oni gore na nebu nemaju potrebu za hranom, samim tim nemaju razloga da 'ubijaju' da bi se prehranili.Kuzis?Sasvim je jednostavno....

Zamisli pustinju,nema tu 'obilja'....niti 'izbora' tu ti je daj sta dash.No na stranu pustinja, zrtvovanje(sto nije isto sto i ubijanje, ma koliko se vegeterijanci trudili da to tako tumace) nije strano ni Mojsijevom, a Boga mi ni Isusovom zakonu, i ono je cista simbolika (sta li ono Isus rece:"Kada krenesh da stavish dar na ZRTVENIK prije toga se izmiri sa bratom pa onda...prafraziram-->siguran sam da ce me Vasa ispraviti u citatu , ali poenta je ista :ZAR NE?).

Toliko , da ne kazem glupih 'analogija' sam procitao...da se na kraju dodjem do ovakve pitalice(za slapa i ostalu klapu vegeterijance):
Kada bi Muhammed bio vegeterijanac bili vam bio po volji?

I kakve veze 'jelo' ima sa duhovnoscu?(ok ima neke ali oni koji poznaju vede znaju sta je 'prana'--> duh koji prati jelo, ljubav sa kojom se jelo pravi, duhovna-unutrasnja strana jela je ono sto je bitno a ne ono sto se 'jede')....Zar nije bitna namjera?Ono sto je u srcu?

Ali kako da jedan 'mormom' (vasa da nemas mozda nekih problema sa nama mormonima..do djavola i sa tim snobizmom,jel da?) govori 'bozijim miljenicima'(usput NEMA bozijih miljenika)?

Hajd tripujte i dalje ,al pustite i druge da se tripuju , i mirna Bosna.I kupite si ogledalce(sori na ironiji ali nisam mogao otrpit :angel: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 01:32 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Takodje covek ne moze istovremeno da sledi presvetog Oca, Jehovu, i Allaha (cije samo ime kaze, kao sto je jos Krouli primetio, 'Bog koji to nije' ( odnosno 'bog koji nije Duh' Al-la-h: al/el = bog, la = ne, 'h' je slovo Duha).

Nego Vaso,sta se barkces tamo gdje ti nije mjesto,zar nemash ni malo pameti vec da provjerish to sto pises?
Al-la-h? (sta bi sa onim H).

Mala lekcija iz arapske gramatike:

'Al' nije 'el' , 'la' (negacija) nikada ne stoji iza onoga sto se negira(knjigu u ruke u uci arapsku gramatiku).

'Al' ti je nesto kao 'the' na engleskom i stavlja se ISPRED imenice(e ne negacije) da bi se na taj nacin ukazalo na vlastitu imenicu(Al-kef naprmjer je pecina ali ne misli se na 'svaku pecinu' vec samo na odredjenu pecinu).
A razlog tom pravilu jeste sto u arapskom NEMA VELIKOG SLOVA.(kuzis?)

Npr. 'ilah' znaci bog(malim slovima pisem jer kad se kaze 'bog' ne zna se na kojeg se 'boga' misli).'Al' je 'the' kao i kod engleskog.
'La'(negacija) nikada u arapskom ne dolazi IZA onoga sto se negira vec ispred.Tako da bi u tvom slucaju intepretacije ..kao biva negacije... bilo' LA-Al (sto ne zvuci bas kao Allah) ...doduse ono LA nema sta da negira jer Al nije imenica (uputstvo...el hebrejski = ilah arapski).

'Allah' je rijec nastala od Al-ilah, i u slobodnom prevodu na engleski bi bilo isto da napises The God(umjetso 'god') ili ti na nasem Bog(primjetish veliko slovo).

Uglavnom pricas gluposti.

Poslednji put menjao Nocturnal journey dana 13 Jul 2003, 03:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 01:48 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Да ли треба споменути да је био и педофил ?

PS: U Meki nema nista specijalno da se vidi osim crnog kamena koji je tu bio za vreme egipcana, grka, i rimljana i oni nisu obrachali paznju na taj obican kamen. Jedino cudo u svemu tome je da neko u to veruje. Skoro svi koji veruju su silom naterani da veruju.

Muhammed nije bio pedofil, odakle ti taj zakljucak???

Sto se tice crnog kamena svi oni koji poznaju Stari Zavjet znaju da je kamen bio ZNAK (iliti obiljezje) za Beit-el(Boziji Hram, kuca Bozija...ne misli se naravno na literalni smisao te rijeci) , i sam Abraham ga koristi kao obiljezje svetog mjesta, pa i sam Jakov.

Npr. (SZ knjiga postanka)
Jakov ostavi Beer Šebu i zaputi se u Haran. Stigne u neko mjesto i tu prenoći, jer sunce bijaše već zašlo. Uzme jedan kamen s onog mjesta, stavi ga pod glavu i na tom mjestu legne. I usne san: ljestve stoje na zemlji, a vrhom do neba dopiru, i anđeli Božji po njima se penju i silaze. Uza nj je Jahve te mu govori: "Ja sam Jahve, Bog tvoga praoca Abrahama i Bog Izakov. Zemlju na kojoj ležiš dat ću tebi i tvome potomstvu. Tvojih će potomaka biti kao i praha na zemlji; raširit ćete se na zapad, istok, sjever i jug; tobom će se i tvojim potomstvom blagoslivljati svi narodi zemlje. Dobro znaj: ja sam s tobom; čuvat ću te kamo god pođeš te ću te dovesti natrag u ovu zemlju; i neću te ostaviti dok ne izvršim što sam ti obećao." Jakov se probudi od sna te reče: "Zaista se Jahve nalazi na ovome mjestu, ali ja nisam znao!" Potresen, uzviknu: "Kako je strašno ovo mjesto! Zaista, ovo je kuća Božja, ovo su vrata nebeska!" Rano ujutro Jakov uzme onaj kamen što ga bijaše stavio pod glavu, uspravi ga kao stup i po vrhu mu izlije ulja(pomazanje uljem je hebrejska tradicija kojom se ukazuje na svetost nekog predmeta, osobe, ili autoriteta....odatle i rijec Mesija-Pomazanik za Isusa..moj komentar). Ono mjesto on nazva Betel(Beit-el..Hram Boziji..moj komentar), dok je ime tome gradu prije bilo Luz. Tada učini zavjet: "Ako Bog ostane sa mnom i uščuva me na ovom putu kojim idem, dade mi kruha da jedem i odijela da se oblačim, te se zdravo vratim kući svoga oca, Jahve će biti moj Bog. A ovaj kamen koji sam uspravio kao stup bit će kuća Božja. A od svega što mi budeš davao za te ću odlagati desetinu."

I opet radi se o simbolici a ne o 'obozavanju crnog kamena'.Crni kamen u Bozijem Hramu(Baitu-ul-u , u Mekki) prestavlja polaznu i krajnju tacku u hodocascu i nema nikakvu 'bozanstvenu snagu'(u doslovnom smislu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 02:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Није био педофил ? Па ти пријатељу незнаш "најсочније" делове његове биографије... Читај и учи:

Мухамед је оженио 6 година стару девојчицу по имену Ајша. Стрпио се три године и почео да конзумира брак кад је она имала 9 година.

Да ли си се избљувао ? Ако ниси, можда си и ти педофил. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jul 2003, 02:32 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Није био педофил ? Па ти пријатељу незнаш "најсочније" делове његове биографије... Читај и учи:

Мухамед је оженио 6 година стару девојчицу по имену Ајша. Стрпио се три године и почео да конзумира брак кад је она имала 9 година.

Да ли си се избљувао ? Ако ниси, можда си и ти педофил.

Aisha nije imala 9 godina,mada klasicni komentatori Muhammedove biografije navode taj podatak.Odnosno navode da je imala 6 godina u vrijeme vjeridbe , a 9 u vrijeme stupanja u brak.

Izvori odakle se crpe te informacije su upitni.Sudeci po svemu bit ce da postoji izvjesna sumnja u to da je Aisha imala 9 godina (u vrijeme stupanja u brak sa Muhammedom).

A zasto Marian ata ne koristi mozak?Moze li Marian Ata navesti izvore odakle su dosle te 'informacije' o Aishinim godinama?
I kakve veze imaju Aishine godine sa 'duhovnoscu'?

Marin Ata sta je za tebe duhovnost?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2003, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Извор је под знаком питања ? Пријатељу, да ли ти је позната збирка хадиса "Sahih Al-Bukhari" ? хехе... није први пут да морам потурчене Србе да подучавам који су извори мухамеданске секте...

Поменути податак о Ајши и Мухамедовом ПЕДОФИЛСТВУ налази се у поменутој збирци на локацији (7, 64).

Какве везе има ПЕДОФИЛСТВО са духовношћу ? Веома једноставно... Божје надахнуће никада није имало везе са задовољавањем телесних похота и ниских страсти.

Хај, живели. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2003, 20:24 
Početnik
Početnik

Maran Ata je napisao:
Извор је под знаком питања ? Пријатељу, да ли ти је позната збирка хадиса "Sahih Al-Bukhari" ? хехе... није први пут да морам потурчене Србе да подучавам који су извори мухамеданске секте...

Поменути податак о Ајши и Мухамедовом ПЕДОФИЛСТВУ налази се у поменутој збирци на локацији (7, 64).

Какве везе има ПЕДОФИЛСТВО са духовношћу ? Веома једноставно... Божје надахнуће никада није имало везе са задовољавањем телесних похота и ниских страсти.

Хај, живели. 8)

Marian Ata,
Bolesnici poput tebe, zagrezli u kaljuzu palanke ne vide nista ispred svog nosa.Nema potrebe da me nazivash 'prijatelju' jer sam te obicaje vec davno zaboravio,nema nikakvog prijateljstva medju nama , ,niti ce ga ikada biti.

Josh mi nista nisi rekao o kakvom se 'podefilstvu' radi?Poznata mi je Bukharijeva knjiga , poznate su mi raznorazni pokusaji da se Muhammed okleveta, ruku na srce nema covjeka na ovoj zemlji koji je vise oklevetan kako od svojih neprijatelja tako i od potonjih(koji su od njega napravili kult licnosti).

Uzmimo slucaj zenidbe Muhammeda i Aishe.Gle, iako je Bukhari jedan najuglednijih od sakupljaca hadisa ,treba imati u vidu da si isti pisani na osnovu usmenih predaja, i da su pisani daleko iza Muhamedove smrti.
Ali na stranu Buharija, ja ovdje ne bih isao protiv njega(iako smatram velikom greskom sto su sami muslimali 'dogmatizirali' njegove zbirke, smatrajuci ih 'nepogresivim').

Da se vratimo na temu, posto je ova tema obavezna 'na repertoaru' onih koji napadaju Muhammeda,pripisujucimu tako raznorazne 'osobine' koje izgleda vise prilice njima samima(da ne spominjem sad rasprostranjenju pedofiliju medju svecenicima, protama i sl...takva 'agrumentacija' je bezveze).

Svi se slazemo da je zenidba Muhammeda sa Aishom bila veliki dogadjaj koji je popratio velik broj ljudi.Mnogi ljudi su s tim u vezi trebali da prenesu taj dogadjaj(to se u islamskoj nauci o hadisima nazivaju mutawir predaje).
No, interesantno je da je ovaj podatak o Muhammedu i Aishinim godinama (u vrijeme braka) prenosi samo jedan prenosioc,Ibn Hashim.

Ne zelim da blatim licnost Ibn Hashima (koji je taj podatak prenio od svoga oca) ipak cinjenica da postoji samo jedan prenosioc tog podatka daje razloga da se unese barem malo kriticizma u klasicne komentare Muhammedovog zivota.

Razlog kritike vezane za Aishine godine postaje u mnogome jaci kada se uzme u obzir da je ovaj podatak prenesen samo pod autoritetom Ibn Hashima , i to u vremenu kada je isti preselio u Irak.Naime do 72 godine Ibn Hashim je zivio u Medini, no poslije 72 godine zivota je preselio u Irak gdje je i umro.

Kriticari hadisa, i prenositelja kazu da je porijeklo hadisa o Aishinim godinama doslo od Ibn Hashima, jer su svi u lancu prenosioca bili Iracani(josh jedna cudna stvar jer ipak brak je sklopljen u Mekki, a najvecim dijelom je Muhammed zivio u Medini).

Kriticari hadisa na dalje kazu da je se Ibn Hashim uzima kao validan prenositelj ali sve do njegovog iseljenja u Irak, gdje je obolio od amnezije....kada je znao da neke stvari pogresno prenese(zbog amnezije).
Naime u 72 godini zivota, kada je Ibn Hashim prenio ovaj podatak , isti je patio od zaborava pa se veoma lahko moglo desiti da je podatak o Aishinim godinama ne tacan...jer ne postoji niti jedan drugi lanac prenosioca, odnosno izvor(mimio irackih prenosioca, i mimo hashima) koji bi mogao potvrditi da je taj podatak tacan.

Iako je lanac prenosioca povjerljiv(ahad predaje) ipak kada se uzmu u obzir drugi podaci (hadisi koji indirektno govore o Aishinim godinama) moze se jasno doci do zakljucka da nije moguce sa 100% sigurnoscu ustanoviti koliko je Aisha imala godina u vrijeme stupanja u brak sa Muhamedom.Iako je tradicionalno usvojena kao tacan Ibn Hashimov podatak, okolnosti , porijeklo, i stanje Ibn Hasima u tim godinama govore da postoji izvjesna sumnja u te predaje.

Ono vezano za 'poturice' smatram tvojom starom navikom da provocirash...a nesto mi se ne da spustati se na tvoj nivo 'komunikacije'(nivo palanke i nadri prota kojih se gnusam iz dna duse zbog onog sto su uradili u Bosni...sireci medjunacionalnu mrznju i blagoslovljeci zlocince poput Karadjica i Mladica i inih bolesnika ...) zato ODJEBI , OK?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2003, 20:46 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Dalje, vidim nastojis da nam objasnis da je Muhammed bio neki Robin Hud svoga vremena': Pljackao je 'bogate' karavandzije i 'kvarne debele' trgovce, pa davao sirotinji? Davao je za sirotinju ili uzimao za sebe, kao sto stoji u Kur'anu? Ako je hteo da pruzi sirotinji, zasto nije davao od svoga rada, zasto nije lepo zasukao rukave, poceo da se bavi nekim biznisom, pa pravi burad, jarmove, tockove, uzad, vrceve, satore,... nego je otimao drugima ono sto su stekli svojim rukama i svojim obrtom? Da li tako treba da se ponasaju i njegovi sledbenici danas?

Nadam se da Aurora ima uvida i zrno iskrenosti pa da uvidja neke stvari, pa zar duh ne bi trebao da bude pronicljiv...

Na svidja mi se to sto postirash,ne iz razloga sto 'ne smijes' da to radis vec iz tog razloga sto nemash dovoljno uvida u temu u koju se mjesas.Sve sto si uspio ponuditi od argumenata se puke pretpostavke, i najvecim djelom neutemeljeni argumenti koje ti sam (ili onaj ko ti je dao ove pamflete) kontruises ..puni su predrasuda i ne daju nikakv uvid , vec generalisu.

Muhammed je bio trgovac , radio je, i rad je stavljao u nivo sa molitvom.Naime postoji mnogo pokazatelja te cinjenice, da navedem samo nekoliko primjera.
U islamu je poznata institucija zekata.Zekat je 'obavezna milostinja' odnosno procentualni udio vlasnistva nekog muslimana koji se obavezno daje u svrhe pomoci siromasnima, ili u svrhu nekog bogougodnog dobrog djela(od koje ce citavo drustvo imati koristi).
Muhammed je znao reci :Ne prima se neciji namaz(molitva) ukoliko ne daje zekat.No, samo kategorije ljudi koji su bili materijalno stabilni(drugim rijecim akoji su radili) je obavezna dati zekat, sto znaci ti ljudi itekako moraju raditi da bi stekli takav neovisan materijalni status.Na taj, veoma pozitivan nacin, je rijesen problem razlika izmedju bogatih i siromasnih.U sustini u Islamu i nema nikakvih razlika izmedju bogatog i siromasnog, doduse u islamu nema ni svecenstva pa je prihod sakupljen od zekata ishao siromasima, kao i udio od ratnog plijena.

Evo jedno pitance, ti kazesh da su postojale neke 'pljacke' (cak si i stavio neki broj tih pljacki)....mozes li biti ljubazan pa napisati svaki pojedinacni slucaj pljacki(kad si ih vec pobrojao trebao bi znati koje su?, gdje su bile?, 'ko se pljackao'? i sl)....bez toga sva ova tvoja prica je supljak , jer ko zna sta ti smatrash 'pljackom' i o cemu se tu ustvari radilo.

Nadam se da nisi 'promasen slucaj' kao Marian Ata , pa da mozemo sto god nauciti pozitivno...naime ,sve sto trebash jeste da argumentujesh svaku svoju tezu u ovom napadu.Posteno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2003, 17:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nacturnal journey!

Slava Gospodu Koji Jeste!!!

Gorcina i kivnost sa kojom govoris trebala bi da ti kaze da nisi na strani Istine, i da braneci neke lazi, branis (neke) svoje (culne) SLABOSTI!

Bog jasno kaze: kako je Gore tako treba da bude i Dole, u materiji. To znaci: da se Bozija Volja vrsi i Dole kao sto se vrsi Gore, medju andjelima.
A ta volja je izrazena u Zakon.
A Zapovest iz toga zakona kaze: 'Ne ubij!'
I to je univerzalna zapovest, jer Bog je univerzalan. On je OTAC (i Majka) i andjelima, i ljudima, i ZIVOTINJAMA (to vi sledbenici Muhameda, kao i lazni hriscani) necete da vidite i da priznate. Sve sto dise sve je Bozije dete! Zapravo cela Vaseljena je Bozija Slika i Bozije DETE! To kaze Hristov um i Hristos u 'Evandjelju po Dvanaestorici'. (Ne kazem da to treba drugima znaciti kao sto meni znaci i govori!)

Gospod trazi da 'Ne ubij!' vlada i na Zemlji. Nema nikakav izgovor za ubijanje zivotinja. Pominjas nekakve 'pustinje', pominjas ih zato sto neznas da njih Gospod nije stvorio, vec covekov ego i nemar. Gospod je od Zemlje stvorio Raj, i sva zemlja je u pocetku bila plodna i rodna. (Mnogi drevni mitovi govore o Zlatnom Dobu na Zemlji!) Kada je dosao greh, lov, bojevi, dosle su i nevolje katastrofe, tumbanja Zemlje, promena rotacione ose, promena nagnutosti prema ekliptici, promena klime, promena vegetacije. I dobili smo i pustinje i ledene polove. I ko je za to kriv!? Ubijajuci zivotinje covek ce prizivati jos vece katastrofe. Ne postoji izgovor za ubijanje zvan zivotni ambijent! Pogotovo ne za permanentno ubijanje. Ko cisto zivi nikad nece da se inkarnira u pustinju i nikad nece morati ceo zivot da provede u pustinju. Ko je opustosio svoju dusu bezakonjem, njega ceka i fizicka i duhovna pustinja. Da covek zivi zakonito kao andjeli, da postuje i: 'Ne ubij!', sasvim druge zivotne okolnosti bi imao oko sebe. Covek treba od zivotinje da se razlikuje i po tome kako i CIME se hrani! Svaka cista hrana je sveti prinos Bogu!

Pominjes stavak "...Ostavi svoj dar pred zrvenikom,..." (Matej, 5:24) Trebas razumeti na koji 'zrtvenik' se misli. Sav taj pasus je METAFORA. Vidi Apokalipsu (14:18, 6:9, 9:13, 8:3). Taj Zrtvenik je u Unutarnjem, u dusi i Nebu. I dar koji se prinosi na njega jesu duhovni tamjan (fizicki tamjan kao dar su Isusu-detetu istocni magi doneli!); to su gorece, ognjene molitve svetih Zivotom, posvecene molitve. A to Gospod kaze: pre nego sto Mi se uzmes goruce moliti i uzdizati svoje prizive poput dima, izmiri se sa svojim bliznjim, da bi tvoja molitva bila cista i prihvacena od Mene. Jer bez mira sa bliznjima covek ne moze ni da nadje Mir u Bogu.

Da, i jelo coveka vodi Bogu! Mi hriscani vidimo koliko su 'duhovni' mesari, mesozderi, oni sa izduvenim stomacima, onima kojima polazi voda na usta kad u izlogu mesara vide kako vise lesine i smrdljive kobasice,.. Ako neko zeli uci u Bozije Carstvo, gde nema ubijanja i jedenja mesa, treba vec sada i vec OVDE tako da zivi, odnono zakonito da se hrani, kao sto je izneto u prvoj glavi Knjige Postanka.

Ni Hrist ni apostoli nikada nisu prinosili krvne zrtve. Stavise, Gospod je obnovio cistu zrtvu, cistu Pashu: zrtvu paljenicu od tamjana i zahvalnicu od plodova zemlje, od beskvasnog hleba i mesanog vina. Ni izvorni Mojsijev zakon ne poznaje krvnu zrtvu. (Uskoro cu o tome otvoriti temu!)

Sto se tice imena 'Al-la-h', ne verujem da je Djavo mnogo vodio racuna o arapskoj gramatici kad ga je pravio. On je kroz to ime hteo da ismeje i izigra Muhameda. To ime stoji jednostavno pod formulom 'Nema Boga, nema Duha'! A da 'Al' znaci kao i odredjeni clan 'el' u nekim imenicama (kao npr. El-Vali = Onaj koji upravlja svima...) to nije tacno. Tvoja etimologija me podseca na onu kod tzv. Jehovinih svedoka, koji Ocevo Ime Jehova rasclanjuju u znacenju "Onaj koji prouzrokuje da postaje", ne shvatajuci da to nije hebrejsko ime (i da jeste tako se ne moze rasclaniti), vec Nebesko, duhovno, svetlosno ime, dakle ime koje se ne moce rasclaniti kao Bogo-ljub (Onaj koji ljubi Boga). Najgora stvar je sto ime Allah nema nikalkvu etimolosku diferencijaciju (a hoce se prikazati da u jeziku mesa nesto 'uzviseno' kaze!). Zato i arapski teolozi daju hiljadu nategnutih tumacenja, izvodeci ga iz raznih termina, poput 'ilahun', 'elmuteelih', 'el-velehu', 'el-hurijjet', etc. To ime jednostavno, i spolja i iznutra, odbacuje Boga. Ja ne prihvatam Kroulija kao mislioca, ali po ovom pitanju se slazem sa njegovim tumacenjem.

'H' u esoteriji jeste slovo Goluba, Duha. To necujno i lebdece 'h' figurise u mnogim drevnim jezicima, hebrejskom, sanskrtiu,... Krije se i u imenu H-ristos-S. Budite mudri kao zmije (S) i bezazleni kao golubovi (H). Kao i u Tetragrammatonu, Formuli Onog Koji Jeste.

O Muhamedovim pljackama govori sam Kur'an i sami islamski teolozi, pa nema potrebe da podrobno citiram (vidi pocetak ove teme!)

Ja razumem zasto je Muhammed pljackao, ratovao, vitlao macem, ubijao, pustosio, jer iza svega stoji ljudski ego i Satana/Sejtan, ali to ne opravdavam, jer Boziji Zakon je Jasan: Ne ubij! Ne ukradi! Ne pljackaj! Ljubi bliznjega svoga! (Dakle: Ljubi ga, a ne pljackaj ga i rasporuj njegovu utrobu!)

Ljudi koji se orakulski i fanaticki pozivaju na Boga, a cine mnoge nezakonitosti koje opravdavaju pozivanjem na Boziju volju, najcesce na taj nacin beze od priznavanja neke teske culne slabosti i strasti kojoj robuju: moze to npr. biti i pedofilija ili homoseksualnost. Iza Muhamedovog odobravanja mnogozenstva nesumljivo stoji njegova jaka culnost, a koliko Bog kao svoje instrumente moze koristiti takve ljude? Mnogozenstvo je jedan, i protiv Boga i protiv prirode, tezak atak! Atak neizmerne ljudske sebicnosti, koja zna samo da grabi. Muhamedova strasna zelja da pljacka nije samo podstaknuta robnim plenom, vec i zarobljavanjem zena. Tako Muhammedovi inspiratori iznose: "Mi smo ti dozvolili da budu tvoje zene one kojima si dao vencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao IZ PLENA, i KCERI STRICEVA TVOJIH, I KCERI TETAKA TVOJIH PO OCU, I KCERI DAIDZA TVOJIH, I KCERI TETAKA TVOJIH PO MATERI,..." (Sura 33,5)) - Iz ovoga se vidi da je teleoloski hedonista Muhamed bio potpuno uspaljen, do krajnosti strasno razgoren (i vrelo arabijsko sunce je svakako tome doprinosilo!), da je grabio i navaljivao na svako pristupacno zensko, bilo mu ono i u bliskom krvnom srodstvu. I sto je jos strasnije, zamisljavao je da ce sa takvim izopacenostima i bludnicenjima da nastavi i u zagrobnome svetu (78:31-34). -Iza svake lazne harzme stoji ono sto yoga zove probudjena kundalini, levijatan, zmijska snaga; kada se ona nezakonito probudi, onda nas ona guta, i preko nje postajemo plen Stare Zmije.

Muhamed, koji je imao velike drzavnicke ambicije, nije poznavao toleranciju prema neistomisljenicima. Sve, koji nisu mislili kao on, slao je u 'vecni pakao' i pozivao na obracunavanje sa njima: "... UBIJAJTE mnogosce gde god in nadjete, zarobljavajte ih, opsedajte i na svakom prolazu docekajte." (9,5) - 'Ne ubij!' ili 'Ubij!' - sta kaze istinski Bog? Najstrasnije je opravdavati zlo pozivanjem na Boga! Takve ljude uistinu ceka vecni/vekovni pakao!

Inspiraciju od stranih snaga Muhammed je primao u transu, obuzetosti, opsednutosti. Treba znati da nijedan Boziji prorok ne pada u trans, vec je svestan svoga stanja kad Ga Boziji Duh ispuni i pocne govoriti kroz njega. (Videti i topic: Kako je 'proricala' Jelena Vajt?). U trans padaju oni koji nisu ocistili svoju podsvest, koji ne mogu da preuzmu impulse Najvise Svesti.

Muhammed je ziveo u svetu gde nije razlikovao san od javi. I on svoje snove uzima za 'bogonadahnuca'. Preko proroka cija je svest cista, Bog nema potrebu da im se obraca u snu, osim toga prorok nije tu radi samog sebe, vec za narod: dakle on narodu mora zivo da govori a ne da u snu bunca i da prepricava svoje snove. Muhammedu je se navodno arhandjeo Gabriel javio dok je spavao u pecini, rasirio pred njim svilenu maramu sa izvezenim tekstom, trazeci da on to procita. Kako nije umeo da cita, 'Gabriel' je u snu tom maramom poceo da ga davi (- i andjeli preuzeli ljudske nasilnicke akte?!), a potom mu saopstio da je Bog stvorio coveka od ugruska krvi (sto je pogresno, narodno shvatanje zacinjanja), i na kraju mu objavio da je Allahov prorok! A ko je taj Allah koji je pozivao na ubijanje, pljacke, na uzimanje mnogo zena, koji je odbacivao Boga Oca (Boga kao Oca) i Prvorodnog Sina Bozijeg?! Muhammed nije shvatao da Bog Otac (koji je i Majka) moze imati dece, sinove i kceri! Ti sinovi i kceri su Nebeski andjeli i ljudi. Muhammed ne vidi Boga kao ljubeceg Oca, vec samo kao Tvorca. za njega je sve 'predmet' za sebicno culno koriscenje, tvarni predmeti su i andjeli, i arhandjeli, i ljudi, i duse. A to opet pokazuje njegovu bezosecajnost za drugog coveka, nemogucnost da ga dozivi kao Bozije dete u kome prebiva vecni Duh. A ko je bezosecajan nije mu nikakva smetnja i mac da potegne na njega!

Koliko su Muhamedovi sledbenici, mislim na one fundamentalisticki nastrojene (cije najbolje olicenje su bili talibani i Homeinijev rezim), 'tolerantni' prema hriscanima u svojoj sredini, govor i to da se npr. u Iranu ovima zabranjuje da Isusa nazivaju Sinom Bozijim. Svaki ozbiljniji i kritickiji osvrt (sa bilo koje strane dosao) na Kuran i Muhamedov zivot odmah povlaci hajku i kletvu uz smrtnu pretnju! Ta netrpeljivost i to fanaticko drzanje dogme jasno pokazuje da Istina nije na stani takvih ljudi. No, danas zivimo u vreme kada Hristovo Carstvo mocno priblizava, kada Duh Istine pojacanu duva, i rusi sve lazi, sve idole i sve dogme. I sve lazno se razotkriva i sve istinito sto je pokriveno iznosi se opet na videlo. I Svetlost ce pobediti, i Svetlost pobedjuje, i Svetlost je vec pobedila, jer u duhu nema vremena.
Ne bih zeleo da se iz ovoga osvrta izvede zakljucak da su oni koji se pozivaju na Isusa uvek u pravu a oni koji se pozivaju na Muhammeda potpuno u krivu! Na onoga koji se poziva na Istinitoga, na Hrista, veca je odgovornost da zivi cisto kao sto je Hrist ziveo.

U Muhamedovoj Knjizi, ili Knjizi njegovih ucenika, stoji da je vas bog pored ostalih, u ovome svetu kao poslanika imao i Adama. Zanimljivo...! Ako je Adam bio prvi covek kome je on to proricao i prenosio volju vaseg boga (tacnije: vasih bogova)? Pred kojim narodimai rodovima i plemenima je istupio kao 'Boziji prorok' i upozoravao ih na 'skori smak sveta' (jer proroci i poslanici dolaze 'samo' pred kraj sveta!?)? Da li je 'proricao' pre ili posle sagresenja?

Zatim, iznosi se kako su vasi bogovi trazili od demona/dzinova da se poklone Adamu! Da se poklone coveku od trosne zemlje nacinjenom? Nije li to blasfemija i svetogrdje? Da li se andjeli klanjaju coveku? Zasto bi bogoprotivni andjeli to trebalo da rade? Kome se treba klanjati (- za crni kamen u Meki vec znamo da je 'obavezno' ...): Bogu ili coveku? Ko je Gospodar stvaranja? Covek se moze pred covekom pokloniti, pokloniti se pred njim Bogu, ali samo u metaforicnom smislu: da prizna da iz njega govori i deluje Svevisnji.

U islamu se, kao i kod pagana, mnogobozaca, kao i kod laznih hriscana, prinose krvne zrve bogu stomaku i Bozijem Protivniku. A te krvne zrtve, to ubijanje male brace iz Bozijeg zivotinjskog sveta, opravdava pozivanjem na lazno dobrocinstvo i lazno milodarstvo: kao vecina tog mesa ide za siromahe... A gde ide ono meso koje hodocasnici zakolju za bajramsku svetkovinu u Meki? Stotine i stotine tona mesa od zaklanih ovaca, goveda i kamila bageri zatrpavaju u pustinjskom pesku, da se smrad i zaraza ne bi prosirila? To je pakao nad paklom! I mi hriscani molimo da se jednom zemlja otvori i proguta sve koji su tu okupljeni, oko jednog kamenog idola, da ubijaju neduznu Boziju decu, da kolju nemocne zivotinje! I kao sto pastir otrisa svoju kabanicu od buva, tako ce Gospod kroz razne nevolje otresti sve koje pustose i prolivaju Hristovu krv iznova! Bez obzira kako se zvali i deklarisali!

Zasto u Meki hodocasnici dozivljavaju velike tragedije: svake godine desetine i desetine biva pregazeno kad u stampedu krenu razjareni nekom silom da kamenuju tri stuba? To je verovatno treniranje za ono sto sledi kad se vrate kuci: kamenovanje zena vezanih u vrecu! - Sto je pre nekoliko godina u Egiptu izgorelo u vozu nekoliko stotina hodocasnika zapucenih ka 'svetom' crnom kamenu? Zasto te ljude Bog nije zastitio kad su isli da izvrse 'njegovu' volju?!

Kad covek ne ume sam sebi da postavi pitanja koja vode bogospoznaji, trebao bi bar da ozbilno sagleda pitanja koja mu drugi postavljaju, a koja su tu da mu pomognu da se oslobodi robovanja onome ljudskome, satanskome, iluzornome ...

Molim sve ucesnike ovog topica da se uzdrze neprimerenih kvalifikacija i vredjanja sagovornika! Jer, beleske na ovom mediju ipak duze stoje i mnogi ce ih sondirati, i neprijatno cemo se jednom osecati zbog toga,... Govorimo protiv onoga sto smatramo da je laz i zavaravanje, ali ne vredjajmo potcenjivacki ni zive ni mrtve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2003, 08:04 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Brate Vaso stani malo.
Ti možeš iznositi i najbolje i najmudrije stvari, ali ako ih onaj kome su upućene ne razumije ili ne može razumjeti onda pričaš sam sebi ili u vjetar.
Ako ti je uopšte namjera da te sagovornik razumije.
Ne možeš na takav način razgovarati sa čovjekom kojem je duhovna osnova Kuran i očekivati da te on sluša i razumije, pogotovo što ti sam ne poznaješ ni Kuran (osim sasvim površno) niti išta u vezi Muhameda.
Da ti sada odgovaram pojedinačno na sve nema smisla, mnogo odgovora možeš naći, ako želiš, na temi "Kuran i muslimani".

A sada hajde lijepo pročitaj svoj tekst pa uporedi sa onim što je pisao Nocturnal Journey i nepristrasno vidi ko je taj koji govori sa gorčinom i kivnošću.
Takođe tvoj rječnik i prezirni duh prema vjerskim zajednicama koji si iskazao i u tekstu kojim si odgovarao Maran Ati (na nekoj drugoj temi čini mi se) kada te pitao iz koje si "sekte", nije primjeren istinski duhovnoj osobi i odražava duhovne dječije bolesti, toliko slične onome kome si odgovor i uputio. Ili je on i uticao na tebe!?

Jer iako sve pomenute vjerske zajednice zaista imaju manjkavosti, neki manje - neki više (a ko i šta ih na zemlji nema), nije primjereno duhovnoj osobi da sa takvim tonom govori o bilo kome ko se trudi da upozna Boga pa ma kakva ta njegova potraga bila.
Zato se ne čudi što još nisi našao ono što tražiš, i dok tako budeš tražio nećeš ni naći.

O istinitosti, odnosno iskrivljenosti, tvojih stavova koje si ovdje iznio zaista neću da komentarišem, rećiću ti samo moj utisak:
imaš mnogo informacija ali loše složenih i pristupaš im više intelektualno a malo duhovno (a mnogo pseudoduhovno).

Zaludni su tvoji pokliči u slavu Tvorca na početko tvojih tekstova kada koju rečenicu dalje iskazuješ osobine koje i sam negdje osuđuješ. Ostavi se, tako samo možeš izazvati hule na Svetoga.

Prave mudrosti nema bez razumijevanja (ako znaš drvo života jasno ti je), kod tebe ta ravnoteža ne postoji.

Pitanja koja postavljaš o katastrofama su ispravna ali na krivu adresu.
Muhamed nije odgovoran za zabludjelost mnogih svojih "sljedbenika" (koji ga uopšte nisu shvatili) zbog kojih im stižu ovakva upozorenja koja navodiš, isto kao što ni Hrist nije odgovoran za zablude i greške mnogih koji sebe nazivaju hrišćanima.
Pa ipak usprkos mnogim greškama i manjkavostima to i takvo hrišćanstvo (i druge religije) postoji i to mora respektovati savako ko vjeruje u Svedržitelja! Na ovoj planeti život je takav: kroz tamu do svjetla, kroz gnojivo do ploda, kroz vatru do čistog zlata, kroz "nesavršenost" ka jednoj sasvim novoj i dosada nepozantoj savršenosti (koju mnogi koji je ne razumiju smatraju haotičnom).

Ovaj svijet nije stvoren zarad ponavljanja već poznatih i "ustaljenih" šema i zakonitosti, nego zarad otkrivanja novog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2003, 09:52 
Početnik
Početnik

Ja cu samo produbiti vec ranije spomenutu temu oko imena "Allah".
Vasa ti negirash 'gramatiku', ali tvojoj ignorantnosti izgleda nema kraja.Naime ti sam negirash i samu Bibliju(povodom lingvistike u semitskim jezicima).
Cemu to da pripisem?Pa tesko da ces i sam shvatiti sta pise u spisima ako ne znash jezik na kom je spis pisan, cesto mozes doci do sasvim apsurdnih zakljucaka...kakve sam vec vidio u tvome postu.

Da se vratim na "Al".Rekoh vec da je to nesto kao 'the' u engleskom, i da se taj prefekt dodaje da bi se od zajednicke imenice napravila vlastita.Vec sam rekao da negacija 'la' ne moze da se pojavi IZA imenice(iako Al -El nije imenica).'El.' se koristi u iste svrhe samo je razlika sto se 'El' vise koristi kada je glagol u pitanju.

No taj 'El' ne treba mjesati sa hebrejskim "El'om.

Neime o cemu se radi.Hebrejski 'El' je skraceni oblik jednine "Elah", dok je njen oblik mnozine(ne mislim na mnozivu u smislu broja, vec mnozine kao persiranja prvog lica) je Elohim.

Kao ekvivalent hebrejskom "Elah'-u i "El"-u je ILAH(primjetis slicnost), ili se 'IL' nazali na KRAJU rijeci kao skracenica od "ILAH".

I "ELAH' -ILAH i "EL"-"IL" nemaju veze sa "AL" i "EL".Al-El stoji na POCETKU rijeci ,a ne na kraju ili izmedju rijeci(stoji na pocetku rijeci kada se od zajednicke imenice/glagola pravi vlastita imenica / ili vlastiti glagol-josh jedno ne postojece pravilo kojeg nema u nasim jezicima).

Fakticki ti ako negiras "Elah"-a negirash i "ilaha" jer se radi o istoj SEMITSKOJ rijeci(arapski i hebrejski , kao i armejski su semitski jezici).

Najbolje je da ti objasnim preko primjera.

Npr. imash hebrejska imena andjela Gabriel, gdje je rijeci sastavljena od Gabri-EL.El u ovom slicaj je skracenica od Elah. Kao paralela habrejskom arapski naziv za Gabri-el-a je Dzibril , rijec nastala od Dzibr-il , gdje je 'il' nastao od skracenog oblika rijeci 'ilah'.Rijeci 'elah' i 'ilah' znace isto-->znace bozanstvo, odnosno Bog.Na slican nacin su gradjene rijeci Mikael-Mikail, Ismael-Ismail, Izrael-Israil itd itd itd.

Ili ono "la ilehe illelah",gdje je
'la'(primjestio si da negacija stoji ispred rijeci koja se negira)
ilahe (bozanstvo)
ilellah (u svezi prijasnjih rijeci znaci 'samo jedan Bog')

Znaci prevod bi isao Nema bozanstva (ili boga) osim Jednoga(Boga).
Ovom devizom se propovjeda cisti monoteizam, i mogu ti reci da je to jedna od najrevolucionarnijih deviza u historiji(ne svidja se svim vlastodrscima i snobovima)

Nego jeli to zelish da mi kazes da u Bibliji postoji 'djavolska' gramatika?

Sto se ostalog dijela tvog teksta tice nema potrebe da 'ulazim' u temu jer se opet radi o tvojim imaginarnim (i ne zasnovanim) fantazijama i konstrukcijama.Znaci budi malo konkretan (PS nemoj misliti da ne poznajem Sveto Pismo...Stari i Novi zavjet, ako ces iskreno imam osjecaj da ga poznajem bolje nego od nekih mojih sugovornika)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2003, 10:17 
Početnik
Početnik

aharon,

Hvala na pokusaju da budes pravedan, ok i ja kad kad pretjeram u komentarima :) pa se moram korigovati zbog tog (to smatram dijelom naseg bosanskog kulturnog miljea - da se malo ...podjebavamo , ako nista drugo ne ide od ruke bar nam je to svima izgleda u krvi).

A sto se tice vrijedjanja, ma ne vrijedja mene nista od toga sto drugi pripisuju, naprotiv to sto drugi pripisuju(neosnovano) bilo kome(u ovom slucaju je to Muhamed) vise njima prilici...ili kako bi to rekao Isus "Ne sudi jer sudom kojim sudis tim sudom ce ti se suditi".

Uglavnom fino je vidjeti da ima pravednika, to nekako covjeka oraspolozi (nije uopste vazno o kojoj se temi radi , sve dok se radi o 'fer pleyu')

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2003, 15:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Aharon!

Slava Svetome Dvojstvu - Elohimu!!!

Cuo si svakako za zakon projekcije, zakon ego-obrane: sve svoje slabosti projektuj na drugog da ih ne bi video u sebi i na sebi. I bori se protiv drugog, da se ne bi borio protiv svoga egoa. Dok covek ne progleda on uvek u drugima vidi samo sebe. Kad progleda, kad pocne da gleda Bogom, on vidi samo Cisto, vidi Boga u svemu, a preko Boga vidi i ono necisto. Hrist rece: izvadi najpre balvan u vlastitom oku, da bi mogao izvaditi trun u oku bliznjeg.

I pored sve moje ljudske slabost (hvala Bogu sto je On Jak!) moji prilozi i osvrti ipak ne odisu podsmevanjma, primitivnim provokacijama, vulgarnostima, kocijaskim izrazima, i pljuvanjima. Niti Maran Atu (odnosno onog koji stoji pod tim nazivom) nisam vredjao.Ponekad pravim komicne aluzije kad su u sluzbi razotkrivanj lazi, bez licnih direktnih prozivanja,... Ko se tu prepozna, njegov je problem, i dobro je ako se oseti pozvan od Svetla...! Ja govorim samo protiv ljudskih zabluda, lazi, izopacenih kultova, jer laz ne moze da padne ako se ne razotkrije i ne osudi. Tako, nemam nikakve lazne milosti ni prema pravoslavlju, ni katolicizmu, ni islamu, ni protestanizmu,... Sve sto smatram da je lose i pogubno u njima, da otudjuje od Boga, to i razotkrivam, to zigosem, dopadalo se to ljudima ili ne. Osim toga, Boga treba slusati vise nego ljude. I na ono ljudsko i satansko treba skretati paznju, ali na prav nacin i u pravo vreme. Nije postovanje prema drugome coveku cutati o njegovim lancima pod kojima dusa grca. Mi koji ozbiljnije sledimo Hrista, mi imamo snagu koja razbija sve lazi. To ne znaci da nemamo grehove i greske.

Nisam dugo na forumima, ali vec osecam ono sto Satani jako smeta, cega se jako boji,... I to cu potezati i razotkrivati, vec koliko mogu i koliko mi Gospod snagu daje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2003, 08:02 
Majstor
Majstor

Ne shvataš ili ne želiš da shvatiš.
Pokušaću primjerom.
Na temi "Poštuje li SPC Sveto Pismo i Božije zakone", ali i drugim iznio sam ono što smatram da su najočigledniji propusti učenja i prakse SPC, ali to ne značim da ne gajim bratsku ljubav i istinsko poštovanje prema svako posvećenom vjerniku koji je odabrao pravoslavlje za svoj duhovni put, ili da se usuđujem da negiram da su i kroz pravoslavlje takvo kakvo je, ljudi došli do sjajnih i dragocjenih duhovnih spoznaja i iskustava.

Neka od tih iskustava sam imao i sam (iako se moj pristup bitno razlikuje od njihovog) a za mnoga od njih ću morati dobro dobro da se potrudim da ih dostignem, iako smatram da su spoznaje o mnogim pitanjima koje imam barem za korak ispred njihove spozanje, govoreći o suvom znanju da ne bude zabune).
Znanje nadima, a ljubav i posvećenost izgrađuju.

I jedna od najpogubnijih stvari za čovjeka je da se osjeti moćno ili još gore nadmoćno nad drugima, a znanje često zavede čovjeka na takvu stramputicu ako to znanje ne prati duhovna zrelost njemu saobrazna.

Posvećenih i istinski duhovnih ljudi ima i u svim drugim vjerskim zajednicama i oni su jedini uzrok njihovog postojanja i opstajanja.
I zajednička karakteristika svih ljudi koji su stekli duhovnu zrelost kroz bilo koje od učenja je taj da nisu fanatični nego fleksibilni, da nisu samo branioci svog učenja nego istinski tragaoci za Bogom koji su svjesni da ga i drugi traže i nalaze! I često takvi ljudi koji pripadaju sasvim različitim učenjima nalikuju jedan drugom mnogo više nego ostalim sljedbenicima tog istog učenja.
Zato ne preziri ne rugaj se i ne koristi "komične aluzije" o ikome ko traži Boga, jer ako ti riječnik i nije bio kočijaški, smisao toga što si tamo rekao jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2003, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
aharon je napisao:
Zato se ne čudi što još nisi našao ono što tražiš, i dok tako budeš tražio nećeš ni naći.

Tačno tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2003, 11:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ako (na ovom stupnju evolucije svesti) ne vidim gde se govori puna Istina, vidim, znam i slutim gde se govori laz i ko je lazni prorok. Hristova rec Boziji Zakon su mi dobra mera za to.

Zato i mogu reci: Nema Boga osim Boga Jehove (Hristovog Jehove, ne osvetoljubivog i zatornickog judejskog 'Jehove'), Onog Koji Jeste Duh Zivota, a Muhammed je bio samo pustinjski 'ajduk na koga je lose delovalo vrelo arabijsko sunce, i jos mnogo sto sta ....
Ovim ne zelim da uvredim nijednog Muhammedovog sledbenika i poklonika 'onog (boga) koji nije Duh': priznajem pravo svakome da veruje u sta hoce, pa i u laz. Ko ne moze kroz pouku da dodje do istine, doci ce kroz patnju. Ko ni kroz patnju nece da se spozna, on ce sam sebe izjesti i ugasiti. Jer laz ne moze stajati uz Istinu niti biti vecna. Samo je Bog i Bozansko Vecno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2003, 18:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Bas lijepo receno. "Vama vasa vjera, meni moja vjera". Ja ne znam zasto nas neki ubjedjuju u to kako je njegova vjera boja od ruge. Ja mislim, da je vjera privatna stvar svakog pojedinca, a religija stvar kulture. To znaci, da ako sam ja vjernik, nije bitno kako ispovijedam svoju ljubav prema Bogu. Krcani imaju svoj nacin ispovijedanja, muslimani svoj. U modernom svijetu mnogi promijene vjeru i prihvate da svoju ljubav prema Bogu ispovijedaju na drugi nacin od onoga kako su to cinili njihovi roditelji. U kulturnom svijetu to nije tragedija. Tragedija je ako covjek ne nadje sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2003, 10:53 
Majstor
Majstor

Slažem se.
Neka svako radi kako misli da je najbolje i neka pronađe sebe.
A ubrzo će se uvjeriti da ne može činiti dobro sebi ako ne čini dobro i drugima oko sebe, razlikovali se od njega ili ne. A ponekad je najveće dobro koje se nekom može učiniti da ga se pusti na miru.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 91 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]