dzabaleban je napisao:
Jelly, nisam ja za Šerijat nikako, al me Ofke regresoterapijom vratio u djetinjstvo i dobar dan čika milicijonar!
Nije bilo pitanje o primjeni serijata ili ne ( bar ja to nisam potencirao) nego o mogucnosti primjene represije na pojedince, tako da je vecina ugledavsi kaznu pojedinca se ustrucavala da ucini isto takvo (ne)djelo.
Definicija samog prava jest "legalna" upotreba sile.
Legalna podrazumjeva da silu sprovodi izvrsni organ (policija) i to po direktivi legalne i legitimne vlasti, bio to jednopartijski ili visepartijski sistem...onaj ko ima 50 + 1 glas vedri i oblaci 4 godine ili pola vjeka.
Vidimo psihologiju djece u skoli...(opet moram sebe i dr. Dzebalebana

) da vratim u skolske klupe....primjerom br. dva
Imao sam nastavnika koji je predavao srpsko-hrvatski jezik...zvao se Miroslav, jednom je nekom "mangupu" prijetio pred svim razredom da ukoliko nastavi da izigrava kretene da cemu "usi razvuci" ...aha..da vidis muka i tisine, svi su ga se bojali ko profesora matematike u srednjoj.
Hocu da kazem da egzemplarno kaznjavanje ima utjecaja kod mase.
jellyfish je napisao:
Jer bolji zivot u Jugi nije bio zbog "brutalnosti" zakona, nego zbog razvijenosti privrede.
Mislis da bi bilo te privrede da nije bilo zeljezne ruke partije. BiH je bogata zemlja, rude, rijeke, sume, stoka, jeftina radna snaga...itd.itd. ali nema cike zakona...
Jelly kad spominjes Iran, trebas da razmislis kako onda zive th 50-60 miliona ljudi....nemaju li oni sretnih momenata, ne zene li se oni, udaju, nemoju li oni hendije, kompjutere, nikice kao i ti, traperice ovo ili ono...pogledaj slike Irana, pogledaj jedan standarda jednog Iranca ili jedne prosjecne iranske familije, da li su oni neuhranjeni, skapavaju li od zeđi, gladi...nista od toga, a da zele bolje to zeli svako.
Najbogatiji amerikanci zele jos vise jer ljudska usta ne moze nista zadovoljiti osim zemlje, bogatstvo je relativan pojam. U Iranu je legitimna vlast, kao sto je u Jugi bila partija, zapadu se nije svidjela partija kao sto se tebi sada ne sviđa A-Nedzad...
Zapad se borio protiv komunizma i imao propagandu, sad kad je on gotovo iskorjenjen okrece se necemu drugom.
Vjeruj meni da kojim slucajem nema Islama niti Muslimana, Zapad ovakav kakav jesti bi porucivao hriscanima/krscanima na istoku da su oni zatupiti, brutalni, zaostali i prikazivao bi ih isto onako kako priaziva Islam i Muslimane.
Ima li iko a da se ne slaze s ovim sto rekoh?
A Zasto?????
E to nek svak sebi odgovori.