Postoji strana koji ja nazivam "nerazumjevanje fikha"...a ogleda se u sljedecem npr...
Ako u zapadnom ili ovom nasem drustvu postoje ogranicenja za jednog pojedinca, grupu ili drustvo u pogledu ponasanja (npr divljackog), pisanja( npr poticanja na nacionalizam ili fasizam), oblacenja ili ne oblacenja ( recimo da kod mene u opstini ne mozes uci u šorcu i potkosulj majici -kao sto vjerujem da niti jedan parlamentarac nebi dosao na radno mjesto u trenerci-jer odudara od kodeksa oblacenja)...s tog istog aspekta serijat je propisao nacin nosnje (mi muslimani kazemo da je to Objava).
E sad pitanje....
Zasto se svi normativi zapadnog drustvo u bilo kom pogledu oblacenja, ponasanja, rada, nerada prava, zakidanja, vaganja smatraju realnim postenim civiliziranim, a recimo serijat koji je isto tako ima legalni aparat prinude kao i zapadni pravni poredak smatra nasilnickim, nazadnim, drugorazrednim nacistickim itd????
Nebi li trebalo pravne sisteme koji imaju za cilj rjesiti problem ali svaki na svoj nacin gledati istim ocima, ocima pobioljsanja ljudskosti, covjeka, svijeta, boljeg zivota, itd.
Ako Islam zabranjuje hodanje bez marame i ima razloge, ciljeve i nacine sankcije radi sprecavaja nastanka bluda, a s druge strane prepisano rimsko pravo ima cilj, ne u potpunosti rjesiti pitanje bluda (bar u javi) nego stavljanje prostitucije pod kontgrolu time sto ce prostitutke otvoriti "obrt" pa ce time biti pod stalnim medicinskim nadzorom drzavnih ljekara, odakle ce drzava brati % PDV-. Zasto onda pokrivanje gledati kao zastarjelo a otvaranje "kovacnica" gledati kao rjesenje????
Cini mi se da mnogi ne shvataju na kom principu serijat djeluje....bit serijata je sasjeci zlo u korjenu.
U pravu si ne idem ni ja na more...selo je zakon, tu je ispijanje kahve ritual

, a ja uzivam u ritualima