banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 16:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Bugojno
PostPoslato: 29 Jul 2010, 16:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Postoji strana koji ja nazivam "nerazumjevanje fikha"...a ogleda se u sljedecem npr...

Ako u zapadnom ili ovom nasem drustvu postoje ogranicenja za jednog pojedinca, grupu ili drustvo u pogledu ponasanja (npr divljackog), pisanja( npr poticanja na nacionalizam ili fasizam), oblacenja ili ne oblacenja ( recimo da kod mene u opstini ne mozes uci u šorcu i potkosulj majici -kao sto vjerujem da niti jedan parlamentarac nebi dosao na radno mjesto u trenerci-jer odudara od kodeksa oblacenja)...s tog istog aspekta serijat je propisao nacin nosnje (mi muslimani kazemo da je to Objava).
E sad pitanje....

Zasto se svi normativi zapadnog drustvo u bilo kom pogledu oblacenja, ponasanja, rada, nerada prava, zakidanja, vaganja smatraju realnim postenim civiliziranim, a recimo serijat koji je isto tako ima legalni aparat prinude kao i zapadni pravni poredak smatra nasilnickim, nazadnim, drugorazrednim nacistickim itd????

Nebi li trebalo pravne sisteme koji imaju za cilj rjesiti problem ali svaki na svoj nacin gledati istim ocima, ocima pobioljsanja ljudskosti, covjeka, svijeta, boljeg zivota, itd.

Ako Islam zabranjuje hodanje bez marame i ima razloge, ciljeve i nacine sankcije radi sprecavaja nastanka bluda, a s druge strane prepisano rimsko pravo ima cilj, ne u potpunosti rjesiti pitanje bluda (bar u javi) nego stavljanje prostitucije pod kontgrolu time sto ce prostitutke otvoriti "obrt" pa ce time biti pod stalnim medicinskim nadzorom drzavnih ljekara, odakle ce drzava brati % PDV-. Zasto onda pokrivanje gledati kao zastarjelo a otvaranje "kovacnica" gledati kao rjesenje????

Cini mi se da mnogi ne shvataju na kom principu serijat djeluje....bit serijata je sasjeci zlo u korjenu.

U pravu si ne idem ni ja na more...selo je zakon, tu je ispijanje kahve ritual :D , a ja uzivam u ritualima 8)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
114_AhmeD je napisao:
. Allaha mi, neko kratke nogavice nosi da se ističe i samim tim ima vid oholosti.

A neko nosi zato jer mu je vruce pa zeli da se rashladi. A dobar covjek je u dusi, ali mu je ipak vruce, jer je ljudsko bice. Ne poznajem nijednog muskarca koji cezne za tim da pokaze svoje lijepe zgodne noge. I ja nosim kratku suknju ljeti zato sto mi je vruce. Cak i kad sam kod kuce i kad me niko ne vidi. Pod koji vid oholosti to spada? :scratch:

114_AhmeD je napisao:
.Ima jedna stvar -> čovjek nerijetko ono što je u srcu, želi pokazati i na vanjštini.

Ja bas mislim da nije tako. Ljudi se cesto predstavljaju bas onakvima kakvi nisu. A opet kad-tad pokazu svoje pravo lice.

114_AhmeD je napisao:
Ne čini uvjek odjelo čovjeka ali nekad i možemo ocjeniti neke elemente osobe gledajući vanjštinu.

Mozemo, ali povrsno. Ipak je najbolje zaviriti u dusu covjeka. Kao sto rece, ne cini odijelo covjeka nego dusa.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 08:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:
. Allaha mi, neko kratke nogavice nosi da se ističe i samim tim ima vid oholosti.

A neko nosi zato jer mu je vruce pa zeli da se rashladi. A dobar covjek je u dusi, ali mu je ipak vruce, jer je ljudsko bice. Ne poznajem nijednog muskarca koji cezne za tim da pokaze svoje lijepe zgodne noge. I ja nosim kratku suknju ljeti zato sto mi je vruce. Cak i kad sam kod kuce i kad me niko ne vidi. Pod koji vid oholosti to spada? :scratch:

Koliko sam shvatila, u vrijeme Proroka oholi ljudi su nosili duge nogavice, pa je rečeno da je to izraz oholosti tako da su se podizale pantalone da bi nogavice bile kraće.
Danas je drugačije, ako 90% njegove sabraće nosi nogavice normalne dužine (ni duge ni kratke) nošenje kratkih pantalona predstavlja oholost, jer se ističe.

Znači, pantalone kao pantalone nisu grijeh, nego ono u nama je grijeh što nas tjera da se ističemo i postajemo s tim ponašanjem oholi.

Ja bar tako shvatih Ahmeta.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 08:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
Leona je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Koliko sam shvatila, u vrijeme Proroka oholi ljudi su nosili duge nogavice, pa je rečeno da je to izraz oholosti tako da su se podizale pantalone da bi nogavice bile kraće.
Danas je drugačije, ako 90% njegove sabraće nosi nogavice normalne dužine (ni duge ni kratke) nošenje kratkih pantalona predstavlja oholost, jer se ističe.

Znači, pantalone kao pantalone nisu grijeh, nego ono u nama je grijeh što nas tjera da se ističemo i postajemo s tim ponašanjem oholi.

Ja bar tako shvatih Ahmeta.

AhmeD :)

Neki ljudi se boje Talija da su oholi ako će im odjeća biti ispod članaka i onda se sustezaju nositi duže i iz tog razloga vidimo neke da su ih skratili. A neki samo žele da urade sunnah ( tradicija poslanika savs ) jer je on a.s imao takvu odjeću koja je bila malo kraća od ove koju mi danas nosimo.

Ne treba napadati ljude i praviti ih sektašima jer takva nošnja definitivno ima utočišta jakog. Oko 14 ili 15 hadisa govori o tom. Ako postupa tako treba mu dati slobodu dok ne ugrožava drugog, što rade neke tzv vehabije, pojedinci koji su i prije "vjere" bili delikventi pa su sramota za cijelo društvo svojim ponašanjem.

I ima još jedna stvar koju želim da napomenem:

Neki momci nose markirane lijepe hlače sa džepovima ( i ostalim elementima ) ispod koljena, neki ih i skrate i više članaka ako su duge i vjerujte mi da narodu to toliko ne upada u oči koliko upada kad obuku one " pidžame" (čakšire), ne znam ni kako se zovu. Ne mislim na galabiju arapsku nego na one jako široke hlače sašivene onako. Spomenuo sam slučaj Ebu Bekra r.a kojem su padale ispod članaka pa je poslanik a.s rekao mu da on to ne nosi iz oholosti.

Tako je Talija. Stvar nije u hlačama nego osobinama. Zašto tzv "vehabija" nema na plažama !? Nije more haram. Allah je i olakšicu sa morem dao čovjeku ali je stvar u ambijentu pića muzike i golih žena... To je to. Kad nađeš mjesto gdje nema tog kupaj se koliko hoćeš.

Evo jedne normalne evropske muslimanske familije koja ne bi nikom upala u oči a imaju islam na sebi:

Slika

Vanjštinom su baš lijepi. Sad njihovu dušu Allah zna, ne želim u to

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali sam si napisao:

Citiraj:
Najbolji ashab, Ebu Bekr r.a. ( neka je Allah sa njim zadovoljan ) je stalno uzdizao "hlače" koje su mu malo spadale bojeći se ovog što je Allahov poslanik a.s rekao, pa mu je poslanik a.s rekao da ih on ne spušta iz oholosti..

Iz čega proizilazi - ponašaj se onako kako se većina ponaša, ne ističe se (što se tiče odijevanja).

A što se tiče ove slike, ove pantalone su normalne dužine i sasvim prikladne.

PS Sorry za slovo T u imenu, u navici mi je jer sam imala kolegu čije se ime završavalo na slovo T.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Talija je napisao:
Ali sam si napisao:

Citiraj:
Najbolji ashab, Ebu Bekr r.a. ( neka je Allah sa njim zadovoljan ) je stalno uzdizao "hlače" koje su mu malo spadale bojeći se ovog što je Allahov poslanik a.s rekao, pa mu je poslanik a.s rekao da ih on ne spušta iz oholosti..

Iz čega proizilazi - ponašaj se onako kako se većina ponaša, ne ističe se (što se tiče odijevanja).

A što se tiče ove slike, ove pantalone su normalne dužine i sasvim prikladne.

PS Sorry za slovo T u imenu, u navici mi je jer sam imala kolegu čije se ime završavalo na slovo T.

Ma nema veze za ime. :)

Treba se informisati o različitostima tako da jedni druge bolje shvataju i traže opravdanja neka a ne osudu.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U suštini ni jedne jedine religije nije osuda.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]