Kao sto sam i rekao od prije, kod evolucije je problem sto nije kompaktan s velikim djelom ostalih nauka ili nije kompakta s zakonima koji su postojani u prirodi od pocetka velikog praska.
Jedan od tih zakona, kao sto vjerovatno i znas je zakon termodinamike. Fizika u tom zakonu koja je postojanija od teorije makar koliko se uspinjalo da se ona dokaze ne trpi prilagodbe teoriji evolucije.
Jelly je dobro pomenuo svjetlost- ja nisam zagovornik teorije da je zemlja stara 6000 godina iz prostog razloga sto i najoobicniji kamencic iz moje ulice je star 10 puta po 6000 godina.
Niti sam zagovornik da je svijetlost "nastala" usput prema zemlja, jer zakoni fizike protivrjece tome a i onom da svjetlost moze nastati usput iz vakuma nego mora imati izvor.
Vratimo se evoluciju na moment, ali ne iz namjere da nastavimo raspravu o njoj, jer smatram da ne moze da parira najpostojanijem zakonu u svemiru pa cak i po cjenu da je Zemlja zatvoren sistem jer nema dovoljno energije da bi se pokrenuo proces niti je bilo dovoljno. Vrijeme nije moglo puno pomoci jer pored vremena potrebna i energija, aniti je nje bilo dovljno niti je vremena bilo dosta proteklo.
Kao sto rekoh ako gledamo evoluciju samu i nista vise nego samo evoluciju, ona ima smisla i prije ce me uvjeriti nego razuvjeriti u svoju tacnost...ali kad se gleda u kompaktnoj cjelini s ostalim naukama, svmirom u cjelosti njena upitnost raste toliko da je ja licno smatram kao fazu koja ce trajati stoljece ili dva, jer svaki novi dokaz koji joj ide u prilog istovremeno otvara niz pitanja i sumnji...tako da joj najbolje pase epitet TEORIJA.
Ostale teorije koje "podrzavaju" teoriju evolucije koja je i sama teorija, su na granici SF-a i koliko znam u njima se daje puno slobode ljudskoj masti tako da mnoge od njih se nisu ni formairale kao zvanicne teorije.
Elvis Presley je napisao:
A kako mi mozemo znati da je ona neodrziva sa ostalim tim zagonetkama? Kako mozes tvrditi da je neodrziva ako te zagonetke nisu rijesene i ako ih ne poznajemo? Trebas poznavati zakone i nuznosti nekih stvari da bi tvrdio da su one odrzive ili neodrzive sa nekom drugom teorijom ili zakonom.
Mozda zato sto su te zagonetke kako rekoh na granici SF-a i kao takve su vrlo neozbiljne uopste za razmatranje s jedne strane a s druge strane sama evolucija se protivi jasnim zakonima svemira (termodinamike) a nakon toga teorije na koje se naslanja evolucija u svojim traganjima iskljucuju jedna drugu.
Ostale zagonetke su tek u fazi formiranja i postavljanja...dakle tek smo u fazi formiranja pitanja i zagonetkih. I naravno da zagonetke nisu rjesene jer se pitanje jos nije ni ustabililo i formiralo da bi "zagonetke" zasluzile cin "teorije".
Zakon kauzaliteta je dobar zakon, logican zakon, s njim su se sluzili mnogi mislioci u istoriji ljudskog roda.
Materija s druge strane ako se promatra zdravim razumom, je problematicna ukoliko se zamislja da nije nastala, da je bespocetna, da je bez oblika i volje (sve je to usko povezano s evolucijom) i ne ide joj u prilog NIKAKO.
Kako mi mozemo dokazivati nesto umovanjem kada nas um ne moze obuhvatiti sve stvari i sve pojmove? Mozda neke stvari egzistiraju kao stvari po sebi koje mi nismo definisali. Jer nasa je svijest ogranicena i nije savrsena. Dakle kako onda tom nesavrsenom i ogranicenom svijescu mozemo dokazivati neki savrseni, neograniceni i apsolutni entitet kao sto je bog??
E to je poenta onog sto vidim da ti inzistiras da ti se dokaze, "Daj mi DOKAZ da Bog postoji, daj da vidim, cujem, opipam, pomirisem". Cula covjekova su umnogocemo ogranicena i normalno da se s njima ne dokazuje postojanje Neceg sto je izvan njihova "dometa" da shvate...ako je tako, a jest, onda cemu pitanje "Daj mi dokaz?"
Dakle ostajemo opet na nuli, niti Ga mozemo dokazati, niti Ga mozemo negirati.
I opet zanimljiva recenica. I jako dobro se ubacuje i izvlaci iz konteksta. Nauku cemo izbaciti iz rasprave o negiranju boga jer se ona tim ne bavi ali kada dodjemo do rasprave da nauka ne iskljucuje boga ili ga pak dokazuje onda cemo vratiti nauku u raspravu??
Znaci ako ces postovati ovaj princip nisi trebao ni otvarati ovu temu. Jer evolucija se ne bavi dokazivanjem boga. Dakle cemu onda ova tema u kojoj spajas evoluciju i postojanje boga?
Da, nauka bi mogli svesti na pojam cula, a kao sto smo se slozili s njima se ne moze dokazati. Ne mozemo s ogranicenim okom vidjeti Neograniceno.
Cemu ova tema?
Prvo iz razloga da kazem da su postojali ljudi davno prije pape koji su poceli da razmisljaju o evouciju konkrtno E-Dzisr a djelo napisano pocetkom 20 vijeka.
Drugi razlog jest taj da sam vidio na tv-ljude koji su oformirli takvu jednu "crkvu" ili udruzenje.
A treci jest taj sto teorija kao takva ne steti vjeri, jer je fazi propitivanja.
I jos nesto....meshur i mutesabih predaje postoje od vremena pisanja Kur'ana dakle 1 400 godina, (to ce ti potvrditi bilo koje djelo napisano o Kur'anu ne bitno koje stoljece i koje godine).
Postoje posebna poglavlja o jasnim i manje jasnim ajetima, pisani isto tako tomov i tomovi knjiga i o jedni i o drugim.
Kur'an je podjeljen na 3 vrste, prva podrazumjeva ajete koji su jasni svakom laiku, druga podrazumjeva ajete koji mogu da protumace samo skolovani koji se studiozno bave s tim citav zivotni vijek, i treci ajeti su oni cije tumacenje i poznavanje je poznati samo Allahu s.w.s. Jos uvjek se raspravlja zasto su ti ajeti tu, ako je njihovo tuacenje poznato samo Bogu, mozda iz razloga sto jos nismo dovoljno "evoluirali"

.
Krvotok postoji, samo ga zivotinja nije svjesna. Pa zato i bog postoji ali ga mi nismo svjesni u kakvom obliku i u kakvoj prirodi. Medjutim poredjenje nije na mjestu i ne moze se uzeti kao nuznost. To sto mi imamo svijest o bogu kao pojmu ne mora da znaci da on postoji.
Nuznost krvotoka jest nuznost postojanja jednog bica (covjeka ili zivotinje). Zasto se nebi mogao shvatati Bog kao nuznost postojanja Svemira iz istog onog razloga u kojem je krv nuznost postojanja covjeka....to nije u suprotnosti s razumom i ne protivrijeci logici.
Po tebi imamo nuzni ucinak (materiju) koja je morala nastati iz svog nuznog Uzroka...napominjem da razum niti logika ne trpi beskonacno nizanje uzroka i ucinaka ( o tome je vec pisao Ibn Sina prije 900 godina). Ako nesto ne trpi razum to defintivno nece tolerirati niti nauka to je bar jasno.
Materija je pored sebe morala imati jos jednu nuznost kojeg niko nece poreci, a to je oblik, odmah i bez odgadjanja i kretanje a onda (da bi se uklopila i evolucija) morala je imati i volju ("prva iskra"). Nakon sveg toga i ucinak.
Ucinak nastaje dosta kasnije, sto postavlja pitanje volje..a to je ono sto svak odbija... i jasno kaze "Materija nema volju".
Meni je ovo kontradiktorno. Dogma je dogma, ona podrazumijeva da se u nju slijepo vjeruje. Ali ako se ona preispituje i ako se u nju sumnja, na kraju si jos vise uvjeren da je ona tacna?? Meni ovo nema smisla. Prvo etimosloki nema smisla, jer dogma po definiciji podrazumijeva da se ne smije dovoditi u pitanje od strane vjernika. Dakle svako dovodjenje dogme u pitanje je i krsenje te dogme a samim tim i religije odnosno tih ucenja.
Etimologija u tom smislu ima veze mozda u krscanstvu, sto se tice Islama stvar je za nijansu drugacija, zato ti se i cini kontradiktorna, medjutim...
U islamu nema slijepog vjerovanja, i najjace dogme su propitivane ma koliko tebi to zvucalo nepojmljivo , i to su propitivane od one elite ljudi koji su najbolje poznavali Kur'an i nauku, jer kao sto sam ti rekao IDZAZ je stalna kategorija, ima li smisla postaviti izazov u Kur'anu a ne dozvoljavati da se izazov prihvati. Nema.
E to je problem koji tebi nije jasan...Ne moze se postaviti izazov a istovremeno braniti da se rasrpravlja o temi izazova, Kur'anu.
Upravo zato kazem da je sehadet dogma kojju je dozvoljeno stavljati pod upitnik i propitivati je...nista neobicno u islamu i nista novonastalo juce.
Ne uvidjas li protivrjecnost ovdje?? Kazes da svaka sveta knjiga mora sadrzavati velika naucna otkrica koja ce je potvrdjivati. A onda kazes da islam slijedi jasne od manje jasnih ajeta. Pa ne moze se slijediti samo ono jasno, ne moze se uzimati samo ono sto tebi odgovara. Ne mogu se koristiti otkrica drugih da bi se kasnije nazvali ajetima. Ako je Kuran rijec bozija, onda je ajet ono sto pise u njoj a ne ono sto ce naucnici danas otkriti. I nemoj mi sad i ti kao i hriscani pominjati simboliku. Ako vam je ajet nejasan i nije u skladu sa naukom reci cete da je simbolican i manje jasan. Ali posto se ajet "mi sirimo svemir" podudara sa cinjenicnim stanjem i dokazima onda taj ajet nazivate jasnim i egzaktnim. Pa dokle sa tim licemjerstvom? Kuran je rijec bozija. Dakle sve u Kuranu je istina (sad mozemo da se vratimo na umovanje, na boziju prirodu, jer bog je savrsen, nedjeljiv, apsolutan i sveznajuci. Zar bi se on stvarno koristio metaforama i ostalim djidjamidjama?). Nema tu manje jasnih ili vise jasnih ajeta. Govoriti da su neki ajeti manje jasni ili djelimicni bilo bi direktno negiranje bozije prirode. Ovo vazi za sve religije i svete knjige, ne samo za islam.
Ma koliko tebi podizalo pritisak, ipak jasni i manje jasni ajeti postoje od prije 1 400 godina, kao i rasprave o njima koje nastaju prije nekih 1 300-1 200 godina.
Evo ti jedan primjer...
Uzmimo da je u Kur'anu receno nesto o gravitaciji...nakon sto se ona oktrije mi cemo reci o.k. ti su se ajeti nalazili tu i do prije ali nismo znali sta oni znace (jer cemo ga tek tad prepoznati), s toga nakon sto je zakon gravitacije otkriven i definiran, ajet je postao egzaktan i jasan a od prije nije bio jasan, jer nije postojao niko do tad ko bi se bavio s njim.
Njutn otkriva zakon gravitacije a cisto sumnjam da je ikako proucavao Kur'an niti Bibliju s aspekta zakona. Zna se da je Njutn bio jedan od prvh koji je odvojio dogmatsko od metodoloskog. Ali da i li je to naucno ili metodom dokazivanja protivrijecilo dogmatskom. NE. Mozda u krscanstvu, ali Islam nikad nije smatrao Zemlju centrom svemira niti ljude osobito znacajnim a niti pretjerano bezznacajnim.
Nakon Njutna, imamo teoriju relativiteta, zatim kvantnu fiziku, zatim teorija struna, pa teorija kaosa, svaka od sljedecih pobrojanih teorija trese temelje onoj prethodnoj, ali isto tako ona prethodna je postojana na svom tlu i u svojom domenu dovoljna.
Zakon gravitacije ce uvjek vaziti na Zemlji, ali ce biti problem ako se otisnemo od Zemlje, vec na scenu dolazi Ajnstajnov relativitet koji dominira....
Sad religijski tekstovi sadrze sve primjese od pomenutih zakona, ali se ne bave metodom niti nam daju definicije...tu je nauka i s toga kazem da naucna otkrica ne stete pravoj Knjizi ukoliko se dokazu ispravnim i nesumnjivim.
Ako je ne istrazuju popovi ni hodze, cemu onda sve te knjige koje si pomenuo, sa tematikom spajanja nauke i religije??
Prije bih rekao da su nauka i religija kolerati.
Drugo, danas imas statisticke podatake o religijskoj pripadnosti naucnika. Pominjao sam to onoj dvojici fanatika na temi "evolucija ili kreacija". Preko 99% naucnika vjeruje u evoluciju. Sto se tice vjere u boga, podjeljena su misljenja, i mnogo se razlikuju, jer mnogo njih je izjavilo upravo da ima svoj individualni koncept boga, a ne religijski.
Pa posto ne znamo taj idndividualni koncept Boga, to ne mora znaciti da On nije istovremeno i religijski, (jedne od tri religije, jer se i koncepti razlikuju).
Evolucija kao zasebna stoji, ali vidjecemo kako ce se stvari odvijati kroz istoriju, zato vjerske vodje i vjernici to prihvata s rezervom i paznjom. Zamisli da se dokaze nistavnost evolucije, sta cemo onda s priznanjem pape, opet problem....mudro je sacekati i vdijeti ishod...a da je 99 % vjeruje nista ne iznenadjuje jer prije 100-200 godina 99% su je nijekali...sacekajmo jos rezulate, s druge strane ja imam druge podatke od samih evolucionista i druge izjave, i priznanja...
Ali mogu reci da si u pravu kad si rekao da "vjeruju" ...neka ih neka vjeruju.
E sad ja ih nisam nazvao svojim vojnicima, ali ti to pokusavas tvrdeci da su neki od njih vjernici pa zato njihova istrazivanja ne protivrjece postojanju boga. A nismo li rekli da necemo nauku koristiti za potvrdjivanje/negiranje boga?
Naravno, taj post je bio replika na tvoj prethodni, ali kao sto smo zajedno zakljucili naukom se ne moze potvrditi niti negirati, sta nam ostaje..ti ces mozda reci vjera, a ja cu reci ZDRAV RAZUM.