banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 19:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Sep 2009, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Aaron je napisao:
Talija je napisao:
PS Ko kaže da svinjski pršut ne valja taj nema blage veze o životu. :wink:

Samo ti prikupljaj u sebi holesterol i kancerogene materije...

A što ja volim te kancerogene materije i holesterol!!! :D

Samo se ti tješi s tim "argumentima"... a pršut se i ne jede svaki dan. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 12:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Talija je napisao:

Tačno, ne jede, ali se jede koješta drugo pripremljeno od tog nečistog mesa... :)

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aaron je napisao:
Talija je napisao:

Tačno, ne jede, ali se jede koješta drugo pripremljeno od tog nečistog mesa... :)

Zašto misliš da je nečisto? Po čemu je nečistije od bilo kog drugog mesa s obzirom da se svinje ne gaje u rupama punim nečistoće nego u istim uslovima kao i ostala stoka?
Po čemu misliš da je piletina i riba čistija? Pročitaj prijašnji post.

Ako misliš da je nezdrava hrana zašto misliš da se ti zdravo hraniš? Misliš da je rafinisano ulje zdravo? Ne znaš da je i ono kancerogeno? Jedino maslinovo ulje i to hladno cijeđeno je zdravo.
Šta je zdravo? Šta bismo jeli kada bismo gledali šta je sve nezdravo? Ne bismo ni disali a kamoli jeli.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Vjernici mogu naći utjehu u ovom - "Da bog ne želi da ljudi jedu svinjetinu, ne bi je stvorio tako ukusnom i s toliko kvalitetnih dijelova"
A to da je svinja nečista, pa naravno da jeste, ali da je nečistija od drugih - pa i nije.

Jedini razlog zbog kog bi zabranio svinjetinu je taj da greškom ne ubijemo njega

A da se vratimo na religisku temu. Biblija je htijeli vi to ili ne zastarila u potpunosti. Ponašanje u skladu sa biblijom u današnje vrijeme bi kršilo toliko zakona i ljudskih prava da bi se vratili u vrijeme inkvizicije. Samim tim vjernicima je dovoljno da žive u "duhu biblije (brrrrr)", i da se ponašaju u skladu sa vremenom.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Talija je napisao:
Zašto misliš da je nečisto? Po čemu je nečistije od bilo kog drugog mesa s obzirom da se svinje ne gaje u rupama punim nečistoće nego u istim uslovima kao i ostala stoka?

Da ne ispadnem sad neki vjerski fanatik, svinjetinu ne jedem uglavnom iz zdravstvenih razloga, a ne zato što to tako Torah kaže. Sad da ne idem u detaljna objašnjavanja koja će biti dosadna, uglavnom - premasno je meso, puno holesterola, sa sastojcima koji pogoduju nastanku i razvoju kancerogenih ćelija i tako dalje. A da je ukusno, jeste.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 19:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
Dzontra Volta je napisao:

A da se vratimo na religisku temu. Biblija je htijeli vi to ili ne zastarila u potpunosti. Ponašanje u skladu sa biblijom u današnje vrijeme bi kršilo toliko zakona i ljudskih prava da bi se vratili u vrijeme inkvizicije. Samim tim vjernicima je dovoljno da žive u "duhu biblije (brrrrr)", i da se ponašaju u skladu sa vremenom.

Pa zasto onda uopste postoje crkve i zasto narod ide i moli se bogu necemu sto je kako ti kazes zastarjelo i ne odgovara danasnjici.Ko koga vara?
Bez obzira dali je zastarjelo ili ne nije mi jasno zasto i sami svecenici jedu a znaju bolje od svih ostali da to ne ide.Pa ne mozemo sad nesto prihvatati a nesto ne iz biblije (mislim na vjernike)- kako kome odgovara u datom momentu.
Tu nesto ne stima.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
antik je napisao:
Ko koga vara?

Ovi sto prodaju religiju varaju narod.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 21:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
ZA NEOBAVJESTENE
IHTUS JE NAPISAO
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav[/quote]

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Srecom dane zivimo sa Eskimima, pili bi fokino ulje kao vodu, a svinjetina...
hm..
cvarci, slaninica, prsut, kobaje i tome slicno, pa ko bi se toga odrekao..
ja sigurno ne

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Aurrora je napisao:
ZA NEOBAVJESTENE
IHTUS JE NAPISAO
zato sto ne zivimo vise pod zakonom nego miloscu, odnosno u Novom savezu.U starom zavjetu je bilo zabranjeno jesti, ali nas je Hristos oslobodio.Tako kad se mi baziramo na smijes i nesmijes onda postajemo legalisti, a legalizam je u osnovi zakon koji osudjuje, a Bozija milost je iznad krmetine.Zato kad bi smo insistirali da ne jedemo krmetinu, trebali bismo da drzimo cijeli zakon, a zakon propisuje stosta a mi to ne drzimo.Ali ako neko ne jede svunjetinu neka drzi cijeli zakon, ali jao njemu jer se onda Hrista odrice jer se pokusava opravdati zakonom.Zato u Hristu koji smo imamo slobodu jesti svinjetinu, jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta nego obrnuto.Trebamo se drzati primarnih vjerovanja a ostalo po savjesti i po ljubavi.
Veliki pozdrav
[/quote]
Svidja mi se ovo sto je ihtus napisao.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 11:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Jun 2009, 00:26
Mozda ima veze sa ovim?

Doploviše na drugu obalu jezera, u geraski kraj.
Tek što je Isus izišao lađice, iziđe pred njega s groblja neki čovjek opsjednut nečistim duhom.
Stanovao je u grobnicama, a nitko ga više nije mogao svezati, čak ni lancem.
Često su ga okivali u lance, ali on bi uvijek rastrgao lance i smrskao okove u komadiće. Nitko ga nije mogao ukrotiti.
Danju i noću bez prestanka je lutao grobljima i gorom vrišteći i udarajući sebe kamenjem.
Ugledavši Isusa izdaleka, pritrči mu i padne ničice pred njim.
Zavrišti i prodorno vikne: 'Što hoćeš od mene, Isuse, Sine najuzvišenijeg Boga? Zaklinjem te Bogom, ne muči me!'
Isus mu, naime, bijaše zapovjedio: 'Izlazi iz toga čovjeka, nečisti duše!'
Zatim ga upita: 'Kako se zoveš?''Zovem se Legija (And Jesus asked the man, "What is thy name?" And he answered, saying, "My name is Legion: for we are many.)
Preklinjao ga je da ih ne potjera iz onoga kraja.
A ondje je na obronku paslo veliko krdo svinja.
Pošalji nas onim svinjama da uđemo u njih
On im to dopusti. Nečisti duhovi iziđu i uđu u svinje, na što cijelo krdo od kojih dvije tisuće svinja jurne niz strmi obronak i utopi se u jezeru.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 11:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To je opis jednog događaja koji nema veze sa (ne)jedenjem svinjskog mesa.
Jevreji ne jedu svinjsko meso od mnogo ranije nego se zbio taj događaj.

Krdo svinja je u tom momentu poslužilo svrsi a nije poenta je li to bila svinja ili neka druga životinja.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pitam se šta će im tolike svinje, ako ih već nisu jeli??? I to ni manje ni više nego 2000 kom. Da nisu pravili sapun od njih? :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 17:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Aaron je napisao:
Talija je napisao:
PS Ko kaže da svinjski pršut ne valja taj nema blage veze o životu. :wink:

Samo ti prikupljaj u sebi holesterol i kancerogene materije...

Nezdravo,od neceka cemo svi umrijet!
Kako brate odojak zamirise pa poslije hladnih 10 piva,pa curica poslije piva-kako moze bit to nezdravo???

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 17:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Logicno je da ljudi na bl.istoku nejedu prasetinu,pojedi ti po kile malo masnije prasetine pa pojacaj klimu na 50C,a ovdje snijeg -15C

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 17:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Kakve kancerogene materije? Lik lupa gluposti.

Vrh

PostPoslato: 03 Sep 2009, 23:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
s.nikola je napisao:
Mozda ima veze sa ovim?

Doploviše na drugu obalu jezera, u geraski kraj.
Tek što je Isus izišao lađice, iziđe pred njega s groblja neki čovjek opsjednut nečistim duhom.
Stanovao je u grobnicama, a nitko ga više nije mogao svezati, čak ni lancem.
Često su ga okivali u lance, ali on bi uvijek rastrgao lance i smrskao okove u komadiće. Nitko ga nije mogao ukrotiti.
Danju i noću bez prestanka je lutao grobljima i gorom vrišteći i udarajući sebe kamenjem.
Ugledavši Isusa izdaleka, pritrči mu i padne ničice pred njim.
Zavrišti i prodorno vikne: 'Što hoćeš od mene, Isuse, Sine najuzvišenijeg Boga? Zaklinjem te Bogom, ne muči me!'
Isus mu, naime, bijaše zapovjedio: 'Izlazi iz toga čovjeka, nečisti duše!'
Zatim ga upita: 'Kako se zoveš?''Zovem se Legija (And Jesus asked the man, "What is thy name?" And he answered, saying, "My name is Legion: for we are many.)
Preklinjao ga je da ih ne potjera iz onoga kraja.
A ondje je na obronku paslo veliko krdo svinja.
Pošalji nas onim svinjama da uđemo u njih
On im to dopusti. Nečisti duhovi iziđu i uđu u svinje, na što cijelo krdo od kojih dvije tisuće svinja jurne niz strmi obronak i utopi se u jezeru.

U PRAVU SI NE TREBA JESTI UTOPLJENU SVINJETINU :)

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 17:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Mislim da ne treba jesti svinjetinu jer je naucno dokazano da nije zdrava i bolje je ne jesti ako se moze.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
wilderness je napisao:
Mislim da ne treba jesti svinjetinu jer je naucno dokazano da nije zdrava i bolje je ne jesti ako se moze.

I nacistički doktori i naučnici su dokazali da su svi naspram arijevske rase inferiorni, pa jel to znači da moramo sad mi njima robovat, jer to je naučno dokazano...

sem toga koja bi osoba izabrala ovo naspram ovoga
ili možda ovo umjesto ovog
Biblija, i "soja" medicina nemaju pojma o životu i hedonizmu

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 03:02 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Leona je napisao:
Aurrora je napisao:
ZA NEOBAVJESTENE
IHTUS JE NAPISAO
Veliki pozdrav

Svidja mi se ovo sto je ihtus napisao.[/quote]

posto nas je milost Hrista oslobodila, ajmo onda da zaboravimo na Zakon - 10 zapovjesti.. zabrana svinjetine nije spadala pod Zakon cisto za tvoju informaciju..niti se ubrajala u cermonijalne zakone..takodje pogledaj dobro taj tekst koji si citirao "jer covjeka ne pogani sto ulazi u usta" u kom kontekstu je receno. da li je Isus ukorio jevreje zbog otackih ceremonijalnih zakona. jer taj tekst nema veze sa miloscu. Ako dobro procitas N.Z primjetices da Isus nikad nije rekao da je milost dovoljna, ili samo vjera..Ako vjerujes u zakon, onda ga trebas i drzati..ali opet da naglasim svinjetina nema veze sa Zakonom ili obredima..krstiti se u Hristovo ime radi vjecnog zivota koji nam je dat Njegovom miloscu, ne znaci da ti sad ne treba da zivis novim zivotom. naravno da se drzanjem nekih pravila moze oslijepiti, recimo aj gledas samo u svinjetinu, a sutra siromah trazi od tebe koru hljeba pa ga posaljes u 2 pi na kvadrat. covjek gledajuci tako vjerovatno ce postati legalista. medjutim svinjetina nema pravilo kao neki obredi kojih su se jevreji pridrzavali a ukazivali su na Hristovu smrt. Pavle se prepirao sa takvim jevrejima koji su od novih hriscana htjeli prvo napraviti jevreje pa onda hriscane. medjutim svinjetina nema veze sa tim obredima. Ako je vjerujem u Boga kao tvorca, onda ne vidim razlog zasto da mu ne vjerujem kad kaze "ovo nije dobro za tvoje tijelo". necu ja postati jevrej pa ni musliman ako odlucim da ne jedem svinjetinu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]