banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 17:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Mar 2009, 20:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Mar 2009, 23:05
Hristov je napisao:
laviću, recimo da se uslovno slažem sa tobom. Ako Hrist kaže da ne zovemo nikoga ocem, nije bilo potrebe da neko treće lice zovemo ocem, ispada da prkosimo Bogu kontrirajući mu. Ali s druge strane nije ni bitno koga mi zovemo ocem dok god znamo ko nam je pravi Otac. Ja vjerujem da nazivanje ocem nekog sveštenog lica nije prkos Bogu, ali može da zbuni ljude i odvede ih u zaborav po pitanju poznavanja pravog Oca. Da se mene pitalo, ja bih sve te nazive i običaje i dogme pobacao, ali na kraju krajeva nije bitno da li ja nekoga zovem ocem dok god taj "otac" mene vodi ka Bogu.

Pitanje:Kako su Isusovi ucenici nazivali one koji predvode?
Ja nisam nigdje naisla u Bibliji da su ih zvali"ocem".
Nisam nigdje naisla na stavke koji govore da se njima ljubilo ruke-kao sto danas to vidim kod religioznih vodja.

U cemu je sad problem poslusati Isusa?

Zar je to toliko komplikovano? Da li je to tezak zadatak?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 20:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Zamolio bih moderatora ako moze da mi preda moderatorski skiptar na jedno 15 minuta pa da pojedince ovdje malo :violent1: :D Salim se :)

Eli, gledaj to ovako, ti se ne slazes u svemu 100% sa lavicem, i zadnje sto bi vi trebalo da cinite je da ispravljate tudje gledanje vjere i prilagodjavate druge sebi. Tako dajmo svima da zive svoju vjeru i da je izrazavaju na svoj nacin, dok god idu ka Bogu dobro je. Ja nemam problema sa time da pravoslavnog svestenika nazovem ocem, cisto iz obicaja. Bog zna sta je u mom srcu i tu prica zavrsava. Apostol Pavle govori u poslanicama da ako nesto cinimo da cinimo to da ne ide na stetu naseg brata. Ako bi neko odlutao od Boga slusajuci mene kako nekog zovem "ocem", ja samo zbog tog jednog ne bih to ucinio. Bitno je sta je u srcu, a rijec "otac" nema znacenja, samo ono sto osjecamo ima znacenje za Boga (zvuci malo liberalno tumaceno ali nadam se da se razumijemo) :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 21:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Hristovu
Bracika neka bude kako si rekao. Ali pitanje je zašto se onda kaže da nikog ne zovemo ocem ako to smemo?
Zašto nikog učiteljem kad smemo?
Čemu uopšte ta upozorenja ako su tu samo da popune redove.
Jasno je kad Bog kaže da nemamo drugih bogova uzanj.
Da ne gradimo lika ni od čega niti mu služimo.
Jasno je da imamo Oca na nebu ni tad to nije bilo nepoznato već se na sve to kaže da nam je jedan Otac i da nikome ne dajemo titulu Gospoda, Oca, Učitelja jer piše poslaću vam .,,..
koji će vas POUČITI..''
Mišljenja sam da se ni jedan čovek neće naljutiti ako ga zovemo bratom jer tako piše da se zovemo a ne titulama.
Ako kažem: ,,Gospodine Oče sagrešio sam ...''
Kome se obraćam?
Ko je za mene Gospodin,ko je za mene Otac?
Ne zovite nikog tako, sem jednog na nebu i molitva tako počinje.

Meni ne smeta da zovu čoveka i Bogom ali ja to neću činiti.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 21:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vidis, nas dvojica se mozda nikad necemo sloziti oko tih rijeci, ali ja cu tebe do tada i dalje zvati bratom i ljubicu samo jednog Boga, i nema problema :)

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 21:40 
Početnik
Početnik

Citiram:"Eli, gledaj to ovako, ti se ne slazes u svemu 100% sa lavicem, i zadnje sto bi vi trebalo da cinite je da ispravljate tudje gledanje vjere i prilagodjavate druge sebi. "

Vjeruj da nemam nimalo namjeru da prilagodjavam druge sebi.I ja sam gresno bice kao i svi drugi,i ne zelim da se neko prilagodjava meni.Ali,citam Bibliju, i postavljam pitanja kad vidim da ima neskladnosti sa biblijom.
Osim toga,znam da su Izraelci -koji su bili jedini boziji narod takodje olako shvatali Bozije zapovijedi i naisli na njegovo negodovanje.
Evo,procitaj Matej 23 poglavlje,molim te.Tu Isus upravo opisuje ponasanje vjerskih vodja,i to nam pokazuje koliko je Bogu stalo da ga poslusamo.
Ne mogu a da ne postavim pitanje-zasto ljudsko bice ne moze jednu sasvim jednostavnu zapovijed da poslusa,vec mora(barem malo)da je okrene?
Sta covjeka sprecava u tome ?
Da li je to uistinu bas toliko tesko?

Citiram:"Tako dajmo svima da zive svoju vjeru i da je izrazavaju na svoj nacin, dok god idu ka Bogu dobro je."
I ja sam pobornik mira medju ljudima.
Ali,ne mogu a da ne razmisljam: Mi svi volimo zivot.Voljeli bi i da jednom zavrsimo u raju,zar ne?
Ali,od cega,ili od koga zavisi da li cu ja to postici?
Mislim,u svakom slucaju-od mene,tj.od mjere poslusnosti Bozijim zapovijedima.
Dakle,ako ja vec u tako malim stvarima-kao sto je ta jednostavna Isusova zapovijed razmisljam,trebam li poslusati,ili ne,sta ce sa mnom biti u vecim stvarima? U situacijama kad se od mene trazi nesto daleko vise.

Ne mogu a da ne razmisljam o pitanju da li je covjeku (koji sluzi bogu) vazno ( i ako jeste,u kojoj mjeri mu je vazno)da ga se licno zove nekim pocasnim imenom?

To su sve ljudska razmisljanja,zar ne?

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 21:44 
Veteran
Veteran

Tako je brate!
Isto želim i tebi reći,pa nek svako po svom izboru čini.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eli, samo jedna misao mi je pala na um, pa cu je napisati. To su Isusove rijeci (parafraziram): "dusa ce vam biti tamo gdje vam bude srce". Raj po meni ne smije da nam bude cilj. Cilj treba da nam bude da cak ne razmisljamo o sutra, vec da danas zivimo sa puninom ljubavi prema bliznjem i prema Bogu. Takvo srce ne razmislja o sutra jer je bezazleno, niti trazi neku korist za sebe (raj i sl.) Mozda grijesim, ali ne mogu nista drugo da dovedem na istu liniju sa porukom Pisma.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 08:56 
Veteran
Veteran

Amin.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2009, 23:33 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
Eli, samo jedna misao mi je pala na um, pa cu je napisati. To su Isusove rijeci (parafraziram): "dusa ce vam biti tamo gdje vam bude srce". Raj po meni ne smije da nam bude cilj. Cilj treba da nam bude da cak ne razmisljamo o sutra, vec da danas zivimo sa puninom ljubavi prema bliznjem i prema Bogu. Takvo srce ne razmislja o sutra jer je bezazleno, niti trazi neku korist za sebe (raj i sl.) Mozda grijesim, ali ne mogu nista drugo da dovedem na istu liniju sa porukom Pisma.

Hej,hej,Hristov,

pa cak i vjeverice skupljaju ljesnjake za zimu,zasto mi da ne razmisljamo sta cemo i gdje cemo sutra?

Ali,slazem se s tobom da treba da radimo i na kvaliteti naseg zivota danas.To Isus i njegovi krscani nisu nikako zanemarivali.Tu spada izmedju ostalog i postovanje covjeka kao Bozijeg bica,ne uzdizanje sebe iznad drugih na bilo koji nacin......jer Isus je sebe ponizio da nas spasi,pa necemo ni mi sebe da uzdizemo.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 20:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Nov 2008, 20:21
:D Αл сте се распричали. Ево оца Тимотеја поново

http://video.google.com/videoplay?docid ... 8989207824

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]