Popokatepetl je napisao:
Opet ponavljam, nas dvojica ne mozemo da pricamo u istoj ravni, i tu lezi teskoca. Ja vjerujem da je Deset zapovijesti smislio covjek, i kao neki zakon iz daleke proslosti nista mi nisu ubjedljivije od Hamurabijevog zakonika.
pa naravno da nismo u istoj ravnini kada ti težiš za tjelesnom slobodom, a ne shvaćaš da si zarobljen i da si rob grijeha, jer ne razmišljaš po duhu! ljudski zakoni i uredbe zarobljuju duh,a teže za tjelesnom slobodom! onaj tko teži za duhovnom slobodm umro je tijelu i živi Kristu!
Citiraj:
Ono sto teba da shvatis je da stvari vise nisu onako jednostavne kao prije dvije - tri hiljade godina, zivot se razmrvio na mnostvo oblasti, usloznio, i neophodan je sistem zakona koji koliko - toliko moze da pokrije tu kompleksnost.
stvari i problemi su uvijek u povijesti bili isti, neznam iz čega si ovo zaključio...neznam koliko si učio povijest, ali lako je vidjeti da se kroz povijest uvijek pojavljivala ista problematika!
Citiraj:
S obzirom da ti mislis da su Deset zapovijesti (od kojih na vecinu danas mozemo gledati prije kao na poucne izreke nego neku obavezujucu legislativu) sasvim dovoljne da pokriju sve pojedinacne slucajeve, onda je tesko sa tobom voditi dalju normalnu raspravu.
ako površno pogledamo Božije i državne zakone nemožemo uočiti razliku kao što je to i većina prokomentirala na početku teme, ali kada se malo dublje uđe u usporedbu uviđamo rupe...nažalost te rupe se nalaze samo u državnim zakonima, a nalaze se zbog toga što ga ljudi izmisliše! nisam još nigdje pročitao da netko Božije zapovijedi naziva poučne izreke....narazumijem zašto onda komentiraš na ovu temu ako Božije zakone smatraš izrekama....malo mi čudna ova tvoja priča!
Citiraj:
Ja sa dogmom i dogmaticima necu da imam posla, pruzi makar jedan argument, i uzecu te zaozbiljno.
ovo mi isto besmislena rečenica...pa prijatelju sve što znaš je na neki način neka dogma i svi smo mi dogmatici na neki način....ja ti navedoh argumenata ko pljeve, a ti opet ništa ne shvaćaš ili ne želiš da shvatiš!