vim je napisao:
Muslim je napisao:
neka te Allah kazni ili nagradi u zavisnosti od toga koliko je tacan ta tvoja izjava.sellam
Da li je u islamu, bar mi se cini ali ne znam zato i pitam, uobicajeno da se sve radi zbog nagrade i kazne? Slicno smo imali i u hriscanstvu u proslosti. Zar nije logicnije da neko sluzi bogu slobodnom voljom, iz ljubavi, i zato sto zeli tako, nego zbog straha ili ocekivanja neke nagrade.
Npr. ja nisam dobar covjek ako pomazem nekome ili cinim dobra djela da bi primio nagradu ili bojeci se kazne, nego sam dobar ako to cinim zato sto zelim da nekom pomognem. Zasto se u islamu, kao u proslosti u hriscanstvu stalno potencira kaznjavanje jer to uglavnom ima suprotan ucinak? Naime, vecina ljudi bi vise voljela boga ljubavi nego boga koji kaznjava i nagradjuje licemjere koji to samo cine da bi sacuvali vlastitu kozu. Zar nije logicnije da bog vise voli ljude koji rade dobra djela iz ljubavi a ne iz straha da sacuvaju svoju kozu ili da budu nagradjeni?
bissmillah,ako si citao Kuran ili bibliju nebitno,vidio bi da tvoje misljenje nije uredu....mi muslimani i svaki covjek sve treba da radi u ime Allaha...jer ono sto uradi u ime Allaha to mu je dobro i na ovom i na onom svijetu,a sto ne uradi u ime Allaha to mu sluzi za ono sto je naumio....
stim u vezi navest cu ti ajet gdje Allah kaze:"Do Allaha nece stici njihovo meso ni njihova krv,nego ce do njega stici vasa bogobojaznost"(el-hadz 37)
Muhammed a.s je u hadisu kojeg prenosi ebu hafsa omer rekao:zaista se djela cijene prema namjerama,i zaista ce svako dobiti ono sto je naumio svojim djelom,pa ko hidzru bude ucinio u ime Allaha i Njegova poslanika,njegova hidzra mu je hidzra Allahu,a ko je bude ucinio iz materijalne dobiti il sl,ono mu je za ono za sta ju je namijenio.
Sve na ovom svijetu i na nebesima je Allah stvorio i on je jedini Bog,i zato zbog njega se sva dobra djela cine,jer na onom svijetu ce nam to koristiti