banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Jul 2025, 11:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crkva i mediji
PostPoslato: 22 Maj 2008, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
bog je mrtav :D šalim se, slažem se sa tobom jednim dijelom oko izmišljotina koje crkva propagira... meni se dopada arhitektura vjerskih objekata, iz tog razloga uvijek bih podržao izgradnju bez obzira na vjeru... recimo kad sam bio u bariju crkva svetog nikole je fantastiča, pogledam sve te objekte nekako osjećam se bolje...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
čuj, sveštenik će ti uvijek reći da bogohuliš ako crkvu posmatraš kao arhitekturu..................

a slažem se da je fino imati objekat pun zlata i dijamanata, dok bolesna djeca leže na Paprikovcu u rasklimanim krevetima i među buđavim zidovima. E tu ja rado prilog ostavljam, mislim u KBC-u. U crkvi nekako nevoljko, iskreno.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

šta će ko reći to mene ne zanima, činjenica je da su sve crkve postale leglo pedofilije i pederluka...
što se tiče bolnica naravno da je to potrebno prvo sanirati, ali ko tebe pita za mišljenje uvijek je bila vladavina manjine nad većinom, pa tako i novci kojima ti plaćaš državne službenike idu tamo gdje oni žele a ne gdje je potrebno...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Većina nad manjinom jedino vlada glupošću.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 21:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Svaka crkva je institucija, jer je tako hijerarhijski ustrojena.

Svaka crkva širi netoleranciju, jer za sebe tvrdi da je jedina prava, a sve ostale su krive.

Svaka crkva se petlja u politiku i društvena događanja, jer joj je cilj da zauzme što bolji položaj u zajednici.

Nijedna crkva ne dozvoljava da se misli svojom glavom, jer je mjerodavno samo ono što kažu onemoćali, senilni pa često i perverzni starci koji nemaju veze sa životom, a koji se zovu pape, patrijarsi, kardinali, episkopi, biskupi ili kako već... Ženama je naravno zabranjen bilo kakav pristup u taj krug Božjih moćnika (smiju ponekad samo da privire ako su čistačice ili kuvarice), čime crkve pokazuju svoj muško-šovinistički i seksistički odnos prema pripadnicama ljepšeg pola.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Većina nad manjinom jedino vlada glupošću.

Pa ako sam rekla da su pokvareni, nisam rekla da su glupi. Naravno da je to znak superiornog intelekta, ako njih manjina manipuliše mozgovima većine. :roll:

nek nekom drugom prosipaju šuplje priče u vjetar, a traže konkretne materijalne stvari zauzvrat, meni neće. fuj.

Mene oni podsjećaju na sponzoruše koje puno mede i ugađaju mužu, a sve samo za parice. Usput odlično odglume ljubav, privrženost, istinska osjećanja, i ostalo... A sve da dobiju kuću, zlato, , krpice, putovanja itd.... I na kraju su još bolji likovi od onih cura koje su same sebi zarađivale za sve te stvari...

Ratkaj je dobro rekao. Najviše me iritira što nijedan taj crkveni " radnik " neće da prizna koliko je Crkva u politici. Mislim, ko da smo mi retardi pa ne vidimo kako stvari stoje... ma užas.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Црква је крива зато што су на Паприковцу болнички услови очајни?????
Па људи да ли сте ви нормални?

Јесте имали изборе? Јесте.
Да ли је наш вољени Додо поставио Шкрбића за министра здравља? Јесте.
Да ли су наши вољени и обожавани Додо, Давидовић, Шкрбић и цо. учинили ишта
да поправе квалитет лијечења у нашим домовима здравља?
Нису.

Хоћете ли опет гласати за исте партије? (а боме, све су се досад изредале, тако да како год окренеш, неко ће поновити мандат)
Највјероватније да хоћете.
И сад је крива црква.

ПС
XIX, молио би те да лијепо наведеш свештеника који ти је рекао да ћеш ићи у пакао ако не даш прилог именом и презименом,
па да замолим дотичног да то исто понови пред јавношћу и пред Епископом.

Ако си то заиста доживјела, тај чика ће дебело да одговара (између осталог и за ширење јереси и саблажњавање народа),
а ако си то измислила само да поткријепиш теорију да је црква "радна организација", онда теби на образ и на част.

Ја сам у Православној Цркви већ скоро петнаест година и за сво то вријеме још нисам:

1. Видио попу да једе сланину на Велики Петак

2. Чуо ни од кога да ако не дам прилог идем у пакао (у пакао ћу због неких других ствари, али због новца засигурно не)

3. Примјетио да је Црква "радна организација за духовне потребе", већ заједница људи у Духу Светом
(дакле, ипак заједница људи који се баве својим духовним узрастањем)

4. материјално стање свештеника утицало на мој духовни развој
(а многи од њих су, не заборавимо, до прије двадесетак година било на ивици глади)

итд.

Духовни живот човјека је првенствено његово лично узрастање кроз лични однос са Богом,
то духовно узрастање (као уосталом у свему) провјеравамо и потрврђујемо кроз личне односе у заједници).

Када ћемо престати са прес#$%"авањем на тему свештеника и мало се окренути себи, односно сопственом духовном стању?

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kakve veze Dodik ima s tim ? Ako crkva živi od naroda, red je da crkva i pomogne narodu... Toga se baš i nismo nagledali, osim pojanja... a to baš i ne pomaže kad su u pitanju stvari za život, iste one koje crkva treba za svoj život, pa za njih traži priloge... ajmo malo objektivnost i realnosti..

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ај'мо мало објективности и реалности па лијепо реци именом и презименом:

- који свештеник ти је рекао да ћеш у пакао ако не даш прилог?

Понављам - ако то ниси измислила консеквенце су крајње озбиљне по ту персону.

Крива ти је Црква, чији је једини задатак да буде мјесто литургијског сабрања,
а нису ти крива министарства здравља и социјално чији је једини задатак (а и зато су плаћени) старање о социјалном стању грађана РС.

Дала си врло конкретне и озбиљне оптужбе, и надам се да ћеш да станеш иза њих и да их поткријепиш конкретним чињеницама:
кад, гдје и ко ти је тражио новац у замјену за спасење?

Citiraj:
Kakve veze Dodik ima s tim ?

Никакве.
Функција премијера служи искључиво да би те возили у скупим колима и да би био често у медијима.

Citiraj:
Ako crkva živi od naroda, red je da crkva i pomogne narodu

За разлику од владе РС која живи од љубави и ваздуха, а новац који бесомучно троше на идиотарије
не долази од пореза грађана, него се чудотворно појављује у трезору који је у ствари Мојсијев Ковчег Завјета прерушен у фискалну касу.

Poslednji put menjao Jim Walsh dana 22 Maj 2008, 22:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e moj Damaskine. Tebi ne bi bilo jasno ni kad bi ti se nacrtalo... čitaj malo između redova... :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Човјек је покренуо тему са називом "Црква и медији", на страну што си читаву тему одвела у тешки офтопик,
него си успут направила гомилу генерализација и веома, веома тешких и врло конкретних оптужби.

Сада када те ја врло конкретно питам:

Који свештеник у којој цркви ти је рекао то што тврдиш?
(а за то што тврдиш да ти је речено може бити рашчињен и завршити на улици)
ти се сада правиш наивна и одговараш крајње уопштено.

Не замјери, али досада си само показала да твоје познавање цркве
не иде даље од марксистичких уџбеника и крајњих генерализација
(сви свештеници покварени манипулатори, материјалисти, лопови итд.)
а оптужбе које си упутила ниси подржала конкретним примјерима,
већ си сво лично незадовољство због општег лошег стања у друштву усмјерила на цркву,
чија је једина улога окупљање људи који теже да се баве властитим духовним животом.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dobro je 19ka postavila teze, kroz istoriju srpska pravoslavna crkva nikad nije imala jasno izražen socijalni program pomoći ugroženim ljudima, dok je katolička crkva to već imala iako je to zavisilo od trenutne političke situacija (čitaj dupeuvlačenje politici)... meni se gadi ko sve predstavlja crkvu, ništa oni nisu bolji od političara... kad pogledam samo kuću u kojoj sam živi vladika banjalučki, a nije on sam, posebna priča su radujko i njegovi... takvi pojedinci nažalost tjeraju ljude od vjere...zgadi mi se crkva...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nisam rekla da su svi sveštenici manipulatori , već da je koncept crkvene institucije manipulatorski...

Nisam ja kriva što si ti navučen na jednoumlje, pa ne vidiš dalje od svog nosa.

i nemoj ti meni prijetećim tonom da kažem ime sveštenika koji mi je nešto tako rekao... jel jasno?

dalje, moj mozak, hvala Bogu, ima sposobnost implicitnog poimanja, tako da mi ne trebaju sve direktno reći, i naznačiti kao u nekom inženjerskom projektu, da bih mogla skontati podzemne tokove nekog koncepta.. tebi očigledno treba, pošto mi već 3. put tražiš " imena, imena "... ma okani me se, čovječe.. nisam ti ja lavić, neće se ovo protegnuti na 80 000 postova. aj zdrao

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Отац Владо Радујковић по коме тако слатко пљујете се одселио у Америку из стана у којем је био подстанар,
и продао је свој половни ауто од пет и кусур хиљада марака...толико о његовом материјалном "богатству".

Отишао је првенствено јер има двије дјевојчице које имају тешки облик епилепсије који их је омео у развоју.
Провео сам једно поподне са њим (он је тај дан морао да их чува) и био на крају потпуно слуђен.
Не дај Боже никоме од вас такву судбину и тако велики крст...

Човјек је био истински благослов за овај град, нормалан, млад, магистар наука (теологије и социологије),
људина од човјека и истински квалитетан човјек и саговорник,
али очигледно да у овој средини исфрустрираној материјалним вриједностима такав није имао шта да тражи...

Е...туго моја...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lolll sad se sjetih, negdje u brdima kod prnjavora prije dvije godine počeli izgradnju crkve a kum je negdje u americi, a neki ludi pop se dočepao mikrofona i i javno kaže koliko je ko dao i u tom će fazonu kum crkve poslao je 7000 dolara samo šaljite te zelene novčanice, hoću i ja zelenih novčanica...kad se završila ceremonija iza šatora idu ljudi i taj pop im vraća pare a sebi dio ostavlja jeboteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pravo tako damaskine, prava si tuga... i pretenciozan, da svojim sadržajima potičeš veliku tekstualnu psihozu...

gledaj široko, a ne usko

ove pričamo o konceptima, a ne o tom ocu kojeg si spomenuo i njegovoj ličnoj sudbini/tragediji.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2008, 13:50
Kako ono kaže Balašević: "Prvo idu popovi, pa topovi, pa lopovi..."

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
nisam rekla da su svi sveštenici manipulatori , već da je koncept crkvene institucije manipulatorski...

Nisam ja kriva što si ti navučen na jednoumlje, pa ne vidiš dalje od svog nosa.

i nemoj ti meni prijetećim tonom da kažem ime sveštenika koji mi je nešto tako rekao... jel jasno?

dalje, moj mozak, hvala Bogu, ima sposobnost implicitnog poimanja, tako da mi ne trebaju sve direktno reći, i naznačiti kao u nekom inženjerskom projektu, da bih mogla skontati podzemne tokove nekog koncepta.. tebi očigledno treba, pošto mi već 3. put tražiš " imena, imena "... ma okani me se, čovječe.. nisam ti ja lavić, neće se ovo protegnuti na 80 000 postova. aj zdrao

Неко то зове једноумље, а неко поштење и образ.
Кад тако олако пљујеш по нечему и олако износиш оптужбе, буди човјек до краја па своје тврдње подржи, или се барем извини.
Овако измишљај оправдања за сопствене проблеме и слабости, а кривњу тражи увијек у другоме...тако је најбоље...

Ма у ствари, у праву си...
За све у твом животу што не ваља крива је црква...само тако, удри...биће ти лакше...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Отац Владо Радујковић по коме тако слатко пљујете се одселио у Америку из стана у којем је био подстанар,
и продао је свој половни ауто од пет и кусур хиљада марака...толико о његовом материјалном "богатству".
Отишао је првенствено јер има двије дјевојчице које имају тешки облик епилепсије који их је омео у развоју.
Провео сам једно поподне са њим (он је тај дан морао да их чува) и био на крају потпуно слуђен.
Не дај Боже никоме од вас такву судбину и тако велики крст...
Човјек је био истински благослов за овај град, нормалан, млад, магистар наука (теологије и социологије),
људина од човјека и истински квалитетан човјек и саговорник,
али очигледно да у овој средини исфрустрираној материјалним вриједностима такав није имао шта да тражи...
Е...туго моја...

prije par dana sam ga vidio kako sa dječicom ćaska ispred crkveene zgrade (ona iza filozofskog fakulteta) u svom audi a4 polovnom automobilu, koji nije nikako 5000KM već 15000KM, ali nisam mislio na njega već na oca mu koji je u toku rata imao ljubavnicu koja je po nacionalnosti bila muslimanka i pjevala je horu jedinstvo ili tako nešto...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2008, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

emeritus je napisao:
lolll sad se sjetih, negdje u brdima kod prnjavora prije dvije godine počeli izgradnju crkve a kum je negdje u americi, a neki ludi pop se dočepao mikrofona i i javno kaže koliko je ko dao i u tom će fazonu kum crkve poslao je 7000 dolara samo šaljite te zelene novčanice, hoću i ja zelenih novčanica...kad se završila ceremonija iza šatora idu ljudi i taj pop im vraća pare a sebi dio ostavlja jeboteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to mene uopšte ne čudi.. imam ja druga iz gimnazije koji je danas sveštenik, ima i parohiju svoju... imali smo 10 godina mature, neću pričati kako se ponašao i kako je pričao o svom biznisu :D :evil3:

al kako rekoh: nisam ovde da izvlačim pojedine slučajeve, već pričam o demagoškoj prirodi i orijentaciji crkve ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 188 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]