banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 00:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
NebeskaKrila je napisao:
Sudan..., mnogo sam i tu saznala o zivotu.

a sta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 14:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Da su njihove misli programirane kao i nase. I sve to do detalja.

Svakodnevnica im je sasvim druga filozofija zivota, neprestano uzajamno cudjenje. I sve to od malih nogu. Njihove istine lupaju u nase i nase istine za njih su lazi, kao neka druga dimenzija shvatanja svijeta. Meni licno nije bilo padalo na pamet da spominjem njihove svetinje, bili su to dani moje imitacije jednih drustvenih pravila (pisanih i nepisanih). Milion nekih stvari, za njih svetih i vaznih, za mene novih i nerazumljivih. Bio je i to samo jedan primjer beskonacnosti ljudske psihe, drustveno uslovljen.

Ipak imam zelju da jedan dan kad mi se ukaze prilika ponovo dozivim tu kontradiktornost, mada nece imati intenzitet kao nekada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 15:03 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:thumbup:

mislim da je nebeska krila zapecatila ovu temu sa predivnim postom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
dzabaleban je napisao:
Don't Let Me Be Misunderstood
~ Joe Cocker

Baby, do you understand me now,
Sometimes I feel a little mad.
But, don't you know that no one alive
Can always be an angel.
When things go wrong I feel real bad.

I'm just a soul whose intentions are good,
Oh lord, please don't let me be misunderstood.

Baby, sometimes I'm so carefree,
With a joy that's hard to hide.
And sometimes it seems that,
All I have to do is worry
And then you're bound
To see my other side.

I'm just a soul whose intentions are good,
Oh lord, please don't let me be misunderstood.

Life has its problems,
And I get my share,
And that's one thing I never mean to do,

Oh, oh, oh, baby - don't you know I'm human.
I have thoughts like any other one.
Sometimes I find myself, lord, regretting,
Some foolish thing - some little simple thing I've done.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jako smijesno. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

:cry:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Kao sto znas sve civilizovane zemlje su osudile ono sto se dogadjalo u bosni, posebno srebrenici. S drugog gledista, bilo je zlocina i sa strane muslimana koji su doveli ekstreme iz arapskih zemalja. Ali ja ipak ne govorim nista za cijeli narod ni jedan. Ja ne govorim ni za narod u sudanu nego za vlast i zakone koji tamo vladaju. Isto to govorim i za karadzica koji jeste ratni zlocinac. Ali ne mozes zbog njega i zakona koje je tada uveo osudjivati sve, ali treba jasno reci da dok je on (karadzic) bio na vlasti takodje vladao ljudozderski zakon. Tako da je to u sustini isto bilo sa cije strane da je. Najgore je sto svi brane svoju religiju cak i ako nije u pravu.

Da, samo sto je gorenapisano skoro oprecno tvom pocetnom postu na ovoj temi u kojem si doveo u pitanje ne samo tumacenje odredjene religije od strane nekih njenih pripadnika, vec i religiju kao takvu. I samo sto je taj isti Karadzic jos uvijek na slobodi uz Mladica, iako to nasu zajednicku zemlju kosta kako ekonomskog tako i politickog progresa i pomirenja vec dugih 12 godina. I dalje je pojam pravde nejednak u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu. A zar pravda nije jednaka i za tebe i za mene ? Zasto su ovi ljudi jos uvijek na slobodi ? Zasto ih dosta pripadnika tvog naroda jos uvijek vidi kao heroje bez obzira na sve materijalne dokaze da je upravo suprotno ? Uzgred, ni u jednom trenutku nisam branila nacin na koji su se Sudanci ponijeli u odnosu na ovu zenu, samo sam ti ukazala na to da nemas validnu osnovu za poziciju "moralne i vjerske superiornosti" u odnosu na njih.

Citiraj:
Nije dobro kad bilo koja religija podlegne ekstremnim shvatanjima. Prije nekoliko vijekova to je bio slucaj sa hriscanstvom. Danas je to islam. Pogledajte sta hoce da urade Sudanci jednoj Britanki samo zbog toga sto je medvjedica nazvala imenom Muhamed ...

Ne znam da li je tu greska u religiji ili u shvatanju te religije ali u necemu svakako postoji greska.

Toliko.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Dec 2007, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Šta da ti napišem kad si preosjetljiva?

Ok hrišćanstvo je zrelo za reformaciju, so what?

Ono moje o umjerenosti, si potpuno profulala.
Moja greška je jedino u tome što sam pokušao da prođem kroz sredinu i ispao pametnjaković.

Ali nema sredine u Bosni. Koliko god promicali građanske ideje i pokušavali da nadiđemo ono seljačko-nacionalističko, uvijek nas stigne.
Urbani nacionalizam u Bosni se '91. spustio iz sela u grad. :wink:

"U pitanju su odredjeni pripadnici naroda, dok se ostatak naroda ponasao u stilu "hear no evil, see no evil, speak no evil". Do danasnjeg dana. Toliko o ekstremizmu u religijama"

Al ga ti tovariš...

Šta sam trebao uraditi ja i moji prijatelji?

Ako se ja, kao recimo neki hrišćanin po rođenju, zapalim u Banja Luci u znak protesta protiv zločina u Srebrenici, hoćeš li me izdvojiti iz te hladne -genocidno-mrzilačke grupe i reći pa dobro nisu svi oni monstrumi?

Ta javna izvinjenja su bljuvotine. Kao predsjednik se treba izviniti u ime čitave nacije, pa neki javni dužnosnici, poznate ličnosti, pjevači...

Kad je Balašević bio u Puli, prvi put nakon rata, tražili su da se kao javno izvine za srpske zločine u Hrvatskoj.(mislim nebulozza to od njega tražiti)
Đole je izašao i rekao: Dobro veče Pula, Dobro veče Rijeka, Zagreb, Split, dobro veče Osijek, dobro veče Vukovar, to su te reči, jel trebaju neke jače?!"

Jel trebaju neke jače riječi Ružo?
Kad se pohapse ratni zločinci, a to će se desiti kad-tad, koje će to riječi vratiti vrijeme unazad i obrisati zločine?
Zato nas pustite da živimo i ne nabijajte nam komplekse zbog nekih kretena sa kojima nemamo ama baš ništa zajedničko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Ali nema sredine u Bosni. Koliko god promicali građanske ideje i pokušavali da nadiđemo ono seljačko-nacionalističko, uvijek nas stigne.
Urbani nacionalizam u Bosni se '91. spustio iz sela u grad. :wink:

Ima sredine i te kako. Sredina je kad stanes pred selo koje se spustilo u grad i kazes "Stani malo tovaris, ne moze to tako." A onda mu to obrazlozis na civilizovan nacin. Pa mu onda to pojasnis. A onda mu isto rasclanis, jer selo ima osobinu da tvrdoglavo srlja naprijed bez obzira na tvrdocu zida ispred sebe. Ali jednom mora prestati srljati ( jer postoje zidovi koji su tvrdji od odredjenih glava ). A tada tu treba biti neko ko ce mu objasniti da postoje alternativne opcije sili mishica. Npr - sila argumenata.

Citiraj:
"U pitanju su odredjeni pripadnici naroda, dok se ostatak naroda ponasao u stilu "hear no evil, see no evil, speak no evil". Do danasnjeg dana. Toliko o ekstremizmu u religijama"

Al ga ti tovariš...

Ne tovarim nista, govorim istinu. Ti me pobij cinjenicama, bila bih presretna da to ucinis.

Citiraj:
Ako se ja, kao recimo neki hrišćanin po rođenju, zapalim u Banja Luci u znak protesta protiv zločina u Srebrenici, hoćeš li me izdvojiti iz te hladne -genocidno-mrzilačke grupe i reći pa dobro nisu svi oni monstrumi?

Moj problem nije u tome sto mislim da su svi hladna-genocidno-mrzilacka grupa, moj problem je u tome sto mislim da nisu, a onda kao odgovor na argumente u najboljem slucaju dobijem - ravnodusnost ( i to od onih najboljih ). Od najgorih dobijem mnogo gore od toga.

Citiraj:
Ta javna izvinjenja su bljuvotine.

To reci onima koji su izgubili najdraze ! Pricaj im o tome kako su oni bili kolateralna steta, kako se to desava, kako bi sada izvinjenje nekih nacionalno vaznih ljudi bilo bljuvotina !

Citiraj:
Jel trebaju neke jače riječi Ružo?

Ne trebaju, postovanje za neduzne zrtve je ( bi bilo ) sasvim dovoljno. Ali kad ga vec nema, ne treba nista. Bas nista.

Citiraj:
Kad se pohapse ratni zločinci, a to će se desiti kad-tad, koje će to riječi vratiti vrijeme unazad i obrisati zločine?

Zlocini se nece i ne mogu izbrisati, ali se mozda moze nastaviti zivjeti bez balasta neoprosta i nezaborava.

Citiraj:
Zato nas pustite da živimo i ne nabijajte nam komplekse zbog nekih kretena sa kojima nemamo ama baš ništa zajedničko.

Hvala takodje ( apropos de primitivaca iz Sudana s kojim Bosanci imaju jos manje zajednickog ).

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Dec 2007, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Tragedija je u tome što kad god na Balkanu izbije neko sranje, krkani se prihvate dizgina, a intelektualci se povuku i gledaju okolo kao da traže izgubljene ključeve.

Generalno gledajući u Bosni nema sredine. Jer većina stanovništva glavni izvor duhovnosti, kulturnog uzdizanja i učenja nalazi u televiziji.
To nije tako samo u Bosni, tako je svuda. Svi idu linijom manjeg otpora.
pred tim selom ne možeš baš civilizovano. Pogotovo ako si ti jedan, a njih 15. Proces objašnjavanja je dug i počesto jalov.
Mnogi nažalost znaju samo da poštuju silnike, ostale jedu za večeru.

Što se tiče "određenih pripadnika the naroda", zar trebamo Nijemce u vječnost prozivati zbog konc-logora u II svj. ratu?
Da hoće više uhvatiti Karadžića, Mladića i ostale i jednom zauvijek tu priču odložiti u arhiv.

Nacionalna izvinjenja su šarena laža.

Da se razumijemo, nisam uopšte poredio Sudance i bosanske muslimane.
To su babe i žabe.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]