pamella_morrison je napisao:
heh ali ja se ne slazem s tobom JER ne postavlja se ovde pitanje -procjene- nego "energije".....
energiju offline osjecas htio ili ne, online na to se mozes samo nafurati - to sam htjela reci
Upravo tako, energija je u pitanju, ja je donekle poistovjecujem i sa emocijama. Obicno razaznajemo one bazicne emocije kao dobre i lose, stoga definisemo i ljude na takve i zato smo skloni greskama.
Inace je dokazano da ima daleko vise emocija osim tih bazicnih, tako da ako bismo ih bili svjesni u domenu u kom stvarno jesu, ne bi se desavale pogresne procjene toliko...
XIX century je napisao:
I na energiju "offline" se možeš samo nafurati.. Ne osjećam uvijek energiju offline... samo u određenim događajima, s određenim ljudima, prostorima itd
a riječi nose energiju, nekad manje a nekad više.. ali je dakako nose, i naravno TEKST, tj. ova tekstualna komunikacija
pamella_morrison je napisao:
a sto se tice TEKSTA to stoji.... ali nema to veze da li je na papiru ili ekranu... poruka i energija koju nosi se ne mjenja pod uticajem -sredstva- komunikacije....
Ovdje se potpuno slazem jer nije samo energija u pitanju vec predefinisani osjecaj identifikovanosti sa necijim postom i necijim nacinom pisanja, stil isl. Ako je unio emocije ili odredjeno dozu strogoce u post ili sigurnosti ili nedoumice dvoumice ili jake logike sve to je relevantno a na prvi pogled neprimjetno i sve se vaze u glavi.
Kad s nekim razgovaras u cetiri oka recimo tu mozak prati podsvijesno neke stvari koje svjesno uopste ne vidimo i ne bismo cak ni priznali da pratimo, a to je mimika pokreti ruku, gestikulacija, nacin govora, akcenti, pauze, pasioniraonost ili zatvorenost sve ove SITNICE uticu na HARIZMU i AURU koja ih definise ili one definisu nju....
To je u praksi 4 oka, ali na netu na forumu i messengerima to vidjeti je moze se reci, INSTINKTIVNO, bukvalno.
Ono sto po mom mom misljenju definise postove koji nose odredjenu dozu aure ili predefinisanog stava za autora je nesto sto bi se malo ko slozio ovdje da je uopste moguce, a to su EMOCIJE ili osjecaji koje neko unosi u post koji pise i podsvijesno ih veze za post koji je elektronski i koji po svim naucnim shvatanjima nema veze s tim i to se ne moze ni sa cim dokazati...
To je odredjena energetska signatura koju ostavlja svak za sobom, htio ne htio.
Dokaz za ovakve stvari su uvijek nepobitne logike koje su odlicno oruzje za skeptike. Nezainteresovanima nazalost nema pomoci dok ih ne pogodi licno po glavi pa se pocnu cesati!?
Primjer se moze uzeti radio valovima: Oni su sveprisutni cak i u svemiru i prostiru se brzinom svjetlosti, ali mi ih ne mozemo niti cuti niti vidjeti niti osjetiti dok ne iskoristimo modernu tehnologiju i detektujemo frekvenciju valova pomocu risivera ili radija.
Sta da se prezentuje taj uredjaj nekome prije 100 god???
A tuu, je u stvari kvaka!!!
Odgovor je prije psiholoske prirode. Nastao bi, kao prva reakcija na sve sto je nepoznato i fascinantno, STRAH, a nakon toga znatizelja,
kad se shvati da "TO" (radio) nema nikakve zle namjere.
Drugim rijecima ovo samo dokazuje da nasih 5 cula nisu niti blizu SVE, sto moze da nam detektuje REALNOST oko nas.
Zasto onda radio valovi da se razlikuju od emocionalne energije ili emocionalnih valova ili aure ili zracenja u nedostatku terminologije, ako se uzme ovaj primjer odozgo.
Znam da idem dalje ali razmisljam sam sa sobom i ne smeta mi oko toga, tako da ne zamjerate.
Najbolja je Konfucijeva misao, koja je tipicni filozofski dvosjekli mac.
Dobro i lose, dve dualnosti istog izvora, dve strane istog novcica.
"Stvari nemaju nikakvo znacenje dok ih im ti ne das kao takvo, da budu."
A to moze biti dogma ili neistina u kojoj zivis citav zivot i jos shvatis da je svo drustvo oko tebe takvo, zasnovano na dogmi...
Ali ona najbitnija stvar koju sam htio potaknuti je da covjek unutar odredjenog posta stavlja svoj licni i personalni EMOCIONALNI potpis koji se da ocitati s druge strane tastature ako je ta osoba u udredjenom slicnom ili bliskom frekventnom opsegu da tako kazem kao i ova koja salje, ili kako kazu vibri.
bORGqUEEN je napisao:
Sto se tice foruma....postoje forumasi sa kojima bas nikad nisam niti jedan post "izmijenila" a za koje imam jaku vibru. Recimo pokretac teme; od njega primam ljubicasto a nemam pojma zasto jer nikada nismo virtualno komunicirali.
Sjecas li se XIX pocetka nase komunikacije?
Ja sam tad od tebe primala crveno, i to je ona "zrela" crvena boja, kao recimo plis.....nikada nisam imala negativnu vibru....
Walter mi salje vrlo cistu tamno plavu boju; sa njim sam imala forumske kontakte i imali smo nesporazuma ali ja o njemu, na osnovu te boje, zaista imam ok vibru. Od odredjenih forumasa primam crno, i to ne samo u smislu boje nego kao neka duboka rupa, koja nema ni kraj ni pocetak.
Opet od nekih ne "primam" bas nista.....sto naravno ne znaci da te osobe nisu u redu....
Uh sto nas "zadevera" pokretac topica.....

Istina nema sta samo me zivo interesuje kako to da boje vidis i asociras ih sa nama. Ranije sam pronasao info da boje definisu auru ali me interesuje moze li se ikako opisati to kako ti vidis sad ljubicastu recimo.??
Znam da boje odredjuju 7 cakri pocevsi od: tjemene (pink) preko treceg oka (purpurno plava), tiroidne vratna (tamno plava), srcane (svijetlo zelena), pleksusne (zuta), pupcane (narandzasta), polne (svijetlo crvena).
Sta je sa tim, da li katkad ijednu od tih boja vidis na tim pozicijama i kako???
Japanese_rose je napisao:
Ne pitam se to uopste, jako osjecam ljude, a sigurna sam da je tako i sa drugima. Neki ljudi me ispunjavaju radoscu kontakta ( i online ), drugi me ispune momentalnom ljutnjom, treci ravnoduscnoscu. Neki me cine konfuznom ( te pokusam izbjeci ) neki ( ti su rijetki ) gadjenjem.
[i]Radjena je ambiciozna studija na ovu temu, pokusacu doci do nje.
Koja je to studija, adje nadji...
Ova studija bi bila alfa i omega za rad svakog foruma i konacan TEST Range Area za upoznavanje i testiranje korisnickih psiho sposobnosti u praksi na licu mjesta. Ko to zeli naravno.
Na CNN-u intervijuisu 6tog najbogatijeg covjeka na svijetu i pitaju ga.
"Kako ste uspjeli sve ovo postici?
Koja je to formula uspjeha koja od covjeka sa pijace pravi bilionera".
On odgovara jednom recenicom:
"Znam da ce vecini ovo zvucati smijesno i da im se nece svidjeti ali to je formula."
"Morate izazivati Status Quo!"
Nas narod kaze: "Nema rizika, nema profita"!
Zasto ta formula onda ne bi vrijedila i za sticanje duhovnog znanja koje u stvari svakim danom biva sve vrijednije od materijalnog.
L. Noc