vim
Citiraj:
Znaci nema slobodne volje i sluzenja bogu iz ljubavi, nego sluzenje iz straha da se ne bi gorilo u paklu.
U islamu je uvijek sredina, zlatna sredina. Ni tamo ni ovamo previse, vec sredina i zato su muslimani srednji ummet / narod i zato je islam srednji put, put sredine/ pa na iznad sto si naveo odgovor bi islama bio ovakav:
Svaki vjernik zivi izmedju straha i nade. Straha od vatre koja je pripremljena za nevjernike i grijesnike, oholnike i zlocince, pokvarenjake, i nade koja je podsrek vjerniku da ce za one grijehe koje pocini prema Uzvisenom Bogu biti mu oprosteno i da ce mu biti primljena njegova dobra djela i svojstva, te zbog toga ce zadovoljiti naklonost svoga Stvoritelja da udje u Dzennet ( Raj ). Stoga, u islamu je strogo zabranjeno zivjeti samo u strahu - a to je ono sto si ti rekao da se Bogu "sluzi" tj., pokorava samo iz straha da se ne bi otislo u pakao. Ne, vec Kur'an kaze: "I ne gubite nadu u Allahovu milost, jer nadu gube samo nevjernici." Dakle, Kur'an jasno zabranjuje da se samo Bogu bude pokorno iz straha, vec da tu mora biti i nada koja je povezana sa ljubavlju prema Stvoritelju, Bogu, dzelle sanuhu, i ljubavi prema onome sto se cini i radi od onoga sto je Bog zapovidio, a to covjeka, uistinu, cini sretnim i boljim covjekom, muzem, komsijom, prijateljem, i sve ostalo se uklapa, hvala Bogu na tome.
Stoga kod muslimana je to tako da se izbjegaje lose kako ne bi bio kaznjen zbog toga, a da se cini dobro kako bi zaradio vjecno dobro na buducem svijetu kao i na ovom svijetu spokoj i smiraj, te, takodjer, bjezanje od losega iz ljubavi prema istini i Bogu Uzvisenom, a takodjer isto i idenje putem istine i dobra.
Citiraj:
Pa nelogicno zato sto dobar i pravedan covjek ne bi mogao uzivati u mukama cak i neprijatelja, da nekazem kakav bi to milostivi bog bio koji bi uzivao dok se njegova djeca peku na vatri cijelu vjecnost.
Ja uopce nisam siguran da li ti vjerujes u Boga ili pak ne ?!
Prva stvar koj utrebas da znas jeste da Bogu ne mozes uskracivati neka njega uzvisena i sveta svojstva. Ne mozes Bogu pripisivati samo jednu stranu, a to je ljubav i samilost, a to je doista ono sto preteze kod Boga kako se navodi i u Kur'anu i u hadisima Poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, s tim, sto se ne smije izbacivati ono sto je Bog takodjer objavio, a to je da se srdi i ljuti na one koji Mu sirk cine, na one koji cine lose i ne kaju se zbog toga vec su cak oholi i iz oholosti to cine, poricu Ga, itd.
Zato je nezamisliva tvoja konstatacija da Bog zeli da uziva u patnji "njegove djece", neuzubillah. Kao prvo, Bog nema djece, svi mi smo Njegovi robovi, a On ne zeli da covjek ide u vatru jer da zeli, ne bi poslao toliko poslanika i vjerovjesnika kroz ova sva vremena, ne bi objavio tolike Knjige, Objave i poducio preko meleka Dzibrila poslanike sve kako da ljude uce dobru i da se klone od losega, odvratnoga. Medjutim, covjek ohol i zao sam po sebi, ne zeli slusati Bozije upute i Njegovih poslanika, i zasto bi bilo sad nelogicno da se oni i kazne ? Zar je logicno da ucinim ja tebi nepravdu i sve sto se moze od zla uciniti i da obojica dodjemo na Sudnji dan, te da i ti i ja zasluzimo dobru nagradu, a kazne nema ? Zasto kazne nema ? Je li to u redu i fer ? Prvi ti ces reci da nije, kao i vecina, e pa zato vas pitam sto vam je nelogicno da budu kaznjeni oni koji to zasluze zbog svoje oholosti i zla kojeg ucine i cine i dalje, a ne kaju se Njemu Uzvisenom ?! Imam osjecaj da se ovdje samo brani stajalista onih ( i licnih ) koji zele da lutaju i da rade sto im njihove duse koje su sklone zlu pozele. A takvo opravdanje, komsija, nece koristiti na Sudnjem danu, vjeruj mi, jer filozofija se previse upotrijebljava gdje ne bi trebala.
Citiraj:
Logicno i pravedno bi bilo da ovi sto su dobri odu u raj a ovi sto nisu da ne odu a ne da se vjecno pate i peku po tvome
Medju muslimanima ce biti ljudi koji ce otici u pakao za neko vrijeme zbog svojih nekih veliki grijeha koji su pretegli na vagi dobra djela, medjutim, takvi nece ostati vjecno u vatri zbog toga sto nisu Bogu cinili sirk ( mnogobostvo ), dok oni koji su cinili sirk Bogu i bili opomenuti zbog toga, ali su porekli istinu i ustrajali u tom najvecem grijehu, Uzviseni im porucuje:
"
Allah nece oprostiti da Mu se sirk cini, a oprostit ce ono sto je manje od toga onome kome On bude htio." ( Kur'an )
Citiraj:
Da li tu ubrajas i ono sto su tzv "vjernici" radili u njujorku, hoce li oni u raj a one sto su tako bez milosti poubijali da ce u pakao po toj tvojoj teoriji, jer ovi prvi su vjerovali u sve to i citali i molili se a drugi nisu. Da li ti i to izgleda logicno
U NY ko je uradio, nije uradio po Bozijoj zapovijedi, to treba jednom za svagda da se rascisti, a jedno je jasno, da sa time muslimani i islam nemaju nista. Ako te zanima oko toga vise nesto, obrati se americkoj vladi i americkim organizacijama. Evo i ovdje nesto mozes pogledati, ispod imas videos:
http://www.chitownscene.com/
( na engleskom su jeziku )
I na kraju kad bih ti poceo navoditi ajete iz Kur'ana i hadise vjerodostojne i dobre od Poslanika o milosti, samilosti i ljubavi, mislim da bi ti vise nego iznenadio se, ali to ovdje nije mjesto sad.
Samo jedan detalj: Kad se desila bitka izmedju Zidova i muslimana za vrijeme Poslanika Muhammeda, 'alejhi-s-selatu ve selam, doslo je do meteza tako da je jedna zena Zidovka izgubila dijete i trazila ga i plakala, te nakon sto ga je nasla, privila ga je uz svoje grudi i pocela da ga doji, a to su drugovi Bozijeg Poslanika gledali iz sazaljenja, pa ih je upitao Boziji Poslanik: "Sta mislite da li bi ova zena bacila svoje dijete u vatru", a oni su odgovorili: "Nikako, o Boziji Poslanice, to je nepojmivo." A on im odgovori: "Allah je milostiviji prema Svojim robovima od ove majke prema svome djetetu."
Da, to je Bozija milost, ali zapamti, prijatelju, da se zbog toga sto je Bog najmilostiviji i zbog njegove prevelike milosti, ne smije to zloupotrijebljavati pa ciniti lose pravdajuci se Bozijom miloscu, jer uzgred, onda je to jedan nacin prevare i pronevjere.
S postovanjem, Abdurrahman.