banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 18:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 08:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
Allahovi ajeti na Zemlji

Centri osjecaja su u kozi

U Kur'anu mozemo naci sljedeci ajet: ...i kad se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju...

Ovo je kur'anski ajet koji govori o stanju nevjernika na ahiretu ( buducem svijetu ) , tacnije u dzehennemu ( Paklu ). Poruka i cilj ovog ajeta je da obavijesti nevjernike o za njih pripremljenoj kazni u vatri, koja ce trajati koliko i ahiret ( buduci vjecni svijet ).
Ova tema, centra osjecaja za bol, do nedavno je bila neistrazena i predstavljala je veliku nepoznanicu za covjecanstvo. Uglavnom se smatralo da je centar osjecaja boli smjesten u mozgu, zajedno sa ostalim centrima sluha, vida, itd.

Koza je bila iskljucena iz naucnih rasprava o ovoj temi. Takvo stanje je vladalo sve do nedavno. Sto se tice perioda objave, o tome se u to vrijeme nije znalo apsolutno nista. Pa ipak, to stanje nije omelo Muhammeda, s.a.v.s., da ljudima prenesi rijeci Gospodara svjetova:

...i kad se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju...]( Casni Kur'an, En-Nisa ( Zene ),56).

Iz ajeta mozemo razumjeti samo to da je kazna kroz bolne patnje nekako povezana sa kozom, te da ce se osjecaji bola obnavljaju sa obnavljanjem koze. Tek prolaskom stoljeca savremena medicina je uspjela <<egzaktno>> potvrditi ono sto je Kur'an naveo davno prije. Medicina nije nista otkrila, Kur'an je bio puno brzi, ali i pored toga nauci i ljudima je ostavio jedan vrlo znacajan zadatak, tj. da provjere i dokazu njegove navode. Dokazano je ono sto je rekao Kur'an, centri boli su smjesteni u kozi *, a koza je ta koja ce se stalno obnavljati i koja ce snositi najzescu kaznu.

* Savremena nauka je otkrila da cenrimetar koze moze primiti 800 osjecaja, tj. nadrazaja, dok u isto vrijeme oko i uho mogu primiti najvise 18 osjecaja, nadraja, u slucaju da se poveca broj nadrazaja gubi se osjecaj.

Neka je hvala Gospodaru svjetova, na Njegovim blagodatima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Abdurrahman je napisao:
Allahovi ajeti na Zemlji

U Kur'anu mozemo naci sljedeci ajet: ...i kad se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju...

Ovo je kur'anski ajet koji govori o stanju nevjernika na ahiretu ( buducem svijetu ) , tacnije u dzehennemu ( Paklu ). Poruka i cilj ovog ajeta je da obavijesti nevjernike o za njih pripremljenoj kazni u vatri, koja ce trajati koliko i ahiret ( buduci vjecni svijet ).
Ova tema, centra osjecaja za bol, do nedavno je bila neistrazena i predstavljala je veliku nepoznanicu za covjecanstvo. Uglavnom se smatralo da je centar osjecaja boli smjesten u mozgu, zajedno sa ostalim centrima sluha, vida, itd.

Koza je bila iskljucena iz naucnih rasprava o ovoj temi. Takvo stanje je vladalo sve do nedavno. Sto se tice perioda objave, o tome se u to vrijeme nije znalo apsolutno nista. Pa ipak, to stanje nije omelo Muhammeda, s.a.v.s., da ljudima prenesi rijeci Gospodara svjetova:

...i kad se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju...]( Casni Kur'an, En-Nisa ( Zene ),56).

Iz ajeta mozemo razumjeti samo to da je kazna kroz bolne patnje nekako povezana sa kozom, te da ce se osjecaji bola obnavljaju sa obnavljanjem koze. Tek prolaskom stoljeca savremena medicina je uspjela <<egzaktno>> potvrditi ono sto je Kur'an naveo davno prije. Medicina nije nista otkrila, Kur'an je bio puno brzi, ali i pored toga nauci i ljudima je ostavio jedan vrlo znacajan zadatak, tj. da provjere i dokazu njegove navode. Dokazano je ono sto je rekao Kur'an, centri boli su smjesteni u kozi *, a koza je ta koja ce se stalno obnavljati i koja ce snositi najzescu kaznu.

* Savremena nauka je otkrila da cenrimetar koze moze primiti 800 osjecaja, tj. nadrazaja, dok u isto vrijeme oko i uho mogu primiti najvise 18 osjecaja, nadraja, u slucaju da se poveca broj nadrazaja gubi se osjecaj.

Ne znam o kakvim blagodatima ti ovdje govoris. Iz teksta se moze zakljuciti da ce se neki ljudi patiti i trpjeti vjecnu bol milijardama godina, tj. kroz cijelu vjecnost.
Mi smo zemaljska bica pa nikad ne bi izlozili svoju djecu tolikim patnjama ma kako da su djeca neposlusna.
Zbog toga mi izgleda nelogicno da Bog, koji vazi za najinteligentnije i najmilostivije bice u svemiru muci nekoga kroz cijelu vjecnost.
Iz tekstova se da zakljuciti da se oni koji su bili poslusni i nisu zavrsili u paklu da ce se radovati patnjama tih ljudi od kojih ce cak neki biti i njihova djeca i da ce ih ggledati cijelu vjecnost kako se peku i da ce uzivati u tome.
Ja nikad ne bih volio da budem u takvom raaju iz koga cu gledati kako se neko pece i muci na vatri cijelu vjecnost pa makar da je to i najveci neprijatelj bio a da ne govorim neko kog poznajes. Niti bih htio postovati i vjerovati u tako nemilostivog i okrutnog boga koji muci svoju djecu kroz cijelu vjecnost. Iako i u bibliji nalazimo neke slike o paklu slicne sa ovima ja tesko mogu zamisliti da najinteligentnije i najmilostivije bice moze imati takvu okrutnost, stoga zakljucujem da to vjerovatno nije tako. Pogotovo ne bih mogao uzivati u raju dok gledam ili znam da se tamo neko pece na vjecnoj vatri. Takav bog koji bi to radio bi bio tiranin i osvetnik sto iz svetih spisa novog zavjeta nikako ne mozemo zakljuciti.

Iz tvoga teksta se da zakljuciti da se oni koji su u raju raduju patnjama svojih bliznjih. Pogledaj samo ovaj tekst:

Citiraj:

To je tolika okrutnost da ni najveci ljudozder ne bi smislio takvu patnju. Vjecno da se peku! I da "pravednici" uzivaju u patnji svojih najblizih i da ih gledaju kako se vjecito peku samo zato sto nisu prihvatili neke dogme. To mi totalno izgleda , kako da objesnim, u neskladu za bozijom milostivom prirodom kakva se prikazuje u svetim spisima. I stvarno ne znam kakva je to religija i vjernici koji se raduju kada vide nekog (bili iz njihove porodice ili kog ne znaju) da se pece na vjecnoj vatri zauvijek i da ima ljubav prema takvom bogu koji to radi svojoj djeci.
I da jos kozu koja je stvorena da osjeti toplotu i hladnocu radi zivota u prirodi koristi u takve monstruozne patnje izracunavajuci koliko je osjetljiva da bi patnja bila sto veca, da bi neko tzv. "pravednici" uzivali u necijoj patnji. To da je tako onda bi to bio monstrum a ne najmilostivije i najinteligentnije bice u svemiru. Kad mi kao grjesnici mozemo biti milostivi zasto ne bi bog bio daleko milostiviji.
Ja licno mislim da je bog drugaciji od ovog gore navedenog kao sto biblija kaze: "milostiv i spor na gnjev" i ja u takvog boga vjerujem s ljubavlju inace u ovakvog gore opisanom u citatu se samo moze vjerovati iz straha a ne iz ljubavi. A posto bog ne zeli da mu se sluzi iz straha nego iz ljubavi proizilazi da ovi stihovi gore nisu istiniti ili ako su istiniti onda su gori gresnici oni koji uzivaju gledajuci kako se neko pati vjecno nego sami oni gresnici koje isti osudjuju.
Volio bih da procitam i druge komentare.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 18:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nema pitanja na kojeg nema odgovora u islamu. Stoga, danas je dzuma kod nas muslimana, dan sedmice, pa sacekaj malo, osaburi, dok ne odgovorim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Vime, znaš kako Njegoš veli: "Pučina je stoka jedna grdna", znači narodne mase se ponašaju stihijski i da ne kažem, glupo (pojedinci su druga stvar); teško je narodom upravljati obećavajući im neki mir i ljepotu nakon smrti ako se saginju i služe u ovom životu: puno je djelotvornije ako im priprijetiš nekakvim paklovima, đavlima, vječnim mukama itd. ako ne rade tako. Naravno, i nagrada i kazna nisu bez svog smisla u kontekstu "ispravno shvaćenog znanja", ali da se razumijemo, ovo je namjerno, ciljano izvrtanje i veoma je djelotvorno, što itekako dobro znaju svi eksploatatori ropskih religija i njihovih božanstava.

:pljuc: :pljuc:

Ali, što kaže moj stari, "čudesno je kako Istina uvijek pronađe sebi put" čemu smo i svjedoci u ovo vrijeme koje je jednako strašno i prekrasno.
Slavegods are dethroned! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 17:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Abdurrahman je napisao:
Dokazano je ono sto je rekao Kur'an, centri boli su smjesteni u kozi *, a koza je ta koja ce se stalno obnavljati i koja ce snositi najzescu kaznu.

Centri boli nisu smjesteni u kozi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 17:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
NebeskaKrila je napisao:
Abdurrahman je napisao:
Dokazano je ono sto je rekao Kur'an, centri boli su smjesteni u kozi *, a koza je ta koja ce se stalno obnavljati i koja ce snositi najzescu kaznu.

Nevjernica, negira šta kaže Kur'an.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 21:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Warrior of the Light je napisao:
Naravno, i nagrada i kazna nisu bez svog smisla u kontekstu "ispravno shvaćenog znanja", ali da se razumijemo, ovo je namjerno, ciljano izvrtanje i veoma je djelotvorno, što itekako dobro znaju svi eksploatatori ropskih religija i njihovih božanstava.

Bas tako (ili nikako).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2007, 22:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NebeskaKrila je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Hajde dokazi suprotno. Ovo sam jedino uspio da napisem, jer sam doista pretrpan drugim stvarima, dakle zauzet, a obecajem kad budem imao vise vakta, javit cu se, ako Bog da.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2007, 09:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Abdurrahman je napisao:
Hajde dokazi suprotno. Ovo sam jedino uspio da napisem, jer sam doista pretrpan drugim stvarima, dakle zauzet, a obecajem kad budem imao vise vakta, javit cu se, ako Bog da.

Hajde, Avdo, mani se tolikog klanjanja, pitanja se množe, a nigdje odgovora. Još malo pa ćeš morati otvoriti online-medresu... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2007, 09:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Blizzard je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Hajde, Avdo, mani se tolikog klanjanja, pitanja se množe, a nigdje odgovora. Još malo pa ćeš morati otvoriti online-medresu... :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Okt 2007, 09:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Abdurrahman je napisao:
NebeskaKrila je napisao:
Abdurrahman je napisao:

recimo, kakve veze ima bol u zelucu sa kozom?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 22:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bik je napisao:
Abdurrahman je napisao:
NebeskaKrila je napisao:
Abdurrahman je napisao:

recimo, kakve veze ima bol u zelucu sa kozom?

Jesi li ti citao iznad tekst o kozi i gdje je smjestena bol prilikom dodirana iste sa vatrom ? :) Mesicini da nisi.

Dakle, ne mijesaj kruske i jabuke, molit cu.

Poslednji put menjao Abdurrahman dana 30 Okt 2007, 03:55, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 23:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Abdurrahman je napisao:
Allahovi ajeti na Zemlji

Ne znam o kakvim blagodatima ti ovdje govoris. Iz teksta se moze zakljuciti da ce se neki ljudi patiti i trpjeti vjecnu bol milijardama godina, tj. kroz cijelu vjecnost.
Mi smo zemaljska bica pa nikad ne bi izlozili svoju djecu tolikim patnjama ma kako da su djeca neposlusna.
Zbog toga mi izgleda nelogicno da Bog, koji vazi za najinteligentnije i najmilostivije bice u svemiru muci nekoga kroz cijelu vjecnost.
Iz tekstova se da zakljuciti da se oni koji su bili poslusni i nisu zavrsili u paklu da ce se radovati patnjama tih ljudi od kojih ce cak neki biti i njihova djeca i da ce ih ggledati cijelu vjecnost kako se peku i da ce uzivati u tome.
Ja nikad ne bih volio da budem u takvom raaju iz koga cu gledati kako se neko pece i muci na vatri cijelu vjecnost pa makar da je to i najveci neprijatelj bio a da ne govorim neko kog poznajes. Niti bih htio postovati i vjerovati u tako nemilostivog i okrutnog boga koji muci svoju djecu kroz cijelu vjecnost. Iako i u bibliji nalazimo neke slike o paklu slicne sa ovima ja tesko mogu zamisliti da najinteligentnije i najmilostivije bice moze imati takvu okrutnost, stoga zakljucujem da to vjerovatno nije tako. Pogotovo ne bih mogao uzivati u raju dok gledam ili znam da se tamo neko pece na vjecnoj vatri. Takav bog koji bi to radio bi bio tiranin i osvetnik sto iz svetih spisa novog zavjeta nikako ne mozemo zakljuciti.

Iz tvoga teksta se da zakljuciti da se oni koji su u raju raduju patnjama svojih bliznjih. Pogledaj samo ovaj tekst:

Citiraj:

To je tolika okrutnost da ni najveci ljudozder ne bi smislio takvu patnju. Vjecno da se peku! I da "pravednici" uzivaju u patnji svojih najblizih i da ih gledaju kako se vjecito peku samo zato sto nisu prihvatili neke dogme. To mi totalno izgleda , kako da objesnim, u neskladu za bozijom milostivom prirodom kakva se prikazuje u svetim spisima. I stvarno ne znam kakva je to religija i vjernici koji se raduju kada vide nekog (bili iz njihove porodice ili kog ne znaju) da se pece na vjecnoj vatri zauvijek i da ima ljubav prema takvom bogu koji to radi svojoj djeci.
I da jos kozu koja je stvorena da osjeti toplotu i hladnocu radi zivota u prirodi koristi u takve monstruozne patnje izracunavajuci koliko je osjetljiva da bi patnja bila sto veca, da bi neko tzv. "pravednici" uzivali u necijoj patnji. To da je tako onda bi to bio monstrum a ne najmilostivije i najinteligentnije bice u svemiru. Kad mi kao grjesnici mozemo biti milostivi zasto ne bi bog bio daleko milostiviji.
Ja licno mislim da je bog drugaciji od ovog gore navedenog kao sto biblija kaze: "milostiv i spor na gnjev" i ja u takvog boga vjerujem s ljubavlju inace u ovakvog gore opisanom u citatu se samo moze vjerovati iz straha a ne iz ljubavi. A posto bog ne zeli da mu se sluzi iz straha nego iz ljubavi proizilazi da ovi stihovi gore nisu istiniti ili ako su istiniti onda su gori gresnici oni koji uzivaju gledajuci kako se neko pati vjecno nego sami oni gresnici koje isti osudjuju.
Volio bih da procitam i druge komentare.

Postovanje

Uzviseni Bog jeste milostiv i voli ljude, voli vjernike, ali isto tako ne voli nevjernike odnosno otvorene ohole grijesnike koje Mu prkose i psuju Ga, vrijedjaju i sirk Mu cine ( tj., pridruzuju Mu ortaka, dijete i sl. ). Uzviseni Bog je stvorio covjeka u najboljem liku i dao mu sve sto mu je potrebno za ovaj zivot i ucinio ga halifom ( vladarom ) na zemlji, i pored toga mu ( covjeku ) poslao poslanike i Knjige objavljene gdje je pojasnio sta je dobro, a sta lose, sta je sumnjivo i kako covjek treba da vjeruje i da bude dobar. No, covjek koji se okrene od toga i radi losa djela, a najvece zlo jeste da Mu se pripise drug, ortak, tj., da se ucini sirk Bogu, i covjek kojem je pojasnjena istina i dobro, a on se okrenuo losemu i neistini odnosno lazi te radio lose stvari, onoga ubio, ovoga zakinuo, onoga povrijedio, onoga osramotio, onome kajlu poturio, itd., dakle cinio ogovne stvari uz takodjer sirk Bogu, onda se postavlja pitanje, zasto je nelogicno da oni budu kaznjeni u vatri na buducem svijetu ? Nije logicno da se razmislja uopce suprotno od ovoga, jer takvi koji ce zasluziti Boziju kaznu na ahiretu ( drugom buducem vjecnom svijetu ) su smijali se, podrugljivo gledali, cirkuz pravili na racun vjernika na ovom svijetu, mucili ih, sramotili, napadali, spletke pravili, nevjerovali, poricali, cinili lose stvari koje im je njihov Gospodar zabranio, a izbjegavali i to oholo naredbe svoga Gospodara i Stvoritelja, i onda kazemo da je nelogicno i da nije lijepo da stanovnici Raja smiju takvima u Vatri ? Zasto je nelogicno ? A da svi idu u Raj, onda bi rekli " kako da svi idu u raj kad su jedni radili ono sto smo iznad spomenuli od ogovnih stvari, a drugi cinili dobro i vjerovali " ?! Eh, zato postoji Dzennet ( Raj ) i Dzehennem ( pakao ), i nezamislivo je to sto si naveo u svojoj konstataciji da ce neki uzi clanovi poridice gledati svoje rodjake ili clanove porodice kako gore u vatri i da ce se smijati.

To je smijesno jer se poredi logika i smisao ovog zivota sa onim buducim koji ce doci i koji ce vjecno trajati. Normalno je da stanovnici Dzenneta nece imati nikakvih losih stvari, da nece tugovati, da nece moci jednostavno da tuzni budu, da nece brinuti itd., kao sto ce biti odstranjena ljubomora i zavist od ljudi jedni prema drugima, tako isto i slucaj kojeg si ti naveo - a to je da ce stanovnici Dzenneta ( Raja ) kad pozele da vide nekog oholnika koji je poricao Boga i Bozije zakone i odredbe te i zabrane, moci ga vidjeti u pakau, jer stanovnici Dzenneta ce postici ono sto budu zeljeli.

Vec, sta si ti moj komsija pripremio da ne odes u pakao, kao i ja sam ? Sta mi radimo ? Da li smo zadovoljni svojim Gospodarem i onim sto imamo danas ?

I pored toga, Uzviseni Bog je najmilostiviji, pogledaj koliko ljudi Ga poricu, vrijedjaju, sirk Mu cine, a on opet daje i vodu i topli hljeb i porodicu i dom/kucu i zenu da se uz nju smiri i celjad mnogobrojnu i i i itd..., ali to je sve do roka odredjenog, cekajuci da se ljudi povrate svome Stvoritelju i da se pokaju.

99 lijepih Allahovih imena:

http://youtube.com/watch?v=vFh6gXmWdIo& ... ed&search=

Evo pismeno na bosanski jezik:

http://truwarrior.blogger.ba/arhiva/2006/04/07/206860

Poslednji put menjao Abdurrahman dana 29 Okt 2007, 23:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2007, 23:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Abdurrahman je napisao:

Hajde, Avdo, mani se tolikog klanjanja, pitanja se mno¾e, a nigdje odgovora. Jo¹ malo pa æe¹ morati otvoriti online-medresu... :wink:

Nista nije iskljuceno. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
Uzviseni Bog jeste milostiv i voli ljude, voli vjernike, ali isto tako ne voli nevjernike odnosno otvorene ohole grijesnike koje Mu prkose i psuju Ga, vrijedjaju i sirk Mu cine ( tj., pridruzuju Mu ortaka, dijete i sl. ).

Znaci nema slobodne volje i sluzenja bogu iz ljubavi, nego sluzenje iz straha da se ne bi gorilo u paklu.

Citiraj:
ogovne stvari uz takodjer sirk Bogu, onda se postavlja pitanje, zasto je nelogicno da oni budu kaznjeni u vatri na buducem svijetu ? Nije logicno da se razmislja uopce suprotno od ovoga, jer takvi koji ce zasluziti Boziju kaznu na ahiretu ( drugom buducem vjecnom svijetu ) su smijali se, podrugljivo gledali, cirkuz pravili na racun vjernika na ovom svijetu, mucili ih, sramotili, napadali, spletke pravili, nevjerovali, poricali, cinili lose stvari koje im je njihov Gospodar zabranio, a izbjegavali i to oholo naredbe svoga Gospodara i Stvoritelja

Opet isto, sluzenje bogu iz straha a ne iz ljubavi

Citiraj:
, i onda kazemo da je nelogicno i da nije lijepo da stanovnici Raja smiju takvima u Vatri ? Zasto je nelogicno ?

Pa nelogicno zato sto dobar i pravedan covjek ne bi mogao uzivati u mukama cak i neprijatelja, da nekazem kakav bi to milostivi bog bio koji bi uzivao dok se njegova djeca peku na vatri cijelu vjecnost.

Citiraj:
A da svi idu u Raj, onda bi rekli " kako da svi idu u raj kad su jedni radili ono sto smo iznad spomenuli od ogovnih stvari, a drugi cinili dobro i vjerovali " ?! Eh, zato postoji Dzennet ( Raj ) i Dzehennem ( pakao ), i nezamislivo je to sto si naveo u svojoj konstataciji da ce neki uzi clanovi poridice gledati svoje rodjake ili clanove porodice kako gore u vatri i da ce se smijati.

Logicno i pravedno bi bilo da ovi sto su dobri odu u raj a ovi sto nisu da ne odu a ne da se vjecno pate i peku po tvome

Citiraj:
To je smijesno jer se poredi logika i smisao ovog zivota sa onim buducim koji ce doci i koji ce vjecno trajati.

Pa upravo ti poredis logiku ovog i onog zivota, kao sad ko je los ide u zatvor(pakao), ko je dobar ne ide(ostaje na slobodi) znaci ljudska mjerila osvete primjenjujes. Cak ni ovdje na grjesnoj zemlji smisao zatvora(pakla) nije da se osveti zlocincima nego da se prevaspitaju i da uvide da je to lose i da to ne rade. Tako bi logicno bilo da oni koji su cinili lose odu na "prevaspitanje" pa kad se prevaspitaju da i oni i svi ostali budu sretni a ne da bude vrsena osveta nad njima cijelu vjecnost.

Citiraj:
Vec, sta si ti moj komsija pripremio da ne odes u pakao, kao i ja sam ? Sta mi radimo ? Da li smo zadovoljni svojim Gospodarem i onim sto imamo danas ?

Da li tu ubrajas i ono sto su tzv "vjernici" radili u njujorku, hoce li oni u raj a one sto su tako bez milosti poubijali da ce u pakao po toj tvojoj teoriji, jer ovi prvi su vjerovali u sve to i citali i molili se a drugi nisu. Da li ti i to izgleda logicno

Citiraj:
I pored toga, Uzviseni Bog je najmilostiviji, pogledaj koliko ljudi Ga poricu, vrijedjaju, sirk Mu cine, a on opet daje i vodu i topli hljeb i porodicu i dom/kucu i zenu da se uz nju smiri i celjad mnogobrojnu i i i itd..., ali to je sve do roka odredjenog, cekajuci da se ljudi povrate svome Stvoritelju i da se pokaju.

Upravo zato sto je dobar ja mislim da ne bi mucio svoju djecu kroz vjecnost. Mi smo obicna gresna bica pa ne bi mucili nasu djecu i pekli na vatri, ne znam kako da su grjesna vec bi ih pokusali prevaspitati i objasniti kako treba. A sto onda ne bi to ucinio i svemoguci i dobri bog ako mi ovako zli to cinimo.
To je u stvari i smisao hriscanstva i novog zavjeta prastanje(da li da oprostim 7 puta, a isus mu odgovori "ne sedam nego 7 puta 70), ljubav a ne osveta (ako te neko udari po jednom obrazu okreni mu i drugi).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Blizzard je napisao:
Hajde, Avdo, mani se tolikog klanjanja,
pitanja se množe, a nigdje odgovora.
Još malo pa ćeš morati otvoriti online-medresu... :wink:

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
:D :D :D

A sto se ti smijes Damaskin. Jel' i vi pravoslavci podrzavate vjecito pecenje na vatri ljudi od strane milostivog boga? Ili ima drugih objasnjenja kod vas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 22:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

vim

Citiraj:
Znaci nema slobodne volje i sluzenja bogu iz ljubavi, nego sluzenje iz straha da se ne bi gorilo u paklu.

U islamu je uvijek sredina, zlatna sredina. Ni tamo ni ovamo previse, vec sredina i zato su muslimani srednji ummet / narod i zato je islam srednji put, put sredine/ pa na iznad sto si naveo odgovor bi islama bio ovakav:

Svaki vjernik zivi izmedju straha i nade. Straha od vatre koja je pripremljena za nevjernike i grijesnike, oholnike i zlocince, pokvarenjake, i nade koja je podsrek vjerniku da ce za one grijehe koje pocini prema Uzvisenom Bogu biti mu oprosteno i da ce mu biti primljena njegova dobra djela i svojstva, te zbog toga ce zadovoljiti naklonost svoga Stvoritelja da udje u Dzennet ( Raj ). Stoga, u islamu je strogo zabranjeno zivjeti samo u strahu - a to je ono sto si ti rekao da se Bogu "sluzi" tj., pokorava samo iz straha da se ne bi otislo u pakao. Ne, vec Kur'an kaze: "I ne gubite nadu u Allahovu milost, jer nadu gube samo nevjernici." Dakle, Kur'an jasno zabranjuje da se samo Bogu bude pokorno iz straha, vec da tu mora biti i nada koja je povezana sa ljubavlju prema Stvoritelju, Bogu, dzelle sanuhu, i ljubavi prema onome sto se cini i radi od onoga sto je Bog zapovidio, a to covjeka, uistinu, cini sretnim i boljim covjekom, muzem, komsijom, prijateljem, i sve ostalo se uklapa, hvala Bogu na tome.

Stoga kod muslimana je to tako da se izbjegaje lose kako ne bi bio kaznjen zbog toga, a da se cini dobro kako bi zaradio vjecno dobro na buducem svijetu kao i na ovom svijetu spokoj i smiraj, te, takodjer, bjezanje od losega iz ljubavi prema istini i Bogu Uzvisenom, a takodjer isto i idenje putem istine i dobra.

Citiraj:
Pa nelogicno zato sto dobar i pravedan covjek ne bi mogao uzivati u mukama cak i neprijatelja, da nekazem kakav bi to milostivi bog bio koji bi uzivao dok se njegova djeca peku na vatri cijelu vjecnost.

Ja uopce nisam siguran da li ti vjerujes u Boga ili pak ne ?!

Prva stvar koj utrebas da znas jeste da Bogu ne mozes uskracivati neka njega uzvisena i sveta svojstva. Ne mozes Bogu pripisivati samo jednu stranu, a to je ljubav i samilost, a to je doista ono sto preteze kod Boga kako se navodi i u Kur'anu i u hadisima Poslanika Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, s tim, sto se ne smije izbacivati ono sto je Bog takodjer objavio, a to je da se srdi i ljuti na one koji Mu sirk cine, na one koji cine lose i ne kaju se zbog toga vec su cak oholi i iz oholosti to cine, poricu Ga, itd.

Zato je nezamisliva tvoja konstatacija da Bog zeli da uziva u patnji "njegove djece", neuzubillah. Kao prvo, Bog nema djece, svi mi smo Njegovi robovi, a On ne zeli da covjek ide u vatru jer da zeli, ne bi poslao toliko poslanika i vjerovjesnika kroz ova sva vremena, ne bi objavio tolike Knjige, Objave i poducio preko meleka Dzibrila poslanike sve kako da ljude uce dobru i da se klone od losega, odvratnoga. Medjutim, covjek ohol i zao sam po sebi, ne zeli slusati Bozije upute i Njegovih poslanika, i zasto bi bilo sad nelogicno da se oni i kazne ? Zar je logicno da ucinim ja tebi nepravdu i sve sto se moze od zla uciniti i da obojica dodjemo na Sudnji dan, te da i ti i ja zasluzimo dobru nagradu, a kazne nema ? Zasto kazne nema ? Je li to u redu i fer ? Prvi ti ces reci da nije, kao i vecina, e pa zato vas pitam sto vam je nelogicno da budu kaznjeni oni koji to zasluze zbog svoje oholosti i zla kojeg ucine i cine i dalje, a ne kaju se Njemu Uzvisenom ?! Imam osjecaj da se ovdje samo brani stajalista onih ( i licnih ) koji zele da lutaju i da rade sto im njihove duse koje su sklone zlu pozele. A takvo opravdanje, komsija, nece koristiti na Sudnjem danu, vjeruj mi, jer filozofija se previse upotrijebljava gdje ne bi trebala.

Citiraj:
Logicno i pravedno bi bilo da ovi sto su dobri odu u raj a ovi sto nisu da ne odu a ne da se vjecno pate i peku po tvome

Medju muslimanima ce biti ljudi koji ce otici u pakao za neko vrijeme zbog svojih nekih veliki grijeha koji su pretegli na vagi dobra djela, medjutim, takvi nece ostati vjecno u vatri zbog toga sto nisu Bogu cinili sirk ( mnogobostvo ), dok oni koji su cinili sirk Bogu i bili opomenuti zbog toga, ali su porekli istinu i ustrajali u tom najvecem grijehu, Uzviseni im porucuje:

"Allah nece oprostiti da Mu se sirk cini, a oprostit ce ono sto je manje od toga onome kome On bude htio." ( Kur'an )

Citiraj:

Da li tu ubrajas i ono sto su tzv "vjernici" radili u njujorku, hoce li oni u raj a one sto su tako bez milosti poubijali da ce u pakao po toj tvojoj teoriji, jer ovi prvi su vjerovali u sve to i citali i molili se a drugi nisu. Da li ti i to izgleda logicno

U NY ko je uradio, nije uradio po Bozijoj zapovijedi, to treba jednom za svagda da se rascisti, a jedno je jasno, da sa time muslimani i islam nemaju nista. Ako te zanima oko toga vise nesto, obrati se americkoj vladi i americkim organizacijama. Evo i ovdje nesto mozes pogledati, ispod imas videos:

http://www.chitownscene.com/

( na engleskom su jeziku )

I na kraju kad bih ti poceo navoditi ajete iz Kur'ana i hadise vjerodostojne i dobre od Poslanika o milosti, samilosti i ljubavi, mislim da bi ti vise nego iznenadio se, ali to ovdje nije mjesto sad.

Samo jedan detalj: Kad se desila bitka izmedju Zidova i muslimana za vrijeme Poslanika Muhammeda, 'alejhi-s-selatu ve selam, doslo je do meteza tako da je jedna zena Zidovka izgubila dijete i trazila ga i plakala, te nakon sto ga je nasla, privila ga je uz svoje grudi i pocela da ga doji, a to su drugovi Bozijeg Poslanika gledali iz sazaljenja, pa ih je upitao Boziji Poslanik: "Sta mislite da li bi ova zena bacila svoje dijete u vatru", a oni su odgovorili: "Nikako, o Boziji Poslanice, to je nepojmivo." A on im odgovori: "Allah je milostiviji prema Svojim robovima od ove majke prema svome djetetu."

Da, to je Bozija milost, ali zapamti, prijatelju, da se zbog toga sto je Bog najmilostiviji i zbog njegove prevelike milosti, ne smije to zloupotrijebljavati pa ciniti lose pravdajuci se Bozijom miloscu, jer uzgred, onda je to jedan nacin prevare i pronevjere.

S postovanjem, Abdurrahman.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 23:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
vim je napisao:

A sto se ti smijes Damaskin.
Jel' i vi pravoslavci podrzavate vjecito pecenje na vatri ljudi od strane milostivog boga? Ili ima drugih objasnjenja kod vas?

Смијем се јер имам право да се смијем,
смијем се јер ми је све ово смијешно,
смијем се, мада ми се плаче када видим
тако мало образованости
тако мало обзира
тако мало поштовања, и
тако много самоувјерености
тако много сујете и
тако много ниподаштавања.

Што се тиче Православља, оно вјерује да је Бог љубав,
а да ми судимо сами себи својим животом и понашањем.

Једни љубав доживљавају као радост, а други као муку,
као кад би имао људе који се радују Сунцу
и оне којима је та иста свјетлост и топлота мука и неспокој.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Okt 2007, 08:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ok.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]