XIX century je napisao:
Abdurrahman je napisao:
XIX century je napisao:
Moraæu uzeti Kur'an, pa poèeti fino èitati sve po redu da vidim u kojem je to "kontekstu" Poslanik spolno op¹tio sa 9-ogodi¹njom djevojèicom.. po¹to me ba¹ zanimalo, a niko se kompetentan nije na¹ao da mi objasni..
i nemojte sad svi po meni osuti, jer nije nikakva provokacija, veæ je Suton sugerisao da se to tako perverzno èini, jer ne poznajemo kontekst.. pa uputite me onda u jebeni kontekst.., ja jo¹ èekam ? Valjda je svrha Foruma da se ne¹to razjasni i nauèi?
http://video.google.com/videoplay?docid ... &plindex=0On je najkompetentniji od nas ovdje da ti pojasni.
Aha, shvatila sam. Islamski zakon ka¾e da je pubertet granica kad se brak mo¾e smatrati veæ normalnim i prihvaæenim (po biolo¹ko-dru¹tvenom parametru), premda mo¾e izgledati ekstremno perverzno i neprihvatljivo drugim kulturama, tj. zapadnoj.
Onda navodi kako su prije 1.400 godina bili drugaèiji parametri i zakoni po pitanju braka i ulaska u brak.. pa nije mi strano da su u Antici Vojskovoðe spavali s malim djeèacima i meðusobno i da tu i oko toga nije bilo ama ba¹ nikakvog tabua niti je to bilo strano, a dru¹tveno je bilo sasvim normalno i op¹teprihvaæeno. Ali mi sad imamo drugaèiji mozak nego oni prije 1.400 godina i ja svima toplo preporuèujem da svoj mozak, ako ikako mogu, updejtuju.. a ne da ¾ive po zakonima od prije 1.400 godina.. pa i te doktrine i uèenja se uvijek valjda stavljaju u kontekst modernog vremena i onda modeliraju.
To bi znaèilo da je Aj¹a u¹la u pubertet u 9. godini, tj. dobila menstruaciju? Zar to nije malo prerano.. - vodim se svojim skromnim znanjem iz biologije. Ovaj èovjek ka¾e da je Poslanik nije doveo kuæi do puberteta, a onda spominje 9.godinu.. vau. pa dobro, nekome to ranije poène.
Ako je tako, shvatam i po¹tujem zakon jedne civilizacije i religije, iako me, iskreno da ti ka¾em, navodi na povraæanje..
Samo zato ¹to sam ¾ensko i ¹to se sjetim sebe u pubertetu, i znam da je to(spolni ¾ivot) kod mene poèeo MNOGO posle 9. godine.
Pozdrav.
Postovanje...
Nije zabiljezeno da je iko kod muslimana u danasnjem vremenu, a pogotovo u prijasnjem u vremenu Poslanika ozenio se sa djevojkom/zenom od 9 godina, osim Poslanika gdje postoji vjerodostojna predaja da je to bila naredba od Uzvisenog Boga, no, kako se vec pojasnilo u islamu nije dozvoljeno stupiti u kontakt sa zenom ukoliko ona nije spolno zrela/punoljetna, a punoljetnost postaje dobijanjem prve menstruacije, mjesecnog ciklusa. Iako danas toga gotovo da i nema ili veoma slabo da djevojke u tim godinama dobijaju, vidimo da je Aisa, radijallahu anha, majka pravovjernih, ipak u tim godinama postala punoljetna, a vidimo kako na videu navodi dr. Bilal Philips, u kojim godinama postaju djevojke punoljetne u nekim evropskim zemljama, od 12 godina, 13, 14, 15, 16, itd.
Dakle, ovo sa Aisom r.a., je bilo davno i u to vrijeme prije 1400 godina, danas se mnogo sto sta izmijenilo i ne moze se danas porediti sa onim prije 1400 godina, tako nikakav zakon u islamu ne postoji po pitanju braka od 9 godina i sl. Ako pogledamo vjerodostojne predaje od Poslanika po pitanju morala, samilosti, kulture i sl., vidjet cemo da je to na visokom nivou i da je u to vrijeme nesto bilo nelogicno ozeniti se djevojkom od 9 godina koja je punoljetna ( spolno ), tu bi reagovali tadasnji narod odnosno ne bi to dozvolio Uzviseni Bog odnosno to bi bilo u protivrjecnosti sa onim mnogobrojnim hadisima o visokom moralu, ali vidimo da je to potpuno nesto drukcije, tako da ljudi koji su neupuceni u ovu tematiku i povrsinski je poznaju brzo reaguju, dabome, negativno.