banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 21:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2007, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
"Nesto drugo volite, a to bude lose po vas. Allah zna, a vi ne znate."

Nelson Mandela je 27 godina bio u zatvoru. A nakon toga je dozivio sve najvece pocasti u svijetu. Da je odustao u prvoj ili 27-oj zatvorskoj godini, bio bi zaboravljen. Ovako je ucinio vise od bilo koga u borbi protiv aparthejda, i njegovo ime ce zlatnim slovima ostati zapisano u istoriji ljudskog roda.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 05:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
"ONAJ KOJI SE NEVOLJNIKU, KAD MU SE ON OBRATI, ODAZIVA" Kur'an, sura En - Neml, 62.

Slika

Kome hrli nevoljnik i od koga pomoc trazi nesretnik ? Ko je utociste svim bicima ? Kome se svi ljudi mole, za kim jezici zubore i srca kucaju ? To je, uistinu, samo Allah, osim kojeg drugog boga nema.

Moja i tvoja duznost jeste da Ga zovemo u teskoci i blagostanju, tuzi i sreci. Svakog trena na Njega treba misliti. Kada Allahova pomoc, pobjeda, spas i podrska dodju, trebamo kleknuti pred Njegove kapije, kajati se i u suzama uciti dove. Onaj koji se nevoljniku, kad mu se on obrati odazove, upravo On spasava utopljenika, olaksava onima koji su na kusnji, mazlumu pomaze, zalutalog na Pravi put upucuje, bolesnog lijeci i izlaz nevoljniku nalazi. Kad se u ladje ukrcaju, iskreno se mole Allahu, a kad ih On do kopna dovede, odjednom druge Njemu ravnim smatraju." ( El-Ankebut, 65. )

Ja ti ovdje necu citirati dove koje bi od tebe otklonile sve boli i nevolje, nego cu te uputiti na sunnet, kako bi se naucio Bogu obracati. To ce te navesti da u svakom trenu budes s Allahom, da Ga molis i od Njega se nadas. Ako to uspijes, dobio si sve sto se ikad moglo dobiti, ali ako u Njega vjeruju izgubis, izgubio si sve. Dova Gospodaru jedan je vid ibadeta. No, potpuna predanost samo Njemu jeste najveci ibadet i on je iznad uslisane dove. Ko na ovakav nacin shvati umjetnost dove, nece padati u ocaj, nemir i brige, jer svi konopci pucaju osim uza Njegova. Sve se kapije zatvaraju osim Njegove. On je Najblizi, Onaj Koji sve cuje i Koji se odaziva, i dovu nevoljniku uslisava. On ti naredjuje da Ga zoves, da trazis od Njega, a ti si nemocan i zavisan, a On Mocan i Neovisan. "Pozovite Me i zamolite, Ja cu vam se odazvati!" (El-Mu'min, 60. )

Kada te snadju teske nevolje i kad nastupe gorka vremena, sjeti se Allaha, zovi ime Njegovo, od Njega trazi pomoc, podrsku i izlaz. Sedzdom Mu pocast ukazi, tako ces steci krunu slobode. Svoje dostojanstvo nadji u pokoravanju Bogu, okitit ces se pobjedom. Ruke rasiri, dlanove ispruzi, rijeci prozbori, mnogo od Njega trazi. Postojan budi, od Njegove kapije nemoj se odvajati, ocekuj Njegovu dobrotu i skoru pobjedu. Neka ti jezik Njegovo ime slavi, lijepo o Njemu misli i samo se Njemu posveti. Sve ovo ucinit ce te sretnim i uspjesnim covjekom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Текстови су ти супер. Мораћу потражити ту књигу.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 12:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Текстови су ти супер. Мораћу потражити ту књигу.

Hvala.

Od srca ti je preporucujem. Da ih trenutno ima kod mene, poslao bih ti je kao poklon, ali nazalost nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 12:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NEKA TI DOM BUDE PROSTRAN

Slika

Postoji serijatsko osamljivanje, a to je da se udaljis od zla i sljedbenika zla, od dokonih ljudi, predanih zabavi i neradu. Zato se priberi, razum uspokoji i svoj intelekt obogati biserjem mudrosti i udji u vrt znanja.

Odvajanje od svega onog sto ne vodi dobru i pokori jeste dragocjen lijek kojeg su uspjesno koristili poznavaoci srca i duse. Ja te tome savjetujem. Odrekni se svega onoga sto je zlo i sto podsjeca na raspustenost, nemarnost i dokolicu. Pohvalan vid sastajanja i drustvenosti sadrzan je u klanjaju pet dnevnih namaza u dzematu, druzenju s ucenim ljudima i medjusobnom potpomaganju u dobru. Dobro se pripazi dokonih sjela i ispraznog govora. Ako se nadjes u ovakvim mjestima, nastoj ih sto prije napustiti, pokaj se za taj grijeh, obuzdaj svoj jezik, i neka ti tvoj dom bude prostran. U tim prilikama tvoja je dusa ugrozena i u nju se uvlaci nemir, jer ti sjedis s nemarnim ljudima cije su rijeci nevaljale. Takve su osobe prve u sirenju smutnje, nesrece, i nevolja i naprije tebi sve to zele.

"Da su posli s vama, bili bi vam samo na smetnji i brzo bi medju vas smutnju ubacili." ( Et-Tevba, 47. )

Moja jedina zelja jeste da se sam za sebe brines, da svoj dom napustas radi lijepa govora ili dobrog djela. Tako ces ponovo osjetiti svoje srce. Neces gubiti vrijeme, zivot traciti i jezik na ogovaranje navikavati. Srce ce ti napustiti nemir, usi losa posjeda, dusu ruzne misli. Onaj koji je ovo iskusio najbolje zna. A prodji se onoga ko se opteretio iluzijama i predao se sanjarenju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 13:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

DAR OD ALLAHA

Slika

Allah ti nista nece uskratiti, a da ti umjesto toga ne podari jos bolje, ako sve to strpljivo podneses i nadas se Njegovoj nagradi. Dokaz za to jeste hadis:

"Kome uzmem voljenu osobu, pa on to strpljivo podnese, u zamjenu cu mu pokloniti Dzennet. Kome uzmem sina, pa to strpljivo prihvati, imat ce kucu u vjecnosti."

To je samo jedan mali primjer zahvalnosti koju mu Bog ukazuje zbog zrtve koju je podnio.

Ne ocajava zbog neke nevolje, jer Onaj Koji ju je odredio posjeduje sve nagrade, Dzennet i naknadu za pretrpljenu bol.

Allahovi sticenici koji su iskusavani i koji su pretrpljeli brojne nevolje bit ce pozdravljani u Firdevsu:

"Mir neka je vama ( selamun 'alejkum ), zato sto ste trpjeli, a divno li je najljepse prebivaliste." ( Er-Ra'd, 24. )

Trebali bismo misliti o naknadi koju nam Allah daruje zbog nevolje i o dobru koje poslije nje dolazi.

Njih ceka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravom putu!" ( El-Bekare, 157. )

Zivot na dunjaluku je kratak, njegovo je bogatstvo malo. Ahiret je bolji i vjecan je. Stoga, onaj koga ovdje zadesi nevolja tamo ce dobiti za to naknadu. Ko se na ovom svijetu trudi i umara tamo ce se odmarati. No, onima koji su se vezali za dunjaluk i koji su svoja srca njemu predali najteze pada cinjenica da je njihova sreca kratkog vijeka i da ce prestati. Upravo to narusava njihov spokoj na dunjaluku. Oni samo ovaj zivot zele, pa su im sve nevolje u njemu tako velike i teske. Oni samo gledaju ispred sebe, i vide samo trosni i prolazni dunjaluk.

O vi koji ste u nevolje zapali, znajte da necete svoju nagradu propustiti. Allah vam poruku punu blagosti, dobrote i nagrade salje. Svako koga snadje neka poteskoca treba poslusati ajet u kome Uzviseni kaze: "I izmedju njih ce se pregrada postaviti koja ce vrata imati; unutar nje bit ce milost, a izvan nje patnja." ( El-Hadid, 13. ) Ono sto je kod Allaha bolje je, vjecnije i uzvisenije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 13:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

VJERA, TO JE ZIVOT!

Slika

Najveci nesretnici jesu oni koji su propustili blago imana i bogatstvo cvrstog imana ( vjerovanja ). Oni zauvijek zive u tjeskobi, nemiru, bijesu i ponizenju.

"A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj ce teskim zivotom ziviti i na Sudnjem danu cemo ga slijepim ozivjeti." ( Ta-Ha, 124. )

Samo vjerovanje u Allaha, Gospodara svjetova, cini dusu sretnom, cisti je, uveseljava i iz nje brise brigu, tugu i nemir. Zivot ima dobar okus jedino uz vjeru.

Za bezboznike i nevjernike jedini spas od tjeskobnog i mucnog zivota predstavlja samoubistvo. Kako li je samo jadan zivot bez vjere! Kako li strasno vjecno proklestvo ceka one koji na Zemlji skrenu s Allahova puta. "...i da Mi srca njihova i oci njihove necemo zapecetiti, i da nece vjerovati kao sto ni prije nisu vjerovali, i da ih necemo ostaviti da u zabludi svojoj lutaju smeteni!" ( El-En'am, 110. ) Zaista je doslo vrijeme da se ljudi istinski uvjere i da povjeruju da nema boga osim Allaha. Naime, toliko smo iskustva stekli, toliko je stoljeca proslo koja nam govore da je nevjerovanje laz, idolatrija prokletstvo, a da su poslanici istinu kazivali, i, konacno, da je Allah istina, Vladar svega. Samo On zahvalu zasluzuje i samo On sve moze.

Samo s imanom bit ces sretan i spokojan bilo da si jak ili nemocan, bilo da je hladno ili toplo.

"Onome ko cini dobro, bio muskarac ili zena, a vjernik je, Mi cemo dati da prozivi lijep zivot i, doista, cemo ih nagraditi boljom nagradom nego sto su zasluzili." (En-Nahl, 97. )

Pod izrazom "lijep zivot" koji se spominje u navedenom ajetu misli se na spokoj duse onih koji cekaju sastanak s Gospodarom, na postojanost njihove ljubavi prema Stvoritelju, cistocu njihovog bica od zla i stetnosti, njihovu smirenost u teskim situacijama, pomirenje sa sudbinom i zadovoljstvo njime jer su oni zadovoljni da im Allah bude gospodar, islam vjera, a poslanik i vjerovjesnik Muhammed, sallallahu 'alejhi we sellem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 04:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

UZMI MED I NE RAZBIJ KOSNICU

Slika

Njeznost je ukras svemu. Ona sve brige otklanja. Blag nacin razgovora, iskren osmijeh kada je tesko i lijepa rijec, sve su ovo prefinjenosti i odmor sretnih. To su i osobine vjernika koji je poput pcele. Ona se hrani lijepim, proizvodi lijepo i kada sleti na neki cvijet, ne unistava ga, jer Allah blagodari one koji su blagi i njezni, a ne one koji su grubi i nasilni.
Slika
Tako postoje ljudi zbog cije pojave srca zatrpere, duse se ushite i pogledi se raznjeze, jer su takvi ljudi medju nama omiljeni. Njihove rijeci drage su nam bilo da nam oni sto daju ili uzimaju, bilo da prodaju ili kupuju, dolaze ili odlaze.

Stjecanje prijatelja jeste, uistinu, umijece koje poznaju plemeniti ljudi i dobrocinitelji. Njih uvijek okruzuju skupine prijatelja. Ako su pristuni u drustvu, osjeca se veselje i radost. Ako su odsutni, prijatelji za njih pitaju i uce dove.

Ovi sretnici imaju eticko nacelo koje glasi: "Zlo dobrim uzvrati, pa ce ti dusmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati." (El-Fussilet, 34., Kur'an ) Pred njihovim toplim emocijama, iskrenom dobrotom i velikodusnim prastanjem topi se mrznja. Lose zaboravljaju, dobrocinstvo pamte. Pogrde i ruzne rijeci ne primaju k srcu, vec pustaju da se njihov eho bespovratno izgubi u daljini. Ljudi su od njih sigurni i mirni.

" Musliman je onaj od cijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani. Vjernik je onaj od koga je sigurna imovina i zivot drugih ljudi." ( Hadis od posljednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda, mir i spas na njega ).

"Allah mi je naredio da budem dobar s onima koji me izbjegavaju, da prastam onome ko mi nepravdu ucini i da udijelim onome ko meni ne daje." ( Hadis od posljednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda, mir i spas na njega ).

"Za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskodici, udjeljuju, koji srdzbu savladjuju i ljudima prastaju - a Allah voli one koji dobra djela cine." ( Alu Imran, 134., Kur'an casni ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 18:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A SRCA SE, DOISTA, KAD SE ALLAH SPOMENE, SMIRUJU! Kur'an, Er-Ra'd, 28.

Slika

Iskrenost je omiljena osobina kod Allaha, dz.s. Otvorenost cini srce cistim, a iskustvo je dokaz. Uzoran covjek i njegovi bliznji ne lazu. Zikr, spominjanje Allaha Uzvisenog, jeste najvrednije djelo i ono spokoj srcu donosi najvise. Sjetite se vi Mene, pa cu se ja Vas sjetiti. Spominjanje Allaha Velicanstvenog jeste dzennet na zemlji, onaj ko u njega ne udje nece vidjeti ni Dzennet na ahiretu. Zikr je utociste i spas za duse od umora, tegoba, muka i nemira. On je tako jednistavna i lahka staza do svakog uspjeha i pobjede. Onaj ko bdije nad stranicama Objave zna vrijednost zikra, a ko ga praktikuje svakin danom, za svaku priliku lijek ima.

Nemoj se, stoga, cuditi kad vidis kako su smireni i spokojni oni koji zikr cine. To je smisao svega. Ali, pravo je cudo kako zive oni koji su nemarni i ne spominju Gospodara svoga.

Tvari su, nisu zivi i ne znaju kad ce biti ozivljeni. ( En-Nahl, 21. )

O covjece koji se zalis na iscrpljenost, koji places zbog boli, strahujes od nesreca i nad kim su se nadvile sve nedace svijeta, spomeni Njegovo sveto ime: Znas li da ime Njegovo ima iko! ( Merjem, 65. )

Shodno broju i ucestalosti zikra koji cinis tvoje ce se misli prosvijetliti, srce smiriti, dusa radosna biti i savjest odmor naci. U spominjanju Allaha krije se tvoje velicanje Njegove uzvisenosti, pouzdanja, vjere i oslanjanja na Njega. Zikrom se vraca Gospodaru, lijepo o Njemu promislja i izlaz od Njega ocekuje. A Allah je blizu onima koji Ga zovu, cuje njihove dove. Samo On molitve uslisava. Zato se Njemu predaj pokorno i unizno. Neka tvoj jezik uvijek spominje Njegovo ime blagoslovljeno iskazujuci Mu tevhid, pohvalu, zahvalu, slavu, Njemu doveci i oprost od Njega trazeci. Uz Njegovu snagu i moc steci ces srecu, sigurnost, veselje, nur i predanost.

I Allah im je dao nagradu na ovom svijetu, a na onom svijetu dat ce im nagradu vecu nego sto su zasluzili. ( Alu Imran, 148. )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 05:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jedna lijepa pjesma arapska iz Sirije:

http://www.youtube.com/watch?v=MR5_plJebdI

... ILI BI LJUDIMA NA ONOME STO IM JE ALLAH IZ OBILJA SVOGA DAROVAO ZAVIDJELI Kur'an, En-Nisa, 54.

Slika

Zavist je poput hrane koja tesko nagriza kosti. To je hronicna bolest koja u tijelu pravi pometnju i nered. Kaze se: "Zavisnik nikad nema mira, on je nepravednik u odori potlacenog i neprijatelj u odijelu prijatelja."

Upozoravam i sebe i tebe od ove podle bolesti. Ako je se klonimo, osjetit cemo milost u sebi, pa onda u drugima. Zavist prema drugima ispunjava nase srce brigom, nas um nemirom i ne da nam spokoja u posteljama.

Zavisnik na pocetku samo upali iskru, a onda izgori u pozaru nastalom od nje. Zavist radja ocaj, nemir i neprestanu brigu, a sve to da bi se unistio prirodni mir lijepog zivota. Problem zavisnika lezi u cinjenici da se on protivi sudbini i odredjenju, da na nevine potvoru baca, odgojene kvari i suprostavlja se onima koji su na Pravome putu.

Cudna li je ovo bolest od koje covjek nema nikakve koristi niti nagrade. Zavisnik ce biti u stalnom nemiru i tjeskobi sve dok ne prestanu ili nestanu sve ljudske blagodati. Samo je zavisnik nepopravljiv i nepromjenljiv. On ce se promijeniti jedino onda kada ljudi izgube blagodati, srecu i lijepe osobine. Ako bude lisen svih ovih stvari, njegovoj sreci nece biti kraja. Allahu se utjecemo od zla zavidnika kad zavidi. Taj covjek, kada osvane, biva poput crne zmije otrovnice koja nema mira dok sav svoj otrov ne izbaci na nekog nevinog.

Zato i tebe upozoravam i savjetujem da se sustegnemo zavisti. Kod Allaha trazi zastitu od zavisti jer je ona stalno prisutna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Ovi sretnici imaju eticko nacelo koje glasi: "Zlo dobrim uzvrati, pa ce ti dusmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati." (El-Fussilet, 34., Kur'an ) Pred njihovim toplim emocijama, iskrenom dobrotom i velikodusnim prastanjem topi se mrznja. Lose zaboravljaju, dobrocinstvo pamte. Pogrde i ruzne rijeci ne primaju k srcu, vec pustaju da se njihov eho bespovratno izgubi u daljini. Ljudi su od njih sigurni i mirni.

Eh, zar ovo nije isto kao "Ko tebe kamenom, ti njega kruhom" ili Isusove ( saws ) rijeci o okretanju drugog obraza. A to je nekada tako beskrajno tesko. Tesko je nekada uciniti pravu stvar. Sta ako se trudis da ljudi budu mirni od tebe, a ti nisi miran od druge osobe na duzi period i ne mozes se odmaci ?

Ispricacu ovdje nesto istinito ; prosle sedmice sam razgovarala sa jednom od administratorki na poslu koja mi je postala skoro pa prijateljica. Posto je zivot ovdje brz, a ja cesto mijenjam posao, obicno se cujemo e-mailom, odnosno najcesce ona meni salje one smijesne besmislene mailove koji me za trenutak odvoje od podjednako besmislenih mailova vezanih za posao. I tako, bile smo skupa 5 minuta i ona mi je nesto natuknula o pritisku koji na nju pravi druga administratorka koja joj je nadredjena. Nisam nista komentarisala, samo sam je saslusala i rekla joj da pokusa da se ne zamara previse time. Onda sam kasnije navratila kod te druge poslovno. Ona je s nekim razgovarala na telefon. Ja sam sjela da sacekam da zavrsi razgovor. Ona je razgovarala o Kristini ( tako cu je ovdje nazvati ) i blabla i tructruc. Otisla sam ne upustajuci se u razgovor o tome. Kristina mi je poslala 3 smijesna emaila. Jutros sam dobila email od te druge sa nazivom "Kristina". Otvorila sam ga misleci da je Kristina dala otkaz. Ali nije. Kristina juce nije dosla na posao. Nasli su je mrtvu u stanu. Uzrok smrti nije poznat. Ne mogu vam opisati svoju bol za njom.

Reci cu samo jedno; Opametite se, volite se.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 13:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ko je autor ove knjige?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 15:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:

Eh, zar ovo nije isto kao "Ko tebe kamenom, ti njega kruhom" ili Isusove ( saws ) rijeci o okretanju drugog obraza. A to je nekada tako beskrajno tesko. Tesko je nekada uciniti pravu stvar. Sta ako se trudis da ljudi budu mirni od tebe, a ti nisi miran od druge osobe na duzi period i ne mozes se odmaci ?

Ispricacu ovdje nesto istinito ; prosle sedmice sam razgovarala sa jednom od administratorki na poslu koja mi je postala skoro pa prijateljica. Posto je zivot ovdje brz, a ja cesto mijenjam posao, obicno se cujemo e-mailom, odnosno najcesce ona meni salje one smijesne besmislene mailove koji me za trenutak odvoje od podjednako besmislenih mailova vezanih za posao. I tako, bile smo skupa 5 minuta i ona mi je nesto natuknula o pritisku koji na nju pravi druga administratorka koja joj je nadredjena. Nisam nista komentarisala, samo sam je saslusala i rekla joj da pokusa da se ne zamara previse time. Onda sam kasnije navratila kod te druge poslovno. Ona je s nekim razgovarala na telefon. Ja sam sjela da sacekam da zavrsi razgovor. Ona je razgovarala o Kristini ( tako cu je ovdje nazvati ) i blabla i tructruc. Otisla sam ne upustajuci se u razgovor o tome. Kristina mi je poslala 3 smijesna emaila. Jutros sam dobila email od te druge sa nazivom "Kristina". Otvorila sam ga misleci da je Kristina dala otkaz. Ali nije. Kristina juce nije dosla na posao. Nasli su je mrtvu u stanu. Uzrok smrti nije poznat. Ne mogu vam opisati svoju bol za njom.

Fuj, grozno... baš je tako, malo je ljubavi i milosrđa u praksi, a previše u teološkoj teoriji... ne znam šta da kažem na ovo. Evo jedan primjeren Dučićev citat, ako je, pak, bilo u pitanju samoubistvo:

" Znam ljude koji veruju da je ljubav samo za besposlene i za mesečare; i druge koje su ostareli, a nikad nisu bili zaljubljeni, i treće koji su smatrali za nedovoljno poštovanja svoje muškosti da svoju ljubav kažu ili pokažu. Samo ljudi velike uglađenosti i artisti u životu naprave od ljubavi neiscrpni izvor svoje radosti ili svoje tuge. Lirski pesnik govori o svojoj ljubavi ozbiljno kao o stvorenju sveta. I danas je više na zemlji samoubistava zbog propale ljubavi, nego zbog propalog imanja ili propale časti. "

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ko je autor ove knjige?

Suton, citat:
Knjiga "NE TUGUJ" od autora Aid el-Karni. Mozes je kupiti ako zelis, kako vidis, prevedena je na bosanski jezik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 17:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ko je autor ove knjige?

Dakle, kako je iznad receno, Aid el-Karni je autor knjige, inace je po nacionalnosti Arap. Mnogo njegovih knjiga je prevedeno sa arapskog na bosanski, engleski i druge jezike, a koliko znam poznaje on i engleski i zasigurno da je pisao do sad neka djela i na engleskom jeziku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 17:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:

Molim Svevisnjeg Allaha da ti podari sabur ( strpljenje ) i tvoje srce usreci jos ljepsom i boljom prijateljicom. Amin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Okt 2007, 17:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

PRIHVATI ZIVOT ONAKVIM KAKAV JESTE

Slika

Zivot na ovom svijetu gorkog je okusa, pun je nedaca i teskih dana. On nije jednobojan, dobro i zlo smjenjuju se, teskoce i spokoj, a na tebi je da se trudis.

Neces naci savrsene roditelje, zenu, prijatelja, dom i posao. Sve ce te ove stvari nekad razocarati, a ti zegu vodom gasi i zlo dobrim. Samo ces tako sacuvati svoju glavu.

Allah je zelio da ovaj svijet, dunjaluk, bude stjeciste suprotnih stvari, vrsta, skupina i stavova. Na njemu spajaju se dobro i zlo, red i nered, radost i tuga, da bi naposljetku sve dobro, radost i red zavrsili u Dzennetu, a sve zlo, nered i tuga sastali se u Dzehennemu. U jednom hadisu Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, kaze:

"Dunjaluk je proklet i sve je na njemu prokleto osim spominjanja Allaha, i onoga sto se radi zarad bliskosti Njegove, ucenjaka i ucitelja." Stoga, zivi u svojoj stvarnosti, ne zavaravaj se mastom i ne lebdi u idealnom svijetu. Prihvati dunjaluk onakvim kakav jeste. Uskladi svoju dusu sa svojim zivotom i okolinom, shvatit ces da nema savrsenih prijatelja i stvari, jer savrsenstvo, sklad i neporocnost nisu karakteristike ovog svijeta.

Znaj da nema savrsene supruge, jer i u hadisu se kaze:

"Neka vjernik ne mrzi zenu zbog neke njene osobine koja mu se ne svidja ako ona ima osobina koje mu se dopadaju."

Moramo dobro razmisliti i procijeniti stanje u kojem zivimo. Moramo prastati, biti velikodusni, izbjegavati poteskoce i ponekad zaklopiti oci pred cinjenicama. Na nama je da imamo cilj i da neke stvari zanemarujemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 04:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

UGLEDAJ SE NA ONE KOJI SU NA KUSNJI

Slika

Kad nestane srece i radosti, vidis li ista osim iskusenja ? U takvim trenucima sav svijet pocrni u tvojim ocima. Samo primjecujes nesrecnika, u svojoj kuci cujes naricanje, na svakom obrazu vidis suzu i na svakoj gori napacene.

Znas li koliko se jos nedaca dogodi ? Koliko jos ima onih koji se strpe ? Nisi ti jedini covjek na koga su se obrusile nesrece. Mozda je tvoja nesreca mala i neznatna u poredjenju s drugim. Koliko bolesnih ljudi godinama lezi na postelji, koji se u svom nemiru stalno okrecu lijevo - desno i koji vriste od bola ?

Koliko zatocenika godinama nije vidjelo Sunce cameci u tamnici ?

Koliko je roditelja izgubilo rodjenu djecu dok su jos bila u cvijetu mladosti ?

Koliko je samo napacenih, nesretnih, iznurenih i ocajnih !?

Stoga, trebas se ugledati na ove ljude na teskim iskusenjima. Budi uvjeren da je ovaj zivot tamnica za vjernika, kuca tuge i nesrece. Danas ces vidjeti dvorove prepune ljudi, a sutra nece biti ni traga od njih. Iako vidis ljude zdrava tijela i duha, mnogobrojno bogatstvo i porod, sve su to dani koji ce proci i za kojih slijedi neimastina, smrt, rastanak i bolesti.

"I nastanili ste se bili u kucama onih koji su se prema sebi ogrijesili, a bilo vam je poznato kako smo s njima postupili, i primjere smo vam navodili." ( Ibrahim, 45. )

Svoju dusu moras obuzdati i ukrotiti poput deve. Uporedi svoje tegobe s onima koji su oko tebe i onima koji su zivjeli prije tebe. Tek nakon toga shvatiti ces da ti uopce i nemas nekih velikih nevolja u odnosu na druge ljude i da si samo naisao na lagahan problem. Stoga, neka je sva hvala Allahu zbog Njegove blagosti. Zahvalu Mu iskazujemo na svemu sto nam je ostavio, dobru se nadamo i gledamo u kakvom su stanju oni oko nas.

U Poslaniku, 'alejhi-s-selatu ve selam, imas divan uzor. Njega su posipali izmetom, trnje mu pod noge podmetali, u lice ga udarali. Toliko ga je izopcio njegov narod, da je jeo lisce. Prognan je iz Mekke. Razbili su mu sjekutice, zenu voljenu potvorili. Ubijeno je sedamdeset njegovih prijatelja, izgubio je sina. Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, vezao je kamen za svoj stomak zbog gladi. Potvarali su ga da je carobnjak, vracar, ludjak i lazljivac. No, od svega toga Allah ga je sacuvao. Nemoguce je zivjeti bez iskusenja. Ono je najbolje ciscenje za dusu i srce. Kada razmislimo o prijasnjim poslanicima i vjerovjesnicima, vidjet cemo kako je Zekerija, 'alejhi-s-selam, ubijen, Jahja, 'alejhi-s-selam, zaklan, kako je Ibrahim, 'alejhi-s-selam, bacen u vatru. Ovim stazama isli su i ostali prvaci naseg ummeta. Omer, radijallahu 'anhu, je izboden nozem, Osman, radijallahu 'anhu, ubijen je iz zasjede, Alija, radijallahu 'anhu, je ranjen. Mnogi imami bili su bicevani, ucenjaci zatvarani i dobri ljudi muceni.

"Zar vi mislite da cete uci u Dzennet, a jos niste iskusili ono sto su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali ? Njih su satirale neimastine i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali - uzviknuli: 'Kada ce vec jednom Allahova pomoc ?!' Eto, Allahova je pomoc, zaista, blizu!" ( El-Bekare, 241. )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ako mogu samo da pitam
da li se ovo "el Bekre" odnosi na knjigu "El Bukhari"?
Ako ne interesuje me koja je to knjiga?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 17:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Ako mogu samo da pitam
da li se ovo "el Bekre" odnosi na knjigu "El Bukhari"?
Ako ne interesuje me koja je to knjiga?

Ovo sto vidite da ima kao "El-Bekare" sto znaci na bosanski "krava" su poglavlja ( sura ) iz Kur'ana i onda pokraj njih ima broj kao npr. 33 - sto oznacava broj ajeta-paragrafa iz tog poglavlja ( te sure ).

Sto se tice "Sahiha Buharije", to su sabrani hadisi - upute od Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., gdje postoje lanci prenosilaca i svi su ti hadisi sahih ( vjerodostojni, autenticni ), jer uz njih ima lanac prenosilaca ko biljezi i prenosi doticni hadis. Tako da islam ima nesto sto danas nijedna religija nema, a to je autentican lanac prenosilaca govora Bozijeg Poslanika Muhammeda, 'alejhi-s-selatu ve selam, a ako slucajno npr. u tom jednom lancu prenosilaca ima od 20 ravija ( prenosilaca ) jedan koji je ili nepoznat ili sumnjiv ili cak lazac kao takav okarekterisan, taj se odmah hadis spusta na nizi nivo od sahiha ( vjerodostojnosti autenticnog ) i biva prema mahani spusten ili na hasen hadis ( dobar hadis ) ili na daif ( slab ) ili pak na merfu i sl., tj., lazan hadis koji se onda odbacuje i ne prihvata. Za svakog raviju ( prenosioca ) lanca prenosilaca hadisa u svim hadisima se mora znati ko je doticni, sta je radio u zivotu, kakvo je imao pamcenje, kakvog je znanja bio, u kojem vremenu je zivio, da li je ikad u zivotu iko zapamtio ili cuo da je samo nesto malo slagao - ako jeste, odmah se takav hadis vise ne zove autenticnim.

Tako je jedne prilike receno imamu Buhariji, zakupljacu hadisa od Muhammeda, s.a.v.s., da postoji jedan covjek koji zna hadisa pa da ode kod njega kako bi zapisao neke hadise. Kada je imam Buharija dosao kod njega zatekao ga je kako vabi/zove jednu ovcu. Pruzio je ruku prema ovci i zvao je da bi je uhvatio. Kada je imam Buharija vidio da u ruci nema nista, da tako vara ovcu, okrenuo se i nije htio uzeti nijedan hadis od njega.

Dakle, toliko je striktno u islamu lanac prenosilaca i ne moze biti da se izgubi autenticnost hadisa, tradicije i prakse Bozijeg posljednjeg Poslanika, Muhammeda, mir i spas neka je na njega.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]