TBPTKO je napisao:
Около округло, а унутра шупље
Hoćeš da ti odgovorim na način kako ti odgovaraš, prilično šuplje, ili ?
Ne možeš ni ti pisati post da bi dobio na galami. O sektašima možeš da pričaš šta hoćeš, ali mnogi ljudi koji išta znaju o sektama, znaju da se furaju priče koje su izmišljene.
Slažem se za one sirotinje koje si pomenuo i ostalo-no to je nešto što su izuzeci u pravoslavlju, a ne pravila. Ipak vaši sveštenici jako dobro žive, uostalom kao i svi, a zbog mnogih, na žalost, koji ne obavljaju tu dužnost kako treba, ljaga se baca na časne i poštene vernike i sveštenike (sve više od samih pravoslavaca čujem da je takvih manjina, tuga).
Drugo, pop ne dolazi u kuću samo kada je slava. Dolazi za preslavu. Pošto si pravoslavac, onda ne moram ja da te učim tome, a iz praxe pravoslavih hrišćana (i to pravih pravoslavnih hrišćana) vidio sam da pop dolazi u mnogim drugim slučajevima kući, daje se novac ne samo jednom ili dva puta godišnje, nego svaki put kada se ode u crkvu, i masa drugih stvari, nemoj me terati da vadim iz malog mozga stvari u koje sam se lično uverio više puta, ako hoćeš mogu da ti kažem i kako se zove pop koji je dobio 200 evra od jedne zaista bogobojazne žene, 100 je stavio sebi u džep, a sto u crkvenu haznu. Hoćeš ime popa i crkve? Ma nema potrebe za time, jer ja ne blatnjavim nikog, pa ne znam što bi pravoslavlje ili tebe, a naravno-taj izuzetak ne znači da su svi takvi, apsolutno, no-ako si tako kategoričan sa tim stavovima, onda ispadaš smešam, jer jedno je teorija a sasvim drugo je praxa, a ne šta Vanja Bulić kaže (postoje mnogo ugledniji likovi ovoga sveta koji su pljuvali po Hristu i hrišćanstvu, pa mi im ne verujemo, zar ne?).
U stvari, može se dosta još stvari kazati, samo bi to prevazilazilo ono što kultura diskusije podrazumeva, a to uopšte nisu ni laži ni jeftine priče ni ne znam šta. To su činjenice na koje ništa ne možeš da kažeš. Možeš samo kao onaj visoki sveštenik na B92 da gledaš kako ćeš da opravdaš lice i svoje i tuđe, ili možeš da priznaš da svega ima.
E sad. Pošto je svako poređenje sekte i pravoslavne crkve besmisleno-nije mi jasno gde ćeš sa ovako totalitarnim i destruktivnim stavovima da stigneš, pre ili kasnije?
Koji su izbori? Pa pozatvaramo sve sektaše, da im zatvorimo bogomolje, zabranimo svaki javni rad i delatnost?
Naravno. To je cilj prosečnog "pravoslavca" kao što si ti. Ali takav fenomen te samo vraća u gori srednji vek i doba inkvizicije.
Razmisli malo. U sektaškoj zemlji zarađuju mnogi pravoslavci. Izdržavaju i ckrve čak. Imaju svoje crkve. Čudo jedno kako imaju i fakultete. Niko im ništa ne brani, dok pravoslavlje ne bi da ima konkurenciju, i smeta im ona šaka jada sektaša, dok se ne spominju desetine i desetine hiljada kriminalaca i ostalih koji su van i crkve i zakona? U čemu je to onda pravoslavlje lepše ako ne daje nikom za pravo da egzistira osim samo pravoslavlja?
Treba svakog pravoslavca da bude sramota i treba da stavi prst na čelu i zapita sebe zašto se njihovi popovi školuju na sektaškim Univerzitetima širom Evrope a i Amerike, čak i unutar ozoglašenog Vaticana, to jest Gregoriane, dok mnogi pravoslavci zagovaraju "pravoslavlje ili smrt", samo pravoslavlje i smrt sektašima.
Izvini, ali voleo bih da mi objasniš ono što ni jedan jedini bogoslovo sa Karaburme nije mogao da mi objasni, da ne pominjem dekane itd., taj fenomen koji, doduše, nije kod većine od njih (bogoslova) prisutan, ali totalitarizam i isključivost koju vidim kod tebe-jeste. Nemoj da se čudiš što se dešava ovo što se dešava sa zemljom Srbijom, jer takav stil i način, takva politika je dovela ovu zemlju di jeste. Sa takvim idejama Srbija apsolutno nikada neće napredovati, nego nazadovati, kao što je uostalom i uvek kada je crkva preuzimala onu vlast koju nikada nije imala prava da ima.
Ne volim ovakve priče s nikim, i ne volim da kažem stvari koje bi nekog mogle uvrediti, ali shvati da si ti tvojim stavom već uvredio neke ljude, i shvati da takvim stavim nikuda daleko nećeš stići, koliko god da si indoktriniran svetosavljem i antisektaštvom. Iskreno rečeno, kao što sam si to i kazao, razočarao si me maximalno, no što drugo i da očekujem. A svejedno, izvini ako te nešto vređa, jer namera mi nije da vređam bilo koga. Samo sam frustriran duhovnom tamom protiv koje se, gle čuda, bore i mnogi unutar pravoslavlja, zato i tolike podele među njima u samom vrhu, a svako od vas koji ponešto znate od toga sledite svoje vođe i simpatizere.

Drugim rečima, reflektuješ jednu struju u pravoslavlju koja će unazaditi crkvu.
Sad me baš zanima tvoj "odgovor" i nemoj da se uopšte uzbuđuješ, ne čita ovo milion ljudi.