We Ijjake brate laviću
Hajmo mi sad pokušati odgovoriti na tvoj apitanja shodno onom što znam a ti ocjeni, procjeni ili podcjeni.
lavić je napisao:
1. Zašto Bog pogleda na Aveljevu žrtvu a ne na Kainovu?
Habilova žrtva je "pogledana" jer je nije pratila zavist. Znamo i ja i ti da je Kabil bio ljubomorana na Habila zbog Kabilove sestre koja je bila ljepša od Habilove a pripala je Habilu jer je Habilova sestra trebala pripasti Kabilu, zato što Habil nije mogao oženiti vlastitu blizanku nego se morao oženiti s Kabilovom blizankom a Kabil s Habilovom. Nadam se da ti je jasno.
Iz tog razloga ljubomore i pakosti Kabil ubija Habila, ali i pri samom činu ubistva Habil govori Kabilu sljedeće ( Kur'an govori o tom događaju ovako) :
"I ispričaj im kazivanje o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo.
Kad su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kad je od jednog bila primljena a od drugog nije, ovaj je rekao:
'Sigurno ću te ubiti!' - 'Allah prima samo od onih koji su bogobojazni - reče onaj. / 2:27/
Zatim
"I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova. (28)
Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike. (29)
I duša njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i postade jedan od izgubljenih. (30) ."
Vidimo iz teksta Kur'ana da Kabil nije bio bogojazan.
lavić je napisao:
2. Zašto piše da je životinja stvorena za zaklanje a još se greh nije učinio?
Ne radi se samo o životinji jer je Habil žrtvovao životinju a Kabil žitarice, jer je prvi bio stočar a drugi ratar.
Ali zašto dolazi do žrtvovanja.
Naime Adem a.s. nije dozvolio da Kabil oženi vlastitu blizanku, jer je po zakonu pripada Habilu, ali Adem a.s. je rekao da njih dvojica prinesu žrtvu Bogu s.w.t. te čija žrtva bude primljena taj će i dobiti tu ljepoticu.
Dakle laviću ne radi se o grijehu nego o tome da Adem a.s. nije mogao da se odluči pa je odluku prepusio Bogu s.w.t. odnosno čija bi žrgva bila primljena taj bi dobio ruku te ljepotice...
ah te žene
lavić je napisao:
3. Zašto je Bog tražio da mu se prinose žrtve?
Na ovo pitanje sam odgovorio velikim dijelom pod brojem 2. Ali opet da ponovim ne radi se o tome da je Bog s.w.t. želio žrtvu nego Adem a.s. tako odlučuje, a znak bogobojaznih se očituje kroz prihvat žrtve od strane Boga s.w.t.
lavić je napisao:
4. Zašto je rekao da više neće životinjske žrtve već je ugotovio JEDNO telo kao savršenu žrtvu i koje je to telo?
Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti jer to nije u domenu moje religije, da bih na ovo odgovorio morao bih da prekršim Kur'an i da prihvatim učenje Biblije.
Ovo pitanje je spor vječiti između kršćanstvai i islama. Sam znaš da ja ne prihvatam Isaovu a.s. žrtvu niti tijelo kao savršenu žrtvu za sve ljudske grijehe....hoću da kažem da je to stva religije kojoj pripadam.
lavić je napisao:
5. Otkud Isusu pravo kao čoveku da se naziva jednakim sa Ocem ako je običan čovek?
Citate iz Biblije koji su ti dali za pravo da postaviš ovo pitanje, ja ne posmatram u svijetlu u kojiem ih ti posmatraš. Isa a.s. jest jednak s Bogom s.w.t. ali samo u svrsi ne u vlasti niti u tijelu. Pokušaj pročitati kontekst Isaove a.s. izjave " Ja i Otac smo jedno". Ako pročitaš kontekst vidjećeš da se ne radi o jednakosti Boga s.w.t. i Isa a.s. u vlasti niti u stvaranju nego u svrsi.
Npr. Ako se ja i ti zalažemo za isto djelo tad smo jedanki u svrsi ( obojica želimo isto) ali nismo jedna ličnost niti smo jedno tijelo.
lavić je napisao:
6. Ko je progovorio ,,JA SAM...'' pa ljudi popadaše pred njim učini li to običan čovek?
Naravno rekao je Isa a.s. u Bibliji " I am who am I am." Ali ljudi ne popadoše zbog obožavanja kao što to ne radi niti "nevjerni Toma" kada kaže "Gospod moj i Bog moj"....isto kad bih ja tebe smatrao da si mrtav a ti se pojavio živ pa ti ja rekao u prisustvu ljudi : Lavići, gospode moj i bože moj" -to ne znači niti da si moj gospod niti Bog s.w.t. nego sam iznenađen jer sam očekivao da si mrtav a ti se pojavio živ.
Npr. "O Bože laviću pa ti si živ"- ne znači da si ti Bog s.w.t. nego je to usklik iznenađenja.
lavić je napisao:
7. Ko još vaskrsnu i ode u nebo na očigled oko 500 ljudi?
I sam znaš da je postojao najmanje još jedan čovjek osim Isa .a.s o kojem Biblija piše koji se popeo na nebo.
Ali opet o ovom pitanju nemam puno komentara, jer azalazi u domen moje religije, pošto mi ne vjerujemo da je Isa a.s. umro niti uskrsnuo.
lavić je napisao:
8. Čije se reči još sa tolikom tačnošću ispuniše kao Isusove jer sve što je za njega prorečeno zbi se i što On reče ispuni se?
Pa nisu se samo njegove riječi obistinile, naime obistinile su se riječi sviju Poslanika s.a.w.s jer su svi oni govorili istinu u svojim predskazanjima, izuzimati samo Isa a.s. bi bilo ne fer prema ostalima jer su i ostali tačno predskazivali.
A ne bi se baš složio da se sve zbilo što je rečeno za njega, međutim to je opet duga tema samo ću ti navesti primjer "Isa a.s. 3 dana u grobu" s njegovom izjavao "Kao što je Jona bio 3 dana i 3 noći u utrobi kita tako će i sin čovječji biti 3 dana i 3 noći u utrobi zemlje".
Pisci govore da su se taj dan obistinila 1 000 proročanstava, ali nažalost ovo nije, i to ono najvažnije koje je najviše vezano za Isa a.s. (ali mislim da smo i o tome rapsravljali nekoliko puta)
lavić je napisao:
9. On nam obeća da će ponovo doći da caruje kao car otkud mu ta moć i gde se on sad nalazi?
Naravno Isa a.s. hoće doći, i na neki način carevati, ali nakon toga umrijeti kao ja i ti jer on još nije umro a svako živo biće će smrt okusiti.
Moć s kojom će on a.s. doći nije njegova lično nego je to čudo koje mu je dano od strane Boga s.w.t.
Isa a.s. je uzdignut, Bog s.w.t. ga je uzdigao.
A gdje se sad nalazi, ne znam.
lavić je napisao:
10. Ako se čovek sam spašava pa što će mu onda Bog?
Čovjek se ne spasava sam nego po milosti Božjoj, molitva sudbinu mijenja, i Bože sudi nam po svojoj milosti a ne po svojoj pravdi, jer aako nam budeš sudio po svojoj pravdi svi smo propali.
lavić je napisao:
11. Ko može izvaditi čisto iz nečista ?
Allah s.w.t. vadi čisto iz nečista i živo iz neživa.
lavić je napisao:
12. Ko to za sebe kaže da je on ISTINA;PUT;i ŽIVOT ?
Isa a.s. u Bibliji.
lavić je napisao:
13. Život može dati samo onaj ko ga poseduje i Gospodar je od njega i mi imamo život ali kad neko umre tad ga nema pa pokušajmo mu dati ponovo život ako smo to u stanju jer ćemo tako sami sebe spasiti bez Boga.
Život posjeduje samo Allah s.w.t. odnosno Bog Uzvišeni On ga daje i On ga uzima, kad hoće i kome hoće i Njemu ništa nije teško.
lavić je napisao:
14. Bog svedoči za Isusa i govori kroz njega i čini kroz njega pa zar da neverujem Bogu i njegovom svedočanstvu, u redu da slušamo samo Isusove reči a ko ih zapisa?
Da, Bog s.w.t. svjedoči da je Isa a.s. samo čovjek i Božji poslanik, Bog s.w.t. govori korz njega i čini kroz njega jer kako kaže jedan hadis
Ebu – Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: «Allah, dželle šanuhu, kaže: 'Ko se neprijateljski ponaša prema Mom evliji (pravom robu), Ja ću mu najaviti rat. Najdraže čime Mi se Moj rob približava jeste ono čime sam ga zadužio (farzovi), a zatim Mi se on približava nafilama, sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim,
onda Ja budem njegov sluh, kojim sluša, njegov vid, kojim gleda, njegove ruke, kojima on radi i njegove noge, kojima on putuje (u svemu tome pazi da se ne ogriješi o Allahov Zakon).
Ako šta zatraži, to mu dam, a ako zatraži Moju zaštitu, Ja ga odmah zaštitim.' « (Buhari)
Hadis odgovara prvio dio tvog pitanja.
Bogu i Njegovoj Riječi i ja vijerujem, ali pisci Biblije su predmet rasprave.
lavić je napisao:
15. Svi proroci od Mojsija do Jovana svedočiše za Isusa da je On onaj što ima vlast i da je On stena i Stvoritelj i Otkupitelj i da će biti Car nad carevima i da nema drugog jer je On početak i kraj alfa i omega u Njemu sve počinje i sve završava, da li smemo verovati svim tim prorocima?
Proroštvo ne počinje od Musa a.s. niti se završava s Jovanom, dakako čak Jovan i nije prorok.
Musa a.s. u dosta proročanstava ne govori da je Isa a.s. Stvoritelj niti Otkupitelj, jer se nigdje u S.Z. ne spominje Isaova a.s. uloga zajedno s Bogom Uzvišenim niti se igdje spominje trinitarni Bog.
Isa a.s. nije početak niti kraj, Bog je postojao prije njega a Postojaće i poslije njega.
Alfa i Omega spadaju u Grčki alfabet i ne znam kako ga je Jovan mogao znati, ali bez obzira Isa a.s. nije niti alfa niti omega, niti početak niti je kraj, niti se od njega sve počinje niti se s njim sve završava.
Prorocima se vjeruje kroz nepobitne dogme
Musa a.s. kaže :Čuj Izraele Gospodin Bog je Gospodin Bog tvoj JEDA."
Isa a.s. kaže: " Čuj Izraele Gospodin Bog tvoj je Gospodin Bog tvoj JEDAN."
Muhammed s.a.w.s kaže :" Reci On je Allah JEDAN."
lavić je napisao:
16. Kad je ispunjen obredni zakon o žrtvama i zašto se rascepi zastor između svetinja koje su morale biti razdvojene?
Obredni zakon je ispunjen kad se završi odnosno kad žrtva ugine, umre, pusti dušu (govorim o žrtvi u Islamu, jer se radi o životinjskoj žrtvi)
Ovo mi pitanje baš nije u cijelosti jasno pa ću tražiti dodatno objašnjenje ako može
lavić je napisao:
17. Nereče li Bog da se sve krvlju očišća pa čijom krvlju će nas očistiti (jagnjećom, jarčijom)a reče da tih žrtava više neće pa koju onda hoće
Ne znam gdje to Bog govori da se "sve krljvu očišća" u Islamu loša djela buvaju izbrisana činjenejm dobrih dijela, a nikavkom krvlju niti janjećom niti jarčijom niti devinom, čak što više prinos žrtve u Isamu ne podpada pod farz (strogu vjersku dužnost) da se kao takvu MORA izvršavati.
Eto laviću onoliko koliko mogoh ja ti pomogoh.