banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 07:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Maj 2007, 09:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Мислим да ће те неко погрешно схватити кад кажеш "ултрадесничари",
неко ће помислити да се ради о неким следбеницима Хитлера :D :D :D

Vrh

Tema posta: Re: Suniti i Siiti
PostPoslato: 23 Jan 2010, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Citiraj:
Nekima za informaciju:Svi muslimani su 90 % suniti i 10 % šiti i tu je više neka politička podjela zbog netrpeljivosti perzijanaca da neko drugi ima veću dominaciju i moć.U ideološkom smislu nema tu velike rezjedinjenoisti jer je Kur'an kao ustav svima zajednički i jedinstven što znači da se ta podjela na sunnite i šiite se može posmatrati kao različita percepcija dvije religijsko-pravne škole.
Ja kao musliman-sunijja smatram muslimane-šijje svojom braćom i stalno ću biti zainteresiran da se i najmanje razlike prevaziđu.Pa pobogu,,,zar vjernik nebi trebao stalno biti za mir i vladavinu razuma?

Боса, сунити и шиити стално ратуjу у Ираку, а у Ирану углавном су шиити. Иран jе важна држава у свету.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 24 Jan 2010, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Bik je napisao:
Vehabije su inace protiv svih muslimana koji nisu vehabije. (vehabiti, kako je pravilno?) Nisu protiv, nego ih eto, ne priznaju. Tako nesto. Ne samo muslimane, nego i ostale. Najvise ne podnose dervise, mistike. Ovi fanatici vehabije, naravno uopste nisu vehabije. Bio je u jednom od proslih brojeva Nin-a fin clanak. Po clanku, to su bogobojazni ljudi koji se ne petljaju puno u ono sto se njih ne tice, vrlo postuju obicaje i tradicije, miroljubivi su. Ali su na losem glasu zbog ovih fanatika terorista koji se zovu vehabijama. Pravi vehabit za sebe nikada i nece reci da je vehabit, jer smatraju da su nije u redu da se neko tako naziva (ne znam tacno sta znaci rijec, nekakav "uzvisen pojam", ali zbog toga je), recice za sebe da su muslimani i to je to. Nikakve daljnje klasifikacije ne priznaju. Cak ni muhameda ne gotive nesto narocito, jer ni on nije bog, ne zasluzuje toliku paznju, ne dizu ga u nebesa kao ostatak islama ili kao mi hrista.
Koliko sam pohvatao, to je ustvari najextremniji, najtradicionalniji "pravac" u islamu. Moglo bi se reci "pravoslavlje islama" :lol: I nista mu ne fali dok ga neko ne sjebe radeci gluposti i predstavljajuci se vehabijom. A kao takav vrlo tradicionalan pravac, vrlo je pogodan za sve one "patriote" kojima treba izgovor
za radjenje sranja. I zato na TVu one "zle ljude" predstavljaju kao vehabije.

To što pričaš ne pije vode. Ne postoji sekta "vehabije" nego su to izmislili sektasi da bi na one prave sljedbenike islama, ciste od svih novotarija demonizovali pred ljudima.
Al Vahab ( onaj koji mnogo daje, darežljivi) je jedno od imena Allaha pa vi "vehabija " značilo Allahčić.

Zbog čeg "vehabija" ?
Prije par stoljeća pojavio se reformator čije ime je bilo MUHAMMED ibn Abdulvehab. Pojavio se u doba kad je muslimanskim svijetom se raširio širk, kad su muslimani počeli obilaziti grobove "dobrih" ljudi i tražiti posredništvo. On je iskorijenio takve stvari i sad se današnjim SELEFIJAMA daje tiket "VEHABIJA" namjerno ih poistovjećujući sa Muhammedom ibn Abdulvehabom. Kao što vidiš ovaj čovjek se zvao Muhammed a ne Vehab i nisu ih prozvali MUHAMMEDANCIMA da ne bi ih poistovjetili sa poslanikom a.s. Kao što sam već naveo, od njih se želi sekta napraviti.

Ja sam "Selef", ime dolazi od riječi Seleful-Salih = sljedbenik prvih generacija.
Prva generacija muslimana je najbolja jer ih je direktno poslanik a.s učio i oni su najbolje shvatili vjeru. Svoja djela radimo po tradiciji njih i to je najcisci i pravi islam koji nema nikakvih novotarija i inovantnih filozofskih mišljenja

Rekao je poslanik a.s: moji ashabi su kao zvijezde na nebu, bilo kojeg da slijedite necete pogrijesiti.

da dodam:

jedinka ne daje pravilo. ako je neka budala tamo koja ima vanjstinu islama uradio nesto glupo, jos gluplje je takvo djelo poistovjetiti svima koji njemu lice. A to se namjerno radi. Pravi selefi su jako moralni i plemeniti. Evo primjera jednog normalnog selefije

http://www.youtube.com/watch?v=jtUmRip3fJI

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]